135 találat a(z) társadalombiztosítás cimkére

Hogyan igazolhatjuk a megfelelő tb-jogviszonyt Babavárónál? Cikk

A Babaváró hitel egy nagyon kedvezményes konstrukció: a futamidő alatt született gyerekek számától függően végleges kamatmentesség és tartozáselengedés is kapcsolódhat a támogatott kölcsönhöz. Ugyanakkor számos feltételt teljesíteni kell a hitel igényléséhez. Ezek közül az egyik legszigorúbb a megfelelő társadalombiztosítási jogviszonyra (tb-jogviszony) vonatkozik – derül ki a Bankmonitor.hu összefoglalójából.

Törvényjavaslat egyes szociális ellátásokkal kapcsolatos adminisztrációs terhek csökkentéséről Cikk

A jogi és gazdasági versenyképesség erősítése érdekében egyes törvények módosításáról címmel, T/7958 számon törvényjavaslatot nyújtott be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A javaslat célja, hogy a szociális igazgatásról szóló törvényben, illetve a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló kormányrendeletben az ügyfeleket terhelő bejelentési kötelezettségek csökkenjenek.

Tartós ápolást végzők időskori támogatása, nyugdíj-kiegészítése – példákkal Cikk

A társadalombiztosítási rendszer keretén belül megállapítható öregségi nyugdíj összegét két tényező határozza meg: az elismert szolgálati idő tartama években, és az öregségi nyugdíj meghatározásának alapját képező átlagkereset, azaz a nyugdíjalap. A gyermeküket ápoló hozzátartozók keresőtevékenységet nem (vagy csak erősen korlátozott mértékben) tudnak végezni, ezért a számukra megállapítható nyugellátás mértéke is várhatóan jóval alacsonyabb lesz, mint azoké a szülőké, akik életpályájuk során folyamatosan keresni tudnak.

Borravaló és felszolgálási díj – milyen adó- és járulékfizetési kötelezettséget jelent a vendéglátóhelynek? Cikk

Egyre több vendéglátóhelyen találkozunk az étel- és itallapon, illetve a kapott számlán felszolgálási díjjal, ami a fogyasztás összegének meghatározott százalékában (általában 6–15 százalék) kerül meghatározásra. Cikkünkben a a felszolgálási díj társadalombiztosítással összefüggésben felmerülő kérdéseit járjuk körbe.

Hiány a központi költségvetésben, többlet a társadalombiztosításban januárban Cikk

Januárban a költségvetés 54,4 milliárd forintos többlettel zárt, miközben biztosította a forrásokat a 6%-os nyugdíjemeléshez, a rezsivédelem és a családtámogatások fenntartásához – írja közleményében a Pénzügyminisztérium. A kormány célja, hogy az idei évben erősítse a növekedést, miközben a hiány és az államadósság mértékét tovább csökkenti – hangsúlyozzák.

Érdekes biztosítási kérdések vállalkozás szüneteltetésével összefüggésben Cikk

A vállalkozás szüneteltetése jogszabályi lehetőség az egyéni vállalkozó számára, amely arra szolgál, hogy tevékenységét átmenetileg fel tudja függeszteni anélkül, hogy a megszüntetés lehetőségét számba kellene vennie. Cikkünkben ennek társadalombiztosítási vetületét vesszük számba.

Engedélyezett külföldi gyógykezelések tb-támogatással I. rész Cikk

A magyar társadalombiztosítási támogatással külföldön is igénybe vehető gyógykezelés. A tb-támogatott külföldi gyógykezelésekre többek között akkor lehetséges, ha a beteg magyarországi ellátáshoz hosszú várakozási idővel jutna hozzá vagy a beteg részére olyan ellátást kellene nyújtani, amely Magyarországon tb támogatottan nem elérhető. Az alábbi cikkben az előzetes engedély alapján magyar tb támogatással külföldön igénybe vehető gyógykezeléseket ismertetjük.

Külföldről távmunkában – milyen adó- és járulékfizetési kötelezettséget jelent a munkáltatónak Magyarországon? Cikk

Kell-e szja-t, tb-járulékot és szochót fizetnie a Magyarországon tevékenykedő kft.-nek, ha külföldön élő személyt távmunkában alkalmaz? Az olvasói kérdés szja-t érintő részére Horváthné Szabó Beáta, társadalombiztosítást érintő részére dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász adószakértő válaszolt.

Megjelent a HVG TB 2024 különszáma – digitális változatban is Cikk

Megjelent a HVG legújabb tb-különszáma kommentárokkal, valamint 8 törvénnyel teljes terjedelemben (a kapcsolódó végrehajtási rendeletekkel egységes szerkezetben), kiemelve a 2023-as évközi, a 2024. január 1-jei, illetve a 2024-es évközi változásokat. A kommentárok – melyek tb-szakértők és az Andersen Adótanácsadó Zrt. munkatársainak közreműködésével készültek – kitérnek a legfontosabb társadalombiztosítási előírásokra, valamint a HVG Adó 2024 különszám decemberi megjelenése óta kihirdetett adó-, számviteli és illetékváltozásokra is.

Tb-előírások: a nagy durranás elmaradt Cikk

A társadalombiztosításban az a hír, hogy lényegében alig változott valami. Holott nem így indultak a parlamenti folyamatok. Még az őszi adócsomagban is szerepeltek azok a változatok, amelyek jelentős többletterheket zúdítottak volna a vállalkozókra, igaz, csak 2025-től. Aztán az utolsó pillanatban megfutamodtak a jogalkotók. Válogatásunk egyik írása tartalmazza a "mi lett volna, ha" szabályait is. Lehet, hogy nem érdemes elfelejteni őket.

Részmunkaidős foglalkoztatás kivás kft.-ben – mutatjuk, milyen járulékfizetési kötelezettséggel jár Cikk

Milyen járulékfizetési kötelezettséggel jár, ha egy kivás kft. napi egy órában szeretné munkavállalóját foglalkoztatni? Olvasói kérdésre dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász válaszolt.

Változások a társadalombiztosítási ellátásokról szóló törvény szabályaiban Cikk

2023. november 30-án jelent meg a Magyar Közlönyben az egyes adótörvények módosításáról szóló 2023. évi LXXXIII. törvény, amely – többek között – módosította a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvényt (Tbj.). Írásunkban a Tbj.-re vonatkozó változásokat ismertetjük.

Módosította a kormány az egészségügyi szakellátás tb-finanszírozásának egyes kérdéseiről szóló rendeletet Cikk

A Magyar Közlöny 2023. évi 159. számában megjelent az egészségügyi szakellátás társadalombiztosítási finanszírozásának egyes kérdéseiről szóló 9/1993. (IV. 2.) NM rendelet módosításáról szóló 46/2023. (XI. 9.) BM rendelet.

Egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság ellenőrzése – ezt jelentik a különböző színű lámpák Cikk

Már tizenhat és fél év telt el azóta, hogy kezdetét vette az egészségügyi szolgáltatás jogosultságának ellenőrzése, amit sokan csak jogviszony-ellenőrzésnek neveznek. Azaz, 2007 áprilisától a társadalombiztosítóval szerződött egészségügyi szolgáltató köteles ellenőrizni a betegek jogviszonyát, jogosultságát. Ennek keretében egyrészt a tajszám érvényességét, másrészt az adott tajszám mögötti befizetést vizsgálják. Írásunkban ezen jogviszony-ellenőrzésről adunk áttekintést azzal, hogy részletesebben kitérünk a hathavi egészségügyiszolgáltatásijárulék-tartozás esetére is.

Itt vannak a 2024. január 1-jétől fizetendő járulékok Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztató anyagot tett közzé honlapján a 2024. január 1-jétől fizetendő járulékokról.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink