607 találat a(z) munkavállaló cimkére

A munkavégzési hely változtatásának feltétele Cikk

A munkaviszony során előfordulhat, hogy a munkavállaló munkavégzésének helyét meg kell változtatni. Milyen lehetőség van erre? A kérdés kapcsán a BH2022.246. számú ügy tanulságait mutatjuk be.

Végrehajtás munkabérből: mennyit, milyen sorrendben lehet, ki felel érte? Cikk

A munkabérből történő levonás eseteit, annak lehetséges mértékét, a minimummentességet, a sorrendet a bírósági végrehajtásról szóló törvény (Vht.) szabályozza. A munkáltatónak az őt terhelő készfizető kezességre tekintettel a levonás teljesítése során körültekintően kell eljárnia.

Elégedetlen a fizetésével a versenyszféra munkavállalóinak fele Cikk

A gazdasági nehézségek munkaerőpiacra gyakorolt hatásai csak fokozatosan, késleltetve mutatkoznak. A vállalkozásoknál dolgozó munkavállalók 49 százaléka elégedetlen a fizetésével, 52 százalékuk egy éven belül munkahelyváltást is tervez. 55 százaléknyian egyelőre nem érzik úgy, hogy ha arra kerülne sor, egy munkahelyváltás nehezebb volna számukra, mint egy évvel korábban – derült ki a Trenkwalder szeptember közepén elvégzett munkaerőpiaci kutatásából.

Adható-e készpénzjuttatás a helyi dolgozók munkába járásának támogatására? Cikk

Támogatható-e készpénzjuttatás formájában a cég székhelyével azonos településen élő munkavállalóinak munkába járása a munkajog szerinti egyenlő bánásmód követelményének betartásával? Olvasói kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő válaszolt.

Megkezdődtek a tárgyalások a 2023. évi minimálbérről és garantált bérminimumól Cikk

Megkezdődtek a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) a jövő évi minimálbérre és a garantált bérminimumra vonatkozó tárgyalásai, a kormány célja, hogy az év végéig megszülessen a megállapodás – mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára a LIGA Szakszervezetek Bérkonferencia című szakmai rendezvényén csütörtökön Budapesten, közölte az MTI.

Azonnali hatállyal felmondott a munkavállaló, majd juttatásokban részesült – az ügy a Kúriánál kötött ki Cikk

Az azonnali hatályú felmondás nem szerencsés munkaviszony-megszüntetési mód, mivel annak feltételeit egyik fél sem tudja könnyen bizonyítani. Az alábbi jogeset azt mutatja be, hogy az azonnali hatályú felmondás alaptalan munkavállalói alkalmazása milyen következményekkel járhat. A kérdést a Kúria friss döntése (BH2022.213.) tükrében mutatjuk be.

Lakásvásárlási támogatás a munkavállalók részére – milyen feltételekkel adható? Cikk

Cikkünkben áttekintjük, hogy ha egy társaság a munkavállalójának munkáltatói vissza nem térítendő lakásvásárlási támogatást ad, illetve ingatlanvásárlási célból hitelt nyújt, milyen adó- és járulékszabályokat kell figyelembe vennie.

Állásidő, 6 havi munkaidőkeret – munkáltató fizetési kötelezettségei Cikk

Gazdasági okok miatti leállás esetén milyen fizetési kötelezettségei vannak a munkáltatónak a munkavállaló felé? Olvasói kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő válaszolt.

Szabadság megszakítása, időpontjának módosítása Cikk

A munkavállaló alapvető joga a rendszeres fizetett szabadság, melynek célja a pihenés, szellemi és fizikai feltöltődés, a regenerálódás biztosítása. Ez a munkáltatónak is érdeke. Felmerülhet azonban, hogy szükség van az éppen szabadságon lévő munkavállaló munkájára. Milyen jogai vannak a munkáltatónak? Milyen feltételek mellett módosítható a kiadás időpontja? Mikor hívható vissza a munkavállaló a már megkezdett szabadságról?

Nemzetközi lapszemle: komoly kihívásokkal néznek szembe a vállalatok a belga munkaerőpiacon Cikk

A HR szolgáltatások területén több mint 75 tapasztalattal rendelkező SD Worx nemzetközi felmérése alapján – EU többi országával összehasonlítva – Belgiumban tapasztalható a legtöbb nehézség az új alkalmazottak bevonzásával és a megüresedett munkakörök betöltésével kapcsolatban – tette közzé a The Brussels Times hírportál.

Közeleg az iskolakezdés – munkáltatói támogatások lehetséges módjai Cikk

Hamarosan kezdődik az iskolaév, ami az elszabadult infláció, a növekvő rezsiköltségek mellett az idén a szokásosnál is nagyobb gondot jelent a gyermekes családoknál. Cikkünkben emlékeztetünk arra, hogyan segíthetik a munkáltatók a tanulmányokat folytató gyermekeket eltartó dolgozóikat.

Részmunkaidős munkavállaló – szabadság megállapítása, nyilvántartása Kérdés

Külföldi nyugdíjas magyarországi munkaviszonya Kérdés

Ekhós munkabér bevallása Kérdés

Kata céges szemmel Cikk

Az új katatörvény alapjaiban fordította fel ezt az adózási formát. A jelenlegi becslések szerint a korábbi 460 ezer katás vállalkozóból mindössze 100 ezer marad a katában, a többiek kiszorulnak belőle. Mindeközben a módosítás nem csak a kata szerint adózók, hanem az őket foglalkoztatók helyzetét is több szempontból érinti. Ezekből a hatásokból csemegézett párat a Jalsovszky Ügyvédi Iroda

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fordított áfa építőipari szolgáltatásnál

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlaneladás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Magánszemély nevére szóló számla fizetése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs