178 találat a(z) tőkeemelés cimkére

Ingatlanvásárlás vagy sajáttőke-emelés? Kérdés

Korábban devizahitel miatt a mérleg szerinti sajáttőkesorunk enyhén mínuszba fordult. Idén viszont már újra nyereségesek vagyunk, és van mondjuk 3 millió forint a bankszámlánkon. A kft. jegyzett tőkéje 5 millió forint. Viszont tudjuk, hogy az új törvények szerint a cégeknek meg kell felelniük annak a törvényi kötelezettségnek is, hogy a sajáttőkesoruk a mérlegben eléri a jegyzett tőke felét – esetünkben az 5 millió fele 2,5 millió. Tehát az értelmezésem szerint a mérlegben szereplő sajáttőkesort javítanunk kell, különben felszámolnak bennünket. Amire természetesen felhasználhatnánk az idén megkeresett 3 millió forintot, ami a bankszámlán van, hiszen ha nem költjük el semmire, akkor a mérleg szerinti eredmény megjelenik az éves mérlegben a saját tőkét növelve. Viszont az gond, hogy nekünk semmi szükségünk likviditásra, és így feleslegesen áll a bankszámlán a 3 millió forint. Szívesebben költenénk ezt az összeget ingatlanbefektetésre, ami a cég vagyonát növelné. Ha viszont a 3 millió forintot elköltjük ingatlanra, akkor a mérleg szerinti eredmény már megint nulla lesz, azaz nem fogja növelni a saját tőkét, s az ingatlan viszont, amire a 3 milliót költöttem NEM jelenik meg a saját tőke soraiban, hiszen nincs a saját tőke soraiban ingatlanelem. Jól értem, hogy ebben a helyzetban, ha ingatlanra költöm ezt a 3 millió forintot, akkor valóban nem javul a mérlegben a sajáttőkesorom, és annak ellenére, hogy nő a cég vagyona, felszámolhatják a céget 2016 márciusában, arra hivatkozva, hogy a saját tőke nem éri el a jegyzett tőke felét? kérem segítségüket! köszönöm!

Benyújtott mérleg önreviziója Kérdés

A 2013-as évről benyújtott mérleget szeretném önrevíziózni. A társaság törzstőkeemelést hajtott végre, mely összeg a mérlegben tévesen tagi kölcsönként szerepel. Mi a módja a cégbírósághoz benyújtott mérleg javításának?

Kft. feltőkésítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft.-k 2016. március 15-éig esedékes, 3 millió forintra történő tőkeemelésével kapcsolatosan tenném fel a kérdésemet. A társaságiszerződés-módosítás elvégzésével kötelező rendelkezésre bocsátani a hiányzó tőkét, vagy van lehetőség későbbi befizetésre? A kft. jelenleg 500 ezer forint törzstőkével működik. Köszönettel.

Kötelező feltőkésítés Kérdés

Mit tehet az a kft.-tulajdonos, aki 2016. március 16-áig nem tudja feltőkésíteni a cégét a minimális szintre, de még azt sem képes megtenni, hogy átalakuljon? Ez utóbbi is nagy anyagi terhet jelent számára. Milyen következménye lesz, ha tőkemelés nélkül tovább folytatja a működését?

Átalakulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. alakul át kft.-vé. A kft. a jegyzett tőkéjét a bt.-ben felhalmozott eredménytartalékból kívánja rendezni. Ebben az esetben mikor kell megfizetni az szja-t és az ehót? Átalakuláskor azonnal, vagy ebben az esetben is lehetőség van arra, hogy legkésőbb a kft. megszűnésekor fizesse az eredménytartalék utáni terheket? Válaszát köszönöm.

Követelésapport – szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik vállalkozásunknál a tulajdonosok, akik belföldi természetes személyek, jegyzett tőkét emelnének. A tőke emelését az egyik tulajdonos az édesapjától ajándékba kapott követeléssel teljesítené. Ez a követelés ettől a vállalkozástól független cégben lévő kölcsön. Kérdéseink: – az ajándékba kapott követelés apportjának milyen szja-vonzata van a magánszemélyre nézve, – a követelés ajándékozását be kell-e jelenteni a NAV-nak? Köszönettel.

Az eredménytartalékból megvalósított tőkeemelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az eredménytartalékból megvalósított tőkeemelés okán kell-e szja-t vagy ehót bevallani, befizetni a kft.-nek?

Tőkeemelés tagi kölcsönből (apportálás) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az utóbbi időben ellentmondó értelmezéseket olvasni arra vonatkozóan, hogy a címben jelzett tranzakció keletkeztet-e ajándékozási illetékfizetési kötelezettséget, ezért kérem a véleményüket. Az illetéktörvény szerint ajándékozási illetéket akkor kell fizetni, ha vagyoni értékkel bíró jogról valaki ingyenesen lemond. A tagi kölcsön apportálása esetén fennáll az ingyenesség? Van különbség a tekintetben, hogy a tagi kölcsön apportálására a negatív tőke rendezése érdekében kerül sor vagy nem negatív a tőke és így történik az apportálás? Köszönöm.

Törzstőke és osztalékelőleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem 2009. évben 500 ezer forint törzstőkével alakult kft. Milyen időpontig szükséges a hárommillióra történő kiegészítés? Jól értem-e: 2016. március 15-éig a döntést kell meghozni a törzstőke felemelésről, de 2019-ig kell valójában befizetni? Amíg nincs befizetve, addig nem fizethető osztalék. De mikortól nem fizethető osztalék? A 2014. évi eredmény terhére osztalékelőleget vettek fel, és most a teljes 2014. évi adózott eredményt osztalékként kívánják felvenni. Ezen kívül a 2015. évben is osztalékelőleget szeretnének felvenni. Kifizethető-e a 2014. évi osztalék? Fizethető-e 2015. évben osztalékelőleg (az egyéb szabályok betartása mellett)? Köszönöm a választ! Tisztelettel: KM

Tőkeemelés – Átalakulás Kérdés

A kft. jegyzett tőkéje 2013-ban 500 ezer forint volt. Jövőre a hiányzó 2,5 millió forint befizetése egyösszegben lehetetlen, hiszen családi vállalkozásban viszünk egy kisboltot, és ezt nem tudjuk kitermelni a megjelölt időpontig. Milyen lehetőség van arra, hogy a befizetést részletekben 2016. március 16. után fizethessük, jár-e ezért büntetés, vagy milyen más megoldás lehetséges? Gondolkodtunk bt.-vé átalakulásban, de úgy hallottuk, az nagyon hosszadalmas és költséges eljárás. Ezekre várom szives válaszukat. Köszönettel.

Osztalékfizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy evás kft., amely még nem emelte fel a jegyzett tőkéjét 3 millió forintra, a 2014-es év után osztalékot hagyott jóvá, és ki is fizette a tagok részére. A kifizetés után a saját tőkéje kétmillió forint maradt, ami megegyezik a jegyzett tőkével. Kérdés, hogy valóban nem lehetett volna az osztalékfizetést teljesíteni mindaddig, amíg nem emeli meg a jegyzett tőkét? Ha igen, megfelelő-e az orvoslás aképpen, hogy gyorsan megemeli a jegyzett tőkét? Köszönettel: Vné

Tőkeemelés apportból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tulajdonosai tőkét emelnek, mivel a saját tőke a jegyzett tőke alá ment. Ingatlan apportálása történik, társasági szerződés módosítás 2014. december 20. (a birtokba vétel is). Cégbírósági bejegyzés 2015. január 20. Beszámoló a mai napig nem készült. Kérdés: a 2014. évi beszámolóban szerepelhet-e az apport?

Bt. negatív saját tőkével Kérdés

Tisztelt Szakértő! Évek óta nem működő, gazdasági tevékenységet nem végző betéti társaság negatív saját tőkével rendelkezik, van a cégben tagi kölcsön. Kérdések: – A bt. kötelezett-e a saját tőke rendezésére? Mit tud tenni a cégbíróság, vagy a NAV, ha évek óta negatív a saját tőke? – A tagok követeléseikből emelnének tőkét a bt.-ben. A tagi kölcsön milyen módon válhat apportálhatóvá? Véleményünk szerint illetékkötelezettsége nem keletkezhet. – Később a tagok a bt.-t végelszámolni szeretnék. Ezt tagi hitellel nem tudják megtenni, azért a tagi hitelt meg kell szüntetni. A tagi kölcsön apportálásának számviteli elszámolásában kérem segítségét. Köszönettel.

Feltőkésítés apporttal Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. a kötelező tőkeemelést apporttal kívánja megoldani, ehhez a közeljövőben kisteherautó beszerzésére kerül sor. Helyes-e az elgondolásom, miszerint a tulajdonjog átruházásának akkor kell megtörténnie, amikor a jegyzett tőke felemelése is történik, tehát első lépésben a tulajdonos megveszi azt a saját nevére, majd a tőkeemeléskor bocsátja a kft. rendelkezésére? Ha ez így megoldható, akkor mi a teendője a másik tulajdonosnak? Az ő tőkerészét is kötelező változtatni? Köszönöm megtisztelő válaszát! P-L. G.

Cégautó kft.-ben Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kötelező tőkemelés (kft.-k esetében 3 millió forint) miatt az egyik kft. tagja a saját autóját szeretné bevinni tőkeemelésre apportba. A kérdése az lenne, hogy továbbra is el tud számolni üzemanyagnorma szerinti költségáltalányt, ahogyan azt eddig a kiküldetési rendelvény alapján tette, vagy ez már nem lehetséges, ha bevitte az autót apportba?Előre is köszönöm a választ: Kamarásné Judit

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Útdíj, túlsúlydíj, iparűzési adó

Szipszer Tamás

adószakértő

2020-as katás bevallás probléma

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close