15 találat a(z) portás cimkére

Alkalmi munkavállaló 24 órás beosztásban Cikk

Cég portás munkakörbe alkalmi munkavállalókat szeretne foglalkoztatni átmeneti időszakra. Három portás váltaná egymást, a munkaidő napi 24 óra lenne, és 2 nap pihenőidő. Hogyan alakulnának a pótlékok ebben az esetben, és mivel a járulékot napra fizeti a cég, és érthetően a váltás reggel történik, nem éjfélkor, így minden napra alapból kétszer 1000 forint lenne a közteher? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Alkalmi munkavállaló 24 órás beosztásban Kérdés

24/48 órás beosztásban dolgozó portások bérezése, szabadsága Cikk

Hogyan kell kalkulálni a munkaidőkeretben, 24/48 órás beosztásban foglalkoztatott portások bérét, illetve a szabadságát? Olvasónk kérdéseire dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Portások 24/48 órás munkarendben – minimálbér Kérdés

Ennyi plusz pénz jut idén a postásoknak – elégedetlenek a szakszervezetek Cikk

A Magyar Posta az idén az alapbéren felül, egyszeri kifizetések formájában 8,5 milliárd forintot fordít a dolgozók bérhelyzetének javítására – közölte sajtótájékoztatón Schamschula György, a társaság vezérigazgatója.

Minimálbér és 40 órát meghaladó munkaidő Kérdés

Portás munkarend Kérdés

Tisztelt Szakértő! Portásként foglalkoztatnánk 2 nyugdíjas személyt. Az épületbe a bejárás 22 órakor megszűnik és 6 órakor nyitnak. Az eltelt időszakban beléptetés nem történik. A munkaidejük 24 órás lenne, havi 10 alkalommal. A kérdéseim a következők: lehetőséget biztosít-e a törvény a munkavállalók 240 órára való beosztására, ha igen, milyen formában. Ügyeletnek minősül-e a 22-6 óra közöti időszak. Illetve a havi munkaidőkeretnek ilyen esetben hány órát kell tartalmaznia?

Portáskiadás elszámolása II. Kérdés

Tisztelt Kelemen László! A portáskiadásra adott válaszához kapcsolódóan további kérdésem merült fel. Abban az esetben, ha a vendég "ráterhelteti" a szobaszámlájára ezt az összeget, úgy közvetített szolgáltatásként ki kell számlázni, és mivel az nem az alapcsomag része, ezért 27% áfával. Kiegészítve, hogy ebben az esetben a szolgáltató számlája a szálloda nevére szól, és így ezen szolgáltatás közvetítése történik. Továbbá van olyan eset, hogy a taxiszolgáltató alanyi mentes, és a továbbszámlázandó szolgáltatás 27%-os áfa felszámításával kerül továbbterhelésre. Helyes-e ez a gyakorlat, vagy ez is a 71. § (1) bekezdés c) pontja alá tartozhat? Válaszát köszönöm.

24/48 Kérdés

Tisztelt Szakértő! 24/48 órás munkarendben foglalkoztatott portásokkal kapcsolatosan kérném szíves segítségét. Alapvetően 3 főt tervezünk, bár véleményem szerint ez 4 fős létszámmal lenne megoldható. Kérdésem: ha 3 munkavállalóval oldjuk meg a feladatot, akik 6-6 dolgoznak, akkor jár nekik az éjszakai pótlék 15%, az ünnepnapi 100% pótlék, és havonta a túlóra-elszámolás 30%-kal? Mivel azonban a túlóráknak is éves korlátja van, így az én gondolatmenetem szerint ez 3 fővel továbbra sem valósítható meg. Kérem szíves tájékoztatását a fentiekkel kapcsolatosan.

24 órás portaszolgálat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy ipari parkban irodákat, kisebb üzemcsarnokokat ad bérbe. Igény merült fel a bérlők részéről a 24 órás portaszolgálat biztosítására hétköznap és hétvégén is. Számításunk szerint 4 fő portás alkalmazásával tudjuk ezt megoldani. Kollektív szerződésünk nincs. Kérdésem, hogy milyen munkarendben foglalkoztathatjuk a portásokat, milyen pótlékokat kell fizetnünk nekik, illetve milyen pihenőnap biztosítási kötelezettségünk van. Köszönöm: Mikro

Pótlékok a készenléti jellegű munkakörben Kérdés

Tisztelt Szakértők! Vállalkozásunknál a portásokat készenléti jellegű munkakörben dolgozó munkavállalónként szeretnénk foglalkoztatni. Két kérdés merül fel ezzel kapcsolatban: 1. A munkában töltött időnek ebben az esetben is a munkanapok száma * 8 órának kell lennie? Lehet-e Kell-e alkalmazni az ő esetükben a munkaidőkeretet? Ha munkaidőkeret, akkor ebben az esetben is a 4 havi elszámolás a maximum? 2. Milyen pótlékot kell részükre megfizetni (éjszaka, vasárnap, fizetett ünnep...)? Általában 12 órát dolgoznak és 24 órát pihennek. Köszönöm válaszukat!

Készenléti jellegü munkakör Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha portást, telepőrt foglalkoztatunk készenléti jellegű munkakörben, milyen pótlékokat kell számolnunk? Napi munkaideje 24 óra, 48 óra pihenő. Ha vasárnap dolgozik, kell-e vasárnapi pótlékot fizetni, illetve éjszakai munkavégzésre (22-06) 15 százalék pótlékot?

Készenléti jellegű munkakör Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk lehetségesnek tartja, hogy 24/48 órában portásokat foglalkoztasson. Mivel még nem volt ilyen munkakörünk, ezért kérném a segítségét az alábbiakkal kapcsolatban. A munkaszerződésbe bele kell foglalni, hogy készenléti jellegű munkakör, aminek a munkaideje 24/48 óra lenne. Ebben az esetben érvényes a minimálbér alkalmazása, vagy mivel többre jön ki, mint a 8 órás munkarend, így a havibért is emelni kellene? A 24 órás munka alatt jár este 18 órától reggel 6 óráig a 30%-os műszakpótlék, valamint ünnepnapon a 100% pótlék? A szabadságnapok nyilvántartása napokban történik, és azokra a napokra kell kiadni a szabadságot, amikor a dolgozó be lenne osztva munkavégzésre? Kérem szíves megerősítését.

Készenléti jellegű munkakör Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató készenléti jellegű munkakörben szeretné foglalkoztatni a portásokat, mégpedig: hétfőtől-péntekig 18-06 h-ig, hétvégén 24 órában, azaz 06-18 és 18-06 h-ig, valamint munkaszüneti napokon is 24 órában, 3fő alkalmazottal. Szerintem ez az Mt. szerint nem megoldható. Jól gondolom? Készenléti jellegű munkakör esetén – ha ennek a feltételnek megfelel a munkakör, amit a munkavállaló is elfogad – a munkavállaló a beosztás szerinti 12 óra munkaidőből csak 8 órára kapja meg a munkabérét? Vasárnapi és éjszakai pótlékra sem lenne jogosult? Köszönöm válaszukat!

Készenléti jellegű munkakör III. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köszönöm a válaszát a Készenléti jellegű munkakör II. című kérdésemre. A munkaszüneti nappal kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy az Mt. 101. § (1) a) pontja, a 102. § (2) bekezdése, valamint 102. § (3) b) pontja a portásokra nem alkalmazható azzal, hogy ők olyan munkakörben dolgoznak, amely rendeltetése folytán megengedi a vasárnapi, illetve a munkaszüneti napon történő munkavégzést, továbbá a vagyonvédelem érdekében is kell dolgoznia valakinek?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tárgyi adómentes szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs