52 találat a(z) munkaerő cimkére

Számlázás Kérdés

Távmunka, részmunkaidő, munkaerőt kiváltó beruházások – ilyen megoldásokat látnak a cégek a munkaerőhiányra Cikk

Továbbra is munkaerőhiányra számít a vállalkozások többsége, nagy részük szerint még súlyosabb is lesz a helyzet – közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (GVI) az MTI-vel szerdán.

A távmunka fontos eszköze lesz a munkaerő megtartásának Cikk

Magyarországon a rugalmas munkavégzés irányába tart a munkaerőpiac – derül ki a Randstad munkaerő-közvetítő MTI-hez eljuttatott felméréséből, melynek eredményei alapján arra is rámutattak, hogy az irreális fizetési elvárások akadályozzák leginkább a munkaerőtoborzást, s az is kiderült, hogy jelentős szakadék van a munkáltatók által tervezett és a munkavállalók által várt béremelés között.

Toboroz, állást hirdet a munkáltató – így kezelheti a pályázók adatait Cikk

Milyen jogalapja lehet munkaerő-felvétel esetén az állást kínáló munkáltatónak a jelentkezők adatainak kezelésére? Mit kell tenni a sikertelenül pályázók adataival? Összeszedtük a GDPR ilyen esetekre vonatkozó legfontosabb előírásait.

Optimisták a hazai munkáltatók: sokan terveznek létszámbővítést Cikk

A hazai munkáltatók nem kevesebb, mint 18 százaléka tervezi bővíteni jelenlegi munkaerőkeretét a következő negyedévben, miközben csökkentést csupán 8 százalék tervez. A piaci szereplők optimizmusa közel három éve volt utoljára ennél magasabb szinten – derül ki a ManpowerGroup ma közzétett munkaerőpiaci előrejelzéséből.

Munkaerőhiány és bérverseny: erre számítanak az elemzők Cikk

A második félévben visszatér a másfél évvel ezelőtti munkaerőhiányos és erőteljes bérnövekedéssel járó munkaerőpiaci környezet, ami kedvezően hat a fogyasztásra és a GDP-növekedésre, de egyben az infláció emelkedésének kockázatát is erősíti – ezt a következtetést vonták le a legfrissebb statisztikai adatokból az MTI-nek nyilatkozó elemzők.

A mezőgazdasági idénymunka nem megoldás a munkanélküliségre Cikk

Csak részben jelenthet megoldást a mezőgazdaság akut munkaerő-igényére a más ágazatok nehézségei miatt felszabaduló munkaerő. Az elbocsátott dolgozók közül főként azok mehetnek majd idénymunkákra, akiknek már van tapasztalatuk ebben és közel élnek a termelés helyszíneihez – véli Malatinszki György. A Malagrow Kft. ügyvezetője szerint a mezőgazdasági szereplők számára hosszabb távon kifizetődőbb a technológiai fejlesztésre, a professzionális árutermelés feltételeinek megvalósítására koncentrálni.

Kevés a munkaerő, mozgósítaná a tartalékot a PM Cikk

A munkaerő-tartalék aktivizálásának fontosságáról beszélt – egyebek mellett – Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára, aki egy mai konferencián azt is hangsúlyozta, hogy a versenyszférában több munkavállalóra van szükség, mint amennyi állás nélküli, foglalkoztatható ember van Magyarországon.

Nehezen mozgósíthatók a munkaerő-tartalékok Cikk

A munkaerőpiac megmaradt tartalékai már csak igen nehezen mozgósíthatók, így a munkanélküliség csak nagyon lassan csökkenthető tovább – így kommentálták az MTI-nek nyilatkozó elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn kiadott legfrissebb foglalkoztatási és munkanélküliségi adatait.

Létszámtervek a Volkswagennél Cikk

Kisebb alkalmazotti létszámmal, de nagyobb hatékonysággal termelnek majd a Volkswagen elektromos autókat gyártó üzemei – mondta el Gunnar Kilian, a konszern személyzeti igazgatója a dpa hírügynökségnek adott interjúban. A Volkswagen Németországban összpontosítja majd az elektromos autók gyártását.

Óriási a hiány informatikusból Cikk

Sokszor ajánlatot sem tudnak adni egy új projektre a kisebb informatikai cégek, mert már annak összeállítására sincsen emberük, számos cégnek pedig a megszerzett projekteket kell visszamondania az informatika területén egyre erősebb szakemberhiány miatt – írta a keddi Népszava az Informatikai Vállalkozók Országos Szövetségének (IVSZ) friss kutatása alapján.

Óriási a munkaerőhiány, külföldi dolgozókra hajt Románia Cikk

Egymillió dolgozó hiányzik a munkaerőpiacról Romániában – közölte pénteken Eugen Teodorovici pénzügyminiszter. A tárcavezető ezt javasolja, töröljék azt a 2010-ben hozott rendelkezést, amely szerint a munkáltatók kötelesek átlagbért fizetni a külföldről érkezett dolgozóknak.

Foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cégcsoport egyik "A" nevű vállalkozása főállásban több alkalmazottat foglakoztat. Szezonálisan évi 2-3 hónapot "A" cég 2 alkalmazottja a csoport B nevű vállalkozás gépeivel dolgozna. Nem szeretnénk az "A" cégben a munkaviszonyukat megszüntetni erre az időre és B cégben újat létrehozni, kvázi a munkaerőt szeretnék "bérbe adni". Csupán erre az időre fizetett bérköltség terheit szeretnénk B cégünknek átszámlázni, szolgáltatás formájában. Munkaügyi szempontból hogyan lehet kivitelezni a fenti esetet? Szükséges-e munkaszerződést módosítani? Kell-e 1041-es bejelentésen bármit is módosítani?

Munkaerő bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" vállalkozás gépet, ingatlant, munkaerőt ad bérbe"B" vállalkozásnak. "B" vállalkozás bérleti díjat fizet ezért a "csomagért". A munkaerőt lehet ilyen módon bérbeadni? Helyesebb lenne esetleg a munkaerő-kölcsönzés megoldása? Milyen feltételei vannak a munkaerő-kölcsönzésnek? Egy adóellenőrzésnél milyen következményei lehetnek egy hibás szerződésnek, amennyiben helytelen a munkaerő bérbeadása és helyesebb lenne a munkaerő-kölcsönzés konstrukció? Köszönöm válaszukat!

Megrendelő szlovák munkaereje magyar termelő gyárban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem, egy magyarországi kft. olyan termelési munkát vállalt el egy szlovák megrendelőjétől, ahol munkaerőhiány miatt a szlovák illetőségű, Szlovákiában termelő megrendelő cég a saját munkatársait küldi segítségül a magyar termelő céghez. Ezeket a munkavállalókat továbbra is a szlovák megrendelő cég foglalkoztatja, jelenti be és az adókat, járulékokat is Szlovákiában fizetik. A termelési munka előreláthatólag 4-5 hónapon át fog így működni. Az alapkoncepció, hogy a megrendelőtől alapanyagot vásárolna ügyfelem, azt a saját üzemében saját alapanyagaival vegyesen késztermékké alakítja, majd késztermékként eladja a szlovák megrendelőnek (a Szlovákiában baleset miatt kiesett termelőkapacitást ügyfelem hasonló profilú termelőüzemében tudja pótolni). A szlovák megrendelő a baleset miatt felszabadult munkavállalói kapacitását irányítaná át Magyarországra, mert ügyfelem különben is munkaerőhiánnyal küzd. A szlovák munkaerő költsége nem kerül átszámlázásra ügyfelemnek, mert az egész ügylet alapvetően segítő szándékra épül, a szlovák megrendelőnek érdeke, hogy a termelés rendben menjen, ezért vezényli át munkavállalóit a magyar üzembe. Kérdésem, hogy ebben az esetben magyar ügyfelemnek van-e bármilyen bejelentési, adózási kötelezettsége ezekkel a szlovák dolgozókkal kapcsolatban? A magyar kft. és a szlovák megrendelő egymással semmilyen kapcsolt viszonyban nem állnak. Köszönettel: Miksa Viktor

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Telephely eladása

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs