hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Körültekintő szerződéskötés: mire érdemes figyelni az üzleti partner kiválasztásakor?

  • adozona.hu

Két gazdasági társaság közötti szerződéskötés előtt milyen feltételeket kell vizsgálni arra nézve, hogy a szerződő partner ténylegesen tudja-e teljesíteni a szerződésben vállalt kötelezettségeit? – kérdezte olvasónk. Dr. Buzády Csongor, ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász, a Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partnere válaszolt.

A szerződések jogában a magánautonómia elve érvényesül, amely alapján a társaságok ― főszabály szerint ― szabadon választanak szerződéses partnert, szabadon döntenek a szerződéskötésről, valamint szabadon határozzák meg a szerződés tartalmát. A fenti elv miatt nem jellemző, hogy a gazdasági társaságoknak jogszabályi kötelességük volna ellenőrizni a szerződő partner teljesítőképességét.

A szerződő partner teljesítőképességét azonban érdemes vizsgálni, és ebben a körben ellenőrizni, hogy

a.) A társaság cégnyilvántartásba bejegyzett társaság-e? Mindenekelőtt szükséges meggyőződni arról, hogy a szerződéses partner létezik-e, szerepel-e a cégnyilvántartásban. A Céginformációs Szolgálat biztosítja a cégadatok megismerését.

b.) A társasággal szemben folyamatban van-e végrehajtás? A cégjegyzék a cégre vonatkozó közhiteles adatként nyilvántartja a cég ellen elrendelt végrehajtásokat. A végrehajtásra vonatkozó adatok is elérhetők a Céginformációs Szolgálat weboldaláról.

c.) Elrendelte-e a bíróság a társaság felszámolását? A cég elnevezése jelzi, ha a társaságot a bíróság fizetésképtelennek találta. Ilyen esetben a cég nevét „f.a.” toldattal kell használni.

d.) A vállalkozás pénzügyi helyzete lehetővé teszi-e a teljesítést? A gazdasági társaságok minden üzleti évükről beszámolót kötelesek készíteni és közzétenni, amelynek megbízható és valós összképet kell adnia a társaság vagyoni helyzetéről. A beszámolók elérhetők az igazságügyi minisztérium által üzemeltett e-beszámoló portálról.

e.) Ha a tevékenység hatósági engedélyhez kötött, a szerződő partner rendelkezik-e a szükséges engedélyekkel? Építőipari tevékenységnél, egészségügyi szolgáltatásoknál, pénzügyi szolgáltatásoknál a tevékenységet jellemzően előzetes regisztráció előzi meg. A nyilvántartások általában nyilvánosak, így tartalmuk megismerhető.

Fontos hangsúlyozni, hogy vannak olyan körülmények, amelyek a szerződő felektől független akadályt jelentenek a teljesítésben. Adott esetben az állami szabályozás, jogalkotás miatt is ellehetetlenülhet a szerződés teljesítése.

A bemutatott szempontok szerinti vizsgálattal reálisabb kép alkotható egy cég pénzügyi, gazdasági és jogi helyzetéről.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mezőgadasági őstermelő árbevétel

Lepsényi Mária

adószakértő

90%-os költséghányad

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink