126 találat a(z) pótszabadság cimkére

Cégtulajdonos pótszabadsága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy a céggel munkaviszonyban álló, cégtulajdonos apának is kiadható az apákat megillető pótszabadság, és az államkincstártól visszaigényelhető a távolléti díj?

Fogyatékos gyermek után járó pótszabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő ügyben kérném a segítségét. Munkavállalónk fogyatékos gyermeke elmúlt 16 éves. A gyermek után emelt összegű családi pótlékot kap a munkavállaló. Kérdésem, hogy ez után a gyermek után hány nap pótszabadság illeti meg a munkavállalót (2+2 nap, vagy csak 2 nap, vagy semennyi)? A munka törvénykönyve úgy rendelkezik, hogy 16 éves korig jár, a családok támogatásáról szóló törvény hivatkozik arra, hogy bizonyos BNO kódok alapján 18 éves korig is járhat neki. Mi az igazság? Segítségüket előre is köszönöm.

Már tervezi a szabadságát? Így számolja ki, hogy mennyi jár! Cikk

Hány nap fizetett szabadság illeti meg a munkavállalót? Az Adózóna kalkulátorával kiszámolhatja.

Ki kell-e venni a gyermek utáni pótszabadságot? Cikk

Mi a helyzet akkor, ha a gyermek utáni pótszabadságot nem igényli a szülő? Kötelező élnie ezzel, vagy ha nem igényli, úgy nem jár neki? Ezt kérdezte egyik olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Gyermek utáni pótszabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az a kérdés merült fel, hogy a gyermek utáni pótszabadsággal kötelező élnie a szülőnek, vagy amennyiben nem igényli, úgy nem jár neki? Válaszát előre is köszönöm! Petrohai Marianna

5 fontos kérdés, amelyre 2017 elején figyelniük kell a munkáltatóknak Cikk

Számos területen módosultak az utóbbi időben a foglalkoztatásra vonatkozó szabályok, és sokszor nem egyszerű kiigazodni bennük. Cikkünkben összefoglaljuk azon legfontosabb változásokat, amelyeket az év elején feltétlenül figyelembe kell venni. A listát kiegészítettük azokkal a lehetőségekkel is, amelyekkel a munkáltatók az év elején tudnak élni, vagy amely kérdésekben ilyenkor kell a törvény alapján döntést hozni.

Gigantikus összegű kártérítést úszott meg a munkáltató, de így is pórul járt Cikk

Vezető állású munkakörben dolgozók ügyében döntött a Kúria. Az érintett munkavállalók visszadátumozták munkaszerződés-módosításukat, amiben a munkáltató vállalta, hogy évi 70 nap pótszabadságot biztosít, s ha bármely okból megszűnne a dolgozók munkaviszonya, havi alapbérük tízszeresét kell nekik kifizetni. A munkáltató azonnali hatállyal elküldte a vezetőket, nem fizetett, a Kúrián kötött ki az ügy.

Nevelő szülő részére gyermek után járó szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdezem, hogy a nevelő szülő (apa) részére is jár a gyermekek után járó pótszabadság? Milyen iratokat kell bemutatni a nevelő szülőnek?

Pótszabadságszámítás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Számoljuk a szabadságot – példák és tévhitek cím alatt megjelent írásukkal .(2016. 05. 12.) kapcsolatos a kérdésem. A leírtakban számomra nem világos, hogy, ha 2017. évben a négy gyerekből marad még három gyermek – ahol a legidősebb 16 éves lesz, a másik kettő pedig 9 és 11 éves lesz –, akkor miért csökken le a pótszabadság 4 napra. Az alábbiakban közlöm a leírt szövegből kimásolt részt: "A pótszabadságra való jogosultság szempontjából a gyermeket először a születésének évében, utoljára pedig abban az évben kell figyelembe venni, amelyben a 16. életévét betölti. Így például, ha a munkavállaló, akinek gyermekei 8, 10, 15 és 16 évesek, idén 7 munkanap pótszabadságra jogosult, 2017-ben azonban – mivel legidősebb gyermeke a 16. életévét ebben az évben betöltötte – már csak 4 munkanap pótszabadság illeti meg." Köszönöm válaszukat.

Gyermek utáni pótszabadság elvált szülők esetén Kérdés

Tisztelt Dr. Hajdú-Dudás Mária! Fontos kérdést szeretnénk tisztázni. Ma azt olvassuk, hogy az elvált szülők esetén az apát – aki nem vesz részt a gyermek nevelésében – nem illeti meg a pótszabadság.. A munka törvénykönyve nem ezt írja. Ott mindkét szülőt megilleti. Akkor miről ír Ön a mai, "Számoljuk a szabadságot – példák és tévhitek" című cikkében? Várom válaszát: Maróthiné

Gyes lejárta utáni munkáltatói kötelezettségek Kérdés

A dolgozó 2007.12.17. óta áll alkalmazásban a kft.-nél. Első gyermeke 2010. 05. 08-án született, a második 2013. 06. 15-én. 2013 májusában és júniusában kivette az addig járó szabadságot. Fizetés nélküli szabadsága 2016. 06. 15-én jár le. Nyilatkozata alapján vissza kíván jönni dolgozni. A munkáltató, a cégnél történt átszervezés miatt nem kívánja foglalkoztatni. Kérdéseink: Mikor lehet felmondani? Milyen indokkal lehet felmondani?Van-e védett státusza? Lehet-e szabadság alatt felmondani, és kifizetni a szabadságra jutó járandóságot? Kell-e a törvény szerint előre közölni, hogy nem tudjuk alkalmazni, ha igen, mennyi idővel? Tudomásunk szerint szabadság a terhességi gyermekágyi segély idejére és a gyed első hat hónapjára jár. A gyerekek utáni pótszabadság is csak erre az időre jár? A dolgozó 1984-ben született.

Gyermek utáni pótszabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő lenne: amennyiben egy munkavállalónak több 4 órás munkahelye van, a gyermek utáni pótszabadságot minden munkahelyen igénybe veheti, vagy döntenie kell, hogy melyik munkahelyen veszi igénybe? Várom szíves válaszát.

Szabadság a négyzeten: így jár a gyed és a gyes után Cikk

Mennyi szabadság jár annak a kismamának, aki gyermekei után 2011 és 2013 között terhességi-gyermekágyi segélyben, gyedben, majd gyesben részesült, aztán most februárban megszűnt a munkaviszonya? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Gyermekek után járó pótszabadság Kérdés

Elvált szülők három gyerekkel. Az anya két gyermeket, a papa egy gyermeket nevel. Szülői felügyelet közös a gyermekekre. A gyermekek hétvégenként felváltva járnak a szülőkhöz (az iskolai szünetekben is). Kérdés: az anyának hány nap pótszabadság jár a gyermekek után 2016. évben ?

Átvinné a szabadságát a következő évre? Így van rá lehetősége Cikk

Mitől függ a szabadságnapok száma, hány nap vihető át a következő évre? Összefoglaltuk, hogy a különböző életszituációkban meddig halasztható a szabadság.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkabérutalás rossz bankszámlaszámra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Térítésmentes átadás áfabevallása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close