110 találat a(z) székhely cimkére

Hipa megosztása építőipar esetén Kérdés

Új telephely létesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Szeretném megkérdezni, hogy a székhelyen kívüli, új telephely létesítését kötelező-e a társasági szerződésben is szerepeltetni, vagy elegendő csak a NAV felé bejelenteni? Köszönettel!

Iprűzési adó megosztása telephely és székhely között Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mi a helyes, elfogadható megosztás, eljárás abban az esetben, amikor a vállalkozás székhelyén folytatott bevételszerző tevékenység kapcsán keletkezik az iparűzési adó alapja, csak a székhelyhez kötötten merült fel személyi jellegű ráfordítás, azonban vidéki telephely is be van jelentve, mert a tenyészállatok bértartásban ott vannak, amely tevékenységből nem keletkezett árbevétel. Törvényben nem találtam tiltás arra vonatkozóan, hogy ezen esetben nullás hipabevallást adjunk be a telephely szerinti helyi adóhatóság felé. Kérem szépen válaszát, mert az mondta más szituáció kapcsán egy önkormányzati adóhatóság, hogy nem fogadják el a nulla forint iparűzésiadó-alapot, s mivel volt előlegfizetés kapcsán a folyószámlán túlfizetése a társaságnak, egyszerűbb volt ott hagyni egy forintot, mint értelmetlenül időt fecsérelni. Előre is köszönöm a válaszát.

Kft. tulajdonos személyes közreműködés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy egyszemélyes, kivás kft., melynek székhelyén egy kis bolt található, melyben dolgozik 3 eladó (2 aktív, 1 cseden van). A tulajdonosnak van mérlegképes képesítése, de bérszámfejtő képesítése nincs. Ő látta el korábbi években a kft. könyvelését és pénzügyeinek intézését szabadidejében (könyvelés, utalások, bevallások, beszámoló), melyek után nem vett ki bért, juttatást a kft.-ből, tekintettel arra, hogy veszteséges a cég. A tulajdonos rendelkezik heti 36 órás munkaviszonnyal máshol, főállásban alkalmazott egy teljesen független cégben, melyben megfizetik utána a bére utáni közterheket. Kérdés: kell-e a tulajdonos után fizetni valamit a kivás-s kft.-ben? Előre is köszönjük a válaszát!

Katás egyéni vállalkozó 2,5 millió forint utáni iparűzésiadó-alap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó iparűzési adóját tekintve a székhelyén a 2,5 millió forint utáni adózásra bejelentkezett. A telephelye ugyanezen időponttól kezdődően más településen van, ahol bejelentkezési kötelezettségének nem tett eleget. A telephely önkormányzata most azt mondta, hogy nem választható a 2,5 millió forint utáni adózás a telephelyi önkormányzatnál, mert a választás jogvesztő határidejű. Én azt gondolom, az lehet, hogy bejelentkezési kötelezettségének nem tett eleget, de a választásra vonatkozóan nincs jogvesztő határidő, mert nincs választási lehetősége, vagy rosszul gondolom? Ha valahol 2,5 milliót választottam, akkor mindenhol 2,5 millió forint után adózom, választás nélkül. Köszönöm segítő válaszát!

Iparűzési adó több telephely esetén Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! Katás vállalkozás székhelye egy Pest megyei településen, telephelye Budapesten van. Kérdésem, hogy választhat-e katás iparűzési adót Budapesten, és egyidejűleg normál, megosztáson alapuló iparűzési adót a székhelyén (vagy fordítva), ha a megosztáshoz minden adat, bizonylat rendelkezésre áll? Az önkormányzatok álláspontja teljesen különböző, Budapesten még attól is függ, ki veszi fel a telefont. Ha nemet mondanak, jogszabállyal nem tudják alátámasztani, ha igent, azt arra alapozzák,hogy a törvény nem tiltja a kétféle választás egyidejű alkalmazását. Kérném lehetőleg gyors segítségüket, tekintettel arra, hogy 10 napon belül döntenem kell a kérdésben. Előre is köszönöm válaszukat!

Katás egyéni vállalkozó hivatalból megszüntetése Kérdés

Katás egyéni vállalkozó már három éve folytatja a tevékenységét, 36 órás főállású foglalkoztatás mellett. 2019 májusában a kormányhivatal felszólította ügyfélkapus levélben, hogy igazolja a székhelyének engedélyét, mivel önkormányzati lakásban lakik. Sajnos ennek a levélnek a kiküldéséről nem kapott értesítést az e-mail-címére, hogy intézkedni tudjon, az ügyfélkaput pedig nem nézegeti rendszeresen, mert a hónap elején elutalja a 25 ezer forintot, és ezzel részéről eddig nem volt semmi probléma. Mivel nem reagált a levélre, a kormányhivatal küldött a NAV-nak egy megszüntető levelet, és ez a levél sem jött át az ügyfélkapun megjelölt e-mail-címre. Októberben szerzett tudomást arról, hogy már májusban törölték a vállalkozók közül. Ilyenkor mi a teendő? Köszönöm a választ!

Iparűzési adó vagy más adó Kérdés

Tisztelettel köszöntöm. Van egy kft., amely elvitte a székhelyét a településről, de a telephelye maradt a településen. Fuvarozó cégről van szó, illetőleg benzinkutat is üzemeltetnek. Ez a lépésük egyértelműen az iparűzési adó kikerülése miatt történt. Van-e olyan lehetőség, hogy valamilyen jogcímen adóztatható legyen a cég? Köszönöm a válaszukat. Tisztelettel: Horváthné Kati

Katás egyéni vállalkozó iparűzési adójának megosztása Cikk

Adott egy katás egyéni vállalkozó, akinek van egy székhelye és három telephelye. A székhelyén nem végez tevékenységet, csak a telephelyeken. Az egyik telephelyén nincs helyi iparűzési adó. A vállalkozó egyedül végzi a tevékenységét (védőnő). A telephelyeken térítésmentesen biztosítják a helyiséget – minden berendezéssel együtt – a tevékenysége végzéséhez. Hogyan ossza meg az iparűzési adóját (az éves bevétele körülbelül 6 millió forint)? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Székhelyen beruházás Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Áfakörbe tartozó kft. székhelye megegyezik a lakcímmel. Életvitelszerűen a székhelyen élnek. Azt mondják, hogy az egyik helyiséget irodának használják. Műszakilag nincs elkülönítve. Figyelembe lehet-e venni költségként, ha ezt a helyiséget burkolják, ablakot cserélnek, berendezik stb.? (Az áfalevonás nem merül fel.) Válaszukat előre is köszönöm. Takácsné

Katás egyéni vállalkozó iparűzési adója Cikk

Katás egyéni vállalkozó székhelye és telephelye két külön településen van. Székhelyén tevékenységet nem végez, csak a telephelyén. Lehetséges-e, hogy csak az egyik helyen fizet iparűzési adót? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő, abban szeretném a segítségét kérni, hogy milyen megoldás lehet arra az esetre, ha a munkavállaló otthonról indul és úgy végzi a feladatát saját gépkocsival. Feladata újabb rendelések felkutatása, meglévő projektek ellenőrzése. Amennyiben a cég székhelye a munkavégzés helye, akkor gondolom a kiküldetési rendelvény nem megoldás, mivel a kiküldetés napjai korlátozva vannak. A munkavállaló heti 4 napot tölt "piackutatással" és 1 napon dolgozik az irodában. Amennyiben az otthona lenne a munkavégzés helye, akkor az távmunkának minősül, és több kritériumnak is meg kell felelni? Olyan megoldást keresek, amikor a munkavállalónak törvényes módon meg tudjuk fizetni a saját gépkocsival történő munkavégzés költségeit. Mivel a céghez történő utazás 200 km, így sokkal logikusabb és gazdaságosabb, ha adott munkavállaló az otthonából indul és érkezik. Kérdésem még az lenne, hogy a költségeit kizárólag kiküldetési rendelvénnyel tudjuk elszámolni?

Iparűzési adó Kérdés

Tisztel Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves segítségét: 1.) Egyéni vállalkozó esetében lehetséges-e, hogy a székhelyén tételes (kata) iparűzési adózási módot válasszon, míg a telephelyén a megosztásos módszert? Ha mindkét helyen ugyanazt az adómegállapítási módot kell választani, ezt a 1990. évi C. törvény mely pontja írja le? 2.) Ha a székhelyen és a telephelyen is tételes (kata) ipát választ, akkor 2x50 ezer forint lesz az adófizetési kötelezettsége (egész adóévre vonatkozóan)? 3.) Ha a vállalkozónak van egy raktára, amelyet csak két hónapra bérel, be kell-e jelenteni iparűzési adó alá telephelyként, ha igen, miként, állandó vagy ideiglenes? (Árut tárol benne, amit onnan fuvaroznak tovább.) Válaszát előre is köszönöm.

Családi gazdaság székhelye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy családi gazdaság vezetőjének személyében változás történik, de a régi vezető továbbra is tag marad, és mindketten végeznek a gazdaság nevében termékértékesítést, vagyis mindkettő számlakibocsátó és befogadó is lesz 2019-ben. Problémát jelent-e, hogy a két tag eltérő lakcímre van bejelentve, számlázhatnak-e eltérő címmel, vagy családi gazdaság esetében ennek meg kell egyeznie? Értelmezhető-e egy családi gazdaság esetében a székhely, vagy elegendő, ha a telephely, ahol a tényleges tevékenységet végzik, megegyezik? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Erdélyi Andrea

Székhelyváltozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég székhelyváltozásáról megkaptuk az értesítést a NAV-tól. Azt szeretném kérdezni, hogy az önkormányzatokhoz történő ki- és bejelentést milyen módon kell elvégezni? ÁNYK-n keresztül lehetséges-e, ha igen, milyen nyomtatványt kell használni, vagy más módon szükséges eljárni? Záró iparűzésiadó-bevallást mikor kell benyújtani, és milyen módon kell megosztani az iparűzési adót a két önkormányzat között? Köszönöm szépen válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elszámolási időszak – áfa tv. 58. §

Kelemen László

adószakértő, jogász

Befogadott számlák a NAV-nál

Kelemen László

adószakértő, jogász

Számlakiállítás saját költség felhasználásról

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close