hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fejlesztési tartalék és beruházási kedvezmény személygépkocsira

  • adozona.hu

Lehet-e személyautó vásárlásához fejlesztési tartalékot képezni, illetve igénybe vehető-e beruházási kedvezmény erre? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: szoftverfejlesztő társaság 22 millió forint értékű személygépkocsi vásárlását tervezi. Képezhet-e a személyautóra fejlesztési tartalékot? Beruházási kedvezmény érvényesíthető-e a személygépkocsira?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao) 7. § (15) bekezdése szerint a fejlesztési tartalék a következők kivételével valamennyi tárgyi eszközzel kapcsolatban elszámolt beruházásra felhasználható. Kivételt képez a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként, a térítés nélkül átvett eszköz címen, valamint az olyan tárgyi eszköz, amelyre nem számolható el vagy nem szabad elszámolni terv szerinti értékcsökkenést. Ez utóbbi alól kivétel a műemlék, illetve a helyi egyedi védelem alatt álló épület, építmény. Ezen előríások alapján tehát a személygépkocsi beszerzésre felhasználható a fejlesztési tartalék.

A Tao 7. § (1) bekezdés zs) pont szerint az adózás előtti eredmény – többek között – a korábban még használatba nem vett, a műszaki berendezések, gépek, járművek közé sorolandó tárgyi eszköz üzembe helyezése érdekében elszámolt adóévi beruházások értékével, legfeljebb az adózás előtti nyereséggel csökkenthető. A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 26. § (4) bekezdése szerint ide sorolandók a vállalkozó tevékenységét közvetlenül szolgáló erőgépek, erőművi berendezések, egyéb gépek, berendezések, műszerek és szerszámok, szállítóeszközök, hírközlő berendezések, számítástechnikai eszközök, a tevékenységi profilt meghatározó vasúti, közúti, vízi- és légiközlekedési eszközök.

Rendelje meg most 10% kiadói kedvezménnyel a "Pénzügyi és számviteli zárás" című kiadványunkat!
A könyvviteli zárlat minden évben – akár többször – ismétlődő feladat, mégis mindig kihívás elé állítja a szakembereket. Kiadványunk végigveszi a főbb könyvvizsgálói szempontokat és szabályokat, arra pedig külön is kitér, hogy pontosan miként is kell a könyvvizsgálati kötelezettséget megállapítani. Kidolgozott esettanulmányokkal, rengeteg számítási példával nyújt segítséget a könyvviteli zárlat feladatainak sikeres végrehajtásához.

Azt kell tehát eldönteni, hogy az adott személygépkocsi a műszaki berendezések, gépek, járművek közé sorolható-e? A 64/2001. Számviteli kérdés ehhez a következőt fogalmazta meg, amely – úgy vélem – jelenleg is iránymutatásul szolgálhat. „64/2001. Számviteli kérdés … A jármű abban az esetben tekinthető a tevékenységi profilt meghatározó járműnek (tehát akkor lehet a műszaki berendezések, gépek, járművek közé sorolni), ha a tevékenység tárgyául szolgál, vagy a tevékenység folytatásához szorosan kapcsolódik és – mindkét esetben – a vállalkozás azt a tevékenységéhez rendszeresen (nem csak egy-egy esetben) használja, továbbá, ha a végzett tevékenység a jármű használata nélkül a szokásos módon nem folytatható.”

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Letiltás automatikusan?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkakör

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Fejlesztés jogviszony – letiltás kapcsolata

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close