155 találat a(z) munkaerő-kölcsönzés cimkére

Járulékcsalási bűnlajstrom 12 ezer oldalon Cikk

Vádemelési javaslattal fejezték be a nyomozást a NAV dél-dunántúli pénzügyi nyomozói egy tizenhat céget működtető, vagyonőri tevékenységgel foglalkozó baranyai bűnszervezet ügyében. A megalapozott gyanú szerint az elkövetők munkaerő-kölcsönzés címén manipuláltak a munkavállalóikkal, akik után járulékot sem fizettek. Ügyeskedéseikkel mintegy 800 millió forintot csaltak el.

Munkaerő-kölcsöznés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem munkaerő-kölcsönzéshez kapcsolódik. A munkaerő-kölcsönző vállalkozás romániai székhelyű, magyarországi telephellyel nem rendelkezik. A munkaerőt magyarországi vállalkozás részére közvetítette ki, a kiközvetített magánszemélyek állampolgársága román. Kérdésem, hogy a kikölcsönzött munkaerő után hol, és melyik vállalkozás adózik, illetve fizeti meg a bérjárulékokat? Válaszát előre is köszönöm!

Járulékot nem fizettek, de az áfát visszaigényelték, könyvelők is buktak – 20 év is kiszabható Cikk

Több mint kétszáz millió forint kárt okozott a költségvetésnek egy borsodi cég mögött álló bűnszervezet, amely mintegy nyolcvan embert foglalkoztatott látszólag munkaerő-kölcsönzőkön keresztül, elkerülve a járulék- és áfafizetést. A társaság vezetői és két könyvelőjük előzetes letartóztatásban vannak – áll a NAV közleményében.

Munkaerő-kölcsönzés és rehabilitációs hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy megváltozott munkaképességű munkavállaló munkaerő-kölcsönző cégen keresztül dolgozik egy cégben, napi 4 órában, de a cég is felvenné saját állományba. Lehetséges a foglalkoztatás így? És, ha a rehabilitációs hozzájárulásnál a munkaerő-kölcsönző cég figyelembe veszi, a cég – ahová saját állományba bekerül (ha lehetséges) – szintén figyelembe veheti? Köszönettel!

Fordított áfa: rábólintott az EU Cikk

Az Európai Unió Tanácsa 2015. december 10-én elfogadta a 2015/2349 számú végrehajtási határozatot, amely engedélyezi Magyarország számára a közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló 2006/112/EK irányelv rendelkezéseitől eltérve a fordított áfa alkalmazását a munkaerő-kölcsönzési szolgáltatások esetében. A Tanács az eltérésre 2017. december 31-éig biztosít lehetőséget Magyarország számára – közölte a NAV.

Alanyi mentes adózó fordított áfás ügylet végzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy áfamentes bt. (alanyi mentes), ha munkaerő-kölcsönzést is végezni fog, ami fordított áfás ügylet, hogyan kell számláznia? Illetve van-e ebben az esetben áfafizetési kötelezettsége? Egyáltalán végezhet-e ilyen (bármely fordított áfás) tevékenységet egy alanyi adómentes adózó?

Kiva létszámkorlát Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben kérném a segítségét: A kisvállalati adóról szóló jogszabály alapján megszűnik a kisvállalati adóalanyiság, ha a létszámnövekedés miatt az adóalany átlagos statisztikai állományi létszáma meghaladja az 50 főt. Ezzel kapcsolatban szeretnék érdeklődni, hogy az átlagos statisztikai állományi létszámba beleszámítanak-e a munkaerő-kölcsönző szervezet által kikölcsönzött munkavállalók a kölcsönvevő szervezetnél, amennyiben a kölcsönbevevő szervezet a kivaalany? Segítségét előre is köszönöm!

Rehabilitációs hozzájárulás – munkaerő-kölcsönzés Kérdés

Tisztelt Adózóna! A 2011. évi CXCI. törvény a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló jogszabály 24. § (4a) bekezdése szerint egy munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó társaság esetében 2015. 07. 19-étől a kölcsönzött munkavállalót a kölcsönbevevőnél kell figyelembe venni, amennyiben a kölcsönbeadó nem nyilatkozott másként. Kérdésem, hogy ez esetben hogyan kell kiszámítani a III. negyedévi rehabilitációs előleget? Egész negyedévre el kell végezni a számítást? Vagy a bevallási időszak 07. 01-07.18-áig szól, és ezzel együtt el kell végezni az arányosítást? Köszönettel: Török Petra

Statisztaközvetítés Kérdés

Egy kft. a szereplők, statiszták válogatását, szervezését, szereplők és statiszták közvetítését végzi próbákra és forgatásokra, statiszta ügyelő és adminisztrációs munkatárs segítségével. A két fél által kötött szerződésben is ez a feladat szerepel. Munkáltatói jogkört a számlát befogadó cég nem gyakorol. A személyek a közvetítő céggel alkalmi foglalkoztatotti jogviszonyban, illetve alvállalkozói jogviszonyban állnak. Ezzel kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy fordított áfásan kell-e a számlát kiállítani Magyarországon nyilvántartásba vett áfaalanynak, tehát ez az általa végzett szolgáltatás munkerő-kölcsönzésnek minősül-e?

Munkaerő-kölcsönzés Kérdés

Tisztelt Szakértők! Közúti áruszállítással foglalkozó kft. az egyik tehergépkocsi-vezető munkavállalóját kölcsönadná egy másik, szintén ezzel foglalkozó cégnek. A munkavállaló bérét, napi díjait, járulékait átszámlázná. A kérdéseim: 1. Ezzel kapcsolatban van-e valami teendő, bármilyen bejelentési, illetve engedélykérési kötelezettség? 2. Tevékenységi körbe fel kell-e venni ilyenkor a munkaerő-kölcsönzést? Köszönöm szépen.

Bérautó költség áfája Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cég egyik munkavállalója számára - a kölcsönbevevő cég kérésére - autót bérel havi rendszerességgel. A kérdésem az lenne, hogy ezt a bérautó-költséget, melyről áfás számlát kap a cég, hogyan számlázza tovább a haszonkulccsal együtt a kölcsönbevevő cég felé? A munkaerő-kölcsönzés fordítottan adózik áfa szempontjából. Ez a bérautó-költség továbbhárítására is igaz, hiszen ez is része a munkavállaló juttatásainak? Az előzetesen felszámított áfa levonható lesz ebben az esetben? Válaszukat előre is köszönöm!

Munkaerő rendelkezésre bocsátása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság az építkezéseken alvállalkozóként építési szerelési tevékenységet, lakatos munkákat végez. Egyes esetekben a fővállalkozó telephelyén, a fővállalkozó eszközeivel a fémlemezek, illetve csövek műhelymunka elvégzésére is vállalkozik. A műhelyben beépítésre előkészített fémtermékeket az építkezéseken be is építi. Van olyan eset, hogy az alvállalkozó munkavállalói kizárólag műhelymunkát végeznek, és az általuk elkészített anyagot nem építik be az építkezéseken? Kérdésem, hogy hogyan kell a fenti szolgáltatások áfafizetési kötelezettségét teljesíteni? Esetünkben beszélhetünk-e munkaerő-kölcsönzésről, ami csak engedély birtokában végezhető tevékenység? A munkaerő rendelkezésre bocsátása milyen esetekben valósul meg, és esetünkben beszélhetünk-e erről? Válaszát előre is köszönöm. Üdv: Bácsi ferencné

Munkaerő-kölcsönzés – fordított áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az áfatörvény változásával kapcsolatban a 2014. december havi munkaerő-kölcsönzésről szóló számla áfaminősítésében kérjük szíves segítségüket. A munkaerő-kölcsönző cég 2014. december 31-én kiállított számlájának fizetési határideje 2015. január 30., a számla teljesítési időpontjának is 2015. január 30. van jelölve. Az átmeneti rendelkezések értelmezése alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy mivel az áfatörvény szerinti teljesítési idő 2015. január 1. utáni, ezért a számlát fordítottan kellett volna kiállítani. A munkaerő-kölcsönző cég azt nyilatkozta, hajlandó igazolni, hogy a számlát 2014. december 31-éig vállalkozásunk átvette, és az áfatörvény átmeneti rendelkezése szerint ebben az esetben a fenti számla egyenes áfás lesz. Kérjük szíves állásfoglalásukat a 2014. decemberi munkaerő-kölcsönzésről szóló, 2015. január 30-ai áfatörvény szerinti teljesítési/fizetési határidejű számla kiállítására vonatkozóan. Segítségüket köszönjük.

Mezőgazdasági szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adózó szeretne mezőgazdasági szolgáltatást végezni oly módon, hogy igény szerint biztosít meghatározott létszámú munkást gyümölcs és zöldségszedés, betakarítási utómunkálatok céljából. Ezen munkákat az emberei kézzel, végeznék, gépi munka nélkül, nem a saját területén, hanem igény szerint más cégek területén, előre egyeztetett munkákra és létszámmal. Megfelel-e a törvényeknek, ha mezőgazdasági szolgáltatásról készül a szerződés és a számla? Több helyről kapott olyan tanácsot, hogy ez munkaerő-kölcsönzésnek minősül és mezőgazdasági szolgáltatást ilyen módon nem végezhet. Kérem álláspontjukat ezzel kapcsolatban. Köszönettel.

Építőipari szolgáltatás vagy munkaerő-kölcsönzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó munkaviszonyban alkalmaz 3 fő kőművest. Jellemzően burkolási munkát végeznek. Az anyagot és minden, a munkához szükséges dolgot a megbízó cég biztosít, ők lényegében csak a munkájukat adják hozzá. Építőipari szolgáltatást fognak számlázni. Ebben az esetben jó az úgy, ha mint szolgáltatást számláznak, vagy ez már munkaerő-kölcsönzésnek számít?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi cég munkavégzése Magyarországon munkaügyi szempontból

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

2020. évi CXL. törvény értelmezése

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close