161 találat a(z) munkavégzés cimkére

Vasárnapi munkavégzés és vasárnapra eső munkaszüneti nap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk szeretne három műszakos (8 órás) munkarendet bevezetni, jelenleg két műszakos munkarendet alkalmazunk, működésünk eléri a heti 80 órát, így vasárnapra is beoszthatók a munkavállalók, illetve háromhavi munkaidőkeretet alkalmazunk. Főszabály szerint az általános munkarend az irányadó: hétfő–péntek, heti 40 óra. Munkaszüneti napon cégünk nem dolgozik. A hét közben lévő munkaszüneti napokat fizetjük az órabéreseknek mint fizetett ünnep. Ha a munkavégzés vasárnap 21:20-tól kezdődne (a tömegközlekedést figyelembe véve) és hétfőn 5:40-ig tartana, ebben az esetben vasárnapi munkanapnak kell ezt a napot kezelni vagy minősíthetjük hétfői munkanapnak is? Ha húsvét vasárnapra nincs beosztva az órabéres munkavállaló (például vasárnap helyett péntekre osztjuk be), ebben az esetben hány nap munkaszüneti napot kell részére fizetnünk: 2 napot (vasárnap és hétfő)? Vagy csak a húsvét hétfőt? Mint az általános munkarendnél? Illetve ha a munkaszüneti nap csak vasárnapra esne ( az idén húsvét és pünkösd kivételével már ilyen nap nem lesz), és nincs beosztva erre a vasárnapra a munkavállaló, akkor jár-e neki munkaszüneti nap? Hiszen az általános munkarendben dolgozóknak ilyenkor nem jár. Köszönöm előre is a válaszukat. Kertész Mónika

Saját jogon járó családi pótlék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alkalmazott jelenleg 6 órában (ami rugalmas) dolgozik rokkantként, rokkantsági járadékot és emelt családi pótlékot kap. Szeretne még egy 4 órás munkát vállalni. Mehet-e ez a kettő együtt? Válaszát előre is köszönöm!!!

Munkáltató visszahívja a munkavállalót gyed alatt Kérdés

Tisztelt Szakértők! Abban kérném a segítségüket, illetve az állásfoglalásukat, hogy egy munkáltatót milyen jogok illetik meg abban, hogyha a munkavállaló otthon van gyeden a gyermekkel, aki még nem töltötte be a 2 évet, és a munkáltató felajánlja neki, hogy a gyed extra igénybevételével álljon vissza munkába, azonban ezt a munkavállaló elutasítja? Feltételezés szerint ő azt szeretné, hogy a gyermek 2 éves koráig otthon legyen, majd kivenni a felhalmozódott szabadságokat. Tehát a konkrét munkavégzésére még nagyon sokat kellene várni…. Ilyen esetben nem tud a munkáltató semmit tenni? Kötve van a keze a felmondási védelem miatt? Természetesen nem szeretné a munkáltató a munkaviszonyt megszüntetni, nem ez az elsődleges cél, de nyilván azt sem szeretné ha kihasználnák…. Olvastunk olyat, hogy ha a munkáltatónál a szerződés szerinti munkavégzési helyen nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör, vagy az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja, megszüntethető a munkaviszony! Ez valóban így van-e? Van erre valami törvényi hivatkozás? És a fentebb említett eset erre vonatkozik-e? Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget, és a tájékoztatást!

Korhatár előtti ellátás melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő ! https://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Nok_40_nyugdij_kereseti_korlat_2019ben_0LTVLR A fenti cikkhez kapcsolódóan kérnék megerősítést. A korhatár előtti ellátásban részesülőkre, szolgálati járandóságra 2019-ben is vonatkozik a keresetkorlát? A fenti ellátások esetében az adófizetési kötelezettség (+ nyugdíjjárulék, egészségbiztosítási járulék) is megmarad? Köszönettel.

Szombati munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kereskedelemmel foglalkozó cég, amely hétfőtől péntekig 8-17 h között, szombaton délig tart nyitva. A szombati 4 óra munkavégzés jogszabály szerint mely módon számolható el, ha hétfő 8-tól be van osztva ugyanaz a munkavállaló, aki szombat délelőtt is dolgozott? Hétfőn 8-tól elrendelhető munkavégzés, a 48 óra pihenőidő biztosítása kötelező, vagy meg lehet váltani bérpótlékkal? A túlmunka havi átalánnyal díjazható munkaidőkeretes megállapodás esetén? Segítő válaszát előre köszönöm, tisztelettel.

Kiküldetés, külföldi munkavégzés Kérdés

Adott egy magyarországi kulturális vállalkozás (kft.), csak magyarországi székhellyel. Lehetőségük nyílt 30 (magyar állampolgár + 2 szlovák +1 portugál) zenészt alkalmazni, akiket 2018. november 09-étől 2019. április 23-áig francia turné körútra küldenének. A turné költségeit (bér költséget elutalva magyar kft.-nek) a kft., további költségeket (szállás, étkezés, utazás)) pedig francia rendezőcég állja. Ugyanezen zenészek már 2018. január 01-2018. június 30-áig a francia rendező cég munkavállalói voltak, francia bérelszámolással, francia biztosítottsággal. Kérdéseim: 1. A magyar cég alkalmazhatja-e őket mint munkavállalókat. és dolgoztathatja-e őket Franciaországban, 2018. november 09-2018. december 31-ig, és fizethetik-e Magyarországon a tb-t és az szja-t? 2. Ez az alkalmazási forma kiküldetésnek számít-e így? Értve ez alatt Magyarországon a Tbj-t, külföldön az szja-t, bár nincs kint Franciaországban telephelyük. 3. A korábbi franciaországi munkaviszonyuk (2018.01.01-2018.06.30.) eredeztet-e olyan kötelezettséget, hogy újbóli franciaországi munkavégzés miatt, a 2018-as jövedelmük teljes egészében a francia jogszabályoknak kell megfeleljen? Köszönettel Nagy Katalin

Katás kismama EU jogviszonnyal Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar állampolgárságú katás egyéni vállalkozó kismama 5 hónapos gyermekkel az alábbi kérdéseket tette fel nekem, melyek megválaszolásához segítséget kérnék. Jelenleg Luxemborgban él, ott van jogviszonya, Magyarországról semmiféle támogatásban nem részesül a gyermekére való tekintettel. Kérdések: 1. Főállású katásnak vagy mellékállásúnak minősül-e az EU-s biztosítotti viszonyára való tekintettel? 2. Dolgozhat-e a gyermek mellett, ha nem kap itthonról semmiféle támogatást? 3. Illetve szüneteltetheti-e egyéni vállalkozói tevékenységét a gyermekre való tekintettel? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, Annamária

A túlóra mértéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megtudni, hogy ha olyan "pihenőnapon" dolgozik a munkavállaló, amit le kellett dolgozni már korábban – tehát munkanap lenne –, azt mint rendkívüli munkaidőt milyen mértékkel kell fizetni? Ha normál munkaidőbeosztás szerint dolgozó munkavállaló külföldi kiküldetésre utazik ünnepnapon – melyre ugye rendes munkaidőként beosztható –, azt milyen mértékkel kell kifizetni? Az is túlóra? Maga az utazási idő is? Szíves válaszát előre is köszönöm!

Szombati munka – a bérpótlékfizetés elkerülhető Cikk

Az általános munkarend szabályai érvényesülnek, ha a munkáltató a munkavállaló adott heti munkaidejét hétfőtől péntekig osztja be, és az adott héten a munkavállaló szombaton és vasárnap heti pihenőidejét tölti. Ilyen esetben a szombati munkavégzés rendkívüli munkavégzésnek minősül és a munkavállaló bérpótlékra jogosult. Ugyanakkor a bérpótlék fizetésének kötelezettsége – feltéve, ha a munkáltató működése is engedi – jól átgondolt munkaidő-beosztással elkerülhető.

Nyugdíj melletti munkavégzés Kérdés

Egy tanár 2019. április 29-én tölti be a rá irányadó nyugdíj korhatárt. Tovább szeretne tanítani nemcsak az év végéig, hanem még egy pár évig (előre láthatóan legalább a 2020/2021 tanév végéig). Természetesen szeretne nyugdíjat és mellette jövedelmet is kapni. A megyei nyugdíj kirendeltségen azt a tájékoztatást adták, hogy csak megbízási jogviszonyban dolgozhat tovább, hogy mind a két jövedelmet megkapja. Kérdés: 1.) Milyen dátummal menjen nyugdíjba, hogy a "sétáló" idejét és nyári szabadságát is megkaphassa (pénzben)? 2.) Kötelező-e a közszférában a betöltés időpontjában nyugdíjba vonulni? 3.) Milyen jogviszonyú szerződést kössön a tanár? 4.) Megbízási jogviszonyban jár-e a nyárra jövedelem? 5.) Automatikusan számolják-e a 0,5 százalékot, vagy igényelni kell? 6.) Az előző években nagyon alacsony volt a jövedelem (minimálbér közeli), ha nem megy nyugdíjba, és ezt megteheti, jobban jár-e ha marad? Jelentősen növeli-e a nyugdíj összegét, ha most tanári 2-ben 300 ezer forint felett van a jövedelme? Köszönöm

Munkavégzés gyed mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! A lányom gyeden van, a kisfia 2017.06.05-n született. Van egy egyéni vállalkozása, ami jelenleg szünetel. A szűlés előtt hozzám volt bejelentve 4 órában kozmetikusként. A munkahelye tulajdonképpen a vállalkozás székhelye. (Ez az ő egyéni vállalkozásának és az én egyéni vállalkozásomnak is a székhelye.) Szeretne dolgozni. A kérdés az, hogy járna jobban? Ha a vállalkozását aktiválja és kata alá bejelentkezik, vagy vállalkozói adózásban dolgozik mint vállalkozó, vagy az én egyéni vállalkozásomban mint alkalmazott 4 vagy 8 órában órában? Segítségét előre is köszönöm! Üdvözlettel: M J-né

A kiküldöttek juttatásairól döntött az uniós bíróság Cikk

A kiküldött munkavállaló a munkavégzés helye szerinti ország szociális rendszerében biztosított akkor is, ha egy másik cég kiküldött munkavállalóját váltja fel – közölte döntését az Európai Unió Bírósága csütörtökön.

Nem akarnak dolgozni a magyar nyugdíjasok Cikk

A magyar nyugdíjasok 80 százaléka egyáltalán nem vállalna el semmilyen kiegészítő jövedelemszerző tevékenységet, 11 százalékuk részmunkaidős állásban helyezkedne el szívesen – derül ki a GKI Gazdaságkutató legfrissebb, MTI-nek küldött reprezentatív kutatásából.

Betegszabadság Kérdés

Egy munkavállalónk, aki gyesen van és várja a második gyermekét, azzal keresett meg, hogy visszajönne 1 nap szabadságra és utána elmenne táppénzre, mert ő így anyagilag jobban járna, megtennénk-e ezt neki. A kérdésem az lenne, hogy ilyenkor is a 15 nap betegszabadsággal indulna-e a hiányzása, le kell-e számfejtenem neki a 15 nap betegszabadságot? Nem vagyunk tb kifizetőhely.

Gyes melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy gyes mellett napi hány órában foglalkoztatható a munkavállaló a gyermek hány éves korától? Várom válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kedvezményezett átalakulás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Kkv-besorolás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Céltartalék követelésre

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs