26 találat a(z) túlmunka cimkére

Igazolatlan távollét munkaidőkeretes dolgozónál: hogy számoljunk azonnali hatályú felmondás után? Cikk

Munkaidőkeretben dolgozó munkavállaló több hét igazolatlan távollét után a munkáltató azonnali hatállyal megszüntette a munkaviszonyt, a bérszámfejtő program azonban túlmunkát mutat. Miként kell elszámolni vele a munka törvénykönyve előírásai szerint szabályosan ebben az esetben? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Igazolatlan távollét munkaidőkeretes dolgozónál kilépés esetén Kérdés

Jelenléti ív kell-e Kérdés

Mikor kötelezhető túlórára a dolgozó? Korlátok, bérpótlékok Cikk

A munkáltató a munkaerőhiányt alapvetően a meglévő állomány túlórára kötelezésével tudja kezelni. Ennek azonban számos korlátja van, ráadásul az elrendelésre vonatkozó szabályok figyelmen kívül hagyása sokba kerülhet. Mikor kötelezhető túlórára a dolgozó? Az elrendelés során milyen körülményeket kell vizsgálni? Milyen összegű bérpótlékkal kell számolni? Írásunkból megtudhatja.

Tiltakoznak az orvosok: elfogadhatatlan az ügyelet rendes munkaidőnél alacsonyabb díjazása Cikk

Elfogadhatatlan az orvosok számára az ügyeletnek a rendes munkaidőnél alacsonyabb díjazása, valamint az is, ha az ügyelet a pihenőnap miatt jövedelemvesztéssel jár – közölte a Magyar Orvosi Kamara (MOK).

Egészségügyi dolgozó – túlmunka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egészségügyi dolgozóknál a munkáltató által igazolt 48 órát meghaladó túlmunka – úgy tudom – növeli nyugdíjazásnál a szolgálati időt. Szeretném megkérdezni, hogy ki minősül egészségügyi dolgozónak? A munkáltató egészségügyi szolgáltató társaság, OEP-pel szerződésben lévő háziorvosi kft. Azt szeretném tudni, hogy például egészségügyi szakképesítéssel nem rendelkező adminisztrátor túlmunkáját a munkáltató elismerheti-e, és a 08-as bevallás 543. sorában szerepeltetheti-e? Köszönöm: Hegedűsné

Megint változott az Mt.: lista a fontos módosításokról Cikk

Több alkalommal is módosult az utóbbi időben a munka törvénykönyve (Mt.), legutóbb 2019. április 11-én. A munka- és pihenőidő szabályainak változását követte az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) átültetése. Cikkünkben áttekintjük a leglényegesebb módosításokat.

Túlórázástól tartanak a közszférában dolgozók is Cikk

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) elutasítja a kormányzati igazgatásról szóló törvénytervezetet, mert az a munkavállalói érdekképviselet szerint szétzilálja az államigazgatás szervezetét, és felszámolja a maradék jogi garanciákat a kormánytisztviselők munkaviszonyában – közölte a SZEF.

Egyszerűsített foglalkoztatás – bérpótlék Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyszerűsített foglalkoztatás esetében kell-e túlmunkadíjat és pótlékot fizetni a munkavállalónak? Ha igen, melyik jogszabály alapján? Ha a munkavállaló reggel 7-től másnap reggel 7-ig dolgozik egyszerűsített foglalkoztatottként, milyen pótlékokat kell neki fizetni (éjszakai pótlékon felül)? Válaszukat előre is köszönöm: Hegedüs-Pilli Katalin

Túlóra elrendelése két órára II. Kérdés

Tisztelt dr. Hajdu-Dudás Mária! Köszönöm válaszát a fenti kérdésre. További kérdésem merült fel ezzel kapcsolatban azzal kapcsolatban, hogy az Mt. 99. § (1) bekezdése szerint a beosztás szerinti napi munkaidő 4 óránál rövidebb nem lehet? Ez a paragrafus nem érvényes arra az esetre, ha valakit berendelnek vasárnap két óra túlmunkavégzésre? Válaszát köszönöm

Túlmunka díjazása Kérdés

Tisztelt Szakértők! A túlmunka díjazásánál több esetben találkoztam a szabadidő-átalány fogalmával. A túlmunka azonos mértékkel szabadidőben is kiadható. Amennyiben azonban azt nem szabadidővel váltja meg a munkáltató, hanem szabadidő-átalánnyal, akkor ezen esetben az alapbér plusz a túlmunkapótlék az elszámolás alapja? Ezt a fogalmat a munka törvénykönyve nem tartalmazza, így ennek értelmezése nehézségbe ütközik. Tájékoztatásukat megköszönve, tisztelettel: Barta-Thermoker Kft.

Munkaerőhiány ellen túlmunka? Így rendelhető el Cikk

Napjainkban sok cég küzd munkaerőhiánnyal, amit egyre gyakrabban kénytelen megoldani a meglévő állomány túlórára kötelezésével, a munkavállalók pihenőidejének terhére. Hosszabb távon azonban ez sem megoldás, hiszen vannak keretek és korlátok, ráadásul sokba is kerülhet.

Munkaszüneti napon munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Informatikai átállás miatt cégünk december 31-re és január 01-re túlmunkavégzést szeretne elrendelni. Természetesen a túlmunkáért járó munkabért elszámoljuk a munkavállalók részére. Kollégáink 5/2 munkarendben dolgoznak.Gazdasági érdekre hivatkozva a fent megjelölt időpontra túlmunkát lehet-e elrendelni? Sajnos a zárások és az állományok egyeztetése miatt csak ezeken a napokon lehetséges a munkavégzés. Köszönettel.

Munkaidőkeret elszámolása táppénz időszak alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! 6 havi munkaidőkeretet alkalmazunk cégünknél. Az elszámolási időszak végén a munkavállaló részére túlmunka jogcímén teljesíthetek-e kifizetést, ha táppénzen van?

Ezt kell tudni a túlóráról, hogy a főnök ne nézhessen rabszolgának Cikk

Amikor a munkáltató túlórára kötelezi a munkavállalót, akkor a pihenőidejéből vesz el, melyet anyagilag és/vagy szabadidővel kell kompenzálni. Az éves plafon a törvény alapján 250 óra, az elrendelés folyamán vizsgálni kell a munkavállaló körülményeit, munkaszüneti napon pedig csak kivételes, extrém esetekben túlórázhatunk.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Import beszerzésből származó ajándék póló

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Rokkantsági ellátás alapja

Széles Imre

tb-szakértő

Nyugdíjba vonulás vállalkozóként táppénz alatt

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31