15 találat a(z) tételes átalányadózás cimkére

A nap kérdése: bevételnek számít-e az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatása? Cikk

Az szja-bevallási határidő közeledtével többen is arról kérdezték az Adózónát, hogy bevételnek számít-e az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatása, és hogyan adózik. Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

Amit a magánszálláshely-szolgáltatásról jó tudni – tekintettel a védelmi intézkedésekre is Cikk

A nyár közeledtével szaporodik azoknak a magánszemélyeknek a száma, akik a pihenni vágyóknak szálláshely-szolgáltatást nyújtanak. A mostani írásban ennek általános feltételeit nézzük át, tekintettel a koronavírus-járvány miatt hozott védelmi intézkedésekre vonatkozó szabályokra is.

Szálláshely – tételes átalányadózás Kérdés

Tételes átalányadózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném válaszát kérni: Tételes átalányadózással adjuk ki apartmanjainkat. (38500/év/szoba). Az apartmanok a családi házunkban vannak. Tulajdonosok: 3 fő +1 fő haszonélvező. Most a kiadás a haszonélvező nevén megy. Kérdésem: lehet-e, hogy ketten is vagy többen kiváltjuk tételes átalányadózásra az engedélyt?

Egyéb szálláshely szolgáltatás-üdülés, egyéb átmeneti szálláshely adózása, pénztárgép használata, kötelezettsége Kérdés

Egy ügyfelem 2012-ben, Siófokon, a tulajdonában lévő lakásban alkalomszerűen 3 szobát kiadott vendégeknek. A NAV felé be is jelentette 559001 egyéb szálláshely-szolgáltatás tevékenység 2012-ben megjelöléssel. Minden alkalommal számlát állított ki a vendégnek fizetéskor, csak a szállást biztosítja a mai napig is. Most a NAV -tól kapott egy felszóllítást hiánypótlásra, mivel az 559001 helyett 552006-ra változott az ÖVTJ kód. A 2018. évre a tételes átalányadózást jelölte adózási formának, de ezt csak az 552006 tevékenységi kör folytatásával lehet. Kérdésem: ahogy utánaolvastam, az 552006 kód pénztárgép használatát írja elő, vagy be kellett volna jelentkezni, hogy számlát használ és adatszolgáltatástási kötelezettsége lenne. Pótolni lehetséges-e a bejelentkezést, adatszolgáltatást utólag be lehet-e adni, mivel utólag szembesültünk a fent leírtakkal? Hogyan lehet ezt helyretenni? Előre is köszönöm a segítő tanácsot. Üdvözlettel: Kutasi G.

Szálláshely-szolgáltatás: tételes átalányadózás két tulajdonossal Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérem az alábbi kérdésben. Egy házaspár tulajdonában álló telekre a tulajdonosok egy panziót szeretnének szintén közös tulajdonban építtetni. A panzióban 4 szoba apartmanos (konyha, fürdőszoba, nappali, hálóhelyiséggel) és 8 szoba klasszikus szállodai szoba (egy szoba ággyal és fürdő) lenne, ebből 8 szobát kiadásra használnának, és 4 szobát saját használatra tartanának fenn. A panzió egy épület lenne. Kérdésem, hogy ha a tulajdonosok 50-50% tulajdonban építenék ezt a panziót, akkor választhatják-e mind a ketten a tételes átalányadózást az Szja tv. 57/A § alapján, és bevételeiket megoszthatják-e úgy, hogy az építés során megállapodnak arról, melyik szoba kinek a tulajdonát képezni (például mindenki 2-2 apartmant és 4-4 szállodai szobát birtokol), és ebből 2-2 szobával rendelkezik privát célra, 4-4 szobával kiadás céljából? Problémát okoz-e az adózási mód választásában, ha a konyhát a 8 klasszikus szállodai szoba lakói nem használhatják és étkeztetést nem biztosítanának a panzióban? Helyesen gondoljuk, hogy ebben az esetben mindkét félnek külön van 8-8 millió Ft. áfamentes árbevételi keretük, ha mindketten áfamentes kiadást választanak? Köszönettel

Szálláshely-szolgáltatás tételes átalányadózás vagy kata szerint Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérem az alábbi kérdésben. Egy házaspár tulajdonában álló telekre a tulajdonosok egy panziót szeretnének szintén közös tulajdonban építtetni. A panzióban 4 szoba apartmanos (konyha, fürdőszoba, nappali, hálóhelyiséggel) és 8 szoba klasszikus szállodai szoba (egy szoba ággyal és fürdő) lenne. A panzió egy épület lenne. Kérdésem, hogy ha a tulajdonosok 50-50% tulajdonban építenék ezt a panziót, akkor választhatják-e mind a ketten a tételes átalányadózást az Szja tv. 57/A § alapján, és bevételeiket megoszthatják-e úgy, hogy az építés során megállapodnak arról, melyik szoba kinek a tulajdonát képezni (például mindenki 2-2 apartmant és 4-4 szállodai szobát birtokol)? Problémát okoz-e az adózási mód választásában, ha a konyhát a 8 klasszikus szállodai szoba lakói nem használhatják és étkeztetést nem biztosítanának a panzióban? A másik elképzelés szerint katás egyéni vállalkozásban építtetnék a panziót úgy, hogy a telek továbbra is mint magánszemély tulajdonukban marad. Ha áfaköteles katás egyéni vállalkozásban végzik a szálláshely-szolgáltatást és a panziót is mint egyéni vállalkozók építtetik fel, akkor a kivitelező fordított áfás számlát fog-e nekik kiállítani, ha kulcsrakész panzió kivitelezését rendelik meg? A panzió építése alapvetően építésiengedély-köteles. Segítségét előre is köszönöm.

Fontos információ a fizető-vendéglátó tevékenységet folytató magánszemélyeknek Cikk

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 57/A § (2) bekezdésének 2018. január 1-jétől hatályba lépő módosítása megemeli a tételes átalányadózást választó fizető-vendéglátók által e célra hasznosítható ingatlanok számát – írja a nav.gov.hu.

Fizetővendéglátás szobaszám meghatározása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődnék, hogy fizetővendéglátás miatt tételes átalányadózás alá bejelentkezett adózó miként határozza meg a szobaszámot, ami alapján a tételes adót fizeti? Szobának minősül-e a nappali, ha ott fekhely nincsen, illetve hány szobának minősül egy 35 négyzetméteres helyiség, ahol egy franciaágy van elhelyezve, illetve egy hasonló 10 négyzetméteres 1 szoba vagy félszoba? Szóval ezeket a méltányolható lakásigénnyel kapcsolatban is alkalmazott szobaszabályok szerint, vagy máshogy kell meghatározni? Válaszát előre is köszönöm!

Ingatlanhasznosítás 7-es adószámmal Kérdés

7-es adószámmal rendelkező magánszemély bérbeadási és fizetővendéglátó tevékenységet egyaránt végez. Kérem útmutatásukat, hogy a kétféle tevékenységre lehet-e eltérő adózási módot választani, vagyis a fizetővendéglátásra a tételes átalányadózást, az ingatlan bérbeadására pedig a 10 százalékos költséghányad levonását? Amennyiben nem, a 10 százalékos költséghányad a fizetővendéglátásra is alkalmazható?

Kifizetőtől származó airbnb-jövedelem adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az airbnb-s lakást birtokló tulajdonos egy üzemeltetőn keresztül szolgáltat szálláshelyet (tehát az ebből származó jövedelme kifizetőtől származik). Kérdésem, hogy ebben az esetben a lakástulajdonos választhatja-e a tételes átalányadózást (vagyis a 32 ezer forint/szoba/év adóösszeget és az ahhoz kapcsolódó 6 400 forint összegű, 20 százalékos ehót), vagy a lakástulajdonosnak mindenképpen az egyéb szálláshely-szolgáltatásból származó jövedelmét 27 százalékos ehokötelezettség mellett kell leadóznia?

Tételes átalányadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bolti kiskereskedelmet folytató egyéni vállalkozó egy megüresedett lakóingatlanának kiadását tervezi. Miközben egyéni vállalkozása keretében tovább folytatja bolti kiskereskedelmi tevékenységét, választhat-e tételes átalányadózást a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatási tevékenységére, melynek következtében az egyéni vállalkozóként keletkezett bevételében nem jelenik meg a szálláshely-szolgáltatás bevétele? A bolti kiskereskedelmi tevékenysége tekintetében mindenképpen áfa fizetésre kötelezett, hiszen bevétele átlépi a 6 millió forintot. Tételes átalányadózói tevékenységéből származó bevétele pedig biztosan nem éri el a 6 millió forintot. Választhatna-e a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás tevékenységére alanyi adómentességet? Válaszát előre is köszönöm!

Szálláshelykiadók, figyelem! Ki adhat ki ingatlant, és hogyan kell adózni? Cikk

Tombol a nyár, felpörgött az idegenforgalmi szezon, a privát szálláshelyeken is egymásnak adják a kilincset a turisták. Cikkünkben részletesen bemutatjuk, hogy milyen formában végezhetnek szálláshely-szolgáltató tevékenységet a magánszemélyek, és hogyan kell adózniuk az ebből származó jövedelmük után.

Fizető-vendéglátó tételes átalányadózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy fizetővendéglátó tevékenységet folytató magánszemély 10 százalékos tulajdonnal rendelkezik egy ingatlanban. 90 százalékban egy kft. tulajdona. Választhatja-e a magánszemély a tételes átalányadózási módot? A szja-törvény így fogalmaz: "... választhat, feltéve, hogy e tevékenységet a tulajdonában ... lévő egy lakásban vagy üdülőben folytatja." Válaszát előre is köszönöm!

Fizető-vendéglátók tételes átalányadózása: amit a bevallásról tudni kell Cikk

A nyaralóknak, turistáknak szállást adó fizető-vendéglátók számára választható adózási mód a tételes átalányadózás, amelyet a befolyt bevételtől függetlenül, kiadott szobánként kell fizetni. Cikkünk a választás feltételeit és szabályait foglalja össze.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Tandíj visszafizetése felmondás után

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Irodai adminisztrátor

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Felmondási idő

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs