363 találat a(z) szolgáltatás cimkére

Szolgáltatás harmadik országbeli partnernek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő lenne: ha egy áfás magyarországi társaság kongresszust szervez Magyarországon egy olyan külföldi partnerének, aki nem uniós országbeli (Kína), akkor a partner részére kiállított számla a kongresszus szervezéséről áfás lesz vagy tárgyi mentes? Válaszát előre is köszönöm.

Vásárlás Angliából, nincs uniós adószáma az eladónak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk Angliából venne igénybe szolgáltatást. Le akartuk ellenőrizni a céget, de nincs közösségi adószáma, így abban a rendszerben nem tudjuk. Az egyik kérdésünk az lenne, hogy le tudjuk-e ellenőrizni valamilyen adatbázisban, hogy élő cégről van-e szó, ha nincs közösségi adószáma, de egy adószámot írt? A másik kérdés az, hogy akkor simán adómentes szolgáltatást veszünk igénybe közösségi adószámok nélkül? Ezt a mi áfabevallásunkban kell szerepeltetni? Ha igen, akkor melyik sorban? Köszönjük szépen a segítséget!

Gumiabroncs és szerelés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Társaság több cégautóval rendelkezik, amelyeket a tevékenységéhez használ, ami nem gépjárművekkel kapcsolatos. A cégautókon lecseréltette a nyári gumikat télire. Több szolgáltatót vont be a gumicserébe, több telephelyük is van. Az egyes szolgáltatók teljesen eltérően számlázták a gumicserét és magát a téli gumit: egyes esetben külön számlán a terméket, külön a munkadíjat. Más esetben egy számlára került a téli gumi és a munkadíj. Iparűzési adó és általános forgalmi adó szempontból sem mindegy, hogy ítéljük meg a kérdést, termékbeszerzés-e a gumi, igénybevett szolgáltatás-e a munkadíj (számlázási gyakorlattól függetlenül), vagy az egész esetet komplexen figyelembe véve szolgáltatásról beszélhetünk? Ha szolgáltatás, a gumiabroncsot is tartalmazó összegre alkalmazható az 50 százalékos áfalevonhatóság személygépkocsik esetében? Válaszukat előre is köszönjük.

Nyílt végű lízing 14. § Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az oldalon több cikkben is megjelent az az álláspontjuk, hogy nyílt végű lízing esetén a magánhasználatra jutó áfa nem vonható le. Szándékosan vagy nem szándékosan, de senki nem vesz tudomást az áfatörvény 14. § -áról, ami kimondja, hogy a magánhasználat az adóköteles szolgáltatásnyújtás. Kérdésem tehát, ha a vállalkozás adóköteles tevékenységet folytat, a magánhasználat a 14. § alapján adóköteles, akkor mi az arányosítás tárgya? Köszönettel.

Szálláshelyszolgáltatás átalányadója 2018 Kérdés

Üdülőháznak több tulajdonosa van, cégek és magánszemély. Magánszemély tulajdonos 8 szobáig adózhat-e a 38 400 forint/szoba tételes átalányadózással egy ilyen üdülőben 2018-tól? Milyen feltételek érvényesek részletesen 2018-tól erre a tevékenységre?

Szolgáltatás harmadik országba Kérdés

Tisztelt Szakértő. Egy belföldi cég internetre teszi fel a saját készítésű kerékpáros térképét. Aki letölti a térképet (belföldi, közösségi, harmadik országbeli) az az internetes felületet üzemeltető kanadai cégnek fizet. Ez a kanadai cég egy bizonyos limitet meghaladó összeg elérésekor utal a belföldi cégünknek (amelyből előzőleg levonja a saját jutalékát). A belföldi cég az így megkapott összegből állít ki számlát a kanadai cégnek. Helyes ez a számlázási gyakorlat?Áfa szempontból mi a teendő?

Fordított adózás vagy sem? Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" cég építési hatósági engedélyhez kötött csarnokok építés-szerelési munkáit végzi és ehhez az acélszerkezetet is ő gyártja le. Az ügylet fordított áfás ügyletnek minősül. "A" cég azonban a gyártott acélszerkezetek elkészítéséhez igénybe vesz más vállalkozót is ("B" cég), aki csak gyártási tevékenységet végez a "A" cég telephelyen. Az alapanyagot is "A" cég biztosítja, "B" csak szolgáltatást nyújt "B" cég NEM vesz részt közvetlenül a csarnok helyszíni szerelésében. Kérdésünk, ha "B" cég építési hatósági engedélyköteles építkezéshez gyártott acélszerkezet gyártásában vesz részt, melyet már csak "A" cég szerel be a helyszínen, akkor ez a szolgáltatás is fordított áfás ügyletnek minősül-e?

Névjegykártya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Névjegykártyát rendelünk reklámcégtől, az árát anyagköltségként vagy szolgáltatásként kell könyvelni? Válaszát előre is köszönöm!

Használtcikk-értékesítéshez kapcsolódó szállítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném a tanácsát, hogy használtcikk-értékesítéshez igénybe vett szállítási szolgáltatás áfája levonható-e. Ha a vállalkozás használt gépet értékesít és ezt kiszállíttatja házhoz a vásárlónak, arról természetesen számlát kap. Ennek a szállítási szolgáltatásnak az áfája levonható-e, ha a szállítás a megrendelő felé nincs kiszámlázva, mert úgy hirdetik, hogy a szállítás ingyenes, vagyis a szállítási költséget átvállalják? Válaszát köszönöm. Tisztelettel: Gulácsiné

Szolgáltatás vagy termék, áfás vagy sem? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügyel kapcsolatban szeretném a véleményét kérni. Német vállalkozó (A) építészeti, tervezési munkálatok elvégzését rendeli meg egy magyar mérnöki irodától (B), Németországban felépítendő ingatlanához. A komplex megrendelés tartalmazza az ingatlan makettjának elkészítését is. A mérnöki iroda ezen tevékenység teljes elvégzésével egy másik magyar vállalkozást (C) bíz meg. A makettkészítés – egyedisége miatt – drága tevékenység, anyagigénye mindössze 8-12 százalék között mozog. Szállítása is nagy gondosságot igényel, ezért „C” vállalkozó szállítja „A” telephelyére az elkészült makettet saját szállító eszközén. Kérdésünk, hogy termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás „C” vállalkozó tevékenysége? Milyen számlát állít ki „C” vállalkozó „B”-nek áfa tekintetében? Hogyan jár el helyesen „B” vállalkozó az „A” vállalkozó felé számlázáskor? Válaszát előre is köszönöm!

Franciaország tengerentúli területei/megyéi – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Véleménye szerint, ha ügyfelem szolgáltatást nyújt (ügynöki jutalék) vagy terméket értékesít (új személygépkocsit) Franciaország tengerentúli területeire, illetve megyéibe adóalany részére (főleg Réunion, Francia Guyana, Guadeloupe), miként kell kiállítania a számlát? Áfamentesen vagy áfásan? A partnere rendelkezik adószámmal, ami ugyanúgy néz ki formailag, mint a francia adószám, viszont ha le szeretnénk ellenőrizni a VIES-ben, érvénytelen adószámot jelez. Számos rendeletet, irányelvet mindenfélét olvastam ezzel kapcsolatban, de még mindig nem látok tisztán. Nem szeretném félrevezetni az ügyfelem, főleg, hogy nem 1 db ügyletről lesz szó, hanem hosszútávú együttműködésről. Köszönöm a segítségét! Anett

Számlázás kanadai állampolgárnak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországon bejegyzett kft. (áfaalany) családfakutatással foglalkozik. Ez a kft. Kanadában élő magánszemélynek végez családfakutatást. A kérdés, hogy a kft. áfásan számlázza-e a szolgáltatásáért járó összeget a magánszemélynek?

Adó alóli mentes vagy alanyi adómentes Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az áfatörvény 85. § (1) e pontja alapján mentes az adó alól e) az a szolgáltatásnyújtás és az ahhoz szorosan kapcsolódó termékértékesítés, amelyet humán fogorvosi, fogtechnikusi tevékenységet végző - ilyen minőségében - teljesít; Kérdésem, hogy az adómentes kategóriába tartozik-e az az eset, amikor a vállalkozó fogsort készít magánszemélynek, más fogorvosnak, vagy fogsort javít magánszemélynek, más fogorvosnak. Pontosan mi tartozik bele a "szolgáltatásnyújtás és az ahhoz szorosan kapcsolódó termékértékesítés" fogalmába? Köszönöm válaszukat!

Külföldi adóalanytól igénybe vett szolgáltatás áfamegítélése Kérdés

Egy magyar adóalany EU-n és EU-n kívül adóalanytól vesz igénybe kulturális szolgáltatást (koncert). A koncert helye Magyarország. Az áfa megítélése szempontjából milyen számlát fogadhat be a magyar adóalany? Milyen bevallási és fizetési kötelezettsége van a magyar adóalanynak? Előfordulhat belépőjegyes és nem belépőjegyes koncert is. Köszönöm megtisztelő válaszukat!

Az áfa területi hatályán kívül eső szolgáltatásnyújtás beleszámít-e az alanyi adómentességi összeghatárba? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes besorolású bt. "Áfa területi hatályán kívül eső" országba szolgáltatást nyújt (tanácsadás), ez az értékesítés bele számítandó-e a 8 milliós alanyi mentességet biztosító összeghatárba, így ebben az esetben be kell-e jelentkezni a tételes áfa hatálya alá?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kedvezményezett átalakulás feltételei

Pölöskei Pálné

adószakértő

Munkahelyi baleset utáni ellátás számviteli elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Bt.-beltag, -kültag ingyenes munkavégzése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31