59 találat a(z) nyugdíjbiztosítás cimkére

Adó és költségelszámolás tagok javára kötött nyugdíjbiztosításnál Cikk

Egy társaság a hamarosan nyugdíjjogosult tagjai javára kötne üzleti nyugdíjbiztosítást. Elszámolhatja-e e kiadásokat költségként, hogyan kell adózni utánuk, érvényesíthetnek-e kedvezményt a magánszemélyek? Olvasói kérdésre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Cég által kötött nyugdíjbiztosítás adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég személyesen közreműködő két tagjára egy biztosító társasággal nyugdíjbiztosítást szeretne kötni. A szerződő a cég, kedvezményezett a két magánszemély tag lenne. Az egyik tag férfi, 6 év múlva betölti a nyugdíjkorhatárt (most 59 éves). A másik tag egy hölgy, most 55 éves, 7 év múlva meglesz a 40 év szolgálati ideje így jogosult lesz a nők kedvezményes öregségi nyugdíjára. Alkalmazott nincs a cégben, csak a két tulajdonos magánszemély tag. A fenti biztosítás megkötése esetén a cég elszámolhatja-e költségként a befizetett biztosítási díjakat? A 130 000 Ft adójóváírás/év megilleti-e a magánszemélyeket? A nyugdíjkorhatár elérésekor, a biztosító szolgáltatása esetén a magánszemélyek részére kifizetett összeg adókötelesnek minősül-e, ha igen, milyen adókötelezettség terheli a szolgáltatást mind a cég mind a magánszemélyek esetében? A szolgáltatás felvehető-e egyösszegben vagy csak járadék formájában? Köszönettel: Reményi Győzőné

A nyugdíjbiztosítási befizetések után nem jár automatikusan az adójóváírás Cikk

Tavaly év végére már megközelítette a negyedmilliót az államilag támogatott nyugdíjbiztosítások száma, az Union Biztosító ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a támogatási összeget csak azoknak folyósítja az adóhatóság, akik ezt külön igénylik a május 22-éig benyújtandó szja-bevallásukban.

Köteles-e figyelembe venni a kereseti igazolást a nyugdíjbiztosítási nyilvántartástartást vezető szerv? Kérdés

TISZTELT Szakértő(nő)! Egyik munkatársunk 2010.05.03-tól 2010. 07.16-ig megbízási jogviszonyban dolgozott az Oktatási Hivatalnak, melynek "Összevont igazolása" szerint 26 985 forintot vettek figyelembe nyugdíjjárulék-alapként, és ez után le is vonták a 10 százalékos nyugdíj-járulékot. Ám ezt az összeget nem hajlandó figyelembe venni a nyugdíjbiztosítási adatokat nyilvántartó szerv, arra hivatkozva, hogy a kereseti igazolásban szereplő összeg nem éri el a minimálbér 30 százalékát. Joga van-e a nyugdíjbiztosítási adatokat nyilvántartó szervnek felülbírálni, figyelmen kívül hagyni a foglalkoztató által kiadott és a NAV-hoz is bejelentett igazolások tartalmát? Mit lehet/kell tenni ebben a helyzetben a "nyugdíjbiztosítási adatok egyeztetési eljárása" során?! Kérjük, hogy válaszát szíveskedjék tételes joghelyekre való hivatkozással alátámasztani!

Céges nyugdíjbiztosítás Kérdés

Nyugdíjbiztosítás szerződője cég. Milyen mértékben/feltételekkel írható le a díj költségként?

Adómentes juttatás Kérdés

Érdeklődöm, hogy 2018-tól valóban maradt-e az önkéntes nyugdíjbiztosításra a munkáltató által befizett összeg adómentessége? A biztosító dolgozójától kaptam azt az információt, hogy ez adómentes maradt.

Szja-jóváírás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szolgálati járadékos vagyok. Egyszemélyes kft.-mben ügyvezetőként, munkaviszonyban dolgozom és személyesen látom el az ügyvezetést, valamint egyéb teendőket. Kérdésem: ha kötök egy nyugdíjbiztosítást és van befizetett szja-m, úgy a nyugdíjbiztosítás után igénybevető adójóváírást igényelhetem-e? Üdv. Miklós

Akár 130 ezer forintot nyerhet, ha nem kési le a határidőt Cikk

Évről-évre egyre többen veszik igénybe a nyugdíjbiztosítási szerződésre befizetett díjaik után járó adókedvezményt. Míg 2015-ben 92 ezren, addig egy évvel később már közel 149 ezren éltek az adó-visszatérítés lehetőségével. Az, aki idén még nem használta ki ennek kereteit, de élni kíván vele, már csak pár napig teheti meg – hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

Nyugdíjbiztosítás adókedvezménye járadékos esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kedves ügyfelünk fúvós (tubás), 54 éves, 25 év után (szolgálati?) járadékban részesül. Mellette: – saját evás kft. személyesen közreműködő tagja/alkalmazottja, – egyetemi oktató (bejelentett munkaviszonnyal), – és a fellépései után szellemi szabadfoglalkozású adószámos magánszemélyként adót és járulékot fizet. Tehát három helyről kap adóköteles jövedelmet (ez mind összesen a jövedelemkorlát alatt van), plusz a járadékot. Kérdésünk az lenne, hogy ha ügyfelünk nyugdíjcélú megtakarítási biztosítási szerződést kötne, igénybe veheti-e az évi 20 százalékos (maximum 130 ezer forint) nyugdíjcélú adókedvezményt? A bizonytalanságunkat az okozza, hogy az öregségi nyugdíjban, illetve korábban a rokkantnyugdíjban és egyéb nyugdíjformákban részesülők nem vehették igénybe ezt az adókedvezményt. Bár úgy véljük, ügyfelünk jogosult lenne az adókedvezmény igénybevételére, nem találtunk egyértelmű hivatkozást a „tubások járadéka” vonatkozásában, így nem tudjuk biztonsággal javasolni az adókedvezmény igénybevételét. Szíves válaszát előre is köszönjük!

Új alkalmazás az élet- és nyugdíjbiztosítások összehasonlítására Cikk

A megtakarítási élet- és nyugdíjbiztosítások közötti tájékozódás segítésére új alkalmazást fejlesztett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) , amely a konstrukciók teljes költségmutató (TKM) értékeit hasonlítja össze – közölte a jegybank.

Így köthet megállapodást társadalombiztosítási ellátásokra Cikk

Kik és hogyan köthetnek nyugellátásra, vagy egészségügyi szolgáltatásra megállapodást, továbbá milyen ellátásokat kaphatnak a megállapodást megkötő személyek illetve a kedvezményezettek?

Szolgálati idejéről, korábbi kereseteiről így kaphat információt Cikk

A biztosítottnak, volt biztosítottnak a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban szereplő reá vonatkozó biztosítási jogviszonyainak megismerésére több eljárás keretén belül nyílik lehetősége. Az alábbiakban ismertetésre kerülő igények, ügyek elbírálására az igénylő lakóhelye szerint illetékes fővárosi/megyei kormányhivatalok, illetve ezen hivatalok kerületi/járási hivatalai rendelkeznek hatáskörrel.

Így is növelhető évente százezrekkel a nyugdíjas korra szánt megtakarítás Cikk

Aki nyugdíjbiztosítási szerződést köt saját maga, hozzátartozója, vagy akár az élettársa, barátja javára, a biztosított személy majdani nyugdíját nem csak a biztosítóhoz befizetett összeggel, hanem az adójából érvényesíthető kedvezmény összegével és mindezek hozamaival is növelheti, ha munkabér, megbízási díj, személyes közreműködési díj, vállalkozói kivét, bérbeadásból származó jövedelem, vagy egyéb, az összevont adóalapba tartozó jövedelem után személyi jövedelemadót fizet.

Nyugdíjbiztosítás utáni adójóváírás Kérdés

Tisztelt Szakértő(k)! Az alábbi kérdésekre szeretnék választ kapni: Amennyiben egy magánszemély(szülő ) rendelkezik egy általa fizetett nyugdíjbiztosítási szerződéssel, melyre minden évben igénybe veszi a max. 130 000 forint adójóváírást, a gyermeke köthet-e rá egy újabb nyugdíjbiztosítási szerződést, melynek biztosítottja, illetve lejárati kedvezményezettje a szülő? A gyermeke igénybe veheti-e a maximum 130 000 forint adójóváírást, mely a szülő második szerződésére kerül? Rendelkezhet-e egy magánszemély azonos biztosítónál több üzleti nyugdíjbiztosítási szerződéssel, melynek két különböző szerződője van, és jár-e mindkét szerződésre az adójóváírás? Lejáratkor (a 65. életév betöltésekor ), jogosult-e mindkét szerződés esetében az adójóváírások igénybevételére is? Válaszukat előre is köszönöm.

Nyugdíjbiztosítás, cafeteria Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. alkalmazottja nyugdíjbiztosítást (nem önkéntes nyugdíjbiztosítás) nyitott, erre fizet 25 000 Ft-ot, és cafeteriából szeretné egy részét fedezni. Van-e erre lehetőség? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlannal rendelkező társaság bejelentése

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Versenyautózás adózása II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Közterhek felhasználási szerződésnél

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close