186 találat a(z) nők 40 nyugdíj cimkére

Kiemelt ápolási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiemelt ápolási díjban részesülök. Azt olvastam, hogy ez az időszak nem számít bele a "nők 40" című nyugdíjba vonulási lehetőségbe. Kérdésem az lenne: van lehetőség járulékbefizetésre, hogy egyenértékű legyek a teljes munkaviszonyban lévőkkel? A végcél az lenne, hogy beleszámítson ez az időszak is hamarabb, mint a 65 éves kor. Vagy egy kétórás bejelentett munka megoldás lehet? Mi lehet a megoldás? Köszönettel!

Mit ér a védett kor? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Feleségem 23 éve dolgozik jelenlegi (külföldi tulajdonban lévő) munkahelyén. Nemrégen múlt 60 éves. 2018. október 1-jén lenne jogosult a nők 40 éves jogviszonya alapján öregségi nyugdíjra. Munkahelyén vezetője jelezte, hogy július 1-jétől felmondanak neki. Három lehetőséget pályázott meg vállalaton belül hasonló munkakörre, amelyből egyet mindenképpen (a másik kettőt kis jóindulattal) felelősségteljesen el tudna látni. Különböző indokokkal nem őt választották. Ugyanakkor a felmondás oka sem teljesen érthető, mivel ketten látják el ezt a munkakört, és ki sem látszanak a munkából. Valószínű, nem elég a cégnek az évi 100 milliárdos nyereség. Kérdéseim: a védett korra vonatkozó törvény alapján van-e esély egy munkaügyi peres eljárás megnyerésére? A jelenlegi nyugdíjtörvények alapján van-e bármilyen lehetősége az öregségi nyugdíj előrehozására egyedi kérvények beadásával? Válaszukat köszönöm.

Szünetelő egyéni vállalkozó Kérdés

Munkaviszony (heti 36 órát elérő) mellett egyéni vállalkozó 03. 31-én munkaviszonya megszűnt, és 04. 01-től szünetel a vállalkozása. Most várja, hogy 40 év szolgálati idővel nyugdíjba mehessen, határozat még nincs. Jól gondolom, hogy ebben az esetben egyéni vállalkozóként szünetel? Valamint, ha letelik a 45 nap, hogyan alakul a járulékfizetési kötelezettsége, vagyis kell-e fizetnie a határozatig?

Nyugdíj rögzítése Kérdés

Arra szeretnék választ kapni, hogy a nyugdíj rögzítésének lehetőségével élhetnek-e azok a nők is, akik nem töltötték be ugyan a nyugdíjkorhatárt, de a 40 év szolgálati idő figyelembe vételével nyugdíjba mehetnének (például egy 1956-os születésű nő 40 év munka után 57 és fél éves korában)? (Winkler Róbert cikke a nyugdíjrögzítésről, 2015. március 11.) Köszönettel: Bittó Éva

Nők kedvezményes nyugdíjazása utáni munka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. 10 százalékkal rendelkező tulajdonosa vezető tisztségviselőként társas vállalkozó, jövedelemkivét nélkül. Mellette ebben a kft.-ben heti 40 órás munkaviszonyban is áll. Ebben az évben 40 éves szolgálati idővel nyugdíjaztatná magát. Kérdéseim: jól tudom, hogy a munkaviszonyát meg kell szüntetni, mert a nyugdíjazás napján nem állhat jogviszonyban? A társas vállalkozói jogviszonyát tudomásom szerint pedig nem kell megszüntetni, mert a nyugdíjazás napjával automatikusan kiegészítő tevékenységű társas vállalkozó lesz? Jól gondolom, hogy a nők kedvezményes öregségi nyugdíja mellett kiegészítő tevékenységű társas vállalkozó lesz? Ha személyesen közreműködik, és tagi jövedelmet vesz fel havonta, akkor 6 930 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot fizet utána a társaság, és a jövedelméből csak a 10 százalék nyugdíjjárulékot és a 4 százalékos egészségbiztosítási járulékot kell levonni? Válaszát előre is köszönöm!

Kereseti korlát "nők 40" kedvezményes nyugdíj mellett Kérdés

1955-ben született nő vagyok, 2007. óta családi gazdaság tagjaként, mint főállású őstermelő dolgozom, és ez alapján lettem biztosított, vagyis fizetem a mindenkori minimálbér után a járulékokat. 2015. január elején határozatot kaptam a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól, hogy 2014. december 31-éig 40 év 185 nap szolgálati idővel rendelkezem. Az lenne a kérdésem, hogy kérhetem-e a nyugdíjazásomat úgy, hogy mellette továbbra is maradnék a családi gazdaság tagja, és az éves jövedelem esetleg meghaladja a minimálbér 18-szorosát, vagy pedig ez kizáró tényező? De persze előre nem is tudom, hogy ebben az évben vagy a következőben meghaladja-e majd a jövedelmem a mindenkori minimálbér 18-szorosát. Ebben szeretném a válaszukat kérni. Köszönettel: Csík Józsefné Szolnokról

40 éves munkaviszony – nyugdij Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésemre várnám mielőbbi szíves válaszát: 1956-ban született nő munkaviszonyban töltött ideje alatt munkahelyén 1 évig fizetés nélküli szabadságot vett igénybe. Ezen időszak alatt megbízási szerződéssel másik munkahelyen dolgozott, ahol minden, a törvényi előírásoknak megfelelő járulékot befizettek utánna. Beleszámít-e a 40 évbe a megbízási szerződéssel ledolgozott időszak? Köszönettel.

Ki mehet öregségi nyugdíjba 2015-ben? Cikk

Az idei évben kizárólag az 1953. előtt születettek szerezhetnek jogosultságot öregségi nyugdíjra a nyugdíjkorhatár betöltés alapján, a születési évüknek megfelelően. Rajtuk kívül csak azok a nők mehetnek öregségi nyugdíjba, akik rendelkeznek a 40 év jogosultsági idővel.

Nyugdíj meletti jövedelem Kérdés

Tisztelt Címzett! Az alábbiakban kérném a tanácsukat: Nők 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjas nyugdíj melletti jövedelmei közül melyiket kell figyelembe venni a minimálbér 18-szorosának megfelelő jövedelemkorlát számításakor? 1./ Bruttó munkabér havi 150 000 Ft/ hó 2./ Kft. tagjaként kapott osztalék 3./ Szja egyéni vállalkozásból származó adózott jövedelem 4./ Evás bt. kültagjaként kapott osztalék 5./ Önálló tevékenység, bérbeadás jövedelme Segítségüket köszönöm.

Nők 40 éves munkaviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megtudni, hogy a 40 éves munkaviszonyba beszámít-e a külföldön végzett munka? Válaszát köszönöm.

Nők nyugdijkorhatára Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2015. évi törvényváltozásokkal kapcsolatban a következő írás jelent meg. "A kedvezményes öregségi nyugdíjat azok a nők vehetik igénybe, akik életkoruktól függetlenül 40 év szolgálati időszakkal rendelkeznek. A gyakorlatban azonban elegendő 32 év – súlyosan fogyatékos gyermek nevelése esetén 30 év tényleges szolgálati idő megléte." Kérném, hogy válaszában sziveskedjen kifejteni, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni ahoz, hogy a 32 évi szolgálati idő alapján kortól függetlenül valaki nyugdíjba mehessen! Köszönettel várom mielőbbi válaszát.

Nők 40 éves munkaviszonya utáni nyugdíj Kérdés

Tisztelt Szakértők! Nők 40 éves munkaviszonya után járó nyugdíjazás esetén ügyvezető a 6 810 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot fizeti meg havonta? Köszönettel: Szabó Anita

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy beszámítanak-e a nők 40 éves nyugdíjszámításába az egyszerűsített foglalkoztatás napjai?

Korhatár előtti nyugdíj Kérdés

Tisztelt Cím! A következő kérdéssel fordulok Önökhöz. Édesanyám 1956-os születésű. Jelenleg a 40 éves szolgálati viszonya már megvan, azonban, ha jól értelmezzük a jogszabályt, az öregségi nyugdíjra való jogosultság másik feltételeként a 64. életévét is be kell, hogy töltse. Érdeklődni szeretnék, hogy számára előre hozott, vagy csökkentett összegű előre hozott öregségi nyugdíj igénybe vételére van-e lehetőség? Ha ezen lehetőségek már nem élnek, akkor van bármilyen egyéb mód, hogy a 64. életéve betöltése előtt nyugellátásra jogosult legyen? Ha van, ennek részleteiről tudnának tájékoztatni? Köszönettel: Kerekes Dávid

Nyugdíj előtti részmunkaidős foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Előző, kimerítő válaszát (nők 40+) nagyon köszönöm. Jelenleg nyugdíj előtti járadékot kapok, majd december 1-jétől nyugdíj előtti segélyt. Ezek tudtommal teljes munkaviszonyként növelik a szolgálati időt. (31 év munkaviszonyom van.) Most alkalmaznának egy munkahelyen, de csak a minimálbér környéki jövedelemért, és csak részmunkaidőben. Kérdésem, hogy a nyugdíj kiszámításakor nem járok-e majd rosszul, ha most elvállalom ezt, mert töredék munkaviszonyt és nagyon alacsony jövedelmet jelent. Elég sokat kell dolgozni ezért is, és tudtommal a kettős nyugdíjszámítás lehetőségétől elesek. Nem volt magas jövedelmem régebben sem, de ennél azért jóval több. Én szívesen dolgoznék, de azért, hogy végül rosszabbul járjak, nem nagyon. Válaszát megköszönöm: Katanena

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vadászkutya könyvelése vadásztársaságnál

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Egyéni vállalkozás bevétele

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 október
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5