218 találat a(z) számlaadás cimkére

Számlaadás vendéglátásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy szabályos-a az alábbi eljárás? 1./ Kisvendéglőben a helyben fogyasztásnál a vendég készpénzben fizet és készpénzfizetési számlát kér. Az étterem azt a módszert választja, hogy a pénztárgépben rögzíti az ellenértéket, a pénztárgépi nyugtát átadja a vendégnek. Emellett gépi számlázó programot is alkalmaznak. A készpénzes számlát viszont az alkalmazott nem tudja azonnal kiállítani, hanem csak a következő napon állítja ki az üzletvezető a készpénzfizetési számlát, majd postázza a vendég részére. Az alkalmazott részesült ezzel kapcsolatos oktatásban, de ennek ellenére nem tudja szabályosan kezelni a számlázó programot. Nem maradt nyugta példány a vállalkozásnál, ez okozhat-e problémát? 2./ Szabályosnak tekinthető-e a készpénzfizetés esetén az utólagos (következő napon) kibocsátott számla? 3./ A gépi készpénzes számlák nem kerülnek kinyomtatásra (pénztárgépi napi zárás tartalmazza az összeget). Kötelező-e ezeket a gépi számlákat a könyvelés, illetve esetlegesen az ellenőrzés miatt kinyomtatni ? (Pénztárgép és gépi számlázás külön-külön programon működik, nincs egybekötve.) 4./ A számlamásolathoz (amennyiben szükséges kinyomtatni), hozzá kell-e csatolni a gépi nyugtát abban az esetben, ha azt a módozatot választották, hogy a pénztárgépbe is rögzítésre kerül a készpénzes számlás árbevétel a hagyományos, megbízható, ellenőrizhető könyvelés és bevallás érdekében? A szíves válaszadását előre is köszönöm.

Kártyával történő számlakiegyenlítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk fő tevékenysége járóbeteg-ellátás. Ügyfeleink számláikat leginkább készpénzzel, egészségbiztosítási kártyával vagy bankkártyával egyenlítik ki. Jelenlegi fizetési eljárásunk, hogy előbb elkészítjük a számlát, melyre az ügyfél által kért fizetési módot tüntetjük fel. Sajnos a jelenlegi számlázó rendszerünk csak a készpénzes számlákat képes elkészíteni, tehát az azonnali bankkártyás, illetve egészségbiztosítási kártyás fizetési mód esetén kézi számlatömböt használunk. Amikor kiegyenlítené az ügyfél a számlát valamelyik kártyájával, akkor derül ki, hogy vagy nem működik az egészségpénztár rendszere, vagy nincs fedezet a kártyán, tehát csak készpénzzel tud fizetni. Ekkor mi sztornózunk és kiállítjuk a készpénzes számlát. Van-e ennél gyorsabb lehetőség, amely minden előírásnak megfelel? Szabályos-e, ha előbb a kiegyenlítést bonyolítjuk le, majd azt követően készül a számla? Üdvözlettel: Hegyi Tünde

Bicikli- és autószervizek, éttermek a NAV célkeresztjében Cikk

Fokozottan ellenőrzik az adóhatóság revizorai ezen a héten a kerékpár- és autószervizeket a már megszokott vendéglátó-ipari számla-, nyugtaadás szabályszerűségének vizsgálata mellett. Budapesten az Országos Étterem Hét programra tekintettel a vendéglátósoknál ellenőrzik a NAV munkatársai kiemelten a számlaadást, az online pénztárgépek megfelelő használatát, valamint az alkalmazottak bejelentését.

Számlaadási kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk ingatlant bérel munkavállalói részére. Az eltöltött éjszakák ára bérükből levonásra kerül a nyilatkozatuk alapján. A bérbeadó havonta számlázza nekünk a bérleti díjat. Kérdésem: cégünknek van-e számlaadási kötelezettsége munkavállalói részére? Ha igen, miként számlázunk? Köszönettel.

Figyelem, megszállják az adóellenőrök a Vásárcsarnokot! Cikk

Szeptember 27-én (szerdán) a Vámház krt. 1-3. szám alatti Nagyvásárcsarnokban ellenőrzik a NAV Dél-budapesti Adó-és Vámigazgatóságának munkatársai a nyugta- és számlaadást, az alkalmazottak bejelentését, valamint az online pénztárgépek szabályszerű használatát – közölte az igazgatóság az adóhatóság honlapján.

Adóellenőrzés: külföldi tulajdonú cégek, tanszereket árusítók célkeresztben Cikk

Nem magyar állampolgárok tulajdonában lévő üzleteket, vendéglátóhelyeket ellenőriznek kiemelten a Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóság munkatársai szeptember 4-e és szeptember 10-e között. Más megyékben az iskolaszereket értékesítők lesznek a revizorok célpontjai – tették közzé az adóigazgatóságok a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján található ADÓtraffipax rovatban

Készpénzes számla Kérdés

Tisztelt Adózóna! Vendéglátással foglalkozó kft. egyéb termék eladásával szeretne foglalkozni, egyrészt webáruházon keresztül, másrészt hirdeti és elviszi vagy postán feladja a terméket a vásárlónak. Kérdésem: a termékeladást be kell-e ütni a pénztárgépbe, vagy havonta jelenteni kell a NAV-nak?

Fokozott NAV-ellenőrzések a héten: itt a legfrissebb lista Cikk

Új listát tettek közzé a megyei adóigazgatóságok a Nemzeti Adó- és Vámhivatal oldalán található ADÓtraffipax rovatban arról, hogy mely településeken, milyen típusú ellenőrzésekre számíthatnak bizonyosan az adózók ezen a héten.

Az adóellenőrök is fesztiváloznak a héten Cikk

A Sziget Fesztivál, az Alba Regia Jazz Feszt és a Fehérvári Bornapok is szerepelnek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőreinek e heti célpontjai között.

Ezeken a helyeken biztosan razziáznak a NAV-ellenőrök a héten Cikk

Frissítette az adóhatóság honlapján az ADÓtraffipax rovatot, amelyben felsorolja, hol számíthatnak a revizorok megjelenésére az adózók. A közzétett adatok nem zárják ki azt, hogy máshol is lehetnek NAV-ellenőrzések.

Étkeztetés táborban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Civil szervezet, egyesület szervezne az iskolai szünetekben természetismereti tábort. Az alapító okiratában a rendezvényszervezés szó nem szerepel a tevékenységei között, de a környezetvédelemmel kapcsolatos szemléletformálás igen. A tábor ideje alatt a szálláson és a programokon kívül étkezést is biztosítanak a résztvevő diákok és kísérőik számára, melyet külső vállalkozótól rendelnek meg. Az egyesület nem alanya az áfának, a résztvevők számára táborszervezésről szóló számlát állítanak ki. Az étkezés nyújtásával kapcsolatban keletkezik-e adófizetési kötelezettségük?

Pénztárgép helyett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó vagyok, szeretném felvenni a következő tevékenységeket: 479102 Csomagküldő internetes kiskereskedelem 478201 Textil ruházati termék piaci kiskereskedelem 477107 Gyermekruházati kiskereskedelem 477813 Ajándék kiskereskedelem Ezek sajnos pénztárgépköteles tevékenységek. Döntésem szerint számlát állitanék ki minden vevőmnek, ekkor tényleg mentesülhetek a pénztárgéphasználat alól? Mely nyomtatványon kell ezt bejelentenem a NAV-nak? Milyen határidővel? Milyen nyomtatványon kell utána adatot szolgátatnom? Milyen határidővel? Köszönöm előre is válaszukat.

Nyugtaadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fodrász katás egyéni vállalkozó jelenleg kézi nyugtával tesz eleget a bizonylatadási kötelezettségének. A jövőben a fodrász tevékenység mellett havonta 4-5 alkalommal hajgyógyászati terméket szeretne értékesíteni (ÖVTJ 479901 Egyéb, nem bolti kiskereskedelem). Azt a tájékoztatást kaptam a 0640424242 telefonszámon, hogy ez esetben a hajgyógyászati termékek értékesítéséről, ha számlát állít ki, és azt havonta jelenti a PTGSZLAH nyomtatványon, akkor a fodrászatról továbbra is adhatja a kézi nyugtát, és nem kell pénztárgépet beszereznie. Kérem szíves tájékoztatásukat, hogy a fentiekben leírtak így alkalmazhatóak-e?

Szoláriumhasználat – online pénztárgép helyett számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás kozmetikus üzletében szolárium is rendelkezésre áll. Online pénztárgép helyett használhat-e számlát, ezt milyen nyomtatványon kell bejelentenie a NAV felé? Havonta kell erről valamilyen bevallást tennie? Köszönettel!

Pénztárgép vagy kézi nyugta? Kérdés

Kiegészitő tevékenységet folytató katás vállalkozó (van 36 órás munkaviszonya) szülésfelkészítést, elsősegélynyújtást és hasonló oktatást (nem OKJ-s) tart felnőtteknek és iskolásoknak különböző helyszíneken, a hét egyes napjain, délutánonként. Egy délutáni 2 órás oktatás fix helyen történik. Eddig kézi nyugtát adott a vállalkozás. Kérdés, hogy ez folytatható-e így, vagy pénztárgépet kell vásárolni, vagy minden egyes résztvevő részére egyszerűsitett számlát kell kiállitani? Köszönöm válaszát

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő helyi iparűzési adó 2023

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő iparűzési adó megosztása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink