370 találat a(z) munkaidő cimkére

Túlóra: heti 10 óra Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az lenne a kérdésem, hogy ha egy dolgozót heti 50 órában szeretnénk alkalmazni, akkor milyen feltételekkel, munkaszerződéssel tehetjük ezt meg? A 40 óra feletti rész minden esetben túlórának számít? Ha igen, úgy azt milyen százalékkal szükséges számolni? Vagy eleve lehet 50 órásra készíteni az induló munkaszerződést, és akkor nem kell túlóradíjat fizetni? 8-18 óráig tartana majd a munkaideje napi szinten, vagyis heti 5x10 óra lenne. Előre is köszönöm

Munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több munkavállaló dolgozna másik munkáltató számára az Mt. 30. pontja (53. §-a) alapján. Ön szerint ilyenkor, ha az egyik munkavállaló beosztottjaként, csak az ő utasítását követve dolgozik a többi munkavállaló, akkor a más munkáltatónál történő munkavégzés csak az egyik vagy valamennyi munkavállaló tekintetében történik meg? Az Mt. alapján, megállapodás útján, értelmezésem szerint a 44 munkanap bővítésére is van lehetőség, ha az egymással összevethető rendelkezések alapján mégis a munkavállaló javára történik az eltérés. A más munkakörnél, illetve munkahelyen történő munkavégzés esetén ez jónak tűnik. Viszont kétséges, hogy a más munkáltatónál történő munkavégzés 44 munkanapot meghaladó részét nem minősíti-e bíróság vagy felügyelet a munkaerő-kölcsönzésre irányuló szabályok kijátszásának. Önnek mi a véleménye? Segítségét köszönöm. Tisztelettel.

Munkaidőkeret: így kell munkabért és bérpótlékot fizetni Cikk

Munkaidőkeret, azaz egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén a munkabér havi összege a munkaidő-beosztás függvényében ingadozhat, bizonyos bérpótlékok fizetése pedig a munkaidőkeret lejárta utáni időszakra tolódhat.

Munkaidő-nyilvántartás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az elektronikus munkaidő-nyilvántartás kiváltja a papír alapú jelenléti íveket egy munkaügyi ellenőrzés alkalmával? Köszönöm.

Már júliustól változna a munka törvénykönyve Cikk

A hosszú termékciklikusokhoz igazodva meghosszabbítaná a jelenleg legfeljebb 12 hónapos munkaidőkeretet az Országgyűlés Gazdasági bizottsága.

Bérpótlék és munkaidő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves tájékoztatását, hogy ha a munkavállaló részmunkaidőben dolgozik, akkor a számára alapbérén felül járó szociális ágazati összevont pótlék összegét arányosítani kell-e a munkaidejével? A bérpótlékról rendelkező 257/2000. kormányrendeletben nem találtam erre nézve semmit, az Mt. alapján a bérpótlékokat arányosítani kell. De az ágazati pótlék nem olyan természetű juttatás, mint például egy éjszakai pótlék, ez nem kötődik a rendes munkaidőhöz, inkább egy általános béremelés. Ez persze nem mond ellen az arányosításnak, csak nem vagyok benne biztos, hogy kötelező-e arányosítani, vagy kifizethető lenne a teljes összeg, függetlenül attól, hogy valaki 20, 30 vagy 40 órás?

Főállású munkaszerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy egy munkavállalónak kettő főállása (havi 168 óra két helyen) lehet-e? Az egyik helyen reggel 7-16 óráig dolgozik, a másik, új munkahelyén kötetlen munkaidőben végezné el a munkát 168 órás havi munkaidőkeretben. Ez így lehet-e, vagy az egyik munkaviszonynak rövidebb munkaidejűnek kell lennie, mint havi 168 óra? Válaszukat előre is köszönöm. Zsók Gabriella

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó esküvői videókat készít. Szeretne majd a rendezvényekre egyszerűsített foglalkoztatás keretében kisegítőt venni maga mellé. A munkaidő jellemzően 16 órától hajnali 2 óráig tart. Abban kérném megerősítését, hogy az egyszerűsített foglalkoztatottat két munkanapra szükséges bejelenteni? Köszönöm

Tachográf kiértékelése bérszámfejtéshez Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fuvarozással foglalkozó kft. gépjárművezetőinek bérszámfejtésével/munkaidő elszámolásával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. A sofőrök 4 havi munkaidő keretben dolgoznak, havi fix bruttó bérben, a bérszámfejtéshez a tachográfból kiszedett információkat használjuk. A tachográf kiértékelésben az alábbi információk szerepelnek: munkaidő kezdete, vége, hossza, járművezetés hossza, egyéb munkavégzés, megszakítás hossza, rendelkezésre állási idő, összmunkaidő, éjszakai vezetés időtartama, megtett kilométer. A fix havi bruttó béren felül belföldi napidíjat, illetve üzemanyag megtakarítás jogcímen is kapnak jövedelmet a sofőrök. Kérdésem, hogy: - mely tételekre kell munkabért fizetni - mely jogcím számít bele a munkaidőbe, mely jogcímek csökkentik az időkeretet - milyen munkaügyi szabályoknak kell eleget tenni a sofőrök munkaidő beosztásánál - mely napokra, mennyi belföldi napidíj jár a munkavállalónak - hogyan kell kiszámítani a maximálisan adható üzemanyag- megtakarítás összegét. Előre is köszönöm

Túlóra, készenléti díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném sürgős válaszukat kérni a következő témában. Temetkezési vállalkozás alkalmazottai munkaszerződés szerint heti 40 órában dolgoznak, a minimálbérnél magasabb jövedelemmel. A 40 órán túl éjszakára és hétvégére előre meghatározott beosztással készenlétet is teljesitenek.Emellett túlóráznak is. Gyakran előfordul, hogy a készenlét alatt munkavégzésre is sor kerül. Szeretnénk kérdezni, hogy miként lehet ezt kezelni, milyen nyilvántartást kellene vezetnünk, illetve hogyan kell a bérszámfejtést helyesen megállapítanunk? Hogyan kell számfejteni a hétköznapi, a hétvégi túlórákat? Biztosithatunk-e a túlóra helyett szabadidőt? Illetve hogyan kell számfejteni a készenlétben töltött időt akkor, ha nem történik ezidő alatt munkavégzés, illetve, ha történik? Mennyire kell a munkaszerződésben, illetve a jelenléti íven részletezni mindezt? Mondhatja-e a munkáltató, hogy mondjuk a minimálbér kétszeresét állapítja meg bérként, és ez még heti plusz 30 óra munkaidőt is tartalmaz, bármely címen, ha szükség van rá? Szeretnénk még megkérdezni, hogy van-e felső korlátja havonta a munkában töltött óraszámnak? Segítségüket megköszönve, várom válaszukat. Tisztelettel: Borosné

Nagypénteki munkaszünet: így érinti a dolgozókat és a munkáltatókat Cikk

A parlamenti végszavazásra váró törvényjavaslat szerint várhatóan már az idei évben is munkaszüneti nap lesz a húsvét előtti péntek, azaz nagypéntek. A munkáltatói érdekképviseletek jelezték, hogy nem fogadják osztatlan lelkesedéssel az új munkaszüneti napot, mivel így újabb napra kell munkavégzés nélkül bért fizetniük, sőt, a munkaszüneti napon dolgozóknak 100 százalékos bérpótlék jár. Nézzük, hogyan érintené ez a változás munkajogi szempontból a munkavállalókat és a munkáltatókat!

Rövidebb pénteki munkanappal javítanának a japánok magánéletén Cikk

Egyes japán vállalatoknál és kormányhivatalokban lerövidítették a pénteki munkaidőt, hogy javítsanak az alkalmazottak munkával és magánélettel töltött idejének egyensúlyán.

Munkavédelmi képviselő munkaidő-kedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk munkavédelmi képviselője megválasztásra került, aki a cégünk alkalmazottja. Kérdéseim a következők: kell-e a munkaszerződést emiatt módosítani, vagy elég egy feladatköri leírás készítése? Ha a munkaszerződés módosítása szükséges, mit kell tartalmazzon a képviselet vonatkozásában? Az munkavédelmi törvény alapján a munkavédelmi képviselőnek biztosítani kell munkaidő-kedvezményt. Ezt csak akkor kell, amennyiben ő kéri, vagy minden hónapban kötelezően kérni-adni szükséges? A munkavédelmi képviselettel kapcsolatos feladatait elvégezheti-e oly módon, hogy a fő munkakörét megszakítva ezzel foglalkozik, szükséges-e ezt dokumentálni esetleg a jelenléti íven, vagy máshol? Köszönöm válaszát.

Díjazás, munkaidő: mit szabályozhat egyoldalúan a munkáltató? Cikk

A munkáltató egyoldalú jognyilatkozatait, kötelezettségvállalásait az általa egyoldalúan megállapított belső szabályzatban vagy egyoldalúan kialakított gyakorlat érvényesítésével is megteheti. Ezt pedig érdemes kihasználnia, hiszen a szabályzat a megállapodáshoz képest számos előnyt kínál.

Évtizedes munkajogi perre tett pontot a Kúria Cikk

Munkaidőként kell-e elszámolni a várakozási időt? Erről pereskednek a felek másfél évtizeden át.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mérlegképes továbbképzés költségének elszámolása

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Oktatás elszámolása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs