hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kft.-k tőkéje: ezt is tudnia kell annak, aki emel

  • adozona.hu

Mit jelent a gyakorlatban az, hogy a jóváhagyott tőkeemeléshez szükséges összeget a kft. tagja egy későbbi időpontban, a cég jövőbeni nyereségének felhasználásával is a társaság rendelkezésére bocsáthatja – kérdezte olvasónk. dr. Szeiler Nikolett, ügyvéd, adótanácsadó szakértőnk válaszolt.

„A Válaszadó 2016/02. számában a következőt olvastam: a kft.-k a törzstőkét emelhetik saját forrásból készpénz befizetésével, apportálással vagy a társaságnál felhalmozott eredménytartalék terhére. A polgári törvénykönyv (Ptk.) továbbá arra is lehetőséget biztosít, hogy a hiányzó összeget a tag egy későbbi időpontban, a cég jövőbeni nyereségének felhasználásával bocsássa a társaság rendelkezésére. Mit jelent a gyakorlatban az utolsó mondat? Hogy kell ezt értelmezni azt, hogy a jövőbeli nyereség terhére? Későbbi osztalékból?”– kérdezte olvasónk.

A Ptk. lehetőséget nyújt arra, hogy egy 500 ezer forinttal alapított kft. törzstőkéjét a tulajdonosok úgy emeljék fel, hogy a vagyoni hozzájárulásukat nem teljesítik a bejegyzéskor, hanem egy későbbi időpontban. A határidő megszabására a Ptk.-ban nincs korlátozás – ecsetelte szakértőnk.

A jogszabály azonban erre az esetre hitelezővédelmi rendelkezéseket is tartalmaz. Ha a társasági szerződés szerint a bejegyzésig valamelyik tag a kevesebbet köteles befizetni, mint a törzsbetétjének a fele, vagy, ha a még be nem fizetett vagyoni hozzájárulás szolgáltatására egy évnél hosszabb időt határoznak meg a tagok, akkor a társaság nem fizethet osztalékot addig, amíg a tagok törzsbetétjére elszámolt nyereség a már teljesített vagyoni hozzájárulással együtt el nem éri a törzstőke mértékét. Továbbá a még nem teljesített vagyoni hozzájárulás erejéig a tagok kötelesek helytállni a társaság tartozásaiért.

Ha a társasági szerződés úgy rendelkezik, hogy a nyilvántartásba vételi kérelem benyújtásáig valamelyik tag a pénzbetétének felénél kisebb összeget köteles befizetni, vagy a társasági szerződés a nyilvántartásba vételi kérelem benyújtásáig be nem fizetett pénzbeli vagyoni hozzájárulás szolgáltatására a társaság nyilvántartásba vételétől számított egy évnél hosszabb határidőt állapít meg, a társaság mindaddig nem fizethet osztalékot a tagoknak, amíg a ki nem fizetett és a tagok törzsbetétére az osztalékfizetés szabályai szerint elszámolt nyereség a tagok által teljesített pénzbeli vagyoni hozzájárulással együtt el nem éri a törzstőke mértékét. A tagok a még nem teljesített pénzbeli vagyoni hozzájárulásuk összegének erejéig kötelesek helytállni a társaság tartozásaiért (Ptk. 3:162. paragrafus (1)-(2) bekezdései).

A fenti rendelkezést figyelembe véve, ha az 500 ezer forinttal alapított kft. törzstőkéjét úgy emelik fel 3 millióra, hogy a bejegyzésig nem kell a tagoknak vagyoni hozzájárulást teljesíteniük, akkor életbe lép a hitelezővédelmi szabály és osztalékfizetésre nincs lehetőség, amíg a törzstőkét fel nem töltötték.  A törzstőkét feltölteni a következő évek eredménytartalékba helyezett eredményéből lehet, ami értékpapír-juttatásnak minősül.

Figyelemmel kell lenni arra is, hogy az ilyen típusú tőkeemelésre csak akkor, és olyan mértékben kerülhet sor, amennyiben az a számviteli törvény 40. paragrafusának (1) bekezdésében foglaltaknak megfelel.

Eszerint a jegyzett tőkének a jegyzett tőkén felüli saját tőke terhére történő emelésére akkor és oly mértékben kerülhet sor, ha

a) a legutolsó beszámolóval lezárt üzleti év mérlegében, vagy

b) a 21. § szerinti közbenső mérlegben (illetve egyéb, az alapul szolgáló beszámoló mérlegében)

kimutatott tőketartalék, valamint az – osztalékként, részesedésként, kamatozó részvény kamataként, illetve osztalékelőlegként figyelembe nem vett – adózott eredménnyel kiegészített szabad eredménytartalék arra fedezetet nyújt és a tőkeemelést követően a jegyzett tőke összege nem haladja meg a lekötött tartalékkal, továbbá a pozitív értékelési tartalékkal csökkentett saját tőke összegét.

Nem kell annyira sietni

Óriási könnyebbséget jelent a tőkehiányos vállalkozások számára, hogy egy évvel, 2017. március 15-éig meghosszabbodhat a kft.-k kötelező törzstőke-emelésének határideje. Gulyás Gergely, a Fidesz parlamenti frakcióvezető-helyettese által kezdeményezett törvénymódosításról bővebben itt olvashat: Kft.-k, figyelem: 2017. március 15-éig haladék jöhet a tőkeemelésre!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Álláskeresési járadék – ügyvezető

Széles Imre

tb-szakértő

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink