22 találat a(z) túlmunka cimkére

Tiltakoznak az orvosok: elfogadhatatlan az ügyelet rendes munkaidőnél alacsonyabb díjazása Cikk

Elfogadhatatlan az orvosok számára az ügyeletnek a rendes munkaidőnél alacsonyabb díjazása, valamint az is, ha az ügyelet a pihenőnap miatt jövedelemvesztéssel jár – közölte a Magyar Orvosi Kamara (MOK).

Egészségügyi dolgozó – túlmunka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egészségügyi dolgozóknál a munkáltató által igazolt 48 órát meghaladó túlmunka – úgy tudom – növeli nyugdíjazásnál a szolgálati időt. Szeretném megkérdezni, hogy ki minősül egészségügyi dolgozónak? A munkáltató egészségügyi szolgáltató társaság, OEP-pel szerződésben lévő háziorvosi kft. Azt szeretném tudni, hogy például egészségügyi szakképesítéssel nem rendelkező adminisztrátor túlmunkáját a munkáltató elismerheti-e, és a 08-as bevallás 543. sorában szerepeltetheti-e? Köszönöm: Hegedűsné

Megint változott az Mt.: lista a fontos módosításokról Cikk

Több alkalommal is módosult az utóbbi időben a munka törvénykönyve (Mt.), legutóbb 2019. április 11-én. A munka- és pihenőidő szabályainak változását követte az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) átültetése. Cikkünkben áttekintjük a leglényegesebb módosításokat.

Túlórázástól tartanak a közszférában dolgozók is Cikk

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) elutasítja a kormányzati igazgatásról szóló törvénytervezetet, mert az a munkavállalói érdekképviselet szerint szétzilálja az államigazgatás szervezetét, és felszámolja a maradék jogi garanciákat a kormánytisztviselők munkaviszonyában – közölte a SZEF.

Egyszerűsített foglalkoztatás – bérpótlék Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyszerűsített foglalkoztatás esetében kell-e túlmunkadíjat és pótlékot fizetni a munkavállalónak? Ha igen, melyik jogszabály alapján? Ha a munkavállaló reggel 7-től másnap reggel 7-ig dolgozik egyszerűsített foglalkoztatottként, milyen pótlékokat kell neki fizetni (éjszakai pótlékon felül)? Válaszukat előre is köszönöm: Hegedüs-Pilli Katalin

Túlóra elrendelése két órára II. Kérdés

Tisztelt dr. Hajdu-Dudás Mária! Köszönöm válaszát a fenti kérdésre. További kérdésem merült fel ezzel kapcsolatban azzal kapcsolatban, hogy az Mt. 99. § (1) bekezdése szerint a beosztás szerinti napi munkaidő 4 óránál rövidebb nem lehet? Ez a paragrafus nem érvényes arra az esetre, ha valakit berendelnek vasárnap két óra túlmunkavégzésre? Válaszát köszönöm

Túlmunka díjazása Kérdés

Tisztelt Szakértők! A túlmunka díjazásánál több esetben találkoztam a szabadidő-átalány fogalmával. A túlmunka azonos mértékkel szabadidőben is kiadható. Amennyiben azonban azt nem szabadidővel váltja meg a munkáltató, hanem szabadidő-átalánnyal, akkor ezen esetben az alapbér plusz a túlmunkapótlék az elszámolás alapja? Ezt a fogalmat a munka törvénykönyve nem tartalmazza, így ennek értelmezése nehézségbe ütközik. Tájékoztatásukat megköszönve, tisztelettel: Barta-Thermoker Kft.

Munkaerőhiány ellen túlmunka? Így rendelhető el Cikk

Napjainkban sok cég küzd munkaerőhiánnyal, amit egyre gyakrabban kénytelen megoldani a meglévő állomány túlórára kötelezésével, a munkavállalók pihenőidejének terhére. Hosszabb távon azonban ez sem megoldás, hiszen vannak keretek és korlátok, ráadásul sokba is kerülhet.

Munkaszüneti napon munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Informatikai átállás miatt cégünk december 31-re és január 01-re túlmunkavégzést szeretne elrendelni. Természetesen a túlmunkáért járó munkabért elszámoljuk a munkavállalók részére. Kollégáink 5/2 munkarendben dolgoznak.Gazdasági érdekre hivatkozva a fent megjelölt időpontra túlmunkát lehet-e elrendelni? Sajnos a zárások és az állományok egyeztetése miatt csak ezeken a napokon lehetséges a munkavégzés. Köszönettel.

Munkaidőkeret elszámolása táppénz időszak alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! 6 havi munkaidőkeretet alkalmazunk cégünknél. Az elszámolási időszak végén a munkavállaló részére túlmunka jogcímén teljesíthetek-e kifizetést, ha táppénzen van?

Ezt kell tudni a túlóráról, hogy a főnök ne nézhessen rabszolgának Cikk

Amikor a munkáltató túlórára kötelezi a munkavállalót, akkor a pihenőidejéből vesz el, melyet anyagilag és/vagy szabadidővel kell kompenzálni. Az éves plafon a törvény alapján 250 óra, az elrendelés folyamán vizsgálni kell a munkavállaló körülményeit, munkaszüneti napon pedig csak kivételes, extrém esetekben túlórázhatunk.

Áthelyezett munkanap ledolgozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közalkalmazotti jogviszony (kisgyermeknevelő egy állami bölcsődében) 2015. 12. 23-án megszűnik. Mi a teendő, ha a december 12-ei napot (annak december 24-ei ledolgozása címén) a munkáltató ledolgoztatja? Abban az esetben, ha a ledolgozott nap túlmunkának minősül, akkor mi a helyes eljárás, ha a munkáltató kijelenti, hogy túlórát nem tud fizetni? Köszönöm a válaszukat!

Hitte volna? A munkáltató így halogathatja a túlórapénzt Cikk

Az illetékes államtitkár szerint meg kell változtatni azt a rendszert, amelyben az egészségügyi dolgozóknak akár fél évig is várniuk kell túlórapénzükre. Zombor Gábor erről az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában beszélt.

Magyar cég kapta az első nagy pofont Franciaországban Cikk

Felfüggesztette a magyar OLP-TECH Szerelőipari és Szolgáltató Kft. tevékenységét a dél-franciaországi Aquitaine prefektusa, mert 31 magyar munkavállalóját elfogadhatatlan feltételekkel foglalkoztatta – adta hírül honlapján a Le Figaro című napilap.

Nem fizet a munkáltató a túlóráért? Vitás esetben ezt teheti a dolgozó Cikk

A havi rendszerességgel túlórázó dolgozók egynegyedének több mint 24 óra többlet munkaórája gyűlik össze havonta – derült ki a Profession.hu által végzett felmérésből. A túlórázók fele többségében előre tudja, mikor kell tovább bent maradnia a munkahelyén. A kutatás arra is fényt derített, hogy a megkérdezettek többségének a munkáltató nem fizeti ki a túlórát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gépjárműadó a számlatükörben

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Tárgyi eszköz

Pölöskei Pálné

adószakértő

Nemleges nyilatkozatú őstermelő szochója

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close