18 találat a(z) nyilatkozattétel cimkére

Családtag ingyenes munkája Kérdés

A nap kérdése: személygépkocsi kölcsönzésével foglalkozó katás egyéni vállalkozónak kell-e cégautóadót fizetni? Cikk

Katás egyéni vállalkozó személygépkocsi-kölcsönzéssel foglalkozik. Kell-e cégautóadót fizetnie? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Fontos határidő közeledik a katások számára Cikk

A kata eddigi talán legnagyobb változása volt a tavalyi évben bevezetett hárommillió forintos értékhatár, ami akkor kap szerepet, ha egy adóalany vevő részére ennél nagyobb összeget számlázott a kisadózó. Az ezt meghaladó összegek után a vevő, külföldi vevő esetén pedig a kisadózó fizet 40 százalékos különadót. Az első forinttól kezdve különadót kell fizetni továbbá az olyan bevételek után, amelyet kapcsolt vállalkozásától kapott a kisadózó. Ez a különadó megkavarja az idei bevételi jelentéseket azoknál a kisadózóknál, akiknek a bevétele meghaladta a 12 millió forintot – véli a Niveus Consulting Group.

A nap kérdése: kötelesek vagyunk ellenőrizni, hogy partnerünk benyújtotta-e az áfabevallását vagy sem? Cikk

Mit tegyen egy vállalkozás, ha kiderül, hogy a partnere évek óta nem nyújt be áfabevallást? Köteles-e mindenki a NAV oldalán megnézni, hogy a partner adott-e be áfabevallást vagy sem? Miért érdeklődik a NAV ezen ellenőrzés meglétéről az áfabevallást elmulasztó céggel kapcsolatban álló vállalkozásoknál? Olvasói kérdésre Kocsis Zoltán a Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda közgazdásza válaszolt.

Nyilatkozattétel határideje. Kérdés

Adózási határidők: mire kell figyelnünk az év vége előtt? Cikk

A Mazars idén is elkészítette összefoglalóját az év végi teendőkről. Olyan adózási határidőkről és választási lehetőségekről van szó, melyeket a társaságok pénzügyi vezetésének szem előtt kell tartania – még akkor is, ha vészesen közelednek az ünnepek. Több adózással összefüggő témában is kiemelten fontos határidő ugyanis 2019. december 20-a, illetve a 31-e. A szokásos bevallási dátumok mellett több különleges határidőre is oda kell figyelnünk. Ráadásul olyan döntések meghozatalának is ekkor lehet itt az ideje, melyek később már nem, vagy csak nagyobb adminisztrációval pótolhatók.

Őstermelő támogatás elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Őstermelő MVH-s támogatást nyert falusi vendégház építésére. A támogatás 70 százalékos intenzítású. A pályázatban beadott költségvetés és a jelenlegi piaci árak között mintegy 40 százalékos eltérés van, tehát a megítélt támogatás és a végleges bekerülési érték közti különbözet önerő és hitel bevonásával kerül majd kiegyenlítésre. A támogatás lehívása mérföldkövenként történik majd. Az őstermelőnél ezt a támogatást, hogyan kell majd elszámolnuk? A támogatási összeget bevételként kell szerepeltetni, és vele szemben azonnal költséget is elszámolhatunk (építőanyag, munkadíj)? Az építkezés még 2018-ban elkezdődik, költség számlák keletkeznek. Támogatás folyósítás azonban csak a 2019-es évben fog befolyni. A jelenlegi számok alapján az őstermelő 2018 éves bevétele 4 millió forint alatt lesz, tehát szja-bevallását nyilatkozattétellel megteheti, mert 20 százalék számlával (a beruházási számlákon kívül is ) rendelkezik. A 2018. évben keletkezett beruházási számláit átviheti-e a 2019-es évre? A vendégház befejezése 2020 tavaszára várható. Aktiválás után van-e lehetőség écs elszámolására a támogatási összeg feletti részre? Sajnos még nem volt dolgom ilyen esettel, ezért kérem ebben a segítséget. Válaszát előre is köszönöm.

Adatok megadásával nem sértem-e meg a GDPR-t? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkáltatóhoz érkezett adategyeztetési kérelem, XY Faktorház Zrt.-től, adós dolgozókkal kapcsolatban. Az ÁSZF vonatkozó rendelkezéseire történő hivatkozással. Kérdezem, hogy megadhatóak-e az általuk kért adatok, munkakör, bruttó, nettó munkabér, elérhetőségük, munkabérfizetés napja, hány százalékos letiltás terheli munkabérüket, milyen várakozó letiltásaik vannak, és milyen összegekkel. Ez nem végrehajtói felhívás, ez adatokról nyilatkozattétel kérés. Megadhatóak-e ily formában ezek az adatok, vagy megsértem-e ezzel a nyilatkozattétellel az adatkezelési előírást, a GDPR-t? Válaszát előre is köszönöm.

Őstermelők nyilatkozattétele: így számolhatók el a gépkocsiköltségek Cikk

A május 22-ei bevallási határidő sok olyan őstermelőre is vonatkozik, akik nyilatkozattételi jogukkal is élhetnek az szja-törvény 78/A paragrafusának (4) bekezdése alapján.

Osztalékfizetés nyilatkozattétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! A segítségét szeretném kérni. A 2006. évi Gt. 131. paragrafusa szabályozta az ügyvezető nyilatkozattételi kötelezettségét a cégbíróság felé osztalékfizetés esetén. Az új Ptk. (3:184 paragrafusa) ilyen kitételt nem tartalmaz. Tehát az ügyvezetőnek 2016-ban már nincs nyilatkozattételi kötelezettsége a cégbíróság felé? Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

Ami nem hiányozhat a katás bevallásból és adatszolgáltatásból Cikk

A kisadózó vállalkozásoknak az adóévet követő év február 25-éig van nyilatkozattételi kötelezettsége az állami adóhatóság felé az adóévben adóalanyként megszerzett bevételükről. El kell számolni a korábban választott adózás formából befolyt bevételekkel és igénybe vett kedvezményekkel is.

Fejlesztési támogatás elszámolása őstermelőnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Őstermelő szőlőszerkezet-átalakítás jogcímen támogatást kap az MVH-tól. Ez az összeg fedezetet nyújt az ültetési, támrendszer-létesítési költségekre és kisebb mértékben jövedelemkompenzációra. Kérdésem, hogyan kell ezt a támogatást elszámolni: 1, ha az áfakörös őstermelő telepítési számlák után az áfát visszaigényelte vagy 2, ha nem áfakörös őstermelő ezeket a költségeket egyáltalán nem számolta el? 3. Elegendő-e ezt a támogatást is 20 százalékos költségszámlával lefedni, és így élhet-e az őstermelő az szja-bevallásban a nyilatkozattételi lehetőséggel?

Ekho szerinti adózás: felelős-e a kifizető a téves nyilatkozatért? Cikk

Köteles-e minden esetben elfogadni a kifizető az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szerinti adózást választó magánszemély nyilatkozatát, és mennyiben felel annak jogszerűségéért? A következőkben az ezzel összefüggő kérdéseket tekintjük át.

Nagyon ráfázhat, ha ezt elmulasztja az idén! Cikk

Súlyos következményei lehetnek annak, ha a banki ügyfelek a kapott értesítése ellenére nem keresik fel bankjukat – hívja fel a figyelmet a NAV közleménye.

Átalányadózó egyéni vállalkozó járuléka Kérdés

Átalányadózó egyéni vállalkozó a 2010. év óta nem az átalányadó-alap, illetve a garantált bérminimum, hanem emelt összeg, 156 000 forint után fizette meg a járulékokat. 2014. évben fordult a Nyugdijfolyósító Igazgatósághoz nyugdíj megállapítása céljából, ahol a kérelmét visszautasították. Indoklásuk, hogy önrevízióval módosítsa vissza az öt évben benyújtott bevallásait az átalányadó-alapra, mivel az után fogják megállapítani a nyugdíj összegét.. A vállalkozó kifogást nyújtott be az igazgatósághoz, mivel nem értett egyet az elutasítással. Válasz még nem érkezett. Az 58-as bevallás nyilatkozat adatlapján az átalányadózót kihagyták a magasabb járulékfizetés választásából, az őstermelő és a társas vállalkozó viszont nyilatkozatot tehet. A Tbj. 29. §-a nem ad iránymutatást átalányadózó esetében. Időközben a járulékfizetés felső határát is eltörölték, ami alapján véleményem szerint fizethet magasabb járulékalap után. A vállalkozó árbevétele bőven fedezetet nyújtott a befizetett járulékokra. Kérdésem: jogosan fizethet-e az átalányadózó magasabb havi járulékalap uán járulékot vagy ténylegesen önrevízióval helyesbítenie kell a 2010. év óta benyújtott bevallásait? Kérem szíves válaszukat. Tisztelettel: Andáné Németh Edit E-mail: [email protected]

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkahelyi baleset utáni ellátás számviteli elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Bt.-beltag, -kültag ingyenes munkavégzése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Indiai áru árutovábbítása – áfa

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31