114 találat a(z) pótszabadság cimkére

Szabadság a négyzeten: így jár a gyed és a gyes után Cikk

Mennyi szabadság jár annak a kismamának, aki gyermekei után 2011 és 2013 között terhességi-gyermekágyi segélyben, gyedben, majd gyesben részesült, aztán most februárban megszűnt a munkaviszonya? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Gyermekek után járó pótszabadság Kérdés

Elvált szülők három gyerekkel. Az anya két gyermeket, a papa egy gyermeket nevel. Szülői felügyelet közös a gyermekekre. A gyermekek hétvégenként felváltva járnak a szülőkhöz (az iskolai szünetekben is). Kérdés: az anyának hány nap pótszabadság jár a gyermekek után 2016. évben ?

Átvinné a szabadságát a következő évre? Így van rá lehetősége Cikk

Mitől függ a szabadságnapok száma, hány nap vihető át a következő évre? Összefoglaltuk, hogy a különböző életszituációkban meddig halasztható a szabadság.

Pótszabadság kiadása Kérdés

Dolgozónk nagyszülője 2015. 02. hóban meghalt, akkor nem jelezte pótszabadságigényét. Most 2015. 12. hó elején hozta a halotti anyakönyvi kivonatot, és kérte a pótszabadságot. Ennyi idő eltelte után jár-e neki visszamenőleg pótszabadság, valamint egy másik kérdés, hogy ugyanígy jár-e az apósa halála miatt pótszabadság? Köszönöm válaszukat: Bandzsókné

Gyermek után járó pótszabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, legyen szíves számunkra megadni azt az információt, hogy a gyermekek után járó pótszabadságot igénybe veheti-e az elvált házaspár azon tagja, aki nem neveli a gyermeket, és gyermektartást fizet a gyermekek után, bírósági határozat alapján? Válaszát köszönöm.

Gyermek után járó pótszabadság Kérdés

Tisztelt Adózóna! Megilleti-e abban az esetben is mindkét szülőt a gyermekek után járó pótszabadság, ha a szülők külön élnek? Válaszukat köszönöm!

Gyerektartás Kérdés

Egyik dolgozónk gyermekeit (akit váláskor az édesanyjuknak ítélt a bíróság) nevelőszülőknél helyezte el a gyámügy. Ilyen esetben továbbra is kell gyerektartást utalni az édesanyának? Másik kérdésem ugyanerre az esetre vonatkozik: az apának jár-e pótszabadság a három (16 év alatti) gyermeke után?

Pótszabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkaviszony megszűnése esetén az arányosan járó szabadságot ki kell fizetni a munkavállalónak. Érvényes ez a gyermekek után járó pótszabadságra is?

Pótszabadság költségtérítése Kérdés

A gyermek születése esetén az apát megillető pótszabadság igénybevételéről és a pótszabadsággal összefüggő költségek megtérítéséről szóló 350/2014. (XII. 29.) kormányrendelet szerint a munkáltatók munkavállalóik részére a pótszabadság idejére járó távolléti díjat, illetve a munkáltatói közteher összegét a központi költségvetés megtéríti a munkáltató részére. Ezen kívül még valamilyen pótszabadságot megtérít a központi költségvetés (például gyerekek után járó pótszabadság)? Köszönöm szépen!

Kinek, és miért jár pótszabadság? Itt vannak a részletek Cikk

Pótszabadságra jogosult a munkavállaló az életkora alapján és a gyermeke(i) után, ha a föld alatt, állandó jelleggel, illetve, ha ionizáló sugárzásnak kitett munkahelyen dolgozik, valamint a törvényben meghatározott egyéb jogcímeken is.

Életkor után járó pótszabadság kiadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném az alábbi kérdés megválaszolásában a segítségét: Az Mt. nem írja elő, hogy a szabadság kiadása során azt elsősorban alapszabadság vagy az életkor szerinti pótszabadság terhére kell, hogy elszámolja a munkáltató. A 2014. január 1-jétől hatályos szabályozás szerint a munkáltató – a felek naptári évre kötött megállapodása alapján – az életkorhoz kötött pótszabadságot az esedékesség évét követő év végéig adja ki, tehát a tárgyévben fennmaradó pótszabadságot a munkavállaló átviheti. Amennyiben a munkáltató és a munkavállaló között született ilyen megállapodás, bérszámfejtés során milyen arányban kell a szabadságokat kiadni? Ha először az alapszabadságot kell kimeríteni, a munkavállalók többségénél nagy valószínűséggel az év végén mindig lesz átvihető pótszabadság. Milyen megoldás jogszerű? Segítségét előre is köszönöm!

Gyermekek után járó pótszabadság Kérdés

A gyermek(ek) 2015. április 1-jén kerülnek ki az apa háztartásából válás miatt. Jár-e pótszabadság az apának, ha igen, mennyi?

Nevelőszülő gyermek után járó szabadsága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nevelőszülő házastársát megilleti-e a nevelt gyermekek után járó pótszabadság?

Így változtak januártól a munkajogi szabályok Cikk

Január 1-jétől több ponton módosult a munka törvénykönyve. A módosítások kedvező változásokat hoztak a szabadságra, a részmunkaidőre vonatkozó szabályokban, ellenben a munkavállalók alárendelt pozíciója nem változott.

Idöarányos szabadság, felmentési időre juttatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. dolgozója harmadik gyerekével volt gyesen. Mivel lejárt a 3 év, így 2015. január 20-án jönne vissza dolgozni. A kft. nem tudja alkalmazni, ezért felmond neki a munkába állás napjával úgy, hogy kiveszi az bentmaradt szabadságát, és a felmondási idő felére felmenti a cég a munkavégzés alól. A munkaviszonya így 2015. 03. 16-ával szűnik meg. Kérdéseink: 1. Mivel a gyerekek 8, 5 és 3 évesek, így a dolgozónak járó 7 nap pótszabadságot kell-e arányosítani (úgy, mint a 2015. évre járó időarányos szabadságát 2015. 01. 20-2015. 03. 16.között)? 2. A kft. Erzsébet-utalványt biztosít havonta minden dolgozójának. A felmondási idő első felében a szabadságát veszi ki a dolgozó, így erre az időszakra jár neki az utalvány. A felmondási idő második feléről viszont fel van mentve a dolgozó, így erre az időszakra jár-e neki az utalvány? Ha nem jár neki a felmentési időre, attól még a cég dönthet úgy, hogy mégis biztosít a részére Erzsébet-utalványt? Válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Rokkantsági ellátás 2 jövedelmének adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Követelésapport

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Befektetői részjegy visszavásárlása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close