49 találat a(z) munkaerő cimkére

Toboroz, állást hirdet a munkáltató – így kezelheti a pályázók adatait Cikk

Milyen jogalapja lehet munkaerő-felvétel esetén az állást kínáló munkáltatónak a jelentkezők adatainak kezelésére? Mit kell tenni a sikertelenül pályázók adataival? Összeszedtük a GDPR ilyen esetekre vonatkozó legfontosabb előírásait.

Optimisták a hazai munkáltatók: sokan terveznek létszámbővítést Cikk

A hazai munkáltatók nem kevesebb, mint 18 százaléka tervezi bővíteni jelenlegi munkaerőkeretét a következő negyedévben, miközben csökkentést csupán 8 százalék tervez. A piaci szereplők optimizmusa közel három éve volt utoljára ennél magasabb szinten – derül ki a ManpowerGroup ma közzétett munkaerőpiaci előrejelzéséből.

Munkaerőhiány és bérverseny: erre számítanak az elemzők Cikk

A második félévben visszatér a másfél évvel ezelőtti munkaerőhiányos és erőteljes bérnövekedéssel járó munkaerőpiaci környezet, ami kedvezően hat a fogyasztásra és a GDP-növekedésre, de egyben az infláció emelkedésének kockázatát is erősíti – ezt a következtetést vonták le a legfrissebb statisztikai adatokból az MTI-nek nyilatkozó elemzők.

A mezőgazdasági idénymunka nem megoldás a munkanélküliségre Cikk

Csak részben jelenthet megoldást a mezőgazdaság akut munkaerő-igényére a más ágazatok nehézségei miatt felszabaduló munkaerő. Az elbocsátott dolgozók közül főként azok mehetnek majd idénymunkákra, akiknek már van tapasztalatuk ebben és közel élnek a termelés helyszíneihez – véli Malatinszki György. A Malagrow Kft. ügyvezetője szerint a mezőgazdasági szereplők számára hosszabb távon kifizetődőbb a technológiai fejlesztésre, a professzionális árutermelés feltételeinek megvalósítására koncentrálni.

Kevés a munkaerő, mozgósítaná a tartalékot a PM Cikk

A munkaerő-tartalék aktivizálásának fontosságáról beszélt – egyebek mellett – Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára, aki egy mai konferencián azt is hangsúlyozta, hogy a versenyszférában több munkavállalóra van szükség, mint amennyi állás nélküli, foglalkoztatható ember van Magyarországon.

Nehezen mozgósíthatók a munkaerő-tartalékok Cikk

A munkaerőpiac megmaradt tartalékai már csak igen nehezen mozgósíthatók, így a munkanélküliség csak nagyon lassan csökkenthető tovább – így kommentálták az MTI-nek nyilatkozó elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn kiadott legfrissebb foglalkoztatási és munkanélküliségi adatait.

Létszámtervek a Volkswagennél Cikk

Kisebb alkalmazotti létszámmal, de nagyobb hatékonysággal termelnek majd a Volkswagen elektromos autókat gyártó üzemei – mondta el Gunnar Kilian, a konszern személyzeti igazgatója a dpa hírügynökségnek adott interjúban. A Volkswagen Németországban összpontosítja majd az elektromos autók gyártását.

Óriási a hiány informatikusból Cikk

Sokszor ajánlatot sem tudnak adni egy új projektre a kisebb informatikai cégek, mert már annak összeállítására sincsen emberük, számos cégnek pedig a megszerzett projekteket kell visszamondania az informatika területén egyre erősebb szakemberhiány miatt – írta a keddi Népszava az Informatikai Vállalkozók Országos Szövetségének (IVSZ) friss kutatása alapján.

Óriási a munkaerőhiány, külföldi dolgozókra hajt Románia Cikk

Egymillió dolgozó hiányzik a munkaerőpiacról Romániában – közölte pénteken Eugen Teodorovici pénzügyminiszter. A tárcavezető ezt javasolja, töröljék azt a 2010-ben hozott rendelkezést, amely szerint a munkáltatók kötelesek átlagbért fizetni a külföldről érkezett dolgozóknak.

Foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cégcsoport egyik "A" nevű vállalkozása főállásban több alkalmazottat foglakoztat. Szezonálisan évi 2-3 hónapot "A" cég 2 alkalmazottja a csoport B nevű vállalkozás gépeivel dolgozna. Nem szeretnénk az "A" cégben a munkaviszonyukat megszüntetni erre az időre és B cégben újat létrehozni, kvázi a munkaerőt szeretnék "bérbe adni". Csupán erre az időre fizetett bérköltség terheit szeretnénk B cégünknek átszámlázni, szolgáltatás formájában. Munkaügyi szempontból hogyan lehet kivitelezni a fenti esetet? Szükséges-e munkaszerződést módosítani? Kell-e 1041-es bejelentésen bármit is módosítani?

Munkaerő bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" vállalkozás gépet, ingatlant, munkaerőt ad bérbe"B" vállalkozásnak. "B" vállalkozás bérleti díjat fizet ezért a "csomagért". A munkaerőt lehet ilyen módon bérbeadni? Helyesebb lenne esetleg a munkaerő-kölcsönzés megoldása? Milyen feltételei vannak a munkaerő-kölcsönzésnek? Egy adóellenőrzésnél milyen következményei lehetnek egy hibás szerződésnek, amennyiben helytelen a munkaerő bérbeadása és helyesebb lenne a munkaerő-kölcsönzés konstrukció? Köszönöm válaszukat!

Megrendelő szlovák munkaereje magyar termelő gyárban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem, egy magyarországi kft. olyan termelési munkát vállalt el egy szlovák megrendelőjétől, ahol munkaerőhiány miatt a szlovák illetőségű, Szlovákiában termelő megrendelő cég a saját munkatársait küldi segítségül a magyar termelő céghez. Ezeket a munkavállalókat továbbra is a szlovák megrendelő cég foglalkoztatja, jelenti be és az adókat, járulékokat is Szlovákiában fizetik. A termelési munka előreláthatólag 4-5 hónapon át fog így működni. Az alapkoncepció, hogy a megrendelőtől alapanyagot vásárolna ügyfelem, azt a saját üzemében saját alapanyagaival vegyesen késztermékké alakítja, majd késztermékként eladja a szlovák megrendelőnek (a Szlovákiában baleset miatt kiesett termelőkapacitást ügyfelem hasonló profilú termelőüzemében tudja pótolni). A szlovák megrendelő a baleset miatt felszabadult munkavállalói kapacitását irányítaná át Magyarországra, mert ügyfelem különben is munkaerőhiánnyal küzd. A szlovák munkaerő költsége nem kerül átszámlázásra ügyfelemnek, mert az egész ügylet alapvetően segítő szándékra épül, a szlovák megrendelőnek érdeke, hogy a termelés rendben menjen, ezért vezényli át munkavállalóit a magyar üzembe. Kérdésem, hogy ebben az esetben magyar ügyfelemnek van-e bármilyen bejelentési, adózási kötelezettsége ezekkel a szlovák dolgozókkal kapcsolatban? A magyar kft. és a szlovák megrendelő egymással semmilyen kapcsolt viszonyban nem állnak. Köszönettel: Miksa Viktor

Hekkerektől és a munkaerőhiánytól tartanak a bankok Cikk

Az adatvédelem növelése a pénzintézetek legfontosabb feladata az idei évben – derül ki az EY felméréséből, amely során 221 vezetőt kérdeztek meg világszerte (Európa, Észak-Amerika, a fejlődő piacok és az ázsiai, valamint a csendes-óceáni térségben) a bankszektor kilátásairól. A válaszadók kétharmadának fontos, hogy intézménye 2020-ra élen járjon a digitális technológiák alkalmazásában.

Jó lehetőségek mellett sok a bizonytalanság az ingatlanpiacon Cikk

Tavaly már a válság előttit meghaladó szintre, 2 milliárd euró közelébe ugrott a magyarországi ingatlanfejlesztések értéke, és ez idén is elérhető, sőt meghaladható. Az irodapiacon és a kereskedelmi ingatlanok piacán jelentős tér van még a bővülésre, a lakáspiacnak pedig újabb lendületet ad a csok-igénylések egyszerűbbé tétele, ugyanakkor a kockázatok is erősödtek – tájékoztatta Takács Ernő, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke az MTI-t.

Munkaerő + adataik Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lakatoshiánnyal küszködünk. Megállapodást kötnénk egy képzőhellyel, hogy felhívják tanulóik figyelmét a cégünkre. Ha az adott tanuló nálunk kezd és eltölt 1 évet, a cég jutalékot kap. A másik egy olyan cég, mely különböző termékeket ad el. A betérők adatait elkérné, s azokat megadná nekünk, személyenként fizetnénk. Emellett x összeget akkor, ha az adott személy eltölt 6 hónapot. Azoknak az adatait kapnánk meg, akik ehhez írásban hozzájárultak. Ez a 2 módja a munkaerőszerzésnek jogszerű? Ha csak fejvadász-céggel lehet ilyen megállapodást kötni, tud abban segíteni, annak mi a TEÁOR-száma? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tűzifa adómentessége

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Tárgyi adómentes szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs