153 találat a(z) saját tőke cimkére

Bt. tőkeemelése tagi kölcsönből Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy bt., amelynek már huzamosabb ideje – több mint két éve – negatív a saját tőkéje. A cégbíróság még nem indított törvényességi felügyeleti eljárást? A bt.-nek jelentős tagikölcsön-állománya van, amelyet apportként használnánk fel tőkeemelésként. A kérdésem, az lenne, hogy bt.-nél lehet-e tőketartalékba apportálni a tagi kölcsönt? Válaszukat előre is köszönöm. Lengyelné Zsuzsa

Vételi opciós jog Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves álláspontját. Egyszemélyes kft. tárgyév elején 6 millió forintos saját tőkével rendelkezett, mikor két magánszemély vételi opciós jogot vásárolt a cég 1/3-1/3 tulajdoni részére 2-2 millió forint készpénzért. A vételi opció érvényesítésére 3 év áll rendelkezésre. Tárgyév végére a kft. saját tőkéje lényegesen megnőtt, a következő évre további sajáttőke-növekedés várható. Ezért a kft. tulajdonosa úgy döntött, hogy visszavásárolná a két vételi opciós jogot. Ezért közbenső mérleget készít, s majd az abban szereplő saját tőke és kalkulált adózott eredmény 1/3-1/3-ának megfelelő összeget jelölné meg visszavásárlási árnak. Az alábbi kérdésekben kérem szakmai segítségüket. Ha a kifizetésre az idei évben sor kerül, az a magánszemélyeknél milyen jellegű jövedelem lesz? Helyes-e az az álláspontom, hogy a vételi opciós jogról ellenérték fejében történő lemondás egyéb jövedelemnek minősül a jövedelmet megszerző magánszemélynél, és az egyéb jövedelmet 15 százalékos szja és 19,5 százalék eho megfizetése mellett lehet megszerezni? Valamint, ha helyes az egyéb jövedelem besorolás, jól értelmezem-e az ehotörvény 3. paragrafusát, miszerint a teljes kifizetett összeget terheli az egészségügyi hozzájárulás? Ha a magánszemélyek egy éven belül a befektetett pénzük sokszorosát kapják meg ezáltal, könyvelőként van-e bejelentési kötelezettség a pénzmosásról szóló törvény alapján? Mi a fenti események helyes könyvelési módja? Köszönettel: Domján M.

Katából vissza taóba – teendők lépésről lépésre Cikk

Jelenleg kata hatálya alatt lévő bt. 2018. december 31-ével szeretne visszatérni a tao alá, milyen teendői vannak a cégnek ezzel kapcsolatban? – kérdezte olvasónk. Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

Pótbefizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. kérdés: Mi történik a pótbefizetéssel (tulajdonosok fizették be tulajdoni hányaduknak megfelelően a sajáttőke rendezésére), ha" A" cég beolvad "B" cégbe, és "A" cégnél volt pótbefizetés, és a beolvadás előtt nem tudják visszafizetni a tulajdonosoknak, akik berakták ezt az összeget. 2. kérdés: Mi lesz a pótbefizetéssel, ha "A" cég nem beolvad, hanem eladják? Válaszukat előre is köszönöm.

Veszteséges cég – osztalék Kérdés

Veszteséges cég végelszámolást indított. A saját tőkéje kevesebb, mint a jegyzett tőke. Ha jól tudom, ebben az esetben nincs semmilyen osztalék. Érdeklődnék, hogy igazam van-e. Köszönöm!

Tagi kölcsön rendezése végelszámoláskor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megszünhet-e egy kft. végelszámolással, ha negatív a saját tőkéje és van tagi kölcsöne? Milyen módon rendezheti a tagikölcsön-tartozását? Milyen járulékos kiadásokkal kell számolnia a rendezés során?

Üzletrészek cseréje: hogyan kell megállapítani az adót? Cikk

Keletkezik-e adókötelezettség üzletrészek cseréjénél? Olvasói kérdésre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Mögöttes felelősség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. beltagját mint magánszemélyt mögöttes felelősség jogcímén a nyugdíja több mint 50 százaléka terhére kötelezte a NAV adótartozásainak megfizetésére, amelyet csekken fizet be. Kérdésem: hogyan könyveljem le a csekken befizetett összegeket, melyeket a nyugdíjából finanszíroz? Tagi kölcsönként? Ez a megoldás megszűnés esetén nem jó. Hogyan kerülhető el, hogy tagi kölcsönként kerüljön a könyvelésbe? A saját tőke már jóval a jegyzett tőke alatt van, több milliós tagi kölcsön halmozódott fel. Ebben az estben választható-e hogy a tagi kölcsönből tőkét emel, hogy a veszteségeit eltüntesse és ne kelljen még társasági adót is fizetnie esetleg az elengedett tagi kölcsön után, hiszen előbb vagy utóbb rendezni kell a helyzetét a társaságna? A bt. veszteséges, tulajdonképpen már nem is működhetne a jogszabályok szerint. A tulajdonos azonban nem akarja megszüntetni. Jelenleg is tagi kölcsönként könyveltem le a hiányzó veszteséget, mivel egyéb forrás nem áll rendelkezésre. Milyen megoldást javasol? Előre is köszönöm a válaszát: Molnár Ilona.

Közhasznú nonprofit kft., tao Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közhasznú nonprofit kft. az adókötelezettségét a Tao 13/A § és a 20. § (6). bekezdése és a 6. melléklet E. pontja alapján állapítja meg. 1. Kérdés. Dönthet úgy a közhasznú nonprofit társaság, hogy adókötelezettségét az általános szabályok szerint állapítja meg? Ha az általános szabályok szerint állapítja meg az adókötelezettséget akkor képezhet fejlesztési tartalékot? Kérdés: Amennyiben a közhasznú nonprofit kft. a 2017. gazdasági évben gazdasági-vállalkozási tevékenységet végez, adóját az általános szabályok szerint állapítja meg. De alkalmazni kell a 13/ A c. pontját is? Ez úgy értendő, hogy mivel egy évben gazdasági-vállalkozási tevékenységűnek minősül, a múltbeli adómentesen képzett saját tőke összegét is le kell adózni, vagy csak a tárgyévit? Krisztiánné

Osztalék- és osztalékelőleg kft. belföldi tagjainak Cikk

Ki jogosult osztalékra, mik az osztalék és az osztalékelőleg fizetésének feltételei, milyen adókat kell leróni e jövedelem után? Összefoglaltuk a legfontosabb szabályokat.

Tőkerendezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném szíves válaszát: Egy kft. saját tőkéje alacsonyabb, mint a jegyzett tőkéje, így a Ptk. alapján, ha nem akarja megszüntetni a céget és átalakulni sem akar, a tőkehelyzet rendezésére valamilyen intézkedést kell hoznia. Amennyiben a tulajdonos a pénzeszköz végleges átadásával rendezi a társaság tőkehelyzetét, amelyet a társaságnál egyéb bevételként kell elszámolni, milyen illetékfizetési kötelezettsége van a tulajdonos magánszemélynek, illetve egyáltalán van-e illetékfizetési kötelezettsége, ha a kft.-jének pénzeszközt "ajándékoz". Válaszát köszönöm.

Civil szervezet – negatív saját tőke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közhasznú civil szervezet esetében mi a teendő ha két egymást követő év beszámolójában negatív a saját tőke? Kell egyáltalán ezt figyelni civil szervezet esetében? Az alapítvány vállalkozási tevékenységet nem folytat, bevétele csak támogatásokból van. Mivel alapítvány esetében nincs minimum alapító tőke, emiatt mennyivel kell korrigálni, ha negatív a saját tőke, ha kell egyáltalán korrigálni? Köszönöm válaszát.

Pótbefizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. tulajdonosa a veszteség fedezetére pótbefizetést teljesitett. Igy korrigálta ki a saját tőkét. Egyszemélyes társaságnál is lehetséges ez a lépés a saját tőke rendezésére? Tisztelettel várom válaszukat.

Ügyvédi iroda ingatlanszerzésének könyvelése Kérdés

Egyéni ügyvéd ügyvédi irodát alapított. Jegyzett tőkéje 100 ezer forint. Az ügyvédi iroda alapítása után, átalakulás jogcímen a tulajdonába került egy nagyobb értékű ingatlan, maga az iroda. A bekerülés nem járt pénzmozgással, földhivatali bejegyzése megtörtént. Az illeték kiszabása a NAV részéről megtörtént. Hogyan könyvelem le az ingatlan bekerülését és az illetékfizetési kötelezettséget? A tulajdonos a jegyzett tőkét nem kívánja emelni, mivel az ügyvédi irodának nem kötelező a jegyzett tőke biztosítása. Melyik sajáttőkeelemen tarthatom nyilván?

Ügyvédi iroda könyvelése Kérdés

Tisztelt Szolnoki Úr! Egyéni ügyvéd ügyvédi irodát alapított, a jegyzett tőkéje 100 ezer forint. Az ügyvédi iroda alapítása után – átalakulás jogcímen – a tulajdonába került egy nagyobb értékű ingatlan, maga az iroda. A bekerülés nem járt pénzmozgással, földhivatali bejegyzése megtörtént. Az illeték kiszabása a NAV részéről megtörtént. Hogyan könyvelem le az ingatlan bekerülését és az illetékfizetési kötelezettséget? Tulajdonos a jegyzett tőkét nem kívánja emelni, mivel az ügyvédi irodának nem kötelező a jegyzett tőke biztosítása. Melyik sajáttőkeelemen tarthatom nyilván? Tisztelettel: Kecskemétiné HK

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó

Adózóna szakértő

kérdések és válaszok

Munkaköri leírás aláírása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Közszolgálati tisztségviselő / közigazgatási alapvizsga

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs