669 találat a(z) szabadság cimkére

Bedolgozói és munkaviszony egyszerre Cikk

A jelenleg heti 40 órás munkaviszonyban, teljesítménybérben dolgozót foglalkoztathatjuk-e munkaviszonyban is és bedolgozói munkaviszonyban is ugyanazon tevékenység végzésére? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Szülési szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. alkalmazottja szeptember elején fog szülni. Ha jól értelmezem, akkor az alkalmazott 168 napra fizetés nélküli (szülési) szabadságot kap és ezen időszak alatt kapja a csecsemőgondozási díjat. A dolgozó úgy döntött, hogy a 2019. évi szabadságot teljes egészében kiveszi szeptemberig. Kérdésem az, hogy a szülést megelőzően a munkáltató részéről van-e kötelező juttatás, amit a munkavállalónak biztosítani kell, valamint azt, hogy a szeptemberben születendő gyermekre való tekintettel jár a +2 nap szabadság? Ezt a 2 napot a kismama a szülést megelőzően igénybe veheti-e? Köszönöm a válaszát.

Tartsa be ezeket a szabályokat, ha fiatal munkavállalókat alkalmaz! Cikk

A megnövekedett munkaerőigényre figyelemmel különösen aktuális kérdés a fiatal munkavállalók foglalkoztatására vonatkozó szabályozás. A főiskolások és egyetemisták mellett ugyanis egyre több középiskolás keresi meg nyáron a zsebpénzt magának. A tizennyolcadik életévüket be nem töltött dolgozók kiemelt munkajogi védelemben részesülnek, a munkáltatóknak az általánosnál szigorúbb szabályokat kell betartaniuk az életkorukra, fejlettségi szintjükre tekintettel.

Szabadság átsorolás után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hogyan kell a szabadság napjait elszámolni abban az esetben, ha a dolgozó az első félévben 8 órás munkaviszonnyal rendelkezett, majd átsorolták július elsejével 6 órásba. Most kivenne két hét szabadságot. Az első félévben nem vette ki az addig időarányosan járó napokat. Most a 8 vagy a 6 órás rend szerinti szabadság illeti meg? Tehát a két hét 10, vagy csak 8 nap szabadság kifizetésével jár részére? Válaszát előre is köszönöm!

Szabadság utáni pihenőnap Kérdés

Tisztelt Adózóna! Részvénytársaságunk szarvasmarha ágazatában munkavállalóink folyamatos munkarendben dolgoznak. Egyik munkavállalónk vetette fel, amennyiben ő szabadságon van, a szabadság letelte után nem munkanap, hanem pihenőnap következik. Erre vonatkozóan nem találok semmit az Mt.-ben. Arra gondolok, hogy ha 6 napot szabadságon van (ezekre a napokra beosztása volt), akkor a hetedik az pihenőnap, hiszen a + ledolgozott (jelen esetben szabadság) nap után, pihenőnap jár. De azt gondolom, hogy 1-2-3-4-5 nap szabadság után beosztható munkanapra. Kérem szíves állásfoglalásukat! Köszönöm!

A munkaadók egyre többet vesznek el dolgozóik pihenőidejéből Cikk

Hivatalosan kevesebb a gond a szabadságkiadással, a munkaadók mégis egyre többet vesznek el dolgozóik pihenőidejéből. A szakszervezet is tapasztalja, hogy munkaszüneti napokra nagy számban rendelik be a dolgozókat – írja a nepszava.hu.

Gyes és táppénz két munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg gyesen lévő munkavállaló, akinek a gyes 2019.09.04-ig tart, most terhes a második babájával. Közel 5 éve dolgozik folyamatos jogviszonyban a cégnél. A kérdésünk az lenne, hogy most, miután megtudta, hogy ismét babát vár (2 hónapos terhes), elmehet-e azonnal veszélyeztett táppénzes állományba, és kapni fogja-e az táppénzes ellátást, vagy szükséges előtte visszajönnie pár napot dolgozni, vagy akár a felhalmozódott szabiját kivenni, hogy táppénzre legyen jogosult? Kaphat-e egy időben táppénzt és gyest is együtt, jár-e a dupla ellátás? Emellett van egy további jogviszonya is, mert a gyes alatt munkába állt egy másik munkáltatónál. Arra a jogviszonyára tekintettel is igényelheti a táppénzt?

Szabadság számítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az Mt. alkalmazásával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Az anya két hónap gyed után átadja az apának a gyedet, és ő fizetés nélküli szabadságon marad, ekkor is alkalmazni kell rá az Mt. 115. § (d) pontját a szabadság számításánál? Köszönettel: Mária

Gyes után visszatérő szabadsága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kétgyermekes anyukát várunk vissza munkába a szülési szabadságáról. Megerősítésképpen a kérdésem az, hogy hány nap szabadság jár a részére az idei évi időarányos szabadságával együtt? Születési ideje: 1983. 04. 27. Munkaviszony kezdete: 2014. 02. 01. Keresőképtelen: 2014. 09. 01-jétől. 1. gyermek születése: 2014. 09. 06. 2. gyermek születése: 2017. 05. 20. 2019. 04. 01-jétől már a szabadságát tölti. Válaszát előre is köszönöm.

Nyugdíj előtt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Dolgozóm bejelentette, hogy nyugdíjba kíván vonulni. Munkáltatóként mit kell neki adnom, értve ezalatt a felmondási időt, felmentési időt? Esetleg mindkettő kell? Hány nap jár? A szabadságot az utolsó napig arányosan kell kiadnom, azt tudom. Köszönöm.

Versenytilalmi megállapodás, munkaközi szünet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkaviszony keretében foglalkoztatott munkavállaló bérszámfejtésével kapcsolatban a következőkben kérném a segítségét: Abban az esetben, ha a munkaközi szünet nem része a munkaidőnek, a munkaidő kezdete: 08:00, a munkaidő vége:16:00, ledolgozott és számfejtett órák száma: 7 óra 40 perc. A munkavállaló minden munkanapján a megadottak szerint dolgozik. A szabadságot hány órával szükséges számfejteni? (7 óra 40 perc vagy 8 óra?). Versenytilalmi megállapodás: A munkaszerződés alapján a munkavállaló részére minden hónapban a munkabérrel egyidejűleg, a munkabéren felül a mindenkori személyi alapbér törvény szerinti 1/3-a versenytilalmi megállapodás jogcímen kerül kifizetésre. Kérdésem, hogy a fentiek alapján kifizetett versenytilalmi megállapodás munkabér jellegű kifizetésnek minősül-e, tehát járulék- és szja-fizetési kötelezettség terheli-e? Köszönettel: Szombati Imréné

Időarányosan nem járó szabadság Kérdés

Tisztelt Adózóna! Milyen lehetősége van a munkáltatónak, ha a munkavállakó kérésére engedélyezett 1 hónap fizetés nélküli szabadságot családi gondok miatt, majd a fizetés nélküli szabadság letelte után közös megegyezéssel megszüntetik a munkaviszonyt, és az időarányosan járó szabadság kevesebbre jön ki, mint amit kivett már a munkavállaló a munkaviszony megszűnéséig? A gondunk abból adódik, hogy a fizetés nélküli ideje alatt nincs kereset, tehát nem tudjuk miből levonni a többlet szabadságra kifizetett összeget, valamint jár-e az 1 hónap fizetés nélkülire rendes szabadság?

Ezt kell feltétlenül tudnia a szabadság kiadásáról Cikk

Közeledik a nyár, a szabadságolások fő szezonja. Összefoglaltuk az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, teendőket, melyek hiányában könnyen munkaügyi perben találhatjuk magunkat vagy munkaügyi bírság megfizetésére lehetünk kötelesek. Lássuk mire kell figyelnünk!

Nyugdíjazás előtti felmentési idő Kérdés

Tisztelt Szakértő! A megváltozott nyugdíjba vonulási feltételek mellett – mivel már nem kell a munkaviszonyt megszüntetni – a nyugdíjba vonuló alkalmazottnak jár felmentési idő, ha jár, akkor mennyi? Szabadság csak időarányosan jár? A munkaviszonya mikor és milyen jogcímen szűnik meg? Válaszát előre is köszönöm.

Gyes utáni felmondás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy gyes időszak utáni munkavállaló, aki 2019. 04. 23-án térne vissza, de 2019. márciusban 2019. 04.23-ai hatállyal, közös megegyezéssel felmondott. Ebben az esetben a visszatérés után járó szabadságokat köteles-e a munkáltató kifizetni, vagy mi lesz a felhalmozódott szabadságokkal? Előre is köszönöm a válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bevétel

Szipszer Tamás

adószakértő

Osztalékelőleg után fizetendő szocho

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs