29 találat a(z) statisztikai létszám cimkére

Munkahelyteremtő bérköltség-támogatás Kérdés

Csökkentett munkaidőben történő foglalkoztatás – KSH statisztikai létszám Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató május 1-jétől gazdasági nehézségek miatt átmeneti munkaidő-csökkentést hajtott végre, ami alapbér időarányos csökkentésével is járt, de a részmunkaidőben történő foglalkoztatásra új munkaszerződést nem kötött a munkavállalóval. Ebben az esetben a májustól ezen heti 10 órás részmunkaidős munkavállalót KSH szempontól jelentenünk kell a létszámba vagy, mivel a KSH iránymutatásában benne van az alábbi meghatározás: „Teljes munkaidőben foglalkoztatottként kell továbbá számba venni azokat a munkavállalókat is, akik esetében a munkáltató – gazdasági nehézségek miatt – átmeneti munkaidő-csökkentést hajt végre, de az alapbér időarányos csökkentését is jelentő, nem teljes munkaidőben történő foglalkoztatásra új munkaszerződést nem köt a munkavállalóval”, teljes munkaidősként 1 főként kell figyelembe vennünk? Válaszukat előre is köszönöm.

Mezőgazdasági idénymunkások statisztikai létszámba számítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném kérdezni, hogy ha mezőgazdasági idénymunkásokat is foglalkoztatunk egyszerűsített foglalkoztatás keretében, akkor a statisztikai létszámba beszámítanak-e? Vagy csak akkor, ha a foglalkoztatás meghaladja az egybefüggő 5 napot? De akkor, ha valakit például 6 napig foglalkoztatunk, akkor az 1 fő? És a következő 6 napra ismét plusz 1 fő?

Tanuló statisztikai létszámba tartozik-e Kérdés

Tisztelt Szakértők! Vállalatunk gyakorlati képzőhelyként, tanulószerződéssel foglalkoztat szakképző iskolai tanulót. A tanuló részére a törvényben meghatározott tanulói pénzbeni juttatást fizetjük meg, egyéb jövedelmet nem kap. Az átlagos statisztikai létszámba bele kell számítani? A KSH útmutatója szerint nem tartoznak a statisztikai létszámba a "kötelező szakmai gyakorlaton lévő tanulók (középfokú-, felsőfokú képzés keretében), mikor a foglalkoztatásuk nem az általános munkarend szerint történik, és munkadíjban nem részesülnek", de nem találtam arra vonatkozó információt, hogy a tanulói pénzbeni juttatás munkadíjnak minősül-e. Válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel: Mózes Andrea

Társas vállalkozó a statisztikai létszámban Kérdés

Társas vállalkozás nyugdíjas tagja, aki személyesen közreműködik, egészségügyi szolgáltatási járulékot fizet (7500 forint) maga után, de jövedelemben nem részesül, beleszámít-e az átlagos statisztikai létszámba? Az a nyugdíjas társas vállalkozó, aki közreműködésére kap 5000 Ft/hó jövedelmet, illetve fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékot, beleszámít-e az éves statisztikai létszámba? Segítségüket előre is köszönöm

Statisztikai létszám Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági társaság, gépvásárlási támogatást nyert el. A támogatásban 1 fő létszámnövelési kötelezettséget vállalt. Ezen társaságnak két olyan ügyvezetője van, akiknek jelenleg más gazdasági társaságban ügyvezetőként 36 órát meghaladó jogviszonyuk is van, ahol díjazást kapnak, és megfizetik a járulékokat is utánuk. A támogatást elnyert társaságban jelenleg a két ügyvezető tagi jogviszonyban látja el az ügyvezetést, de díjazást nem vesznek fel érte. Jól gondoljuk-e, hogy amennyiben a két ügyvezető a jövőben a mindenkori garantált bérminimumnak megfelelő 4 órás foglalkoztatás után járó díjazást kapnának fejenként, akkor megvalósul-e a plusz 1 fő statisztikailétszám-növekedés?

Statisztikai létszám Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaságiadó-bevallás 1729-A-02-02 sorában feltüntethető-e 1 fő, ha a tulajdonos, aki egyben ügyvezető is, megbízás keretében látja el tevékenységét? Jövedelmet nem vesz ki, járulékfizetés sem történik, mivel van heti 36 órát meghaladó munkaviszonya. (A bevallásban a személyi jellegű ráfordításoknál 0 összeg szerepel.)

Innovációs járulék – létszám aktuális, vagy átlagos statisztikai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni a következő kérdésben: az innovációsjárulék-alap kritériumának számító létszám megállapításánál az éves átlagos statisztikai létszámot, vagy az aktuális, aznapi létszám állományt kell figyelembe venni? Az alábbi okán kérdezem: adott egy munkaerő-kölcsönző cég, akinek a 2016. évi statisztikai állományi létszáma 58 fő, de 2016. december 31-én ténylegesen foglalkoztatottak száma: 202 fő (a forgalom és mérleg főösszeg nem éri el a minimum értékhatárát). Ennél a példánál melyik létszámadattal kell számolnom? Az statisztikai állományi létszámmal (58 fő), és akkor csak 2018-tól innováció-kötelezett, vagy a 2016. 12. 31-én állományban lévő 202 fővel, és akkor már 2017. évre is innováció fizetésre kötelezett? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

Statisztikai létszám – ügyvezető Kérdés

Egy egyszemélyes kft.-ben csak az ügyvezető van társas vállalkozói jogviszonyban és nem vesz fel járandóságot. Ebben az esetben a társaság statisztikai létszáma 1 fő vagy 0 fő?

Táppénzen lévő, csökkent munkaképességű – statisztikai létszám Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne Önhöz, hogy április óta tartós táppénzen lévő (tehát 30 napot meghaladóan) csökkent munkaképességű kollégámat figyelembe vehetjük a rehabilitációs hozzájárulás által megkövetelt kötelező foglalkoztatási arány vizsgálatánál, vagy ő nem számolandó bele, mint ahogyan a statisztikai létszámba sem? Várom megtisztelő válaszát! Üdvözlettel!

Mutatjuk, mi a különbség átlagos létszám és átlagos statisztikai létszám között Cikk

Van-e különbség átlagos létszám és átlagos statisztikai létszám között? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszolt.

Rehabilitációs hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A http://adozona.hu/kerdesek/2016_12_8_Rehabilitacios_hozzajarulas_negye_wid kapcsán a következő a kérdésem: Ha a rehabilitációs hozzájárulásról szóló törvény nem határozza meg a létszámadat pontos meghatározását, akkor nem lehet, hogy mégis minden munkaviszonyban álló 1 fő, és az is beleszámít, aki havi 60 óránál kevesebbet dolgozik (pl. heti 10 órások)? "A különböző statisztikákban vagy az adott napi létszámot, vagy ami gyakoribb, valamely időszakra vonatkozó átlagos létszámot kell jelenteni. Az adatkérés pontosan meghatározza a foglalkoztatottak azon csoportját, melyre a felvétel irányul. Így pl. a szervezet tevékenységében részt vevők havi átlagos állományi létszáma, vagy az alkalmazásban állók (teljes és nem teljes munkaidőben, de munkaszerződés szerint havi átlagban legalább 60 munkaórában foglalkoztatottak) éves átlagos statisztikai állományi létszáma, a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi átlagos állományi létszáma stb. Ha eltérő utasítás nincs, az átlagolást a tényleges létszám alapján kell elvégezni, vagyis minden személyt a munkaidő hosszától függetlenül, egy-egy egész főnek kell tekinteni"

Rehabilitációs hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértők! Külföldi telephelyéről munkaerőt kölcsönöz (kb. 170 főt) a magyarországi székhelyű cég. Kérdésem, hogy ezen létszám után is meg kell-e fizetni Magyarországon a rehabilitációs hozzájárulást (vagyis beletartoznak az átlagos statisztikai létszámba ez esetben)? Ha mentessége van esetleg, akkor kint külföldön sem kell ezt megfizetni senkinek?

Kiva Kérdés

Tisztelt Szakértő! Idén tao-s kft. 550 millió forint nettó árbevételt fog kimutatni 2016-ban, valamint több mint 25 fő az átlagos statisztikai létszáma. 2017.01.01-től választhatja a kivát? Ha nem, akkor viszont januárban előnyös lenne számára a bejelentkezés a kiva alá, ugyanis jelentős havi taofizető, 28 fő nem minimálbéres alkalmazottja van, és akkor februártól már törölné az adóhatóság a havi tao-előlegét, és csökkenne a kedvező kiva megfizetésével az adókötelezettsége. Jól gondolom ezt? Köszönöm szépen a válaszát! Tisztelettel, Hadusovzkyné

Rehabilitációs hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem hogy a létszám megállapítása során a heti 10 órában foglalkoztatott munkavállaló 1 főnek számít, vagy statisztikai létszámon kívülinek? Nfsz. útmutató szerint minden részmunkaidős 1 fő, míg a KSH-útmutató külön kategóriába sorolja a havi 60 óránál kevesebbet dolgozó munkavállalókat. Miként számítanak, mikor a létszám 5 százalékát kell meghatározni a hozzájárulás megállapításakor?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

275/2020. kormányrendelet

Lepsényi Mária

adószakértő

Felmondási védelem közalkalmazottnál

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close