209 találat a(z) tőkeemelés cimkére

Cégautó kft.-ben Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kötelező tőkemelés (kft.-k esetében 3 millió forint) miatt az egyik kft. tagja a saját autóját szeretné bevinni tőkeemelésre apportba. A kérdése az lenne, hogy továbbra is el tud számolni üzemanyagnorma szerinti költségáltalányt, ahogyan azt eddig a kiküldetési rendelvény alapján tette, vagy ez már nem lehetséges, ha bevitte az autót apportba?Előre is köszönöm a választ: Kamarásné Judit

K71-es nyomtatvány kitöltése átalakuláskor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. kft.-vé alakult át. A kft.-re vonatkozó 3 millió forintos jegyzett tőkéjét eredménytartalékból emelte fel. Korábbi kérdésre adott válaszuk szerint, ha a jegyzett tőkéjét a saját tőke terhére emelte fel, akkor K71-es nyomtatványon adatot kell szolgáltatnia. Kérdéseim: 1.) Ha 2015 januárjában jegyezték be, akkor 2015. 01. 31-ig, vagy majd csak 2016. 01. 31-ig kell adatot szolgáltatnia? 2.) A nyomtatvány M-01-es lapjának A) blokkjában 1-est kell ez esetben jelölni? 3.) M-01-es lap B) blokkjában az értékpapírkódhoz mit kell írni? Mert ISIN azonosítója nincs. 4.) A megemelt névértékhez mit kell írni akkor, ha a tag jegyzett tőkéje bt.-ként 100 ezer forint volt, és most 1 millió forint lett? 1 millió forintot, vagy csak a különbözetet (900 ezer forintot)?

Átalakulás, tőkeemelés, bejelentés Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2014-ben kettő bt. is átalakult kft.-vé. Az elsőnél a meglévő eredménytartalékból emeltek tőkét, és a 3. belépő tag apporttal teljesítette a rá eső részt. A másik cégnél készpénz-befizetéssel emelték meg a jegyzett tőkét. Kérdésem, hogy melyik esetben kell ezt az átalakulást és tőkeemelést a 14K71 nyomtatványon bevallani? Köszönöm válaszukat!

Kft. tőkeemelés pótbefizetés Kérdés

Tisztelt Szakértők! Pótbefizetéssel kapcsolatos kérdésben kérném segítségüket. Az új Ptk. hatályba lépése óta nem volt társasági szerződés módosítása a kft.-nek, a jegyzett tőkéje 3 millió forint. A társasági szerződés a pótbefizetés lehetőségét nem tartalmazza. 2014.é vben a kft. saját tőkéje teljes bizonyossággal a jegyzett tőke 50 százaléka alá fog csökkenni. A társaság tagjai pótbefizetés vállalásával szeretnék a tőkevesztést pótolni. Eltérő vélemény alakult ki abban, hogy a pótbefizetés – mint a tőkepótlás egyik eszköze – milyen feltételek fennállása alapján lehetséges. Kérdés: Lehetőség van-e a tagok egybehangzó szavazatán nyugvó taggyűlési határozat alapján történő pótbefizetésre abban az esetben, ha a társasági szerződés a pótbefizetés lehetőségét nem tartalmazza? Ha lehetséges, kérném annak kifejtését is, hogy e kérdésben a Gt. és az új Ptk. szabályai mennyiben térnek el egymástól. Előzetesen is megköszönöm szíves válaszukat.

Jegyzett tőke emelése lekötött tartalékból Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. társasági szerződésében tőkepótlási kötelezettség miatt veszteség fedezetére utaltak pénzt, amit lekötött tartalékként tartunk nyilván. A kérdés az, hogy ebből a lekötött tartalékból lehet-e jegyzett tőkét emelni? Köszönettel: Soltész Nóra

Tőkeemelés eredménytartalékból Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalkozásunk tőkeemelését eredménytartalékból valósítottuk meg. A kérdés ezzel kapcsolatban az lenne, hogy ez esetben szükséges-e a könyvvizsgálat cégünknél? Köszönöm válaszukat!

Üzletrész-értékesítés adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A jogelőd társaság 2010. évben alakult, majd év közben kedvezményezett részesedéscserével tőkeemelést hajtott végre. A jogutód társaság 2010. december 31-én jött létre kiválással a jogelőd társaságból, a kiválás a Tao. tv. 4. § 23/a pontja alapján kedvezményezett átalakulásnak minősült. 2013. évben a társaság a kedvezményezett átalakulással megszerzett üzletrészeinek közel felét értékesítette a szerzési érték alatt (közel 50 százalékon), az így realizált árfolyamveszteség, jelentős mértékben rontotta az adózás előtti eredményét. Első kérdésem, hogy 2013. évben a társasági adó törvény 8. § (1) bekezdés r) pont alapján, mint adózás előtti eredménynövelő tételt figyelembe kell-e venni az üzletrész-értékesítés realizált árfolyamveszteségét? Illetve az ügylet alapján kell-e növelni egyéb címen a társasági adó alapot? Az előző években a Tao. 7. §.(1) bekezdés gy. pontja alapján a társaság nem csökkentette az adóalapját. Második kérdésem, ha 2015. évben a fennmaradó üzletrészt nyereséggel értékesíti a társaság, az árfolyamnyereséget (a jelenlegi szabályok alapján), mint adóalap-csökkentő tételt figyelembe veheti-e a társaság? Illetve a jelenlegi szabályok alapján van-e lehetőség 2015. évben az ügylettel összefüggésben egyéb címen adóalap-csökkentésre? Válaszát előre is köszönöm!

Jegyzett tőke emelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Felmerült egy kérdés a jegyzett tőke 3 millió forintra történő emelésével kapcsolatban: lehetséges-e, hogy megemeli a cég a jegyzett tőkéjét, de a hiányzó összeg az jegyzett, de be nem fizetett tőkén lesz nyilvántartva? Ha ez lehetséges, akkor mennyi ideje van a cégnek, hogy be is fizesse a hiányzó összeget? Válaszukat előre is köszönöm.

Osztalékelőleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. jegyzett tőkéje jelenleg 500 ezer forint. Az osztalékelőleg-fizetési lehetőség a társasági szerződésben szerepel. Fizethet-e osztalékelőleget a 2014-es évben anélkül, hogy a jegyzett tőkéjét felemelné 3 millió forintra?

Szellemi termék apport Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. tagjai kifejlesztettek egy szoftvert. A fejlesztés nem a társaság fejlesztése, hanem a magánszemélyeké. A szoftvert, mint szellemi terméket apportálnák a kft.-be. Ezzel kapcsolatosan a következő kérdések merültek fel: - Ezzel a tőkeemelési módszerrel eleget tehetünk a 3 millió forintra történő kötelező tőkeemelési kötelezettségnek? (Jelenleg a jegyzett tőke 500 ezer forint.) - Az apport értékét hogyan lehet meghatározni, és ki határozza azt meg? - Milyen adó- és járulékvonzata van az apportnak a magánszemély szempontjából? - Van-e a szellemi termékekhez kapcsolódó adókedvezmény?

Pótbefizetésből jegyzett tőke? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megkérdezni, hogy a kft.-tagok által korábban pótbefizetés címén a lekötött tartalékban elhelyezett összeget fel lehet-e használni a jegyzett tőke emelésére? Köszönettel: Vágner Emília

Apport EU-n belüli vállalkozástól Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy belföldi céget megvásárol egy német cég, és tőkeemelést hajt végre apporttal (termelőgépekkel). Kell-e erről az áfabevallásban és a közösségi összesítő bevallásban nyilatkoznia a cégnek? Köszönettel, Attila

Értékcsökkenés Kérdés

Az egyik cég úgy szeretné felemelni a jegyzett tőkéjét, hogy apportként tárgyi eszközöket visz a cégbe. Ezeket az eszközöket kötelező értékcsökkenteni, vagy esetleg, ha a szabályzataiban cég azt rögzíti, nem kell elszámolni rá értékcsökkenést?

Első taggyűlés – jegyzett tőke és beszámoló Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2014. első taggyűlésén, mely esetünkben a beszámoló elfogadásakor van, valóban szükséges döntenünk a jegyzett tőke emelésének módjáról, határidejéről? Halaszthatjuk ezt a döntésünket? Amennyiben igen, akkor ezt is rögzítenünk szükséges ebben a jegyzőkönyvben? Tehát napirendi pontnak fel kell vennünk? Köszönettel.

Osztalékfizetés az új Ptk. szabályai mellett Kérdés

Egy kft. 2013. évi beszámolójában osztalékot hagyna jóvá. Az osztalék kifizetése a tervek szerint 2014. évben – év vége felé – meg is történne. A kft. még nem gondoskodott a jegyzett tőkéje 3 millió forintra történő megemeléséről, s a társasági szerződés módosítása sem történt meg. Befolyással van-e az osztalékfizetésre, hogy még nem módosították a társasági szerződést, és nem emelték meg a jegyzett tőkét? Van-e valamilyen korlátozás, előírás a Ptk.-ban, vagy más jogszabályban jelen ügy kapcsán? (Csak akkor hagyja jóvá a társaság az osztalékot, ha biztosított annak kifizetése a jogszabályok alapján is, azonban a jegyzett tőke emelésére még nem áll készen, így azzal kivárná a határidő közeledtét...) Mielőbbi segítő válaszukat előre is köszönjük.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Sportlövészet oktatás áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Őcsg

Lepsényi Mária

adószakértő

Őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31