268 találat a(z) személygépkocsi cimkére

Tartós bérlet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás 2017 márciusában tartós bérlet (nyílt végű pénzügyi lízing) 36 hónapra személygépkocsit bérelt. Az induló bérleti díjnak és azt követően a havi bérleti díjnak is levonta a céges használat arányában (80 százalékban) az áfát. Most 2018-ban ugyanezen személygépkocsit "áttette" egy másik vállalkozásába, abban bérli úgy, hogy a korábban befizetett induló részlet maradt a lízingcégnél, ezt az újonnan bérlő partner vállalkozásnak már nem kellett megfizetnie. Azt szeretném megtudni, hogy ebben az esetben a korábbi áfalevonás maradhat-e levonásként, vagy az időszak csökkenése miatt pótlólagosan áfafizetést generál-e?

Nyílt végű lízing áfája Kérdés

Társaságunk nyílt végű lízing konstrukcióban használ személygépkocsit, melynek áfáját a havi számlák alapján levonja és a cégautóadót megfizeti. Kérdésünk: ha a személygépkocsit magáncélra is használják, a cégautóadó megfizetése jogosít-e arra, hogy a teljes áfát levonjuk? Válaszát előre is köszönöm.

Egyéni vállalkozó – személygépkocsi vásárlása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Vállalkozói személyi jövedelemadózást alkalmazó orvos egyéni vállalkozó új személygépkocsit vásárol. A törvény alapján úgy látjuk, értékcsökkenést csak a bevétel 1 százalékáig számolhat el. Az Szja tv. 49/B § 13(b) pontja szerint úgy értjük, hogy kisvállalkozói kedvezményt viszont igénybe lehet venni, amennyiben a gépkocsi korábban nem volt használatban, az esetben is, ha nem személyszállítás vagy gépkocsi-bérbeadás a tevékenység. Jól értelmezzük-e a törvényt, ha igen, mekkora lehet az igénybe vehető kedvezmény összege?

Céges személygépkocsi áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. személygépkocsit vásárol nyílt végű lízinggel. Mi után lehet áfát levonni, és ennek mik a feltételei? A foglaló, illetve a teljes vételár áfája levonható? Illetve ha azt levonjuk, akkor mi van a lízingtörlesztés áfájával? Köszönettel

Közösségen belüli személygépkocsi-beszerzés áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! A belföldi székhelyű, magyar áfaalany kft. egy németországi kereskedőtől kíván új személygépkocsit vásárolni, magyarországi bérbeadás céljából. A német kereskedő társaság nettó + 19% áfa összegű számlát állított ki a magyar cég felé. A számlán a következő megjegyzés szerepel: "Payment brutto in advance. VAT is deposit and will be sent back, after registration in hungary and after checking all used dokuments." A német kereskedő azt a tájékoztatást adta, hogy fizesse ki a magyar cég az áfás árat, majd ő, mint kereskedő, visszatéríti a magyar cégnek a 19% mértékű áfa összegét. Az én véleményem szerint nettó módon kellett volna a számlát kiállítani, mindkét fél közösségi adószámának feltüntetésével és a magyar cégnek bevallani fizetendő és levonható áfaként a bevallásában az összeget (levonhatóként is, mivel bérbeadási szándékkal veszi). Kérem, ha van olyan jogszabály, ami a német eladó álláspontját alátámasztja, legyen kedves ismertetni. Az ELEKAFA nyomtatvány használható ez esetben? Válaszát előre is köszönöm!

Személygépkocsihoz kapcsolódó szolgáltatások Kérdés

Tisztelt Szakértő! Előzőleg feltett kérdésemnél, úgy érzem, sajnos nem arra kaptam választ, amire szerettem volna. https://adozona.hu/kerdesek/2018_8_15_Szemelygepkocsihoz_kapcsolodo_egy_blp Továbbra is az a kérdésem, hogy levonható-e 100%-ban az áfa olyan szolgáltatás esetében, mely személygépkocsihoz kapcsolódik, de nem sorolható az üzemeltetés, fenntartás kategóriájába, tehát nem esik a 124. § (4) alá. (A cég 100%-ban adólevonásra jogosító gazdasági tevékenységhez használja, személyszállítást végez, de nem taxi, nem ad bérbe, nincs közvetített szolgáltatás sem és nem végez egyéb adómentes tevékenységet sem). Válaszát előre is köszönöm!

Személygépkocsi-értékesítés áfája Kérdés

Vállalkozásunk saját ingatlan bérbeadásával és víztisztító berendezések beszerzésével és értékesítésével, beszerelésével foglalkozik jellemzően. 2014-ben szgk-t vásárolt viszonteladótól bérbeadási céllal. A számlán az szerepelt: ÁFA%:0 ÁFA érték: 0 A megjegyzés rovatban ez állt: Az áfatörvény 217. par. alapján a számla áfát nem tartalmaz, különbözeti áfával adózik. A gépkocsit aktiváltuk, és 4 évre bérbeadási szerződést kötöttünk. A bérbeadást áfával számláztuk. A bérbeadás 2018. 03. hóban megszünt. A gépkocsit értékesíténk. Áfás vagy nem áfás az értékesítés?

Személygépkocsi áfájának könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Új személygépkocsi vásárlásánál nem határozta meg a vállalkozás a magánhasználat arányát, és nem igényli vissza az áfát. Az így el nem számolható áfa része az értékcsökkenésnek, vagy egyéb ráfordítás a tárgyévben? Köszönettel: Jeszenszky Lászlóné

Személygépkocsihoz kapcsolódó egyéb szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz: amennyiben egy cég személygépkocsiját 100%-ban adólevonásra jogosító gazdasági tevékenységhez használja (személyszállítást végez, de nem taxi, nem ad bérbe, nincs közvetített szolgáltatás sem és nem végez egyéb adómentes tevékenységet sem) jól értelmezem, hogy az Áfa tv. 124. § (4) bekezdése alá nem sorolható szolgáltatások áfája 100%-ban levonható? Tehát, ami személygépkocsival kapcsolatos egyéb szolgáltatás és nem tartozik az üzembentartás/karbantartás kategóriájába, ahhoz kapcsolódóan nincs áfalevonási tilalom/korlátozás? Válaszát előre is köszönöm.

Kilencszemélyes gépjármű Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1.) Kérdésünk, hogy egy kilencszemélyes gépjármű esetén kell-e cégautóadót fizetni? Korábban Önök által megválaszolt állásfoglalásokban találtam a következő választ: "A cégautóadóra vonatkozó szabályok [Gjt. 17/A-17/G. §] alkalmazásában a személygépkocsi fogalmát a szja tv. 3.§ 45. pontja szerint kell figyelembe venni. Ennek értelmében az olyan gépjármű, amely a vezetővel együtt több mint nyolc felnőtt személy szállítására alkalmas, nem minősül személygépkocsinak, tehát a kilencszemélyes kisbuszra a cégautóadó hatálya nem terjed ki." Úgy véljük, hogy ez a válasz nem számol a Gjt. 17/A.§ második mellékmondatával, azaz "az a személygépkocsi, amely után a számviteli törvény szerint költséget, ráfordítást számoltak el". Ezt is figyelembe véve véleményünk szerint adóköteles - az szja tv. szerinti személygépkocsi (szja tv.: 8személyig), de ebből kiemelve a hibrid gépkocsit, amely nem magánszemély tulajdonában áll - az a személygépkocsi, amely után a számviteli törvény szerint költséget, ráfordítást számolnak el. Ha jól értelmezzük, akkor a második mondat miatt mégis kell cégautóadót fizetni a kilencszemélyes gépjármű után... Jó az észrevételem? 2.) Ha valóban nincs cégautóadó-fizetési kötelezettség az említett gépjárműre, akkor kell-e útnyilvántartást vezetni? Hol találunk ezzel kapcsolatos jogszabályt? Várom válaszukat. Köszönettel.

Személygépkocsi bérleti díjának áfája Kérdés

Tisztelt Adózóna! Társaságunk egy belföldi kft.-től személygépkocsinak minősülő, 8+1 fő szállítására alkalmas Volkswagen Transportert bérel bérleti szerződés alapján. A bérelt gépjárművet szerződéses személyszállításra, tehát tevékenységünk végzéséhez használjuk. Kérdésünk: Levonható-e és milyen feltételekkel a bérleti díj áfája? Üdvözlettel: Ecker Dániel

Lízingelt személygépkocsi értékesítése Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! 2012-ben egy kft. lizingelt egy személygépkocsit, az akkori könyvelő az első részlet befizetéséből levonta az áfát, 400 ezer forintot. Mi utána vettük át a könyvelést és a részletekből nem vontuk le az áfát. A lízing futamideje 2019. 12. hóban jár le. A kft. úgy döntött, lezáratja a lízing szerződést. Most ha kiszámlázza lízingcég, akkor szerintem az áfa nem vonható le. Nem tudom, hogy a cég veszi meg vagy harmadik személy. De ha a kft. értékesítené egyszer, akkor nem tudom, áfásan kell-e eladni? Válaszukat köszönöm

Továbbértékesítésre beszerzett személygépkocsi áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fémipari termékek gyártásával és kereskedelmével foglalkozó vállalkozás továbbértékesítési céllal nagy értékű új személygépkocsit vásárolt. Tevékenységi körében a személygépkocsi kereskedelme nem szerepel. A személygépkocsit a megvételét követő napon egy közösségi adószámmal rendelkező németországi vállalkozásnak továbbértékesítette. A gépkocsit elszállították. A szállításhoz a CMRT és EKÁRT-t megkérték. A szállítás ezekkel a bizonylatokkal történt. A fenti új személygépkocsi beszerzését és eladását az áfabevallásban hogyan kell szerepeltetni? A beszerzési árban felszámított áfa levonásba helyezhető-e ?

Tehergépkocsi vagy személygépkocsi? Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az egyik áfakörös, általam könyvelt cég külföldről szeretne behozni egy gépkocsit. A kérdésem az lenne ezzel kapcsolatban, hogy a forgalmi engedélyben tehergépkocsiként van feltüntetve ez a gépjármű, de öt üléssel rendelkezik. Vtsz. számát sajnos nem tudni. Ilyen esetben mi a teendő? Személygépkocsinak minősül a jármű vagy tehergépkocsinak? Köszönöm válaszát! Tisztelettel, Kántorné

Cégautó értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Cégünk (kft.) cégautóként használt személygépkocsiját szeretné értékesíteni, az érte kapott összeget beszámíttatná egy másik autó vásárlásakor. Az autót használt személygépkocsiként 2017-ben vásároltuk. A vásárláskor áfalevonás nem került szóba, az eladó magánszemély volt, így a beszerzésről számla nem, csak adásvételi szerződés készült. Kérdésünk: amennyiben értékesítjük ezt a személygépkocsit, az értékesítésről kiállított számlán kell-e áfát felszámítani, vagy ez az ügylet mentes a forgalmi adó alól?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Apport

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kamatkedvezményből származó jövedelem

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Zrt. nyomdai részvényeinek eladása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs