hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Saját tőke védelmével kapcsolatos jogi, számviteli, adózási szabályok

  • Tirpák Anita mérlegképes könyvelő és adószakértő
1

A saját tőke védelmére vonatkozó törvényi előírásokban alapvetően nem történt változás az elmúlt években, mégis rendkívül fontos foglalkozni vele, mert egyrészt a saját tőkével kapcsolatos gazdasági események jellemzően nem tartoznak a rutinesemények közé, másrészt olyan sajátos szabályokat kell betartani, melyek elhagyása vagy rossz gyakorlata komoly problémákat vethet fel sok vállalkozás életében.

Hogy manapság miért is mondhatjuk ezt kockázatosabb eseménynek, mint korábban? Mert az előírás ugyan nem módosult a főbb szabályok tekintetében, egy körülmény azonban mégis változott az elmúlt időszakban: a beszámolók adatai immár automatikusan összefuttathatók a cégbírósági adatokkal! Ha például egy vállalat tőkehelyzete tartósan nem rendezett, negatív, akkor ez az információ a beszámoló feltöltésétől kezdve akár azonnal kiszűrésre kerülhet.

A Céginformációs Szolgálat által működtetett, 2016. december óta alkalmazandó új Online Beszámoló és űrlapkitöltő Rendszer (OBR) már alkalmas arra is, hogy a cégek saját tőkéjének állapotát monitorozza, és amennyiben azt érzékeli, hogy a negatív tőke rendezésének törvényi kötelezettsége fennáll, jelzést tud küldeni erről a cégbíróságok felé.

Noha a cégek korábban is kötelesek voltak határidőben rendezni saját tőkéjük helyzetét a törvényi mértéket meghaladó tőkecsökkenés esetén, azonban a cégbíróság korábban nem tudta szigorúan követni a társaságok tőkehelyzetét, így a cégeknek a gyakorlatban nem kellett számolniuk tényleges hátrányos jogkövetkezmények alkalmazásával. Korábban jellemzően csak egy esetleges adóhatósági ellenőrzés során derült fény a saját tőke rendezésének hiányára.

Ennek a fejlesztésnek köszönhetően viszont igencsak veszélyeztetjük a cégünk sorsát, ha nem vagy továbbra sem intézkedünk az előírásoknak megfelelően, a cégbíróság ugyanis törvényességi felügyeleti eljárást indíthat ellenünk, és akár kényszertörlési eljárás is lehet a vége a folyamatnak.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a részleteket!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Innen is szeretnénk megköszönni a fővárosi és pest megyei cégbíróságnak a negatív saját tőkével kapcsolatos elnéző magatartását.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tűzifa adómentessége

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Tárgyi adómentes szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs