166 találat a(z) számlaadás cimkére

Számlát adni vagy nem adni vállalkozási szerződésnél? Itt a válasz Cikk

Előadások alkalmával sokan teszik fel azt a kérdést, hogy a vállalkozási szerződés alapján dolgozó biztosított, ugye köteles számlát adni? A választ a Polgári törvénykönyvben találjuk, amely kétféleképpen is értelmezi a vállalkozó fogalmát.

Számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kereskedelemmel foglalkozó kft.-nek két üzlethelyisége van. Az egyikben működik számlázó program, a másikban nincs, csak számlatömb. Mindkét üzlet rendelkezik pénztárgéppel. A kérdés, hogy ha este a nyitvatartási idő végén egy olyan ügyfél érkezik, aki elég sok tételt (mondjuk körülbelül 30-at) vásárol, megteheti-e az eladó, hogy a pénztárgépbe beüti a tételeket, viszont a vevő által igényelt számlát csak másnap reggel a másik üzletben állítják ki a blokk alapján, és elpostázzák a vevőnek? Készpénzes fizetésről van szó, csak a számla megírása annyira hosszú időt venne igénybe, hogy egyrészt addig több vevő otthagyja az üzletet vásárlás nélkül, másrészt letelik a nyitvatartási idő. Egy eladó dolgozik az üzletben, ami egy nagyon kis alapterületű helyiség. Az áfatörvényben azt találtuk, hogy készpénzes értékesítés esetén a számla kiállítása haladéktalan kell, hogy legyen, a fenti okokból viszont előfordulhat-e ilyen megoldás? Válaszát előre is köszönöm!

A fizetővendéglátás bizonylatolása a tételes átalányadó mellett Kérdés

Adva van egy adószámos magánszemély, aki tételes átalányadózást választott fizetővendéglátásában. A bejelentett adózási mód TEÁOR kódja 552006, a NAV csak ezt fogadta el, mert az 559001 kód alatt végezhet 90 napon túli vendéglátást is, igaz, ekkor azt már nem e terminológiával írják le. Az 552006 TEÁOR kód online pénztárgépköteles. A magánszemély minden bevétele banki átutalással folyik be egy közvetítőn keresztül, aki nem a saját nevében jár el. Kérdésem a következő: kizárólag akkor járunk el helyesen, ha számlát állítunk ki, és azt a NAV-nak jelentjük? A pénztárgép csak azért, hogy álljon, és naponta ki-be kapcsolgassuk, teljesen felesleges (100 ezer forint nagyságrendű kiadás), hiszen az ellenérték banki átutalással történik. Válaszát köszönöm előre is.

Pénztárgép horgásztónál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. horgásztavat üzemeltet. Haleladás nincs. Háromféle horgászjegyet lehet vásárolni. Napi jegy és éjszakai jegy, amiben sikeres horgászat eredményeként hazavihető 1 darab nemes hal és 3 kilogramm egyéb hal. A sportjegy megvásárlása csak horgászatra jogosít. Van továbbá egy darab faház, amit esetenként ki lehet bérelni, 1-2 napra. Kell-e pénztárgépet használnia a bt.-nek? Jelen pillanatban a jegyekről nyugtát, a házbérlésről pedig számlát ad. Helyes-e ez ebben az évben? Mi lesz a teendő január 1-jétől? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Szabóné Tóth Adrienn

Kizárólag számlát adók adatszolgáltatása Esemény

2014. szeptember 4.

Svájcba történő szolgáltatás nyújtása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó (áfás) Svájcba, egy cég részére munkavállalókat közvetít. Hogyan kell kiállítani a számlát? Valamint áfabevallást kell beadni? Közösségi adószámot ki kell váltani? Köszönöm a segítségüket előre is!

Online pénztárgép meghibásodása Kérdés

Mi a teendő abban az esetben, ha a szerviz nem tud csere pénztárgépet biztosítani online pénztárgép meghibásodása esetén? 2014-ben beüzemelt online pénztárgép rövid időn belül meghibásodott, a szerviz javításra elszállította. Az előírások szerint, ha 15 napon belül nem sikerül a javítás, akkor a szerviz köteles csere pénztárgépet biztosítani. A társaság pénztárgép használatára kötelezett, nyitás óta gépi nyugtát ad. 15 napig van lehetősége kézi nyugtát kiállítani. Mi van akkor, ha eltelik a 15 nap, az online pénztárgép javítása még nem készült el, és a szerviz továbbra sem tud cseregépet biztosítani, függetlenül attól, hogy ez számára kötelező lenne? Továbbra is adható kézi nyugta addig, amíg az online pénztárgépet nem hozzák vissza a javításból, vagy minden eladásról számlát kell kiállítani, és ebben az esetben hetente jelenteni?Vagy bérelni kell online pénztárgépet, mert a szerviz nem tud cseregépet biztosítani, vagy be kell zárni az üzletet? Válaszukat köszönöm. Üdvözlettel: Szalay Ilona Margit

Pénztárgép-használat székhelyen kívül Kérdés

Tisztelt Szakértők! Szeretném állásfolgalásukat kéri a következő ügyben: non-profit szervezet pénztárgép-köteles tevékenységet végez, és a székhelyén a pénztárgépet használja. Évente 5 alkalommal szabdtéri rendezvényt szervez, melyre több ezren látogatnak el. 9-15 kapun lehet bejutni a rendezvényre, ahol jegyszedők nyugta ellenében engedik be a látogatókat. A pénztárgépes anno, amikor a pénztárgépet üzembe helyezte, elmondta, hogy használhatjuk a pénztárgépet székhelyen kívül is, de ezt be kell jelenteni a NAV-nak. Nekem technikai problémám va: a terület ahol a rendezvény van, óriási lakott területen kívül van, és több kapun léphetnek be a látogatók. Egy pénztárgép lévén fizikailag kivitelezhetetlen a pénztárgép használata, csak nyugtázni tudunk. A rendezvény 2 napos, a jegyszedők elszámolása időszakos, a rendezvény összesítése másnap történik meg. Tudom hogy gyakorlat nincs rá, de Önök szerint a nyugtás bevételeket a pénztárgépbe be kell ütni a rendezvényt követően? Ezzel annyi problémám van, hogy ha több millió forint beütés történik az összesítés után egy tételben, akkor a NAV azzal mit kezd? A nyugtás bevételeket be kell ütni vagy sem a pénztárgépbe? Várom megtisztelő válaszukat, tanácsukat, ötletüket. Köszönettel: Szabó Anita

A pályakezdő jósnő és a vidéki muzsikus esete az adóellenőrökkel Cikk

Elfelejtette kifényesíteni a kristálygömbjét a jósnő, és nem látta az adóellenőr-veszélyt, és egy álbuli 13 zenésze is belefutott a revizorok csapdájába.

Pénztárgép piaci árus Kérdés

Piacon árusító vállalkozó nyugtaadási kötelezettséggel rendelkezik. De vásárolnak nála, és az ügyfele számlát kér. Kell-e ebben az esetben a számlát a pénztárgépbe beütni, ha igen, milyen feltételei vannak?

Adatszolgáltatás pénztárgép-használatra kötelezetteknek Esemény

2014. július 17.

Adatszolgáltatás pénztárgép-használatra kötelezetteknek Esemény

2014. július 10.

Adatszolgáltatás a pénztárgép-használatra kötelezetteknek Esemény

2014. július 3.

Pénztárgép mellett számla vagy nyugta Kérdés

Kérdésem a következő lenne a tisztelt szakértőkhöz. Egyéni vállalkozásban barkácsboltot üzemeltetek, mellette asztalosipari tevékenységet is végzek (ajtó-, ablak-, lépcső-, bútorgyártás). A telephelyemen van mindkét tevékenység, egy pénztárgépet üzemeltetek. Saját hibámon kívül még nem érkezett meg az új pénztárgép. Vagy nyugtát vagy számlát adunk. Eddig a számla mellé odatűztem a nyugtát. Ezentúl ez nem helyes? Le kell jelentenem a kiállított számlákat, és nem lehet beütni a pénztárgépbe? Ez a havi forgalom-összesítést megbonyolítja, plusz könyvelési költség és idő.

Pénztárgép, rendezvényre kitelepülés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vendéglátással foglalkozó cég pénztárgép-használatra kötelezett. Egy falunapi rendezvényre 3-4 standdal kitelepül, sátrakba, és italkiméréssel fog szolgáltatást nyújtani. Ilyenkor pénztárgépet kell használni (esetleg mind a 3-4 helyen), vagy elég nyugtát adni? Ha elég nyugtát adni, a nap végén a székhelyen lévő pénztárgépbe be kell rögzíteni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elvont pihenői pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Számlán két vevő neve

Kelemen László

adószakértő, jogász

Tao szerinti écs változtatása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs