13 találat a(z) szerződéskötés cimkére

Tárgyi eszköz vásárlása, lizing Kérdés

Hogyan kerülje el a lánctartozást? 3+1 tanács Cikk

A késedelmes fizetés és a lánctartozás jelenleg a hazai gazdaság egyik legégetőbb problémája. A vállalkozások csaknem kétharmadának van legalább egy olyan üzleti partnere, amelyik késve fizetett – derül ki a Gazdasági és Vállalkozáskutató Intézet a hazai körbetartozást vizsgáló friss, 2021. első félévet összegző kutatásából. Az act Bán és Karika Ügyvédi Társulás szakértője néhány praktikus megoldásra hívja fel a figyelmet, amivel elkerülhetők, illetve megoldhatók a lánctartozás okozta nehézségek.

Amikor nemcsak a szerződés, hanem már az ajánlat is kötelezhet Cikk

Az üzleti életben az ajánlattételek és a szerződéskötések a mindennapok szerves részei. A szerződéskötési ajánlatra vonatkozó nyilatkozat megtételét érdemes nem félvállról, hanem igencsak komolyan venni, ugyanis az jogi kötelezettségekkel jár. Ezen cikk célja, hogy röviden bemutassa az ajánlattétel és az ajánlati kötöttség lényegét, jogi szabályozását.

Szerződéskötés elektronikus levélen keresztül: miként lesz jogszerű? Cikk

A hazai jogrendszer mind a mai napig hallgat arról, hogyan kell tekinteni az e-mailen kötött szerződésekre. Egy, a vírushelyzet kapcsán elfogadott jogszabály azonban most kifejezetten megengedi a társaság és a magánszemély tagok közötti e-mailes kommunikációt, olvasható a Jalsovszky Ügyvédi Iroda közleményében. Lehet, hogy ez az első lépés az e-mailek szélesebb körű jogi elfogadottságához?

Szerződéskötés előtt ellenőrizze a partnercég adatait! Cikk

Tízszeresre gyorsította a céginformációs lekérdezés menetét egy fiatal magyar startup.

Végleges pénzeszközátadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy újonnan alakult kft. szoftverfejlesztési célokra 10-20 millió forint összeget kapna egy másik vállalkozástól, magánszemélytől. Ezt a pénz soha nem kell visszafizetni, esetleg a megvalósult szoftver értékesítéséből bizonyos mértékű jutalék kifizetésére kerülhet. sor, de még ez sem biztos. Az lenne a kérdésem, hogy milyen szerződéskötés szükséges ehhez az ügylethez? A pénzt átvevőnek milyen kötelezettségei vannak ezután a pénzeszköz után? Áfa, illeték, tao, elhatárolás stb.? Hogy kell ezt az ügyletet a pénz átvevőjénél könyvelni és kezelni? Köszönöm mielőbbi szakértői válaszukat! Tisztelettel: Turnené Piroska/Comp-Sys Kft.

Számlabefogadás, szerződéskötési és dokumentálási kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértők! Ügyfeleink nem nagyon szeretnek "papírozni" – ahogyan ők szokták mondani –, ha készül is valamilyen dokumentáció, az is ritkán felel meg az előírásoknak. Mi pedig egy-egy ellenőrzésnél szembesülünk ezzel a hiányossággal leginkább, és ez konfliktusforrás az ügyfelekkel. .. miért kell ennyi papír, ....hol van ez leírva, ...erre külön fel kellene venni egy embert, aki csak a papírokkal foglalkozik, és hol fizetik ezt meg nekem....., csak a szokásos elégedetlenkedés általában. Szeretnék egy átfogó tájékoztatást készíteni nekik – persze mindenki számára érthető megfogalmazásban –, nem túl nagy terjedelemben és áttekinthető formában. Ehhez szeretnék Önöktől segítséget kérni, hogy melyik jogszabály rendelkezik arról, kinek kötelező szerződést kötni, milyen adattartalommal, a számlabefogadás szabályai ugye nagyon fontosak, milyen kötelezettségek vannak, mi az ami csak ajánlott esetleg, de nem kötelező, milyen következményei lehetnek annak, ha nem tartja be valaki a számlabefogadás szabályait. Ez egy eléggé összetett dolog, abban szeretném kérni a segítségüket, hogy a témához kapcsolódó jogszabályokat hol találom meg, hogy ne maradjon ki semmi, vagy ne rossz irányban induljunk el. Köszönöm szépen a segítséget! Üdvözlettel: Krcsik Eszter

Ingatlan-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy ingatlan 50-50 százalékban férj és feleség saját tulajdona. Feleség 50 százalékban kft.-tulajdonos, Szeretnék az ingatlan egy részét bérbe adni ennek a Kft-nek iroda és raktár céljából. Kérdésem, hogy a bérleti szerződést kötelező-e mindkét tulajdonosnak megkötni 50-50 százalékos arányban, vagy elég az egyik félnek, és a másik félnek a belegyező nyilatkozatát rögzíteni a szerződésben? Továbbá kérdésem még, hogy visszamenőleg milyen időszakra lehet megkötni a szerződést, ugyanis a kft. telephelye már több mint egy éve itt működik, itt van a bejelentett székhelye? Válaszát elő is köszönöm: Ilona

Reklám-, médiatartalom-támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy filmeket, televíziós műsorokat készítő bt. a műsorszámai végén különböző cégek logóját szeretné feltüntetni. A műsorszámok helyi tévécsatornákon keresztül kerülnek adásba, illetve megjelennek internetes portálokon. Milyen szerződést kell kötnie a cégekkel, és milyen jogcímen kell számlát kiállítania a logó feltüntetéséről (vagy pedig, ha ezt írja ki a műsor végén: "stábunk szállását a .... biztosította)? A média- és sajtótörvények meghatároznak kereskedelmi közlemény, reklám, támogatás fogalmakat, de nem tudjuk, melyik a helyes meghatározás.

IT-adatbázis magánszemélytől Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésekben kérem a segítségét. Magánszemély eladja IT-adatbázisát egy társas vállalkozásnak 5 millió forintért. Milyen jogviszony jön létre a magánszemély eladó és a társas vállalkozás vevő között? Milyen szerződést kell kötniük ? Adásvételi szerződést? Milyen adót, adókat kell fizetni a magánszemélynek? A fizetendő adót saját magának kell megállapítani és befizetni, vagy a vevő vonja le a vételi díjból és fizeti meg azt a NAV-nak?

Szerződés Kérdés

Egy egyéni vállalkozó a következő munkákat végezte el: légkondicionáló bontása, felújítása és gépészeti szerelése. A következő kérdésem lenne: ezekre a munkákra egy szerződés köthető, vagy jogilag külön szerződésekben kell őket rögzíteni? A számlázás [az Art 38. § (3a)] bekezdése miatt vetődött fel. Készpénzzel történt a kifizetés.

Prevenciós, rekreációs szolgáltatás nyújtása Kérdés

Adott kft. cégbírósági bejegyzése ez év december elején megtörtént. Fő tevékenységi köre M.n.s egyéb szakmai, tudományos, műszaki tevékenység, mely keretén belül rekreációs, prevenciós szolgáltatásokat fog nyújtani, tervei között szerepel gyógyászati segédeszköz forgalmazása is. A kérdés az, milyen feltételekkel tudja nyújtani ezeket a szolgáltatásokat? OEP-pel kell-e szerződést kötnie, illetve érdemes-e egészségpénztári szolgáltatókkal is szerződnie?

Készpénzfizetés korlátozása: szerződés és összeghatár értelmezése Cikk

A készpénzfizetés korlátozásával kapcsolatban fontos kérdés, hogy egy-egy munka esetén miként kell értelmezni a megkötött szerződéseket. Olvasónk kérdésére az Adózóna okleves adószakértője, Bartha Katalin válaszol.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Magánszemély termékbeszerzése EU-ból

Nagy Norbert

adószakértő

Külföldi autó tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs