267 találat a(z) munkába járás cimkére

Új, ideiglenes kerékpársávok segítik a bringásokat Budapesten Cikk

A Bartók Béla út után a Tétényi úton is elkezdődött az ideiglenes kerékpársávok kialakítása – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán. A fővárosi önkormányzat korábban döntött ilyen kerékpársávok kialakításáról, hogy így segítse a koronavírus-járvány idején a munkába járást és a biztonságos közlekedést.

Költségtérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyesületünk tisztségviselője lakóhelyéről havonta több alkalommal saját gépkocsijával utazik székhelyünkre. Kérem, szíveskedjék tájékoztatni, ha szeretnénk az üzemanyag költségét és a 15Ft/km normát téríteni, milyen lehetőségünk van, és ezeknél hogyan alakulnak az egyéni és kifizetői terhek! Előre is köszönöm válaszát.

Hazautazás költségei: mit térít a munkáltató? Cikk

A munkavállalók annak érdekében, hogy munkát találjanak, gyakran kénytelenek elhagyni lakhelyük közigazgatási határait. A munkába járásnak azonban vannak költségei, nem beszélve a hazautazásról. Cikkünk igyekszik tisztázni a fogalmakat, illetve azt, hogy a munkáltató milyen mértékben köteles téríteni az utazással kapcsolatban felmerülő költségeket.

Munkába járás nem saját autóval Kérdés

Tisztelt Szakértő! Pest megyei lakhelyről ingázna a munkavállaló budapesti munkahelyére, viszont nem saját tulajdonú gépjárművel. Adhat ebben az esetben a munkáltató kilométerenként 15 forintos, adómentes munkába járási támogatást a munkavállalónak? Előre is köszönöm segítségét.

Dolgozói munkába járás térítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Dolgozóink távolsági (nem helyi járat) busszal járnak be dolgozni, a havi bérletről minden hónapban a cégünk nevére, címére kérnek készpénzfizetési számlát. Kérdéseink a témában: 1. Milyen mértékben téríthető a munkába járás adómentesen a jelenlegi szabályozás szerint? 2. A pénztári kifizetésnél kinek a nevére történjen a kifizetés? Dolgozó, vagy könyveljük a számlát direktben a buszos céggel? 3. Hol van megfelelő helye ennek a számla könyvelésben? Melyik főkönyvi számon? 4. Milyen dokumentáció szükséges ezen tranzakció (dolgozónak történő kifizetés) helyes lebonyolításához? Mind a pénztár mellé, mind a dolgozóval szemben? Köszönettel várjuk válaszát.

Munkába járás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkavállaló saját gépkocsival jár a munkahelyére. Munkaidőbeosztása miatt tömegközlekedéssel nem tudja megoldani a bejárást. A munkáltató nem a kilométerenkénti 9 vagy a 15 forintos költségtérítéssel, hanem a gépkocsi kilométerenként 8 literes fogyasztásával kívánja elszámolni a költséget. Kérdésem, hogy milyen módon számolhatom ezt el? Milyen költség, illetve adó terheli a munkáltatót és a munkavállalót? Milyen nyomtatványt kell vezetni? Köszönöm. .

Saját tulajdonú személygépkocsi költségtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-ben az ügyvezető tulajdonos saját gépkocsiját használja céges ügyek intézésére és a napi munkába járásra. A napi munkába járására tekintettel megilleti-e az ügyvezetőt a 15 Ft /km adómentes munkába járási költségtérítés, ha nem munkaviszonyban látja el az ügyvezetést, hanem tagi jogviszonya alapján biztosított a cégben? A munkába járással kapcsolatban kaphat az ügyvezető költségtérítést? Mindenhol munkavállalót említenek a munkába járás költségtérítésével kapcsolatban. Céges ügyek intézése céljából megy megbeszélésre, bankba, napi szinten intézi a céges ügyeket. Ha rendszeresen használja saját személygépkocsiját céges ügyek intézésére, akkor a Nav információs füzetből azt olvastam ki, hogy nem kiküldetési rendelvény, hanem útnyilvántartás vezetése alapján számolható el költség ( rendszeres használat miatt). Amennyiben írja az útnyilvántartást az ügyvezető, és a hivatali, céges ügyekben megtett km alapján a Nav által közzétett üzemanyagárral számított költségét téríti meg a cég + 15 Ft /km normaköltséget. Ebben az esetben van -e cégautó adó fizetési kötelezettsége a cégnek vagy a magánszemélynek?

Munkába járás költségtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. ügyvezetője munkaviszonyban van a saját cégében. Kifizethető-e részére a közigazgatási határon kívülről gépkocsival történő munkába járás esetén a 9 forint kilométerenként?

Munkába járás vonattal Kérdés

Ügyfelem (kft.) alkalmazottja vonattal jár munkába, számára a munkáltató a MÁV havi bérletet 100%-ban megtéríti. Azt tervezi, hogy 2020-ra MÁV START VIP kártyát vásárolna. Ez állítólag korlátlan utazást tenne számára lehetővé, az érdekessége, hogy míg az éves bérlete 60 ezer forint, ez utóbbi 288 ezer forint lenne. El lehet-e számolni adómentesen a VIP-kártya költségét? Köszönöm, ha válaszolnak, üdvözlettel CsK

Munkába járás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Intézményünk dolgozójának tíz év alatti köznevelési intézményben tanuló gyermeke van. Szeretné a munkába járással kapcsolatos költségtérítés kifizetését. Saját gépjárművel nem rendelkezik. Kérdésem, hogy kifizethető-e a munkába járással kapcsolatos költségtérítés?

Munkába járás költségtérítésének utólagos elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi a kérdésem: a munkába járás költségtérítéséről szóló kormányrendelet szerinti elszámolásnál egy adott hónapra 37 200 Ft jelenleg a limit. Felvetődött, hogy többször utólagosan történik az elszámolás, ez esetben kumulált limitet kell alkalmazni, vagy mindig a vonatkozási hónap limitjét? Köszönöm a választ.

Munkába járás, kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkába járás, kiküldetés meghatározásában kérnék segítséget. Építőiparban tevékenykedő cég alkalmazottja saját személygépkocsival jár naponta dolgozni. Munkaszerződésében a munkavégzés helye változó, az irányítást, utasítást a cég székhelyéről látják el, telephellyel nem rendelkezik. Munkába járásnak vagy belföldi kiküldetésnek minősül a dolgozó munkába járása, hiszen igaz, nem napi szinten, de változó munkahelyeket keres fel a munkáknak megfelelően. A munkavégzés nem a munkaszerződéstől eltérő, mert ott változó munkavégzési hely szerepel. Ha kiküldetés, akkor minden egyes esetben kiküldetési rendelvényt szükséges kiállítani?

Munkába járás szja-vonatkozásai Cikk

A munka törvénykönyve 51. §-a rendelkezik arról, hogy a munkáltató köteles megtéríteni a munkavállalónak azt a költségét, amely a munkaviszony létesítésével indokoltan merül fel. Ilyen költségnek minősül például a munkahelyre történő utazás vagy a hazautazás költsége, melynek kötelező térítését, a megtérítés feltételeit a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló 39/2010. (II. 26.) Korm. rendelet szabályozza. A kormányrendeletben megjelölt fogalmak közül 2019-től néhány módosult is.

Munkába járás nem saját tulajdonú gépkocsival Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alábbi kérdésemre kérném szíves válaszát. Egy munkavállaló, aki az élettársa személygépkocsijával utazik minden nap a lakóhelytől más közigazgatási területen lévő munkahelyére, adómentesen kaphatja-e a lakhelye és a munkahelye közötti 15 Ft/ km utazási költségtérítést? A munkaidő beosztása miatt a tömegközlekedési eszköz igénybevétele nem lehetséges, tehát a munkába járás költségeinek megtérítése indokolt. Több helyen azt olvastam, hogy nem probléma, ha nem a saját tulajdonában van a személyautó. Várom mielőbbi válaszát. Köszönettel: Havasi Györgyi

Tartózkodási hely Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alábbiakban kérném a segítségét. Van egy dolgozónk, aki nem a lakóhelyéről jár dolgozni, mert egy másik településen él a párjával. Azonban abba a házba nem tud bejelentkezni, mert a párjának a felesége külföldön él, és közös tulajdonú az ingatlan. A kérdésem az lenne, hogy kifizethetem-e költségtérítés címén a munkába járását, ha lakcímkártyáján nem szerepel a jelenlegi tartózkodási helye. Köszönöm szépen válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alvállalkozói számla könyvelése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ágazati pótlék megszűnés esetén

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink