141 találat a(z) pótszabadság cimkére

Gyermek utáni pótszabadság Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Gyermekek után járó pótszabadsággal kapcsolatosan szeretnénk segítséget kérni. Adott egy együtt élő család, nem bejegyzett élettársak. Született egy közös gyermek, anyuka hozott egy gyermeket, őket közösen nevelik. Apukának az előző házasságából van még két gyermeke, akik nem vele élnek, hanem a volt feleségével. A kérdés, hogy hány nap gyermekek utáni pótszabadság illeti meg az apukát? Válaszukat előre is köszönve.

Nevelt gyermek után járó pótszabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném segítségét kérni. A férjemmel együtt a saját közös háztartásunkban 2 nevelt gyermeket nevelünk együtt. A gyámhatóság határozata szerint én vagyok megjelölve mint nevelőszülő, mivel a férjem az előírt nevelőszülői tanfolyamot nem végezte el, mert mivel egy háztartásban élünk, nem volt szükséges. A munkahelyem meg is adta a gyermekek után járó pótszabadságot. Érdeklődnék, hogy a férjem is igénybe veheti-e a nevelt gyermek után járó pótszabadságot?

Egészségkárosodott gyermek után járó pótszabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két gyermekét egyedül nevelő édesanya két időszakosan egészségkárosodott gyermeke után járó pótszabadságát szeretném megkérdezni. A gyermekek 5 és 10 évesek, és jelenleg asztmás megbetegedésük miatt emelt családi pótlékot kap az édesanya. Köszönettel. Egy előfizető.

Apát megillető pótszabadság elszámolása Kérdés

Be szeretnénk nyújtani igényt a Magyar Államkincstárnak egy apa pótszabadságának elszámolásáról. Kissé bizonytalan vagyok a nyomtatvány tartalmi kitöltésével kapcsolatban. A nyomtatvány 12. sorában fel kell tüntetni a "kifizetett távolléti díjat". Kérdésem: a bruttó vagy a járulékokkal csökkentett díjat? A 13. sorban ennek közterheit kérik. Itt jól gondolom, hogy a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást kell feltüntetni?. Válaszukat köszönöm.

Pótszabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: a munkavállaló feleségének a testvére (sógornő) elhunyt, ebben az esetben jár-e a munkavállalónak halotti bizonyítvány a két munkanap pótszabadság? Köszönettel a választ.

Szabadság számítása, régi és hatályos Mt. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkavállalónk még az előző Mt. idején ment el szülési szabadságra, majd gyermeke gondozása miatt fizetés nélküli szabadságot vett igénybe (szintén a régi Mt. idején), s csak augusztus közepén jött vissza, viszont fel is mondott. Azt olvastam, hogy ha 2011. augusztus 1. előtt vette igénybe a fizetés nélküli szabadságot, akkor az egész számít szabadságra jogosító időnek. Ha közben folyamatosan igénybe vette, akkor egészen mostanáig ezzel az idővel kell számolni, vagy a mostani Mt. szerinti szabállyal? Illetve minden ilyen évre jut neki szabadságra jogosító idő? Ilyenkor a szabadság számítására (beleértve a gyest. gyedet, keresőképtelenséget, fizetés nélküli szabadságot) melyik törvény szabályai irányadók? Továbbá úgy tudom, 2012 előtt csak az egyik szülő vehette igénybe a gyerekek utáni pótszabadságot. Erről ő nem nyilatkozott. Ez beleszámít ilyenkor? A 2. gyerek már az újabb törvény idején született, ha ez számít a válasznál. Köszönöm.

Szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! A dolgozónak 1 gyereke után 2 nap pótszabadság jár. Én úgy tudom, hogy csak egyik szülő veheti igénybe, mindkettő nem. A dolgozó viszont azt állítja, hogy mindegyikük igénybe veheti. Kinek van igaza?

Rokkantsági ellátott szabadsága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves válaszát, hogy a rokkantsági ellátásban részesülő mennyi pótszabadságra jogosult. Tudomásom szerint 5 nap illeti meg, de kollégák állítása szerint ez változott. Tisztelettel.

Tisztelt Szakértő! Kérdés

Folyamatos munkarendben, éves munkaidőkeretben foglalkoztatjuk a munkavállalóinkat. Július hónapban 2 plusz pihenőnap jár egy munkavállalónak, akinek ezt a munkahelyi vezető engedélyezte. Erre a két napra betegségről hozott igazolást a munkavállaló. Keresetveszteség nem éri a dolgozót, el kell számolni a táppénzt erre a két napra? Csak ennyit volt beteg.

Tévhitek a szabadság kiadásáról, a rendelkezési jogról Cikk

A munka- és pihenőidő szabályai 2012-ben több tekintetben jelentősen változtak. Sok esetben a változás pontos oka nem ismert, így azok számos esetben jogvita forrásává válnak. Az alábbiakban öt tévedést mutatunk be, amelyek munkaügyi pereket eredményezhetnek. Nem mindegyik kapcsolódik a 2012-ben elfogadott új szabályozáshoz, érdemes azonban a vitás területeket együttesen bemutatni.

Pedagógusok éves szabadsága Kérdés

Tisztelt Adózóna! Általános Iskolában a pedagógus munkakörben hány nap szabadság jár? Illetve a gyerekek utáni pótszabadságban részesülnek-e? Életkorral járó alapszabadság-növekedés? Válaszukat előre is köszönöm!

Minden, amit a szabadság kiadásáról tudni kell Cikk

A munkavállalót minden évben húsz nap alapszabadság, valamint különböző jogcímeken (gyermekek száma, életkor, fiatal munkavállalói státusz, fogyatékosság stb.) pótszabadság illeti meg. A szabadság a munkavállaló regenerálódását szolgálja, így azt fő szabály szerint az esedékesség évében ki is kell adni. Előállhat azonban olyan eset, amikor a szabadság kiadása az esedékesség évében nem lehetséges. Olyan eset is adódhat ugyanakkor, amikor lehetséges lett volna kiadni a szabadságot, de arra mégsem került sor.

Csed és gyed utáni szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! A gyermek /gyermekek után járó pótszabadságot kell-e arányosítani, ha munkavállalónk munkába állna a gyed leteltét követően?

Apanap költségtérítése: hol van az elektronikus nyomtatvány? Cikk

Az apát megillető pótszabadság idejére kifizetett távolléti díj, valamint annak közterhei megtérítését évente négy alkalommal – március 31-éig, június 30-áig, szeptember 30-áig, valamint december 31-éig – kérelmezhetik a munkáltatók. A vonatkozó rendelet szerint ezt az erre a célra rendszeresített nyomtatványon vagy elektronikus űrlapon lehet megtenni. Olvasónk azonban sehol nem találta az elektronikus űrlapot, csupán egy excel-táblázatban kitölthető nyomtatványra akadt, és szakértőnknek tette fel a kérdést: van-e lehetőség elektronikus (ügyfélkapun keresztül) történő kérelem benyújtásra az apáknak járó pótszabadság munkáltatói költségtérítésének igénylésére? Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszolt.

Pótszabadság tartósan beteg gyermek után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az évenkénti kettő nap pótszabadság nem csak a fogyatékos gyermeket nevelő szülőnek, hanem a tartósan beteg gyermeket nevelő szülőknek is jár. Mint munkáltató milyen igazolást tudok kérni vagy kérhetek a munkavállalótól, ha tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevel háztartásában? Köszönöm válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Rendezvényen adott utalvány adózása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs