209 találat a(z) tőkeemelés cimkére

Mínuszos saját tőke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy a jegyzett tőke kötelező emelése után lehet-e a saját tőke mínuszos?

Törzstőkeemelés illetéke Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Társaságunk a 2016. 03. 15-ei törzstőkeemelést a tulajdonosoknak a cég felé fennálló tagi kölcsönéből akarja megvalósítani. Kérdésünk az lenne, hogy társaságunknak az említett ügylet kapcsán keletkezik-e illetékfizetési kötelezettsége? Válaszukat köszönjük!

Tőkeemelés: csak egy hónap van hátra, de nem muszáj fizetnie Cikk

Március 15-én lejár az új polgári törvénykönyv megemelkedett tőkekövetelményekkel kapcsolatos türelmi ideje, amellyel a kft.-k kötelező minimum tőkéje most már végérvényesen a korábbi követelmények hatszorosára emelkedik. „Az érintett vállalkozásoknak tehát nem szabad tovább halogatniuk a törzstőke emelését, és tanácsadók bevonásával ki kell választaniuk a helyzetüknek megfelelő legjobb megoldást. A késedelem ugyanis bírsággal, végső esetben akár a társaság megszüntetésével is járhat”– figyelmeztetett Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója.

Tőkeemelés eredménytartalékból Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaság mérlegében 500 ezer forint jegyzett tőke, 2,5 millió forint eredménytartalék és 500 ezer forint mérleg szerinti veszteség szerepel 2015.12. 31-én. Más tőkeelem nincs. Megteheti-e a kft., hogy 2 millió forint eredménytartalékból teljesíti a kötelező jegyzett tőkeemelést (még plusz 500 ezer forint készpénz-befizetéssel)? Ha nem valósítható meg, akkor ebben az esetben minimálisan 551 000 forint eredménytartalékkal kell(ene) rendelkeznie? Ekkor a jegyzett tőkével csökkentett saját tőke összegét nem haladja meg a megemelt jegyzett tőke. Egyezer forinttal. Kérem szíves válaszát. Köszönettel:R eményiné

Tőkeemelés tagi kölcsönből, de mi lesz később? Cikk

Ha apportálnák a tag tagi kölcsönből eredő követelését, és így teljesítené a kft. a kötelező tőkeemelést, különböző gazdasági események bekövetkeztekor milyen adó- és járulékterhekre lehet számítani a jövőben? Olvasói kérdésre Erdős Gabriella adószakértő válaszolt.

Tőkeemelés osztalékból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy Tao-s korszakából fel nem vett osztalékkal rendelkezik az evás cég. A fel nem vett osztalékot beapportálja, s így emeli a jegyzett tőkét. Kérdésem: a személyi jövedelemadót, ehót meg kell-e fizetnie az apportáláskor? Válaszát köszönöm.

Tőkeemelés eredménytartalékból II. Kérdés

http://adozona.hu/kerdesek/2016_2_3_Tokeemeles_eredmenytartalekbol_otk#utm_source=dailypost&utm_medium=email&utm_campaign=notice Tisztelt Pölöskei Pálné! Fenti kódra adott válaszát nagyon szépen köszönöm! Két dolgot szeretnék még tisztázni. 1. Az én ügyfelem épp kilépett az evából. Ha egy vállalkozás marad az eva alatt, akkor is ugyanezek a szabályok érvényesek? Akkor is növelheti jegyzett tőkéjét az eredménytartalék terhére és a "bevitt" eredménytartalék adózott jövedelemnek minősül a későbbiekben? 2. Az említett előadáson az is elhangzott, hogy a K71-es nyomtatványon nincs elkülönítve, hogy evaalanyról van szó, már csak emiatt is elkerülhetetlen az adózás tőkekivonás esetén. Köszönöm a kiegészítést! Vágner Emília

Tőkeemelés jövőbeli eredmény terhére Kérdés

Tisztelt Szakértő, A Válaszadó 2016/02 számában a következőt olvastam: "A kft.-k a törzstőkét emelhetik saját forrásból készpénz befizetésével, apportálással vagy a társaságnál felhalmozott eredménytartalék terhére. A polgári törvénykönyv (Ptk.) továbbá arra is lehetőséget biztosít, hogy a hiányzó összeget a tag egy későbbi időpontban a cég jövőbeni nyereségének felhasználásával bocsássa a társaság rendelkezésére." Mit jelent a gyakorlatban az utolsó mondat? Hogy kell ezt értelmezni azt, hogy a jövőbeli nyereség terhére? Későbbi osztalékból? Köszönöm előre is,

Tőkeemelés eredménytartalékból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában kérem a segítségét! Adott egy kft., amely 2015. december 31-éig evaalany volt, 2016. január 1-je óta taoalany. Van neki eredménytartaléka az evás időszakból, tavaly úgy gondoltam, hogy így egyszerűbb lesz tőkét emelni, mint felvenni osztalékként, majd újra visszatenni. Ezt egy APEH tájékoztatóra alapoztam: [PM Jövedelemadók főosztálya 10190/2009. – APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási főosztály 2279164577/2009.] Ebben a következő mondat szerepel: „Az evaalanyiság időszaka alatt megszerzett vagyont ugyanis – miután az evaalany összes bevétele után fizeti a 25 százalékos evát – a törvény adózott vagyonnak tekinti, így annak terhére a tagi jogviszonyra tekintettel juttatott összeget (osztalékot, vállalkozásból kivont vagyont) a tag jövedelmének meghatározásakor nem kell figyelembe venni.” Mindebből én arra következtettem, hogy az eva alatt felhalmozott eredménytartalékot adózott jövedelemnek kell tekinteni, amennyiben tehát tőkeemelésre fordítja, amiatt a későbbiekben sem keletkezik adófizetési kötelezettségé. Ezzel szemben egy mai előadáson azt hallottam, hogy a fenti állítás az osztalékra igaz (tehát ha később kívánjuk az eredménytartalék felhasználásával az eva alatt képződött osztalékot kivenni, nem kell adót fizetni), de egy esetleges végelszámoláskor meg kell fizetni az evás eredménytartalékból emelt tőke miatt az adót. Hol értelmeztem rosszul az általam olvasottakat? Köszönöm a segítséget! Vágner Emília

Megjelent a februári VálaszAdó Cikk

Közeledik a kft.-k számára a törzstőkeemelés végső, március 15-ei határideje. Cikkünkben részleteztük, mit kell tenniük azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a tőkeemelés helyett az átalakulást választják. Táblázatban összefoglaltuk, hogy 2016-ban milyen jogcímen, mennyi szochokedvezményt vehetnek igénybe a munkáltatók, s tisztázunk néhány gyakran felmerülő kérdést is, amelyben bizonytalankodnak a foglalkoztatók.

Törzstőke rendezése Kérdés

Tisztelt Sinka Júlia! A törzstőke rendezéséről szóló cikkéből sok hasznos információt kaptam, sok kérdésemre választ adott. A tulajdonosok által előzőekben nyújtott és a könyvekben tagi kölcsönként szereplő összeg jegyzett tőkébe vagy tőketartalékba történő beemelése sok cég problémáját megoldhatja. Felmerül azonban a kérdés, hogy ha a tulajdonosok a társasággal szembeni követelésüket átengedik a társaságnak, ebből adódóan lesz-e egyéb fizetési kötelezettsége a magánszemélynek vagy a társaságnak? Gondolok itt például az elengedett követeléskor fizetendő illetékre. Tisztelettel: Kecskemétiné H Katalin

Evás kft. jegyzett tőke emelése Kérdés

Evás kft 2015. évi eredményéből szeretné a jegyzett tőkét emelni. Ezt hogyan célszerű megtennie? Jóváhagyja az osztalékot, és ebből emeli a tőkét. Ez már evában leadózott jövedelem, később sem lesz adóköteles. Hogyan történik a könyvelése? 2. A tavalyi mérleg jóváhagyásakor a tagok határozata alapján eredménytartalékba helyezik az eredményt. Ez is adózott jövedelem, és egy esetleges megszűnéskor sem fog adókötelezettséget keletkeztetni? Köszönöm.

Törzstőkeemelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. a kötelező törzstőkeemelést végrehajtotta a következő szerint. 2015. 12. 28-án elment az ügyvédhez, aki a dokumentumokat elkészítette. Még ezen a napon a társaság házipénztárába be is lett fizetve a törzstőke összege (2,5 millió forint) készpénzben (erről is vittük a bizonylatot az ügyvédhez). A cégbíróság bejegyezte a következő dátumokkal: Változás időpontja: 2015/12/28; Bejegyzés kelte: 2016/01/18; Közzétéve: 2016/01/21; Hatályos: 2015/12/28 Kérdésem az lenne, hogy melyik évben hogyan kell könyvelni a törzstőke emelést? Köszönettel.

Határidő Kérdés

Egy kft. a jegyzett tőkéjét az eredménytartalékból kívánja felemelni. A 2015. év lezárása után kerül sor erre a lépésre, 2016. év februárjában. Jól értelmezzük a törvényt, hogy ezt 2017. január 31-éig kell bejelenteni? Mire kell figyelni ennél a könyvelési tételnél?

K71 kitöltése Kérdés

Tisztelt Szakértő! K71-sel kapcsolatos a kérdésem. Eredménytartalékból tőkét emelt a cég tavaly, kettő taggal. A kódokat, A részben 2, B részben (b) 220 írtam. DE: mit írok a c oszlopba? "megemelt névértéke rovat"-ba: ha 250 ezer forintról 1250 ezer forinttal emelték a törzstőkét a tagok (per fő), akkor az új értéket a 1500 ezer forintot írom be ide? Ha meg ebből elad az egyik tag, és lecsökken az ő része 500 ezer forintra, akkor meg ezt az összeget írom ide? (Természetesen ehhez A részben a 3 kódot használom.) NAV-ügyintéző sem érti, amit kérdezek. Kitöltési nulla. Köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Sportlövészet oktatás áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Őcsg

Lepsényi Mária

adószakértő

Őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31