hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megint változott az Mt.: lista a fontos módosításokról

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Több alkalommal is módosult az utóbbi időben a munka törvénykönyve (Mt.), legutóbb 2019. április 11-én. A munka- és pihenőidő szabályainak változását követte az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) átültetése. Cikkünkben áttekintjük a leglényegesebb módosításokat.

Új, munkavállalóval kötött megállapodások és azok felmondása

Bizonyos esetekben a munkáltató és a munkavállaló megállapodást köthetnek arról, hogy egyező akarattal eltérnek a törvény szabályaitól. Ennek legfontosabb esete a rendkívüli munkavégzés naptári éves keretének szabályozása. A munka törvénykönyve 109. paragrafusa alapján naptári évenként kétszázötven óra rendkívüli munkaidő rendelhető el. A munkavállaló és a munkáltató írásbeli megállapodása alapján ugyanakkor lehetőség van ezt meghaladóan, naptári évenként legfeljebb további százötven óra rendkívüli munkaidő elrendelésére (önként vállalt túlmunka). A munkavállaló a megállapodást a naptári év végére mondhatja fel.

A rendkívüli munkavégzés szabályozása azonban más területen is módosult. Az Mt. 135. paragrafusának (3) bekezdése ugyanis arról rendelkezik, hogy kollektív szerződés szerint legfeljebb évi háromszáz óra rendkívüli munkaidő rendelhető el. Ezt meghaladóan a munkáltató és a munkavállaló írásbeli megállapodása alapján naptári évenként legfeljebb további száz óra rendkívüli munkaidő rendelhető el (önként vállalt túlmunka). A munkavállaló a megállapodást a naptári év végére mondhatja fel.

Fontos ugyanakkor rámutatni, hogy kollektív szerződésben a rendkívüli munkavégzés mértéke a 300 órát nem haladhatja meg. Ha tehát a munkáltató éves szinten 400 óra rendkívüli munkavégzési keretet szeretne elérni, mindenképpen a munkavállalóval szükséges megállapodnia.

Segítségre lenne szüksége munkáltatói kérdésekben?
Rendelje meg kedvezményesen a Kedvező adózású munkavállalás 2019-ben című kiadványt.
Kiadványunk bemutatja, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben melyek a legkedvezőbb foglalkoztatási formák, és ötleteket ad a juttatások optimalizálásához.
Részletek >>

Az előbbi megállapodástípusokat egészíti ki további két hatályos másik megállapodástípus. Az Mt. 99. paragrafusának (3) bekezdése alapján a készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatott munkavállaló esetén – a felek írásbeli megállapodása alapján – a munkavállaló beosztás szerinti napi munkaideje legfeljebb huszonnégy óra, heti munkaideje legfeljebb hetvenkét óra lehet. A megállapodást a munkavállaló a naptári hónap utolsó napjára, munkaidőkeret elrendelése esetén a munkaidőkeret utolsó napjára, tizenöt napos határidővel felmondhatja.

A másik megállapodástípust az Mt. 135. paragrafusának (4) bekezdése tartalmazza, mely alapján utazó munkavállaló esetében a munka- és pihenőidő szabályaitól a felek megállapodása, illetve szűkebb körben kollektív szerződés eltérhetnek. Ezen megállapodástípusok tartalmilag nem változtak.

Tovább él az a garanciális szabály, hogy a fenti megállapodások felmondása okán a munkavállaló munkaviszonya nem szüntethető meg.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben bemutatjuk a munkanap, munkahét, munkaidőkeret, egyenlőtlen munkabeosztás területén változó szabályokat.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Helyi bérlet

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Befektetési óra, ékszer könyvelése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Környezetvédelmi termékdíj – számla záradéka

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs