Selejtezett eszközök adományozása

  • adozona.hu
3

Ha egy társaság szabályosan leselejtez számítástechnikai eszközöket (amelyekhez korábban adólevonási jog kapcsolódott) és a selejtezés után azokat ingyenesen egyetemek részére továbbadja, felmerül áfafizetési kötelezettség? Ebben az esetben a számlázás hogyan alakul? Olvasónk kérdéseire Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az áfatörvény 11. § (1) bekezdése értelmében ellenérték fejében teljesített termékértékesítés az is, ha az adóalany a terméket vállalkozásából véglegesen kivonva, azt saját vagy alkalmazottai magánszükségletének kielégítésére vagy általában, vállalkozásától idegen célok elérésére ingyenesen felhasználja, illetőleg azt más tulajdonába ingyenesen átengedi, feltéve, hogy a termék vagy annak alkotórészeinek szerzéséhez kapcsolódóan az adóalanyt egészben vagy részben adólevonási jog illette meg.

A fentiek szerint a térítés nélküli átadás akkor jár áfa-kötelezettséggel, ha a beszerzéskor az adózó adólevonási jogát érvényesítette. Az adó alapját ebben az esetben a termék átadásának időpontjában érvényes beszerzési, illetve előállítási értéke képezi.

A térítés nélkül átadott eszközről áfás számlát kell kiállítani, feltüntetve, hogy ingyenes átadás történt. Emellett jelezni kell azt is a számlán, hogy átadó az ügyletet terhelő áfát áthárította-e a vevőre vagy sem.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (3)
N.Norbert

A selejtezésre vonatkozó eljárást a leltározási és selejtezési szabályzat alapján kell végrehajtani. A selejtezés nem jelent minden esetben fizikai megsemmisítést, így a selejtezési jegyzőkönyvben azt is részletesen be kell mutatni, hogy mi történt az adott eszközzel, készlettel. Amennyiben pl. a kiselejtezett eszközökből haszonanyag nyerhető ki, úgy azt meg kell próbálni hasznosítani, értékesíteni. Ha ez nem lehetséges, úgy az adott jogszabályi előírásokat betartva (tűzvédelmi, környezetvédelmi stb.) meg kell semmisíteni azt.

Adózóna

Kedves Hozzászóló! Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük! Az Adózóna csapata

mindflux

Köteles vagyok nyilvántartani, hogy selejtezést követően mi történik a leselejtezett eszközökkel?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tűzifa adómentessége

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Tárgyi adómentes szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs