195 találat a(z) nyílt végű pénzügyi lízing cimkére

Nyílt végű pénzügyi lízing maradványértéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy személygépkocsit lízingeltünk, amelyet a nettó bekerülési értéken aktiváltunk. 1. T Beruházás K Lízingszámla Nettó érték 2. T Lízing számla K Szállító Első lízingdíj T Levonható áfa 3. T Lízingszámla K Szállító További összes lízingdíj T Levonható áfa A futamidő végére a lízingszámlán a maradványérték nettó összege maradt K egyenlegként. Több állásfoglalásban olvastam, hogy a maradványértéket rá kell aktiválni az eszközre. Ez a maradványérték már eleve benne van az aktivált nettó bekerülési értékben. Ha ráaktiválom, duplán lesz benne. Ezen kívül a lízingkötelezettségem nem fut ki nullára. Matematikailag számomra az lenne logikus, hogy a maradványérték-számlát kivezetem a lízingszámlával szemben, és le nem vonható áfaként ráfordításra könyvelem az áfát. Várom a véleményét erről a megoldásról.

Kiva – beruházási kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kivabevallás kitöltésével kapcsolatban az a kérdésem, hogy mit kell azalatt érteni, hogy az új beruházások után az adóévben teljesített kifizetések összege? Nyílt végű pénzügyi lízing keretében beszerzett személygépkocsi-beruházás esetén ide a bekerülési értéket írhatom be vagy csak azt a pénzeszközt, amit eddig a törlesztésére fordítottam? Köszönettel: Budai Krisztina

Nyíltvégű pénzügyi lízing után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk pénzügyi lízing szerződés lejártával maradványértéken megvásárolta a lízingelt személygépkocsit. Ezt követően már nem használtuk, hanem annál a kereskedőnél parkoltattuk, aki ajánlatot tett a vételére és ahonnan az új személygépkocsi is származik, amit egy lízingcég útján lízingelni fogunk. A maradványértékről áfás számlát kaptunk. Kérdésem, hogy ebben az esetben a továbbértékesítés áfás tevékenység-e? A maradványérték áfáját egyelőre nem vontuk le. Köszönöm

Nyílt végű pénzügyi lízing – kezdő részlet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem személygépkocsi nyílt végű pénzügyi lízing keretében történő beszerzését tervezi, és az áfa levonását a tényleges üzleti érdekű használat alapján, útnyilvántartással alátámasztva tervezi végrehajtani. Kérdésem, hogy az első törlesztőrésznél ebben az esetben mi alapján kell az üzleti rész/magánhasználat arányt kiszámolni? Vagy ilyenkor a teljes áfa levonásba helyezhető, mert az első részlet fizetése pillanatában még nem értelmezhető az üzleti használat aránya? Köszönettel.

Nyílt végű pénzügyi lízingelt gépkocsi nyilvántartása Kérdés

T. Szakértő! Szeretnék az ügyben segítséget kérni, hogy a nyílt végű pénzügyi lízingelt autót beruházásként kezelheti-e a líizingbe vevő kft., és így a tárgyi eszközök között nyilvántarthatja-e? Ha igen, akkor a társaságiadó-kedvezményben szereplő beruházási kedvezményt érvényesítheti-e a lízingbevevő cég, illetve az értékcsökkenést elszámolhatja-e? A lízing futamideje 4 év. köszönöm a válaszát. Tisztelettel BM

Nyílt végű lízing lezárása Kérdés

Nyílt végű pénzügyi lízingszerződéssel indult személygépkocsi. A hivatalos úttal arányos áfa levonásra került. De a szerződés lejárata előtt a kft. úgy dönt, lezáratja a lízingszerződést, és a maradványértéken megvásárolja az autót, majd röviddel ez után értékesíti. Nyilván a megszerezhető haszon miatt teszi mindezt. Hogy kell ilyenkor az elszámolást helyesen csinálni? 1.) Egyrészt az utolsó maradványértékről szóló számla értékét hogy kell könyvelni? A lízingszámlán még nyilvántartott kötelezettség mértékéig, annak megszüntetésére, a le nem vonható áfát (mivel ez már vásárlás, tehát a számla teljes áfáját) és az egyéb kiszámlázott költséget (lezárási kezelési költség, kamat) mint beruházás az eszköz értékének a növekedéseként? 2.) Kell-e az előző évek elszámolásával (levont, arányosított áfa, kamatok) valamit kezdeni, módosítani azt, vagy lehet azzal védeni az elszámolást, hogy akkor a bérlés volt a cél, csak az időközben megváltozott körülmények miatt változott meg az eredeti cél?

Fejlesztési tartalék felhasználása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A fejlesztési tartalékot fel lehet-e használni nyílt végű pénzügyi lízinggel vásárolt cégautóra?

Nyílt végű pénzügyi lízingszámla könyvelési lépései Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyílt végű, eurós elszámolású pénzügyi lízing (bejövő) számla könyvelési lépéseiben szeretném a segítségét kérni. Teljesítés időpontja: 2019.04.01. Számla dátuma: 2019.03.06. Fizetési határidő: 2019.04.01. Áfa árfolyama: 2019.03.06-i árfolyam Számlázott időszak: 2019.03.02-2019.04.01. A kérdéseim a következők a könyvelésben: 1.) Az áfaalapot milyen dátumon érvényes árfolyamon kell 'forintosítani'? 2.) Az áfabevallás mely időszakában szükséges az áfát bevallani? 3.) Számvitelileg melyik periódusban szükséges a tételt bemutatni? Válaszukat előre is köszönöm!

Bekerülési érték nyílt végű pénzügyi lízingnél Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Nyílt végű pénzügyi lízing esetén a kezdő lízingdíj le nem vonható áfarésze a tárgyi eszköz bekerülési értékébe kerül, vagy a le nem vonható 86 egyéb ráfordítások közé kell könyvelni? Köszönettel: Budai Krisztina

Nyílt végű pénzügyi lízing Kérdés

Tisztelt Szakértő! Személygépkocsi nyílt végű pénzügyi lízingjének első nagy összegű (kezdő) díjának számlája a következő: 1 569 e Ft + 424 e Ft áfa. A kérdésem arra vonatkozik, hogy a magáncélú használatra jutó 212 e Ft áfát a 16-os beruházási számlára kell-e könyvelni vagy a 86 egyéb követelésekre? A társaság él az 50-50 százalékos megosztási lehetőséggel. Az előlegszámla beérkezésekor a tárgyi eszközt még nem veszik át, nem aktiválják. Köszönettel.

Nyílt végű pénzügyi lízing személygépkocsi maradványértéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több kérdést és az arra adott választ olvastam el itt az adózónán, mely számomra nem egyértelmű. A személygépkocsit milyen értéken aktiválom a futamidő elején? A maradványértéken megvásárolt gépkocsi maradványértékét és a le nem vonható áfát hogyan kezelem? Ráaktiválom? Köszönettel: A.N

Nyílt végű pénzügyi lízing Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyílt végű pénzügyi lízing keretében beszerzett személygépkocsi után megfizetett kamat érvényesíthető-e a kis- és középvállalkozások kamatkedvezményeként [Tao. tv.22/A §, 16. § (16) e)]? Válaszát előre is köszönöm.

Fejlesztési tartalék felhasználása nyílt végű pénzügyi lízingnél Cikk

Fel lehet-e használni korábban képzett fejlesztési tartalékot nyílt végű pénzügyi lízing formájában bérelt személygépkocsinál? – kérdezte olvasónk. Ugyan a tulajdon nem a cégnél van, de jogszabály alapján a nyilvántartása a cégen belül történik – magyarázta. Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

Nyílt végű pénzügyi lízing első számla Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Személygépkocsi nyílt végű pénzügyi lízingjének első nagy összegű (kezdő) díjának számlája a következő: 1 569 eFt + 424 eFt áfa. A kérdésem arra vonatkozna, hogy a magáncélú használatra jutó 212 eFt áfát a 16-os beruházási számlára kell-e könyvelni vagy a 86 egyéb követelésekre? A társaság él az 50-50 százalékos megosztási lehetőséggel. Az előlegszámla beérkezésekor a tárgyi eszközt még nem veszik át, nem aktiválják. Köszönettel.

Személygépkocsi vásárlása Kérdés

Egy kft. Dácia Dokker 5 személyes személygépkocsit szeretne vásárolni. Jól értelemezük az áfatörvényt, hogy az áfát nem tudja levonni? Az autókereskedésben azt az információt kapta, ha nyílt végű pénzügyi lizinget választja, akkor levonható az áfa. Válaszukat előre is köszönjük.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Antitestmérés

Lepsényi Mária

adószakértő

Harmadik országbeli állampolgár csed jogosultsága

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Kiva, társas vállalkozó

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs