136 találat a(z) saját tőke cimkére

Bt. átalakulása esetén taggal való elszámolás Kérdés

Üdvözlöm Önöket! A következő kérdésemre várnám állásfoglalásukat: egy bt. átalakul kft.-vé, úgy, hogy az egyik tag kiszáll, és egy egyszemélyes kft. jönne létre. A bt. saját tőkéje nagyobb (többszöröse) a jegyzett tőkének. A taggal kötelező-e a saját tőke/jegyzett tőke arányában elszámolni, és azt kötelezettségként előírni, majd rendezni vele, vagy az ő kérésére a rá jutó saját tőkéről lemondhat-e, és például csak az anno befizetett vagyoni betétjét kérné? Ha ez lehetséges, akkor ehhez elég a nyilatkozata vagy a társasági szerződésben is benne kell-e lenni ennek a lehetőségnek? Felmerülhet-e egy NAV-vizsgálatnál annak a lehetősége, hogy a saját tőke/jegyzett tőke arányában rá jutó rész és az általa kért vagyoni betét különbségét esetleg elengedett kötelezettségként értelmezhetik-e annak következményeivel (rendkívüli bevétel, és így tao alap+illeték fizetési kötelezettség)? Felmerülhet még az a kérdés is, hogy ha a vagyonmérleg-tervezet a 2013. 12. 31-ei mérlegből készül, akkor az új Ptk. szerint vagy a régi Gt. szerint kell-e eljárni (első döntés 03.15. előtt volt), és van-e különbség a kettő között? Megtisztelő válaszukat előre is megköszönöm.

Saját tőke, tagi kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy cég, akinek rengeteg tagi kölcsöne van. A saját tőke jóval a jegyzett tőke fele alá csökkent (2013. már a 2. ilyen év volt) Milyen lehetőségei vannak a cég tulajdonosának, mivel meg szeretné menteni a cégét. Melyik lehetőség milyen adó-, illetve illetékvonzattal jár? Válaszát előre is köszönöm!

Negatív saját tőke rendezése Kérdés

Most örököltem meg egy olyan kft.-t, melynek a saját tőkéje negatív a tagi kölcsön miatt. Hogyan lehet ezt most rendezni? Köszönettel.

Bt. pótbefizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Betéti társaságunk 3 éve jelentős veszteségeket szenvedett el, sürgősen tőkére volna szüksége a tevékenység folytatásához. A tagok – kültagok és beltag – pótbefizetéssel kívánják ezt megoldani. Kérdésünk: 1. Helyesen jártak-e el, ha taggyűlési határozat alapján, amelyben a pótbefizetés összes követelményét rögzítették, a pótbefizetést végrehajtották? (Megjegyezni kívánjuk, hogy az alapító okirat a pótbefizetést nem teszik kötelezővé.) 2. Amennyiben később végelszámolásra kerülne sor, a vagyonfelosztásnál a saját tőke és a pótbefizetés tagonkénti összegét kell-e figyelembe venni, illetve a pótbefizetés nem minősül-e hitelnyújtásnak? Mivel ez a megoldás még a 2013. évi mérlegidőszakot érinti, ezért sürgős válaszukat kérjük, fáradozásukat köszönjük.

Saját tőke a jegyzett tőke alá esik Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. saját tőkéje 2012-2013. évben a törvényi minimum alatt maradt. A 2013. évi beszámoló benyújtását követő 90 napon belül kell rendezni a saját tőke összegét. Az a kérdésem, hogy ha a vállalkozás egy közbenső beszámolót készít, és nyújt be a cégbírósághoz, amelyben a saját tőke rendeződik (nagyobb bevételre tesz szert), és meghaladja a törvényben előírt minimumot, azzal eleget tesz a törvényben foglaltaknak, vagy csak egyéb úton lehet rendezni a helyzetet (például törzstőkeemelés, pótbefizetés)?

Saját tőke rendezése Kérdés

Egy gazdasági társaság a számviteli törvény szerinti beszámolójában foglaltak alapján egymást követő két teljes üzleti évben nem rendelkezik a társasági formájára kötelezően előírt jegyzett tőkének megfelelő összegű saját tőkével. A társaság tagjai a második év számviteli törvény szerinti beszámolójának elfogadásától számított három hónapon belül a társasági formára előírt szükséges saját tőke biztosításáról úgy gondoskodnak, hogy elengedik a társasággal szemben fennálló összes követelésüket. A tárgyévi végleges eredménykimutatás azonban a közbenső mérlegtől eltérően lényegesen magasabb összegű veszteséget mutat, amelyből adódóan a saját tőke a végleges mérlegben nem rendeződik a törvényi minimum összegére. Mi a teendő ilyen esetben? Elfogadható-e a dokumentált tőkerendezés vagy a gazdasági társaság nem kerülheti el az átalakulást, a jogutód nélküli megszűnést, stb. Köszönettel: P. Zsuzsa

Veszteség-visszapótlás Kérdés

Tisztelt Sinka Júlia! Kérem szépen válaszát az alábbiakra: egy bt. végelszámolását kezdeményezte, de sajnos a kötelezettsége között 700 ezer forint tagi hitel tartozás van. Így a végelszámolás nem lehetséges! Olvastam valahol, hogy abban az esetben, ha a veszteség visszapótlásra az eredménytartalékba befizet, és igy utána vissza tudja venni a hitelét, akkor nem lesz kötelezettsége, és a végelszámolás elindulhat. De mi történik a saját tőkével? Azzal is el kell számolnia? Előre is köszönöm a válaszát!

Kilép egy tag a cégéből? Így kell kiadni a vagyonát – példával! Cikk

A társaságból kilépő tagot – üzletrésze fejében – megilleti a társaság vagyonának egy része. A számviteli törvény idei módosítása kapcsán megvizsgáljuk a kilépő tagot megillető vagyon számításának kérdéseit.

Üzletrész-átruházás Kérdés

Tisztel Szakértő! Ügyfelem egyszemélyes kft. tulajdonosa. A társaságot 500 ezer forint tözstőkével alapította évekkel ezelőtt. Most szeretné eladni üzletrészét. Az évek során a sajá tőke 20 millió forintra emelkedett, az eredménytartalék növekedés miatt. Úgy gondlom, hogy a törzstőke és az átruházáskor fenálló saját tőke közötti különbözetet az árfolyamnyereség szabályai szerint 16 százalékos szja-val és 14 százalékos ehóval kell leadóznia. A társaság követeléseit, kötelezettségeit figyelembe kell-e venni az adóalap meghatározása során? Amennyiben ellenérték nélkül ruházza át, vagy jelentősen a saját tőke értéke alatt, akkor az új tulajdonosnak kell-e ajándékozási illetéket fizetni? Van-e mentességre jogcím? A felek között semminemű rokoni kapcsolat nem áll fenn, kapcsolt vállalkozásnak nem minősülnek. Hogyan dokumentálják a piaci ár megatározását? Válaszát előre is köszönöm!

Saját tőke jegyzett tőke alá csökken Kérdés

Tisztelt Szakértők! A Gt. 51. § 1. bekezdésében foglaltakkal kapcsolatban lenne két kérdésem. Több helyen úgy olvastam, hogy a cég saját tőkéje nem lehet alacsonyabb a jegyzett tőkénél két éven keresztül. Ezzel ellentétben én a törvényt úgy értelmezem, hogy nem a cég jegyzett tőkéjénél nem lehet kevesebb, hanem a cégformára előírt jegyzett tőkénél, tehát jelen esetben kft.-nél 500 ezer forintnál. Melyik a helyes értelmezés? Például egy 1 millió forint jegyzett tőkéjű kft.-nél a saját tőkének az 500 ezret vagy az 1 milliót kell elérnie? A másik kérdésem, hogy jövőre az 500 ezer forintot felemelik 3 millióra. A 2013. évi beszámolót 2014 májusban fogadják el, akkor e törvényrész értelmezésekor melyik értékhatárt kell figyelembe venni, az 500 ezret, vagy a 3 milliót? Köszönettel.

Aggasztó adatok: ennyi pénzt vittek ki a cégekből Cikk

Miközben az ötszáz legnagyobb eredményű cég együttes nyeresége 2012-ben viharos tempóban, egy év alatt közel másfélszeresére emelkedett, a saját tőkéjük mindössze 1,3 százalékkal lett nagyobb. Folytatjuk a HVG 2013. november 16-ai számában megjelent TOP 500 című összeállítás közlését.

Átalakulás kft-ből bt-vé Cikk

A következő hónapokban-években bizonyára sok kft átalakul bt-vé, ha nem akarják vagy nem tudják előteremteni az új Ptk. által előírt legalábbb 3 millió forintos törzstőkét. Olvasónk átalakuláshoz kapcsolódó kérdésére szakértőnk, Sinka Júlia válaszolt.

Bedöntse vagy megmentse tőkeszegény cégét? Így számoljon Cikk

A gazdasági társaságok csökkenő saját tőkéjét bizonyos szint elérése esetén meg kell emelni, ellenkező esetben a vállalkozást akár törölheti is a cégbíróság. Mit is tehetnek ilyen esetben a cégvezetők? – erre a kérdésre keres választ legújabb bejegyzésében a Reconcept.

Saját tőke rendezése beolvadás után Cikk

Milyen feltételei vannak annak, hogy beolvadás után a beolvadó társaság rendezze saját tőjékét? Olvasói kérdésre Szolnoki Béla, az Adózóna szakértője válaszol.

Saját tőke meghatározása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném kérdezni, ha egy cégnek a következő pénzügyi adatai vannak:Jegyzett tőke: 500 eFt.ebből pénzbeli hozzájárulás:500 eFt., bankszámlára befizetvetárgyi eszközök: 260eFt.pénzeszközök: 128eFt.követelések: 20 eFt.tagi kölcsön 1145 eFt. (szállítói számlák és munkabér kifizetésére kellett a tagi kölcsön befizetés) Akkor mennyi a cég saját tőkéje? Illetve hogy számítjuk ki a saját tőkét?Nagyon köszönöm a segítségét!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Online értékesítés

Bunna Erika

adótanácsadó

Jetski utáni áfalevonás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs