18 találat a(z) szerződéskötés cimkére

Szerződéskötés Kérdés

Lakásbiztosítási kampány: 100 ezer forintos díjkülönbség is előfordul Cikk

A lakásbiztosítási kampány első hetéhez képest a másodikban 27 százalékkal nőtt a szerződéskötések száma a Netrisknél, ez pedig éves szinten közel tizenegyszeres növekedést jelent az egy évvel korábbi, “kampány nélküli” héthez képest. A Netrisk adatai szerint a lakásbiztosítási szerződést kötők több mint 80 százaléka új ügyfél – áll a Netrisk sajtóközleményében.

MÁV-Volán-csoport: magántőkét von be a MÁV Vagon Kft. Cikk

A MÁV Vagon Kft. mintegy 75 százaléka magánkézbe kerül a kormány döntése alapján, a magántőke bevonásával jobbá, egyszerűbbé válhat a vasúti járművek karbantartásának és gyártásának folyamata a MÁV-Volán-csoportnál – közölte a társaságcsoport kedden az MTI-vel.

Körültekintő szerződéskötés: mire érdemes figyelni az üzleti partner kiválasztásakor? Cikk

Két gazdasági társaság közötti szerződéskötés előtt milyen feltételeket kell vizsgálni arra nézve, hogy a szerződő partner ténylegesen tudja-e teljesíteni a szerződésben vállalt kötelezettségeit? – kérdezte olvasónk. Dr. Buzády Csongor, ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász, a Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partnere válaszolt.

Körültekintő szerződéskötés Kérdés

Tárgyi eszköz vásárlása, lízing Kérdés

Hogyan kerülje el a lánctartozást? 3+1 tanács Cikk

A késedelmes fizetés és a lánctartozás jelenleg a hazai gazdaság egyik legégetőbb problémája. A vállalkozások csaknem kétharmadának van legalább egy olyan üzleti partnere, amelyik késve fizetett – derül ki a Gazdasági és Vállalkozáskutató Intézet a hazai körbetartozást vizsgáló friss, 2021. első félévet összegző kutatásából. Az act Bán és Karika Ügyvédi Társulás szakértője néhány praktikus megoldásra hívja fel a figyelmet, amivel elkerülhetők, illetve megoldhatók a lánctartozás okozta nehézségek.

Amikor nemcsak a szerződés, hanem már az ajánlat is kötelezhet Cikk

Az üzleti életben az ajánlattételek és a szerződéskötések a mindennapok szerves részei. A szerződéskötési ajánlatra vonatkozó nyilatkozat megtételét érdemes nem félvállról, hanem igencsak komolyan venni, ugyanis az jogi kötelezettségekkel jár. Ezen cikk célja, hogy röviden bemutassa az ajánlattétel és az ajánlati kötöttség lényegét, jogi szabályozását.

Szerződéskötés elektronikus levélen keresztül: miként lesz jogszerű? Cikk

A hazai jogrendszer mind a mai napig hallgat arról, hogyan kell tekinteni az e-mailen kötött szerződésekre. Egy, a vírushelyzet kapcsán elfogadott jogszabály azonban most kifejezetten megengedi a társaság és a magánszemély tagok közötti e-mailes kommunikációt, olvasható a Jalsovszky Ügyvédi Iroda közleményében. Lehet, hogy ez az első lépés az e-mailek szélesebb körű jogi elfogadottságához?

Szerződéskötés előtt ellenőrizze a partnercég adatait! Cikk

Tízszeresre gyorsította a céginformációs lekérdezés menetét egy fiatal magyar startup.

Végleges pénzeszközátadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy újonnan alakult kft. szoftverfejlesztési célokra 10-20 millió forint összeget kapna egy másik vállalkozástól, magánszemélytől. Ezt a pénz soha nem kell visszafizetni, esetleg a megvalósult szoftver értékesítéséből bizonyos mértékű jutalék kifizetésére kerülhet. sor, de még ez sem biztos. Az lenne a kérdésem, hogy milyen szerződéskötés szükséges ehhez az ügylethez? A pénzt átvevőnek milyen kötelezettségei vannak ezután a pénzeszköz után? Áfa, illeték, tao, elhatárolás stb.? Hogy kell ezt az ügyletet a pénz átvevőjénél könyvelni és kezelni? Köszönöm mielőbbi szakértői válaszukat! Tisztelettel: Turnené Piroska/Comp-Sys Kft.

Számlabefogadás, szerződéskötési és dokumentálási kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértők! Ügyfeleink nem nagyon szeretnek "papírozni" – ahogyan ők szokták mondani –, ha készül is valamilyen dokumentáció, az is ritkán felel meg az előírásoknak. Mi pedig egy-egy ellenőrzésnél szembesülünk ezzel a hiányossággal leginkább, és ez konfliktusforrás az ügyfelekkel. .. miért kell ennyi papír, ....hol van ez leírva, ...erre külön fel kellene venni egy embert, aki csak a papírokkal foglalkozik, és hol fizetik ezt meg nekem....., csak a szokásos elégedetlenkedés általában. Szeretnék egy átfogó tájékoztatást készíteni nekik – persze mindenki számára érthető megfogalmazásban –, nem túl nagy terjedelemben és áttekinthető formában. Ehhez szeretnék Önöktől segítséget kérni, hogy melyik jogszabály rendelkezik arról, kinek kötelező szerződést kötni, milyen adattartalommal, a számlabefogadás szabályai ugye nagyon fontosak, milyen kötelezettségek vannak, mi az ami csak ajánlott esetleg, de nem kötelező, milyen következményei lehetnek annak, ha nem tartja be valaki a számlabefogadás szabályait. Ez egy eléggé összetett dolog, abban szeretném kérni a segítségüket, hogy a témához kapcsolódó jogszabályokat hol találom meg, hogy ne maradjon ki semmi, vagy ne rossz irányban induljunk el. Köszönöm szépen a segítséget! Üdvözlettel: Krcsik Eszter

Ingatlan-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy ingatlan 50-50 százalékban férj és feleség saját tulajdona. Feleség 50 százalékban kft.-tulajdonos, Szeretnék az ingatlan egy részét bérbe adni ennek a Kft-nek iroda és raktár céljából. Kérdésem, hogy a bérleti szerződést kötelező-e mindkét tulajdonosnak megkötni 50-50 százalékos arányban, vagy elég az egyik félnek, és a másik félnek a belegyező nyilatkozatát rögzíteni a szerződésben? Továbbá kérdésem még, hogy visszamenőleg milyen időszakra lehet megkötni a szerződést, ugyanis a kft. telephelye már több mint egy éve itt működik, itt van a bejelentett székhelye? Válaszát elő is köszönöm: Ilona

Reklám-, médiatartalom-támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy filmeket, televíziós műsorokat készítő bt. a műsorszámai végén különböző cégek logóját szeretné feltüntetni. A műsorszámok helyi tévécsatornákon keresztül kerülnek adásba, illetve megjelennek internetes portálokon. Milyen szerződést kell kötnie a cégekkel, és milyen jogcímen kell számlát kiállítania a logó feltüntetéséről (vagy pedig, ha ezt írja ki a műsor végén: "stábunk szállását a .... biztosította)? A média- és sajtótörvények meghatároznak kereskedelmi közlemény, reklám, támogatás fogalmakat, de nem tudjuk, melyik a helyes meghatározás.

IT-adatbázis magánszemélytől Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésekben kérem a segítségét. Magánszemély eladja IT-adatbázisát egy társas vállalkozásnak 5 millió forintért. Milyen jogviszony jön létre a magánszemély eladó és a társas vállalkozás vevő között? Milyen szerződést kell kötniük ? Adásvételi szerződést? Milyen adót, adókat kell fizetni a magánszemélynek? A fizetendő adót saját magának kell megállapítani és befizetni, vagy a vevő vonja le a vételi díjból és fizeti meg azt a NAV-nak?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vezető tisztségviselő bejelentése, adatszolgáltatása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink