4 találat a(z) személygépkocsi vásárlása cimkére

Fejlesztési tartalék és beruházási kedvezmény személygépkocsira Cikk

Lehet-e személyautó vásárlásához fejlesztési tartalékot képezni, illetve igénybe vehető-e beruházási kedvezmény erre? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Személygépkocsi önrészének áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném a véleményét. Személygépkocsi nyílt végű pénzügyi lízinggel történő beszerzése esetén, ha az önrész áfájátnem 100%-ban vonja le a társaság, akkor az önrész le nem vont áfatartalma Ön szerint a bekerülési (aktiválási) értek része vagy sem? Én eddig azon az állásponton voltam, hogy nem része a bekerülési értéknek az önrész részben le nem vont áfája (86-osba könyvelve), hiszen az önrész áfáját a személygépkocsi majdani céges használatának arányában lehet levonni. Ezt az áfalevonást pedig korrigálni kell bizonyos időszakonként, ha az önrész áfalevonási aránya magasabb volt a későbbi céges használat arányánál. Nemrég azt hallottam, hogy a nyílt végű pénzügyi lízing keretében megvásárolt személygépkocsi aktiválási értékének része az az áfatartalom, amelyet nem vonunk le az önrésznél. A számviteli törvény 47. § (2) b) bekezdése alapján a bekerülési érték része az előzetesen felszámított, de le nem vonható áfa. Ugyanezen paragrafus (3) bekezdése alapján nem része a bekerülési értéknek az áfatörvény szerint ellenérték arányában megosztott előzetesen felszámított áfa le nem vonható hányada. Véleményem szerint ez utóbbi az arányosított áfára vonatkozik. Jól gondolom? Ez alapján úgy tűnik, hogy a le nem vonható áfa a bekerülési (aktiválási) érték része. De ha ez így van, és a társaság útnyilvántartással támasztja alá a céges használatot, és így folyamatosan változik az személygépkocsi céges használatának aránya, akkor folyamatosan korrigálni kell a személygépkocsi bruttó értéket is? Köszönöm.

Egyéni vállalkozó – személygépkocsi-értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentességet választott, egyébként az áfatörvény 85. § hatálya alá tartozó tevékenységet folytató egyéni vállalkozó saját tulajdonában van egy nem kizárólag üzemi célt szolgáló személygépkocsi. Az egyéni vállalkozó új személygépkocsi beszerzését tervezi. A gépjármű vásárlása zárt végű pénzügyi lízingszerződés keretében, visszlízing formájában történne. Kérdéseim: 1. A vállalkozó tulajdonában lévő, régi személygépkocsi értékesítéséről kell-e, ha igen, milyen adattartalommal (áfás, mentes, különbözeti áfás) számlát kiállítania? 2. A zártvégű pénzügyi lízingszerződés során az egyéni vállalkozó által a pénzintézet felé számlázott új személygépkocsi értékesítéséről kell-e, ha igen, milyen adattartalommal számlát kiállítania? 3. Bármelyik személygépkocsi értékesítése vállalkozói bevételnek számít-e, vagy ingó értékesítéséből származó jövedelemként az elkülönülten adózó jövedelmek között adózik? 4. Ha az egyéni vállalkozó a fenti gazdasági események megtörténte és a felmerült költségek (illeték, átalány, amortizáció, gfb, casco, cégautóadó stb.) elszámolása után kivonná a vállalkozási tevékenysége köréből az újonnan beszerzett személygépkocsit – a továbbiakban kizárólag magánszemélyként használná, semmilyen formában nem számolna el költséget a gépjárműhöz kapcsolódóan –, azt megteheti-e, illetve milyen formában (esetlegesen szankciókkal) tehetné meg? Segítségüket megköszönve, tisztelettel.

Személygépkocsi-vásárlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfaalany egyéni vállalkozó személygépkocsit vásárolna nyíltvégű pénzügyi lízing konstrukcióban. Az egyéni vállalkozó nem taxis, autóoktató, nem bérbeadás céljából vásárolná, hanem saját tevékenysége folytatásához, mert sokat kell utaznia. Kérdésem a következő: a havi lízingdíj áfája levonható-e a hivatali célú használat arányában útnyilvántartás és cégautóadó megfizetése mellett? Ha igen, akkor az arányt havonta kell kiszámolni? Különösen érdekes ez az első lízingdíjnál, mivel az az összes lízingdíj 30-40 százaléka is lehet. Másik kérdés, hogy az szja-törvény szerint hogyan számolok el költséget (lízingdíj kamat stb.)? Köszönöm válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Iparűzési adóalap megosztása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Tulajdonos-ügyvezető halála – cég működése

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close