Bérbeadási céllal beszerzett személygépkocsi áfavonzata

  • adozona.hu

Bérbeadás céljából beszerzett személygépkocsi áfájának kezeléséről érdeklődött olvasók. Kérdéseire Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Cégünk személygépkocsikat szerez be, bérbeadás céljából. Az áfát levonnánk a vásárlás után, de jelenlegi helyzetben félő, hogy nem tudjuk a 90 százalékos (90 százalékos mértékben kell megvalósulnia az autó bérbeadásának) mértéket tartani minden autó esetében. Áfa tekintetében szükséges utólag a levont adó mértékét módosítani, ha nem valósul meg, vagy csak részben valósul meg a bérbeadás legalább 90 százalékos mértékben? Ha 6 hónap után mint használt gépjárművet értékesítjük az EU-ba vagy harmadik országba, az befolyással van arra, hogy anno levontuk az áfát?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A főszabálytól eltérően levonható a személygépkocsit (Vtsz: 8703) terhelő előzetesen felszámított áfa abban az esetben, ha az adózó igazoltan egészben vagy túlnyomó részben úgy hasznosítja, hogy azt bérbe adja. Túlnyomó rész alatt az adólevonási jog korlátozása alóli mentesülés feltételeinek – egy észszerűen megállapított időtartam átlagában – legalább 90 százalékos teljesülése értendő.

Amennyiben nem valósul meg a legalább 90 százalékos hasznosítás, úgy az áfatörvény 135. §-ában meghatározott, a tárgyi eszközre vonatkozó utólagos arányosítási szabályok alkalmazásával kell évente a visszafizetendő áfát megállapítani.

Mivel a beszerzéskor – az adóköteles bérbeadásra tekintettel – éltek adólevonási jogukkal, így a személygépkocsi értékesítése belföldön adóköteles lesz. Ha az értékesítés megfelel az áfatörvény 89. §-ában meghatározott feltételeknek, úgy a közösségen belüli értékesítés adómentes lesz. Az export adómentességhez az áfatörvény 98. §-ában megfogalmazott előírásoknak kell megvalósulniuk.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Évközben átalányadóról szja-ra váltás

Adózóna szerkesztőség

kérdések és válaszok

Ingatlanbérlet, rezsi elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Egyesület végelszámolásának nyomtatványai II.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs