454 találat a(z) minimálbér cimkére

Kistermelő, őstermelő magasabb járulékalap Kérdés

Minimálbér vagy garantált bérminimum Kérdés

Diákmunka: legalább a minimálbért meg kell fizetni Cikk

A diákok foglalkoztatásánál is írásban megkötött munkaszerződésre van szükség, amelyben meg kell határozni az alapbért és a munkakört, ezen felül célszerű, de nem kötelező rögzíteni a munkaviszony időtartamát, a munkavégzés helyét és a napi munkaidőt – ecsetelte Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára mai sajtótájékoztatóján.

Nyugdíj és a szolgálati idő Kérdés

Megbízási jogviszony Kérdés

Minimálbér és 40 órát meghaladó munkaidő Kérdés

2020.07.01-től járuléklevonás Kérdés

Kata + munkaviszony Kérdés

Bértámogatás: mit vehetünk figyelembe ellátási alapként? Cikk

A járvány okozta gazdasági nehézségek kapcsán hozott átmeneti szabályok számos pontban érintik a munkavállalók, illetve vállalkozók társadalombiztosítási jogállását, illetve ellátásokra való jogosultságát, pénzbeli ellátásai alapját. E körbe tartozik a bértámogatás is, amelynek szabályait a módosított 105/2020. kormányrendelet taglalja.

Minimumjárulék 2020.07.01-től Kérdés

Mezőgazdasági őstermelő szochofizetési kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági őstermelő 2019.03.19-ével kezdte meg tevékenységét. Így kezdő őstermelőként a szochot a minimálbér után megállapította, bevallotta és befizette. Az első és második negyedévben ez fel is került az adófolyószámlájára. A harmadik negyedévben is megállapította, bevallotta és megfizette. A harmadik negyedévben viszont már nem írták neki elő, tehát ez ott van neki többletként. 11.01-ével elhelyezkedett, így a T1041-es nyomtatványon ezt bejelentette, és a minimálbér után már csak a 10 hóra fizetett járulékot a szochot már nem is vallotta be csak megállapította és megfizette. Nem volt az év minden napján biztosított mezőgazdasági őstermelő. A bevétele a 600 000 forintot nem haladta meg, tehát nem kell neki bevallást adni az őstermelésből származó bevételéről. Vissza lehet-e kérni ebben az esetben az első két negyedévi bevallott szochot, vagy csak a túlfizetést lehet visszakérni és a 19,5 százalék és a 17,5 százalék közötti különbözetet? Tisztelettel:

Cafetéria adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunknál bérként adózó készpénz cafetériát juttatunk. Kérdésem, hogy mely törvényekben találom meg az adózási szabályait? Nyugdíjas dolgozó esetén csak szja-t kell levonni és nem kell szochot fizetni utána? Vannak olyan dolgozóink, akik a minimálbér fölött ekho szerint adóznak, akkor ez is így adózik? Jelen esetben pedig a koronavírus-járványra tekintettel szocho- és járulékkedvezményt kaptunk a kormánytól, akkor az erre is vonatkozik?

Katások nyugdíja: változás a jogszerzésben Cikk

A koronavírus kapcsán előállt veszélyhelyzetben több olyan kormányrendelet született, amely a kisadózó vállalkozások részére, átmeneti jelleggel, kedvezményt nyújt a társadalombiztosítási kötelezettségvállalásaik teljesítése terén. A főállású kisadózókkal kapcsolatban szinte minden esetben felmerül az a kérdés, hogy esetükben kell-e alkalmazni az úgynevezett arányos szolgálatiidő-számítást, vagy a befizetéseik után az adott időszak teljes időtartama nyugdíjra jogosító szolgálati időként elismerhető lesz.

Ügyvezető jogállása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni a következő szakmai kérdés megoldásához. Két kft.-nek ugyanaz a magánszemély az ügyvezetője. Mindkét kft.-ben tag is. A jelenlegi kialakult helyzetben megoldásként alkalmazható-e, hogy az egyik kft.-ben, ahol munkaviszony keretében látja el a feladatait fizetés nélküli szabadságra megy, mert semmi munkavégzés nincs sajnos. A másik kft.-ben, ahol eddig megbízásos jogviszonyban látta el a feladatokat, módosítják a társasági szerződést, ahol rögzítik, hogy ebben a kft.-ben is munkaviszonyban fogja ellátni a feladatokat mondjuk napi 2 órában, és 2 órás munkavégzés után fizeti meg a járulékokat. Abban a kft.-ben, ahol fizetés nélküli szabadságra megy, ott meg kell-e fizetni a egészségügyi szolgáltatási járulékot az ügyvezető után? Alkalmazható-e ez az eljárás, hogy minkét kft-ben munkaviszonyos lesz és nem kell megfizetni a minimálbér után a járulékokat egyik cégben sem? Válaszukat nagyon szépen köszönöm!

Családi gazdaság vezetője – egyéni vállalkozó járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A családi gazdálkodó egyéni vállalkozói igazolvány birtokában folytatja a tevékenységét. Kizárólag termeléssel foglalkozik, így a családi gazdaságra vonatkozó szabályok szerint számolja el jövedelmét. Mivel van érvényes egyéni vállalkozói igazolványa, ezért úgy tudom legalább a minimálbér után kell járulékot fizetnie. Kistermelőnek minősül. Ha megszüntetné az egyéni vállalkozását, akkor fizethetne a kistermelőkre vonatkozó kedvezményes járulékot (előző évi bevétel 20 százaléka után 4+10 százalékot). Viszont úgy döntött hogy nem a minimálbér után hanem havi 300 000 forint után fizeti meg a járulékokat. Dönthet így? Mivel nem egyéni vállalkozóként fog elszámolni az szja-bevallásában, így a járulék alapja nem számolható el költségként? Ezt egyéni vállalkozóként vállalkozói kivétként elszámolhatná, de így nem jelent költséget a havi 300 000 forint?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület – könyvelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close