191 találat a(z) szerződés cimkére

Devizautalás pénzügyi szolgáltató intézménnyel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi kft. szolgáltatási szerződést kötött a legnagyobb közép-európai, átutalással foglalkozó intézménnyel. Az intézmény rendelkezik MNB engedéllyel. A szolgáltatás külföldi pénzváltásra, átutalásokra vonatkozik. Jobb devizaárfolyamokat, jelentős megtakarításokat kínálnak. A folyamat a következő: a magyarországi kft. megbízást ad a pénzváltónak 18 000 PLN átutalására a kft. külföldi szállítója részére. A pénzváltó megadja a PLN-nek megfelelő forint összeget a saját árfolyama alapján, melyet a kft. előre utal a pénzváltó intézménynek. Ezek után a pénzváltó átutalja a kft. külföldi szállítójával szembeni 18 000 PLN kötelezettségét. A kft. bankszámláján csak a forint összeg, illetve a pénzváltó intézmény neve, bankszámlaszáma fog szerepelni, nem pedig a külföldi szállító adatai a hivatkozott szállítói számlaszámmal. Jogszerű-e és számviteli szempontból könyvelhető-e szállítói kötelezettség kiegyenlítéseként a pénzváltónak küldött összeg. Ha igen, akkor milyen bizonylattal kell alátámasztani a tételt (váltási szerződés, stb.) Elszámolható-e a pénzváltónak utalt forintösszeg és a kft. MNB árfolyamon könyvelt szállítói kötelezettsége közötti különbözet árfolyam-differenciának? Kell-e igazolnia a pénzváltónak azt, hogy ő tényleg elutalta-e a deviza kötelezettséget? Köszönettel.

Nyugdíjbiztosítás utáni adójóváírás Kérdés

Tisztelt Szakértő(k)! Az alábbi kérdésekre szeretnék választ kapni: Amennyiben egy magánszemély(szülő ) rendelkezik egy általa fizetett nyugdíjbiztosítási szerződéssel, melyre minden évben igénybe veszi a max. 130 000 forint adójóváírást, a gyermeke köthet-e rá egy újabb nyugdíjbiztosítási szerződést, melynek biztosítottja, illetve lejárati kedvezményezettje a szülő? A gyermeke igénybe veheti-e a maximum 130 000 forint adójóváírást, mely a szülő második szerződésére kerül? Rendelkezhet-e egy magánszemély azonos biztosítónál több üzleti nyugdíjbiztosítási szerződéssel, melynek két különböző szerződője van, és jár-e mindkét szerződésre az adójóváírás? Lejáratkor (a 65. életév betöltésekor ), jogosult-e mindkét szerződés esetében az adójóváírások igénybevételére is? Válaszukat előre is köszönöm.

Fordított adózás nyilatkozat Kérdés

Tisztelt Szakértő, Az áfatörvény szerint építési engedélyköteles ingatlan létrehozására, bővítésére és átalakítására irányuló építési-szerelési szolgáltatásokra fordított adózás vonatkozik, ha a szolgáltatás igénybevevője erről írásban nyilatkozik. Kérdésem: amennyiben a szolgáltatás igénybevevője és nyújtója között szerződés születik az adott szolgáltatásra vonatkozóan, amiben rögzítik a fordított adózás tényét és építésiengedély-köteles voltát, akkor szükséges-e még külön nyilatkozat kiadása a szolgáltatónak a fordított adózás alkalmazására vonatkozóan, vagy a szerződés már írásbeli nyilatkozatnak minősül?

Bírság a Cofidisre Cikk

Az MNB 20 millió forint bírsággal sújtotta a Cofidis Magyarországi Fióktelepét, mivel egyes hitel- és pénzkölcsön-szerződéseinél megsértette a fogyasztók túlzott eladósodásának elkerülését célzó adósságfék-szabályokat. A jegybank a JTM-re vonatkozó hiányosságokon túl nyilvántartási és adatszolgáltatási problémákat is feltárt.

Használatba adás térítésmentesen Kérdés

Tisztlt Szakértő! Cégünk tulajdonában van egy telek és egy műhely, ami egybeépült egy lakással. Sem a telket, sem a lakást nem használjuk, viszont azok eladását sem tervezzük. Kérdésem: térítésmentesen használatba adnánk mind a telket, mind a lakást, ennek fejében a használó elvégezné a szükséges javításokat stb., rendben tartana mindent. Ezt szerződésben szeretnénk rögzíteni. Cégünk jól járna, mert a vagyona megmaradna, de nem kellene gondot fordítani semmire (hóeltakarítás, rendben tartás stb.). Van-e ennek akadálya, amennyiben igen, milyen megoldást javasol? Semmilyen ellenértéket nem kérnénk, ennek fejében mindkét ingatlan a folyamatos használat eredményeként nem romlana le. Várom válaszát. Tisztelettel: Nagy István

Közhasznú alapítvány pénzeszköze Kérdés

Tisztelt Címzett! Közhasznú alapítvány banki lekötését a kuratórium elnöke 2017 nyarán megszüntette, a pénzt felvette. 2017. októberi dátummal egy másik alapítvánnyal – melynek szintén ő az elnöke – kötött megbízási szerződést a több millió forint összegről, melyet mindkét fél részéről ő írt alá. Valószínűleg a szerződés utólag került megírásra. A megbízási szerződés lényege, hogy a nem közhasznú alapítvány „kamatot” fizet a „befektetett” összeg után. A kérdésem, hogy jól gondoljuk-e azt, hogy a szerződést mindkét alapítvány részéről ugyanaz a személy nem írhatja alá, összeférhetetlenség miatt? A közhasznú alapítvány támogatásokból szerzett bevételét célja szerint használhatja fel. A másik alapítvány a saját „nagyobb hozamot termelő befektetésével” való együtt kezelés nem feltétlenül felel meg ennek a célnak, milyen formában lehet egy ilyen „befektetést” helyesen lekönyvelni? A szerződés pontatlan, nem tartalmazza, mikor és hogyan fizeti meg a megbízott a megbízó alapítvány részére a hozamot. A kuratórium a „befektetésről” tájékoztatást nem kapott, ezzel kapcsolatban határozatot nem hozott. Milyen jogi lehetőségei vannak az alapítványnak arra, hogy a pénzösszeget visszakapja, mit tehet a kuratórium? Válaszukat előre is köszönöm.

Tulajdonjog átruházására irányuló szerződések Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezi, Ön szerint a jogalkotó milyen szerződéseket ért a helyi adókról szóló törvény 52. § 7. pontjában "ingatlan tulajdonjogának átruházására irányuló szerződés" gyűjtőfogalom alatt? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Szekeres Zsolt

Munkaviszony időszakos munka esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozás egy jelenleg egyszerűsített foglalkoztatásban alkalmazott dolgozót munkaviszonyban alkalmazna, azonban december, január, február hónapokban nem tud munkát adni a tevékenység jellegéből adódóan. Hogyan lehet szüneteltetni ezen hónapokra a munkabér- és járulékfizetést? Esetleg minden évben új határozott idejű szerződést kötni március–november hónapok közti időszakra? De ugyanazon felek között ez hányszor lehetséges? Vagy nincs más lehetőség, csak az egyszerűsített foglalkoztatás erre az esetre? Válaszát köszönöm.

Feltöltőkártyás mobiltelefonosok, figyelem: megszűnhet az előfizetői szerződés Cikk

Július 1-jén megszűnnek azok a feltöltős SIM-kártyás mobiltelefon-szolgáltatásra vonatkozó előfizetői szerződések, amelyekről nem nyilatkoznak az előfizetők – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) rendeletéből, amely szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben.

Egy munkavállaló egy munkaviszonya több munkáltatóval Cikk

Kinek kell bért fizetnie, a költségeket melyik munkáltató, milyen arányban és hogyan számolhatja el, ki és hogyan fogja gyakorolni a munkáltatói jogokat, illetve hogyan szüntethető meg a munkaviszony, ha a munkavállaló ugyanarra a munkakörre több munkáltatóval létesített munkaviszonyt?

Kft. írásos szerződései Kérdés

Tisztelt szakértő! Egy egyszemélyes kft. ügyvezetőjének van 36 órát meghaladó munkaviszonya. A kft.-ből nem vesz fel jövedelmet semmilyen jogcímen. Az ügyvezetésért itt kell-e mégis valamennyi összeget fizetni-e? Évközben nagyon kevés bevétele van, és az nem is a főtevékenységéből. Van egy szóbeli megállapodása egy vállalkozóval (villanyszerelő), hogy amikor szüksége van rá, akkor az általa elvégzett munkák után maradó javításokat, sitt eltakarítását elvégzi az esti órákban, vagy éjszaka. Ezért ő az év végén, ha legalább 3 helyszínen dolgozott, leszámlázhat 500 ezer forintot (ő alanyi mentes). Kell-e az írásos szerződés? Elég-e az összevont 3 helyszínről az egy nyilatkozat, hogy elvégezte a munkát és december 30-án kiállítja a számlát?

Tanulmányi támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég a diákszervezeten keresztül "alkalmaz" egy diákot, ezt a diákot későbbiekben szeretné alkalmazottként foglalkoztatni, és ennek érdekében most egy felnőtt OKJ-s tanfolyamra beíratni, amit a cég fizetne. Kérdésem, hogy ennek milyen szerződési feltétele van, van-e erre mód, ezt a cégnél hogyan kell könyvelni (ha lehet ilyet csinálni), és milyen adóvonzata van a cégnél? Válaszukat előre is köszönöm.

Autósok, figyelem: drága lehet a késlekedés! Cikk

Az idei év végéig meg kell kötni az új, jövő évre vonatkozó szerződést azoknak az autósoknak, akiknek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása (kgfb) január 1-jei évfordulós, és úgy döntöttek, hogy az idei kampányban biztosítót szeretnének váltani, máskülönben súlyos büntetést kell majd fizetniük – hívta fel a figyelmet Gilyén Ágnes, a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) szóvivője pénteken az M1 aktuális csatornán.

Munkáltatói kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk munkáltatói kölcsönt nyújt a cég vezető tisztségviselőjének (aki egyben tulajdonosa is a cégnek). Munkaviszonyban áll a céggel. A Polgári törvénykönyv szabályai szerinti szerződést kötünk, a kamat a jegybanki alapkamat plusz 5 százalék. Kérdés, hogy feltétlenül meg kell-e jelölni a célt, hogy mire adjuk a kölcsönt, illetve megfelelő indok-e, hogy egy másik cégben részesedésvásárlásra forditaná ezen összeget? Tisztelettel várom válaszát.

Nyugdíjbiztosítás: így kell rendelkezni a befizetésekről Cikk

Mi szükséges ahhoz, hogy a magánszemély nyugdíjbiztosítási szerződés alapján befizetett összegei utáni előírt részt a NAV átutalja az egyéni számlára? Itt van a NAV tájékoztatója.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bt.– nem katás tag

Szipszer Tamás

adószakértő

Idegenforgalmi adó könyvelése

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás egyéni vállalkozó táppénzen

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close