10 találat a(z) munkaóra cimkére

Óraszám-csökkentés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Sajnos a kialakult járványügyi helyzet miatt egy munkáltató a visszaesett forgalom miatt munkaóraszám-csökkentésre kényszerült, melyet a dolgozóval közölt, aki viszont ebbe nem szeretne belegyezni, mert jövő év közepén a 40 éves jogosultsági idejét megszerezve nyugdíjba mehetne. Így azonban a szolgálati ideje csökken, mely következménye, hogy kihúzódik az ideje. Mit tehet ebben a helyzetben a munkavállaló, milyen jogai vannak, amelyekkel élhet? Köszönöm! Fazekasné

24/48 készenlét, szabadság kiadása Kérdés

Tisztelt Cím! Egy 24/48-as készenlét jellegű munkakörben, mondjuk az egyszerűség kedvéért 1 havi munkaidőkeretben dolgozó portás kivett szabadság megállapításában szeretnék segítséget kérni. Ha például 2020. január hónapban dolgozik 11 napot (264 óra) a munkaidőkeret szerint 22 nap van, ami 176 órát jelent napi 8 órás foglalkoztatásban. Hogyan számoljuk ki a napi 24 órából a szabadság mennyiségét? Hány munkaórának vesszük napi 8 órás beosztással egy le nem dolgozott 24 órás műszakot? Ha például januárban 10 × 24 napot dolgozik, tudunk e szabadságot kiírni? Hány órát? Ha januárban 9 × 24 napot dolgozik, tudunk e szabadságot kiírni? Hány órát? Köszönöm a segítséget!!

Eltűnhet a málna Magyarországról Cikk

A klimatikus viszonyok, a munkaerőhiány, valamint a lengyel és a szerb konkurencia miatt lassan megszűnhet itthon egyes bogyós gyümölcsök termesztése – írja a Magyar Idők.

Elszámolási időszak alkalmazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Arra szeretnék választ kapni, hogy elszámolási időszak alkalmazása esetén mikor kell ténylegesen elszámolni a munkaórákat? Az elszámolási időszak végül is csúsztatott munkaidő-keret. A munkaidő-keretnél egyértelmű, hogy a keret végén kell elszámolni. Az elszámolási időszakok viszont folyamatosan egymás után járnak le például hetente. A kérdés az, hogy akkor kell-e elszámolni amikor valamennyi elszámolási időszak (hét) lejárt vagy közben folyamatosan minden hónapban? Illetve ha egyik mód sem helyes, akkor mikor és hogyan? Köszönöm szépen!

Rendkívüli munkaidő: mennyit dolgozhatunk egy nap alatt? Cikk

Rendkívüli munkaidőben mennyi lehet a maximálisan egy nap alatt ledolgozható óraszám? Egyszerűsített foglakoztatásnál hány munkaórát dolgozhat a munkavállaló egy nap alatt? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Munkavégzés fizetett ünnepen Kérdés

Tisztelt szakértő! Segítségét szeretném kérni az alábbiakkal kapcsolatban. Az idősek otthonában folyamatos munkarendben, munkaviszonyban dolgozó munkavállalóknak 2016. január hónapban hány óra volt a kötelezően ledolgozandó munkaóra (160 vagy 168 óra)? A folyamatos munkarendben dolgozók közül ki jogosult a távolléti díjra: aki beosztása szerint nem dolgozott január 1-jén vagy mindenki? Valamint még abban is szeretném a segítségét kérni, hogy aki a beosztása szerint 12 órát dolgozik, és nem folyamatosan (összefüggően 5, 10 munkanapot) van szabadságon, hány órát kell számolni a szabadsága idejére? Köszönöm a segítségét. Tisztelettel: Temesvári Éva

Határozott idejű munkaviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Határozott időre felvettünk egy munkavállalót, a szerződésében heti 40 órás munkaviszonyt határoztunk meg. Az elvégzendő munka változása miatt a heti óraszámát 20 órára csökkentenénk.Törvényesen megtehetjük-e? Válaszát előre köszönjük.

Heti 50 óra munkaviszony Kérdés

Magánszemély heti 40 órás munkaviszonya mellett egy másik cégnél heti 10 órás munkaviszonyra kapott lehetőséget. Maximalizálva van a különböző vállalkozásoknál ily módon ledolgozható óraszám? Alapórában, túlórákkal nem számolva. Köszönöm.

Éljen május elseje, avagy mennyi lenne az ideális munkaidő? Cikk

Egyes kimutatások szerint – melyek a maximális heti munkaidőn túl az elrendelhető túlórák, illetve a szabadságnapok számát is figyelembe vették - a magyar az átlag munkaórákat tekintve a harmadik legtöbbet dolgozó nemzet Európában. Hogyan alakult ki a nyolcórás munkaidő?

Háromszor annyi napot dolgozhatunk januártól, mint addig Cikk

Jelenleg két Munka Törvénykönyve él egymás mellett részleges hatállyal. Mire figyeljünk? Az RSMDTM összeszedte, mire érdemes figyelni.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánvállalkozói tevékenység megszüntetésekor számlázás 2.

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Cégkapuletöltés-igazolás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Tbj. szerinti külföldiség igazolása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs