96 találat a(z) selejtezés cimkére

Selejtezési költség kiszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Csomagolóanyagot selejtezünk egyik (közösségi) partnerünk költségére. A kérdésem az lenne, hogy áfásan kell-e ilyenkor a számlát kiállítani? A leselejtezett anyagot nem szállítják el, az Magyarországon marad. Köszönöm válaszát!

Gépek selejtezése nulla értéknél Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy ha 30 év után megszüntetem a katás (áfakörös) egyéni vállalkozásomat, de a tárgyi eszközeim már több mint 10 éve állnak, akkor mi a teendőm velük? Köszönöm.

Készletek selejtezésének dokumentálása Cikk

Milyen esetekben indokolt a selejtezés, és hogyan kell dokumentálni? Ismertetjük a jellemző eseteket.

Italdiszkont – áruselejtezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves tájékoztatását italdiszkont áruselejtezésével kapcsolatban. Üdítő, chips, édesség szavatossági lejárat után – ha akció keretében nem tudta értékesíteni az árut az üzlet, selejtezési jegyzőkönyv alapján kivezeti azt a készletei közül. A könyvelésre selejtezési jegyzőkönyvet küldenek darabszám és érték megjelölésével. A selejtezett árut a készletek közül elkönyveljük egyéb ráfordításként. Kérdésem, hogy egyéb kötelezettség felmerül-e az áru selejtezése kapcsán, ha azt szavatossági idő miatt vezetik ki a könyvekből? Köszönöm!

Apport selejtezése: mi történik a jegyzett tőkével? Cikk

Kft. magánszemély tagjai 2017-ben jegyzett tőke emelése gyanánt tárgyi eszközöket apportáltak. Ezek az eszközök tönkrementek, javíthatatlanok, le szeretnék selejtezni. A selejtezés miatt csökken-e a jegyzett tőke, kell-e társasági szerződést módosítani, vagy csak ki kell vezetni a selejtezés miatt ezen eszközöket a tárgyi eszközök közül? Tartoznak-e a tagok – akik egyben ügyvezetők is – felelősséggel az apport selejtezése miatt befizetési kötelezettséggel, mivel annak értéke már nem annyi, mint az apportáláskor volt? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló szakértőnk válaszolt.

Apport selejtezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2017-ben a kft. magánszemély tagjai jegyzett tőke emelése gyanánt tárgyieszközöket apportáltak. Ezek az eszközök tönkrementek, javíthatatlanok, le szeretnék selejtezni. A selejtezés miatt csökken-e a jegyzett tőke, kell-e társasági szerződést módosítani, vagy csak kivezetem a selejtezés miatt ezen eszközöket a tárgyieszközök közül. Tartoznak-e a tagok, akik egyben ügyvezetők is, felelősséggel az apport selejtezése miatt befizetési kötelezettséggel, mivel annak értéke már nem annyi, mint az apportáláskor volt. Üdvözlettel: Papp Gábor

Apporteszközök selejtezése Kérdés

Kft. jegyzett tőkéjének egy része apporteszköz. Az idők során elavultak, tönkrementek, selejtezésre várnak. Kérdésem: a könyvekből történő kivezetés általános módján túl – mivel a jegyzett tőkét is érintő dologról van szó – van-e teendő?

Selejtezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A selejtezéssel kapcsolatban az alábbi állásfoglalást szeretném kérni. – A raktárkészlet milyen mértékű százalékos része számolható el selejtként egy tárgyévben? – A selejtezés mely jogcímeken elfogadott? – A selejtezett eszközök értékének áfatartalmával pontosan mi a teendő? Válaszukat előre is köszönöm.

Könyvelési iratok selejtezése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Cégünknél szükségessé vált a könyvelési iratok selejtezése, megsemmisítése. A tárgyi eszközök beszerzéséhez kapcsolódó számlák selejtezésével kapcsolatban lenne kérdésem. Igaz, hogy amennyiben a tárgyi eszköz még a cég tevékenységét szolgálja, tehát nyilvántartásban van (esetünkben gyakran 0 nettó értékkel), akkor a tárgyi eszköz beszerzéséhez kapcsolódó számlák nem kerülhetnek selejtezésre, megsemmisítésre még akkor sem, ha letelt már a 8 év iratmegőrzési idő? Segítségüket előre is köszönöm.

Harmadik országból beszerzett termék selejtezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk a termékösszeszereléshez anyagot szerez be Kínából. Az import vám és áfa megfizetése a szabad forgalomba bocsátáskor rendben megtörténik. Az alábbi kérdésre vonatkozóan szeretném kérni szíves segítségüket:a beszerzett anyag egy része hibás, de nem küldjük vissza Kínába, hanem itt Magyarországon selejtezésre kerül. A kínai partner elismeri a hibás teljesítést és kéri, hogy a selejtezett anyag értékét számlázzuk ki (tehát ő nem fogja jóváírni). Lehetséges-e ez a megoldás, és ha igen, számlázhatok-e áfamentesen?

Így lehet selejtezni az árukészletet, nem lehet csak lazán kidobni Cikk

Árukészlet selejtezését be kell-e jelenteni az adóhivatalnak, ha igen, akkor milyen formában, illetve nyomtatványon kell megtenni? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértőnk válaszolt.

Árukészlet selejtezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem, hogy árukészlet selejtezéséhez kell-e bejelentést tenni az adóhivatal felé, ha igen, akkor azt milyen formában, illetve nyomtatványon kell megtenni. Köszönöm szépen.

Jóváíró számla kiállítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk autóalkatrészek gyártásával foglalkozik. A szigorú minőségi követelmények miatt a vevők kizárólag a hibátlan termékeket tudják felhasználni, a legkisebb folt vagy karcolás miatt az alkatrész már nem beépíthető, ezért selejtnek minősül. Amikor a vevő visszaküldi a selejtes termékeket, azokat újra készletre vesszük, magunk selejtezzük, majd a vevő felé jóváíró számlát állítunk ki. Azonban van olyan eset is, amikor az ország másik végéből nem éri meg visszaszállíttatni a selejtes termékeket, azok a vevőnél maradnak és ő vállalja a selejtezést. Azonban ebben az esetben is kéri a selejtes termékek jóváírását. Kérdéseim: 1) Kiállíthatunk-e jóváíró számlát abban az esetben, ha a selejtes termékeket nem küldi vissza vevő? Vagy ilyenkor neki kell számlát kiállítani felénk válogatási és selejtezési költség címén? 2) Mi lesz a jóváíró számla teljesítési időpontja? Az áfaörvény szerint a számlával egy tekintet alá eső okiratnak nem kötelező tartalmi eleme a teljesítés időpontja, azonban gépi úton előállított számla esetén ez az adat nem mellőzhető, a program mindenképpen kéri ennek kitöltését. Ilyenkor az eredeti számlán szereplő teljesítési időpont lesz kötelezően a jóváíró számla teljesítési időpontja vagy megadható a jóváíró számla kiállításának napjával megegyező teljesítési időpont? Kérem, hogy a két feltett kérdésre legyen szíves konkrét válaszokat adni. Köszönettel: Herczeg Tibor

Önellenőrzések miatti elévülési idő változása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk 2009-2010. évre áfa és társasági adó adónemekben önellenőrzést végzett 2014 áprilisában. A vállalkozás ügyvédje úgy tájékoztatott minket, hogy az önellenőrzések a könyvelési anyagok elévülési idejét nem befolyásolják, mivel minden esetben fizetendőadó-növekedés történt. A kérdésem, hogy selejtezhetőek-e a 2009-2010. évi könyvelési anyagok? Köszönettel: Bódis Virág

Göngyöleg Kérdés

Vannak tárolódobozok, ládák, ketrecek, akármik, melyeket “kapunk” egyes szállítmányokkal, ingyen. Ekkor nincs értékük. Ezekből néha vásárolunk is, ekkor van értékük ugye, nyilvántartjuk mint árut. Amikor bérbeadom a cuccaim, velük mennek ezek a tároló egységek is, nem jelölve, érték nélkül, nem számlázva. DE Ha az ügyfél elhagyja/összetöri/lenyeli, akkor viszont kiszámlázom neki – javítási költség részeként? Szeretném nyilvántartani valahogy a rendszerben ezeket. Nem betétdíjas göngyöleg könyvelést erre alkalmazhatok? Bejön a láda 288-454 lenne, de nincs ára.., hogy teszem be..? Nulla értéken? Ha kivezetem 814-288 mert kiszámlázom. Számlázom: 311-914. Ha összetöröm, kidobom: 8693-288 Köszönettel : K. Judit

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szállásdíj áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Áfás párt – Facebook

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs