136 találat a(z) társadalombiztosítás cimkére

Szlovák és magyar munkajogviszony, társadalombiztosítás Kérdés

Tisztelt Adózóna, Adott egy szlovák és egy magyar kft., mely cégeknek a tulaja egy harmadik kft. A szlovák cégtől az egyik munkavállaló a magyar cégnél is munkaviszonyba került, de a két cég között nem született semmilyen megállapodás a munkavállalóval (például kiküldetéssel) kapcsolatosan. A munkavállaló bejelentette a szlovák társadalombiztosítónak, hogy Magyarországon fog dolgozni az évben több mint 183 napot (konkrétan április 1-jétől), de mellette a szlovák munkaviszonyát is fenntartja. A szlovák társadalombiztosító értesítette a munkavállalót, hogy a szlovák társadalombiztosítása túlfizetést mutat, mivel a magyar munkaviszonyával párhuzamosan a szlovák béréből is került befizetésre a szlovák államháztartásnak. A szlovák kolléga korrigálná (visszakérné) a szlovák járulékot, de nem tudjuk, hogy a szlovák bérből visszakért szlovák összegét kinek kellene utalni. A munkavállalónak? Vagy a magyar foglalkoztatónak, aki a szlovák munkajogviszonyára tekintettel a "szlovák tbj" a magyar szabályok szerint, a magyar kincstárba fizeti? Hivatalosan a munkavállaló két jogviszonya független egymástól, csak átjött ide is dolgozni. Vagy a munkavállaló saját maga rendezi a magyar államháztartás felé a szlovák visszakapott járulékot? A továbbiakban is mindkét helyen fog jövedelmet szerezni, de magyarországi illetőséggel, a két jövedelem tbj és adóelőleg elszámolása, hogyan történjen? Köszönettel Nagy Katalin

Több nyugdíjat szeretett volna, neki kell milliókat visszafizetnie – a Kúriáig jutott az ügy Cikk

Megbízással közszolgálati jogviszonyban dolgozott az öregségi nyugdíjas. A társadalombiztosítási szerv, a munkaügyi bíróság, majd utóbb a Kúria is (más-más összeg) visszafizettetéséről határozott, közölte a Kúria titkársága.

Kizárólag a munkavállalók fizetnék a tb-terheket: több ezren tüntettek a javaslat ellen Romániában Cikk

Több ezren tüntettek a társadalombiztosítási rendszer januártól tervezett módosítása ellen Bukarestben szerdán, a román kormány épülete előtt. A kormány a járulékfizetés kötelezettségét teljes mértékben a munkavállalókra hárítaná.

Terhességi gyermekágyi segély: új eljárásra kötelezte a bíróságot a Kúria Cikk

Nem vettek figyelembe egy úgynevezett kompenzációt a társadalombiztosítási szervek a terhességi gyermekágyi segély megállapításánál. Az ügy a munkaügyi bíróságon, majd a Kúrián kötött ki.

Sajátos tb-szabályok a mezőgazdasági őstermelőkre Cikk

A biztosítási kötelezettség elbírálása során számos érdekes szabállyal találkozhatunk (például a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban állók jövedelemhez köthető biztosítási összeghatára, a rokkantsági ellátásban részesülő kisadózó vállalkozó egészségi állapotától függő státusza), de ezek közül a legizgalmasabbak a mezőgazdasági őstermelőkre vonatkozó szabályokhoz köthetők.

Munkáltatók jogutódja Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkakönyvem elveszett. A munkavállalás idejét igazoltam a személyi igazolványból. Hol találok egy listát, hogy ki a jogutódja a volt munkaadómnak és hol őrzik a munkahelyi iratokat? Én kétszer voltam szülési szabadságon és a társadalombiztosító fizette a keresetemet. Hogyan találok adatokat arra,hogy mennyit fizettek? Tisztelettel, Kővárfi Edith

Letölthető Válaszadó adózási szaklapok 2017 Cikk

Válaszadó digitális kiadványainkat kizárólag előfizetőink olvashatják.

Tb és munkanéküli ellátás külföldön: új szabályokon dolgozik az EU Cikk

Három helyett legalább hat hónapig jogosultak lennének a munkanélküli ellátásokra egy másik uniós tagállamban állást kereső munkavállalók, a gazdaságilag inaktív és tartózkodási engedéllyel nem rendelkező külföldiektől viszont visszatarthatnák a fogadó országban a tb-ellátásokat. Többek között ezeket a rendelkezéseket tartalmazza Brüsszel új javaslata a társadalombiztosítási rendszerek összehangolására.

Társadalombiztosítás: így módosulnak januártól a szabályok Cikk

A múlt pénteken kihirdetett adócsomag számos tb-szabályt módosít 2017-től. A tavaszi ülésszakon is elfogadott az Országgyűlés egy olyan módosító törvényt, amely szintén rendelkezett a Tbj. jövő januári változtatásairól. Összefoglaltuk a két törvénycsomag azon Tbj. módosításait, amelyeket 2017. január 1-jétől kell alkalmaznunk.

Küzdjön a nyugdíjáért! Sokat veszíthet, ha ezeket nem tudja Cikk

A nyugdíjjogosultságnál figyelembe vehető szolgálati idő, a nők kedvezményes nyugdíjára jogosító idő kiszámításához sok-sok adatra van szükség, illetve azokat mind egyeztetni, igazolni kell. A nyilvántartásokban szereplő adatok igazolására az alábbi eljárások kezdeményezésével nyílik lehetőség.

Figyelem: ezt kell tudni a tb-változásokról! Cikk

A nevelőszülőket, a kisadózókat, a gyermekgondozási ellátásban részesülőket, a kiegészítő tevékenységet folytatókat és még sok mindenki mást érintenek az adócsomagban elfogadott tb-módosítások.

Társadalombiztositás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kkt.-nál a társasági szerződésben az szerepel, hogy a társaság tagjai személyesen közreműködnek a társaság tevékenységében, és ezen tevékenységüket tagsági jogviszony keretében végzik. A kérdésem az lenne, hogy a kkt.-nak azt a tagját, aki nem ügyvezető és a társaságban nem működik személyesen közre, valamint van másutt fennálló heti 40 órás munkaviszonya, be kell-e jelenteni a NAV felé a T1041-esen és kell-e a 08-as bevallásban havonta 0-ásan adatot szolgáltatni róla? A társasági szerzödésben meghatározottak szerint, hogy személyesen közreműködik, ezt egy taggyűlési határozatban le lehet-e írni, hogy ténylegesen személyesen nem működik közre és jövedelmet nem vesz fel? Segítségüket köszönöm.

Külföldön gyógykezeltetné magát? Íme a lehetőségek és a feltételek Cikk

A betegek jogosultak lehetnek arra, hogy társadalombiztosítási támogatással külföldön vegyék igénybe az egészségügyi szolgáltatást. A külföldön nyújtott, magyar társadalombiztosító által engedélyezett és támogatott gyógykezelésekre azonban adott feltételek megléte esetén kerülhet sor. Cikkünkben ezeket a feltételeket és a tb-támogatással igénybe vehető külföldi ellátásokat részletezzük.

NGM-cáfolat a megszorításos hírre Cikk

Nevetséges minden olyan állítás, amely szerint „1000 milliárdos megszorítás lenne a jövő évi költségvetésben”, hiszen a költségvetési törvényjavaslat az ideinél közel 2000 milliárd forinttal több kiadást tartalmaz, amelyet a magyar emberekre fordítunk. A jövő évi költségvetés tervezete minden szakterület számára többletforrást juttat, a levont következtetések ily módon nevetségesek – közölte szerkesztőségünkkel a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Per rokkantsági nyugdíjról: öt év után vissza a startvonalra Cikk

Kissé előreszaladt a társadalombiztosítási szerv és a munkaügyi bíróság egy öt éve kezdődött rokkantsági nyugdíj megállapításánál: a még hatályban nem lévő jogszabály alapján határozott az átmeneti előírások helyett. Az ügy a Kúriánál kötött ki.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jegyzett, de be nem fizetett tőke feltöltése eredménytartalékból

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Gépjárműadó beszámítása cégautóadóba

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink