155 találat a(z) munkaerő-kölcsönzés cimkére

Fordított áfa – szociális szövetkezet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Véleménye szerint az Áfa tv. 142. § (1) c) pontja értelmezendő-e a szociális szövetkezet által nyújtott feladatellátásra? Ezen együttműködések során a szociális szövetkezet tagjai bizonyos feladatokat látnak el más vállalkozásoknál, amely – szerződéses tartalmában, illetve gyakorlatában – leginkább az iskolaszövetkezet által nyújtott szolgáltatásokhoz hasonlítható. Munkaerő-kölcsönzésnek a jogviszony okán nem minősíthető, azonban a "kirendelés" és "személyzet rendelkezésre bocsátás" értelmezése kérdéses számomra. Válaszát előre is köszönöm!

Munkaerő-kölcsönzés fordított áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adminisztratív munkára történő munkaerő-kölcsönzés számlázása esetén is a fordított áfát kell alkalmazni? Köszönettel.

Munkaügyi ellenőrzés: itt biztosan lesz az idén Cikk

Milyen ágazatokban várhatóak 2015-ben összehangolt, célzott munkaügyi ellenőrzések, mire számíthatnak pontosan az érintett szektorokban működő cégek, és hogyan készülhetnek fel leghatékonyabban a várható vizsgálatokra? A Deloitte Legal Szarvas, Erdős és Társai Ügyvédi Iroda összefoglalta.

Munkaerő-kölcsönzés faktoráltatott számlája Kérdés

Tisztelt Adózóna! Társaságunk fő tevékenysége munkaerő-kölcsönzés, amelyre 2015. 01. 01-től a fordított adózás szabályait kell alkalmazni, azon ügyletekre, amelyek teljesítése 2015. 01. 01-jére, vagy azt követő időpontra esik. Számláinkat 30-60 napos fizetési határidővel állítjuk ki, illetve van olyan ezek között, amelyet faktoráltatunk is. 2014. 11. 27-én kelt, 2015. 01. 05-i teljesítési idejű és fizetési határidejű egyik számlánkat még nem a fordított adó szerint állítottuk ki. Ezt a számlánkat lefaktoráltattuk, 2014. 11. 28-án és 2014. 12. 10-én a faktoráló cég a számla bruttó értékének 85 százalékát megelőlegezte két részletben. A számla fennmaradó részét 2015. január 1. után írja jóvá a faktoráló cég a bankszámlánkon. A kérdésem az lenne, hogy helyesen jártunk-e el, hogy áfás számlát állítottunk ki, mert a számla pénzügyi teljesítése 85 százalékban már 2014-ben megtörtént? Válaszukat előre is köszönöm!

Időszakos elszámolású ügyletek – fordított áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégcsoportunk munkaerő-kölcsönzéssel is foglalkozik, így 2015. 01. 01-től minket is érint az áfatörvény fordított adózásra vonatkozó rendelkezése. Azonban a legtöbb partnerünknél folyamatos teljesítéssel állítjuk ki a számlákat, tehát a december hónapban történt teljesítés a számlán úgy fog kinézni, hogy a számla kelte 01. 06., a fizetési határidő 01. 21., és ez a teljesítés dátuma is. Így viszont számomra nem egyértelmű, hogy a fordított adózás hogyan érinti ezt az elszámolást, hiszen maga a teljesítés még december hónapban történt, csak az időszakos elszámolás miatt ez a számlán másként látszik. Ilyen esetben hogyan kell kiállítani a számlát? Meg kell osztani a teljesítést? És ha igen, akkor milyen szabályok szerint? Válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel: Végh Bernadett

Munkaerő-kölcsönzés gyártásban Kérdés

Tisztelt Adózóna! Mai cikkükkel kapcsolatban szeretném az alábbi kérdést feltenni Önöknek: az áfatörvény 142. § c bekezdés alapján az autóipari alkatrészt gyártó üzemben a kölcsönzött munkaerő alkalmazása is a fordított adózás alá esik (tehát az építőipari tevékenységtől teljesen független tevékenység esetében)? Köszönöm előre is!

Fordított adózás 2015-ben: átmeneti és részletszabályok Cikk

Ingatlanügyek, munkaerő-kölcsönzés, iskolaszövetkezet: összefoglaltuk, hogy 2015. január 1-jétől a fordított adózás kiterjesztése miatt milyen előírásokra kell figyelni.

Munkaerő-kölcsönzés áfája Kérdés

Kérdésem, hogy munkaerő-kölcsönzésről 2015 januárjában kiállított 2014. decemberi időszakra vonatkozó számla esetében már fordított áfásan kell-e kiállítani? 2015-re vonatkozóan azon bejövő szolgáltatások, melyeket ehhez a tevékenységhez veszünk igénybe, és nem alvállalkozói díjak, adózhatnak-e szintén fordítottan? Válaszukat köszönöm.

Munkaerő-kölcsönzés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Cégünk munkaerő-kölcsönző társaságtól vesz igénybe szolgáltatást. Érdeklődni szeretnék, hogy 2015. január 1-jétől ez a tevékenység is fordított áfás lesz-e? Ha igen, akkor a decemberi szolgáltatást, aminek a számláját januárban kell kiállítani januári teljesítéssel, már az új törvénynek megfelelően kell elkészíteni? Előre is köszönöm a választ!

Fordított áfa – munkaerő-kölcsönzés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Társaságunk fő tevékenysége munkaerő-kölcsönzés (áfában pénzforgalmi elszámolású), amelyre 2015. 01. 01-től a fordított adózás szabályait kell alkalmazni, azon ügyletekre, amelyek teljesítése 2015. 01. 01-jére, vagy azt követő időpontra esik. Számláinkat 60 napos fizetési határidővel állítjuk ki, így a 2014. 11. 03-án kelt számlákat még nem a fordított adó szerint állítottuk ki. Az új Áfa tv. 294. § (2) szerint, nem kell alkalmazni a fordított adót arra az esetre, ha a fizetendő adót 2015. 01. 01. előtt kell megállapítani. A fizetési határidő 2015. 01. 02., a pénzforgalmi elszámolás miatt, ha kifizetik idén a számlát, akkor helyesen van kiállítva. A kérdésem az lenne, hogy le kell-e sztornózni a számlát, ha nem fizetik ki idén, és ha igen, akkor december 31-én? Mivel a törvény nem tartalmaz átmeneti rendelkezést, hogyan lehet ezt helyesen megoldani? A számlákon fel kell tüntetni a pénzforgalmi és a fordított adó megnevezést is? Válaszukat előre is köszönöm!

Újabb változások az áfatörvényben: beint a kormány a norvégoknak? Cikk

Több felettébb érdekes módosításal szabhatja át az Országgyűlés az általános forgalmi adót érintő rendelkezéseket a 2015. évre szóló adótörvénycsomag keddi szavazásán. Cikkünkben a törvényalkotási bizottság által elkészített összegző javaslatban található, leginkább közérdeklődésre számot tartó áfatörvény-változásokból szemezgetünk.

Így adóztatható a kölcsönzött külföldi dolgozó. Példával Cikk

Egyre gyakoribb, hogy külföldit külföldi székhelyű gazdasági társaságok munkaerő-kölcsönzés keretében Magyarországon foglalkoztatnak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatót adott ki az ilyen esetekben követendő adóztatási szabályokról.

Munkaerő-kölcsönző, külföldi kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérném olyan esetben, hogy ha egy magyarországi munkaerő-kölcsönző cég (mely rendelkezik németországi engedéllyel) vinne ki saját állományában lévő, Magyarországon lejelentett munkavállalókat németországi céghez munkavégzésre, akkor elegendő-e a Magyarországon megfizetett járulék, adó, mint például a kiküldetésnél? EU-ban korlátozzák-e a munkaerő-kölcsönzést, illetve milyen feltételei vannak, tehát mi van, ha a kölcsönvevő van másik tagállamban? Előre is köszönöm a válaszát.

Törvénysértésre buzdítanak egyes szociális szövetkezetek? Ne dőljön be! Cikk

Sorra keresik meg a munkáltatókat különböző szövetkezetek azzal, hogy jelentős járulékköltséget spórolhatnának meg, ha dolgozóikat beléptetnék egy szövetkezetbe, és onnan visszafoglalkoztatnák őket – derül ki az olvasóink által feltett kérdésekből. Utánajártunk a szövetkezeti tagi munkavégzésre vonatkozó szabályoknak.

Vállalkozási szerződés szociális szövetkezettel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. és egy szociális szövetkezet szerződése van a kezemben, és tanácsra lenne szükségem. A szerződés szerint a szociális szövetkezet, mint vállalkozó a meghatározott feladatok elvégzését vállalja, illetve különböző szolgáltatások teljesítését. A melléklet szerint fűszerek csomagolása, rakodása, összekészítése. Ez a kft.-nek a szövetkezet szerint olcsóbb munkaerőt jelentene, illetve mentesülne különböző nyilvántartási kötelezettségek alól. Tulajdonképpen a szociális szövetkezet tagja jön ide, és végzi el ugyanazon feladatokat, mint a saját munkavállalóink, illetve a jelenleg kölcsönzött munkavállalók. Van-e ennek realitása. Ön aláírna-e egy ilyen szerződést? Köszönöm válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás egyéni vállalkozó csed mellett

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Gyed számításának alapja

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Ingatlanértékesítés – teljesítési időpont

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close