91 találat a(z) tagi jogviszony cimkére

Jogviszony és járulékok Kérdés

Cégünk zrt. formában működik, az igazgató saját jogú nyugdíjas és egyben 100 százalékban tulajdonos. Korábban kft. volt a cég, és az ügyvezetést munkaviszonyban látta el ugyanez a tulajdonos. Időközben nyugdíjas lett, és felmerült, hogy a jogviszonya esetleg lehetne megbízásos vagy tagi jogviszony. Máshol nincs semmilyen jogviszonya. Melyik forma lenne kedvezőbb számára a közterhek szempontjából? Köszönettel: Rózsika

Táppénz és gyed többes jogviszony esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg gyeden vagyok, és mellette 2018. 03. 05-e óta dolgozom. Új munkahely, nem a régire mentem vissza. 2017. 06. 27-étől ügyvezető és tag vagyok egy társas vállalkozásban, ahonnan eddig nem vettem ki jövedelmet a heti 36 órát elérő jogviszonyom miatt. Kérdésem, hogy ha október-november hónapban veszek ki jövedelmet (180 500 Ft/hó), és veszélyeztetett terhesként november végén elmegyek táppénzre, akkor megállapítható a társas tagi jogviszonyomból táppénz? A csed, illetve a gyed igénylésénél is be fog-e számítani? Mi lesz a táppénzem alapja a tagi jogviszonyból, mivel nem lesz 180 napi jövedelmem, akkor a 180 500 forint 1/30-ad része lesz az alap? Vagy jobban járok, ha a tagi jogviszony mellett munkaviszonyt létesítek és mivel nincs 180 naptári napi jövedelemalapom, de van 180 napi folyamatos biztosítás az új jogviszony alapján, így a szerződéskori bérem lesz az alap. Várom válaszát. Köszönöm.

Tisztelt Szakértő! Kérdés

Kérném segítségét csedre való jogosultság megállapításához. A második gyermek 2019. 05. 06-án várható. Az anya 2014. 10. 06-ától volt cseden, majd gyeden és gyesen. 2017. 10. 05-én lejárt az ellátás, ezalatt a volt cégénél állományban volt, nem ment vissza dolgozni, kifizették a szabadságát, így 2017. 11. 14-éig volt állományban. A kérdésem az volna, hogy a csedbe nem számít bele a gyes időszaka, de a volt munkahelyén lévő állománya esetleg igen? Ha találna munkahelyet, ahova be lenne jelentve a következő 6 hónapban, akkor összességében meglehetne neki a 365 napja? Illetve ha a csedre nem lesz jogosult, akkor az édesapa megkérheti a gyedet, aki kft.-tag és ügyvezető? Az ő munkavégzését befolyásolja? Köszönöm szépen

Fuvarozó belföldi napidíja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó belföldi fuvarozással foglalkozik. Az alkalmazottja részére elszámolunk 3000 forint költségtérítést. A vállalkozó részére is el lehet ezt számolni vagy csak alkalmazotti jogviszonyban? Ugyanez a kérdésem egy egyszemélyes kft. esetében is, hogy ott a tag elszámolhatja-e a napidíjat magának? Jelenleg tagi jogviszonyban van bejelentve, lehetséges-e, hogy alkalmazotti jogviszonyba átjelentsük, attól függetlenül, hogy egyszemélyes a kft.? Várom válaszukat.

Korhatár előtti nyugdíjas, tagi jogviszonyos járulékkötelezettsége Kérdés

Egy tagi jogviszonyos társas vállalkozó hölgy 40 éves jogviszony utáni kedvezményes nyugdíjba ment. A havi bruttó keresete 225 ezer forint. Milyen adó- és járulékfizetési kötelezettsége van ezen jövedelem után? Előre is köszönöm a válaszát. Üdvözlettel.

Bt. ügyvezető járulékai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő lenne: bt.-ben az ügyvezető heti 36 órát meghaladó alkalmazotti jogviszonyban (főállás mellett) látta el az ügyvezetést. Az ügyvezető a bt. beltagja. Jogviszonyában változás állt be, miszerint heti 20 órát meghaladó alkalmazott lett egy másik cégben. A saját bt.-jében is heti 20 órás alkalmazottként látná el a továbbiakban az ügyvezetői feladatait. Ilyen esetben kell-e járulékot fizetnie a saját bt.-jében maga után vagy kiváltja a 2x20 órás munkaviszony a járulékfizetést? Vagy elég az, hogy a saját bt.-ben a heti 20 órás alkalmazotti jogviszony után megfizeti maga után a járulékokat, mivel van mellette heti 20 órája máshol? Esetleg meg kell fizetnie a tagi jogviszony emelt járulékait a saját bt.-ben mint főállású tagnak így is? Válaszát köszönöm

Végkielégítés Kérdés

Egy dolgozó ugyanannál a cégnél először munkaviszonyban, majd tagi jogviszonyban és (miután eladta üzletrészét) ismét munkaviszonyban dolgozott. Kérdés, ha a munkáltató felmond, mikortól kell számolni a végkielégítésre jogosító időt az első munkaviszony első napjától, vagy a második munkaviszony első napjától? A jogviszonyok hézagmentesen követték egymást. Köszönettel.

Tagi jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyszemélyes kft.-nek külsős megbízott ügyvezetője volt (apa tulajdonos, fia ügyvezető). Az ügyvezető megbízási jogviszonyban 0 Ft összegért látta el az ügyvezetést. A cég nem működött. A tulajdonos apa 2017-ben meghalt. A hagyatéki tárgyaláson a fia megörökölte a céget, a cégbíróság visszamenőlegesen bejegyezte tulajdonosként a volt tulajdonos fiát, aki így tulajdonos és ügyvezető is lett. Tehát nála 2017-től tagi jogviszony is felmerül. Mivel a cég nem működött, így személyes közreműködés nem volt sem a régi, sem az új tulajdonos esetében, az ügyvezetésre tekintettel viszont nem vett fel pénzt, így merül-e fel minimális járulékfizetési kötelezettség a tulajdonos ügyvezető esetében?

Társasvállalkozó biztosítási jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Egy egyszemélyes kft.-ben tag vagyok, az ügyvezető nyugdíjas megbízásban, és nem tag. Nekem van egy katás vállalkozásom, ahol 2018. január 1-jétől főállású vagyok, 50 ezer forintot fizetek. A kft.-ben munkaviszonyban heti 10 órát dolgozom ezután fizetem meg a járulékot. Helyes-e az eljárás, lehetek-e a katában főállású, mivel a kft-ben tulajdonos vagyok? Válaszukat köszönöm

Végelszámoló jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. 2018. 01.01-jével végelszámolást indított. A kft.-ben a tag a végelszámolás előtt munkaviszonyban látta el az ügyvezetői teendőket, mellette más munkakört is ellátott. A cégbíróság most bejegyezte őt végelszámolónak. Az lenne a kérdésem hogy ennek okán 2017 december 31-ével meg kell szüntetni a munkaviszonyát? Vagy elláthatja a végelszámolói feladatokat munkaviszonyban, ha módosítjuk a munkaszerződését? Vagy tagi jogviszonyban lehet végelszámoló? Egyébként ilyen esetben, ha ő az egyedüli tag, egyben ügyvezető is, aláírhatja a saját munkaszerződését mint munkáltató?

Tagi jogviszony és/vagy munkaviszony? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném szakértő válaszát kérni, hogy a könyvelő megfelelően minősítette-e a jogviszonyokat három vállalkozás 80 százalékot elérő tulajdoni hányadú ügyvezető igazgatója esetében. Az első cégben 40 órás munkaviszony ügyvezetésre vonatkozóan munkabérrel, a második és a harmadik cégekben tagi jogviszony jövedelemkivét és járulékfizetés nélkül. Konkrét bizonytalanságot okoz, hogy az első cégben az ügyvezetés másodlagos tevékenység, úgy mint a többi cégben, és a "fő " tevékenysége a vállalkozás alapfeladata: a kreatív alkotói munka, amely szerzői jogok átadásával jár a megrendelők felé. Javaslatát és válaszát előre is köszönöm!

Milyen közterheket visel a nyugdíjas végelszámoló 2.? Kérdés

Tisztelt Radics Zsuzsanna tb-szakértő Úrnő! A 2017. XI. 16-án feltett kérdésünkre XI. 21-én kapott válaszát megkaptuk, köszönjük, de a társas vállalkozó fogalmát nem tudjuk értelmezni. Ugyanis Ön a törvény idevágó részének magyarázataként azt írta, hogy " Azaz, ha a gazdasági társaság végelszámolója a társaság tagja, és a tag megbízásban látja el a feladatait, továbbá nem áll a társasággal tagsági jogviszonyban, akkor társas vállalkozónak minősül". Hiszen a kérdésben jelzett esetben pont arról van szó, hogy a szóban forgó személy a kft. tagjaként, taggyűlési döntés alapján tagi jogviszonyban, díjazás nélkül végzi el a végelszámolói tevékenységet. Másképpen fogalmazva: mi a tartalma a tagi jogviszonynak? Ez esetben nem kellene megfizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot? Válaszának kiegészítést előre is köszönjük.

Tagi jogviszonyos díjazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több tagból álló cég egyik tagja kiemelkedően magas (akár havi 1 millió forint) díjazásban részesül, és nem minden hónapban ugyanaz a díjazás mértéke. Kérdéseim: – Van ennek jogi akadálya? – Van-e elvi akadálya? – Indokolni kell-e a díjazás mértékét? Ki kell, hogy "érdemelje" azt a díjat? – Kell-e dokumentálni egy tagi jogviszonyos díjazásának mértékét (értek itt ez alatt például taggyűlési határozatot vagy szerződést stb.)? Ha igen, akkor változó díjmértéknél minden kifizetés előtt meg kell ezt tenni? Köszönettel.

Táppénzjog lejárta tagi jogviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem egyszemélyes ügyvédi iroda tagja, aki 2016.07.08. naptól kezdődően folyamatosan táppénzen volt. A legutolsóként beadott táppénzkérelmet a kormányhivatal 2017.07.08-tól elutasította, mivel a jogosultsága 2017.07.07-én lejárt.Az ügyfél a rehabilitációs járadékot 2017.07.09-től kérte, ennek megállapításáról még nincs információnk. Az ügyfél azt kéri, hogy fizetés nélküli szabadságot adjunk neki július 08-tól a rehabilitációs járadék megállapításához. Helyesen járunk-e el, ha kiadjuk a fizetés nélkülit – egyáltalán jelen esetben jogosult-e a fizetés nélküli szabadságra –, ezzel azonban ügyfelünk nem lesz biztosított, ezért kell-e a 7110 forintos egészségügyi szolgáltatási díjat fizetnie vagy járulékot kell-e fizetnie a tagi jogviszonyára tekintettel? 2017.08.01-től a tagok száma 2 főre bővült. Amennyiben megállapítják, a rehabilitációs járadék mellett vehet-e ki tagi jövedelmet a továbbiakban? A megállapításig jogosult-e tagi jövedelemkivétre? Köszönettel.

Igazolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaság ügyvezető tagja munkaviszonyban látja el a tevékenységet. Tagi jogviszonyra szeretné változtatni. Milyen igazolásokat kell kiállítani a jogviszonyváltozáskor? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkáltatói kölcsön és munkabérelőleg

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Unión belüli munkavégzés, Spanyolország

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs