Körültekintő szerződéskötés: mire érdemes figyelni az üzleti partner kiválasztásakor?

  • adozona.hu

Két gazdasági társaság közötti szerződéskötés előtt milyen feltételeket kell vizsgálni arra nézve, hogy a szerződő partner ténylegesen tudja-e teljesíteni a szerződésben vállalt kötelezettségeit? – kérdezte olvasónk. Dr. Buzády Csongor, ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász, a Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partnere válaszolt.

A szerződések jogában a magánautonómia elve érvényesül, amely alapján a társaságok ― főszabály szerint ― szabadon választanak szerződéses partnert, szabadon döntenek a szerződéskötésről, valamint szabadon határozzák meg a szerződés tartalmát. A fenti elv miatt nem jellemző, hogy a gazdasági társaságoknak jogszabályi kötelességük volna ellenőrizni a szerződő partner teljesítőképességét.

A szerződő partner teljesítőképességét azonban érdemes vizsgálni, és ebben a körben ellenőrizni, hogy

a.) A társaság cégnyilvántartásba bejegyzett társaság-e? Mindenekelőtt szükséges meggyőződni arról, hogy a szerződéses partner létezik-e, szerepel-e a cégnyilvántartásban. A Céginformációs Szolgálat biztosítja a cégadatok megismerését.

b.) A társasággal szemben folyamatban van-e végrehajtás? A cégjegyzék a cégre vonatkozó közhiteles adatként nyilvántartja a cég ellen elrendelt végrehajtásokat. A végrehajtásra vonatkozó adatok is elérhetők a Céginformációs Szolgálat weboldaláról.

c.) Elrendelte-e a bíróság a társaság felszámolását? A cég elnevezése jelzi, ha a társaságot a bíróság fizetésképtelennek találta. Ilyen esetben a cég nevét „f.a.” toldattal kell használni.

d.) A vállalkozás pénzügyi helyzete lehetővé teszi-e a teljesítést? A gazdasági társaságok minden üzleti évükről beszámolót kötelesek készíteni és közzétenni, amelynek megbízható és valós összképet kell adnia a társaság vagyoni helyzetéről. A beszámolók elérhetők az igazságügyi minisztérium által üzemeltett e-beszámoló portálról.

e.) Ha a tevékenység hatósági engedélyhez kötött, a szerződő partner rendelkezik-e a szükséges engedélyekkel? Építőipari tevékenységnél, egészségügyi szolgáltatásoknál, pénzügyi szolgáltatásoknál a tevékenységet jellemzően előzetes regisztráció előzi meg. A nyilvántartások általában nyilvánosak, így tartalmuk megismerhető.

Fontos hangsúlyozni, hogy vannak olyan körülmények, amelyek a szerződő felektől független akadályt jelentenek a teljesítésben. Adott esetben az állami szabályozás, jogalkotás miatt is ellehetetlenülhet a szerződés teljesítése.

A bemutatott szempontok szerinti vizsgálattal reálisabb kép alkotható egy cég pénzügyi, gazdasági és jogi helyzetéről.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégautóadó-kötelezettség üzembentartó részéről

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Iskolarendszerű képzés költségeinek átvállalása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1