9 találat a(z) minőségi kifogás cimkére

Tervezési hiba miatt plusz munka áthárított díja Kérdés

Úton lévő készlet Kérdés

Termékvisszaküldés Kérdés

Vevőnk a 2017. májusban szállított termékből októberben visszaküldött pár darabot minőségi reklamáció miatt. Milyen teljesítési dátummal kell a jóváíró számlát kiállítani, a visszaérkezés napjával vagy az eredeti teljesítési dátummal?

Visszaküldött, selejtezett termék könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. által értékesített termék egy részét – minőségi kifogás miatt – visszaküldte a vevő, emiatt helyesbítő számlát kell kiállítani. Ezzel egy időben a kft. elszámoló áron visszavette készárukészletre a visszaküldött terméket, majd a visszaküldött terméket leselejtezte. A lesejtezett hulladékot értékesítette, és kivezette a könyvelésből, elszámoló áron. A késztermék és a hulladék elszámoló ára közötti különbözetet a 866. főkönyvi számra lekönyvelte értékvesztésként. A kérdés az, hogy a szóban forgó különbözetet értékvesztésként kell lekönyvelni, vagy selejtezésként könyvelendő a 869. főkönyvi számra? Könyvelése: Visszáru könyvelése T933 közösségi ért.árbev.-K317. Közösségi vevő 150 eFt Értékesítés önktg. Visszvez.T 254 Export készlet raktár-K833.Ért.önktg.100 eFt Selejtezés T 612/T581-K254 – Készáru raktár 100 eFt Hulladék raktárra vétel: T 219 hulladék raktár – K 612/K581 20 eFt Értékvesztés könyvelése: T 866. Késztermék értékvesztés – K 612/581 80 eFt A kérdés az, hogy az értékesítés önköltségéből fennmaradó 80 eFt-ot értékvesztésként 866-ra vagy 869-re selejtezésként könyveljük? Köszönöm a választ.

Számla helyettesítő okirat havi elszámolásban eseti munkákra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy megállapodás jogszerűségének megállapításához és a helyes számlázási gyakorlat kialakításához kérném véleményét. A beszállító partner keretszerződést kötött a megrendelővel, egyedi megrendelések alapján szállítja be a megrendelt árut és minden beszállítást egyedileg számláz is. A megállapodásában kitértek a minőségi kifogás miatti be nem fogadott termékekre is oly módon, hogy havonta egy alkalommal a havi utolsó beszállítást követően jelzi a megrendelő az összes tárgyhónapi hibás teljesítést. Jogszerű-e ez a megállapodás? Amennyiben igen, akkor mi a helyes számlázási gyakorlat? 08. hóban például 8 alkalommal készült számla a megrendelő részére. 09.01-jén jelzik a beszállító felé, hogy tárgyhónapban összesen hány darab terméket kifogásolnak, melyet vissza is szállítanak. Ezt a beszállító 09.05-én megkapja, átnézi és a kifogást jóváhagyja, viszont konkrét szállításokhoz nem tudja kötni és igazából számára ez irreleváns melyik napi szállításból válogatták ki. Megállapodás értelmében havonta egyszer számolnak el a jóváírással egymással. Ebben az esetben is számlát helyettesítő okirat kiállítása lenne a helyes? Milyen módon? Megfelelő eljárás, ha a beszállító 09.05-én az adott napi árfolyammal, 10.05-ei teljesítés dátummal és fizetési határidővel (megállapodás szerint 30 nap a fizetési határidő) egy mínuszos számlát kiállít valamennyi 08. hóra vonatkozó kifogásolt termékről? Köszönöm szépen segítségüket.

Áfabevallás önellenőrzése Kérdés

Tisztelt Adózóna! 2014. decemberi teljesítésű, közösségen belülre történő értékesítés számlájaát 2015. 06. hóban helyesbítették (facsemete nem megfelelő eredése miatti minőségi kifogás miatt). A helyesbítés miatt a 2014. december havi bevallást és összesítő jelentést kell önrevíziózni?

Minőségi reklamáció Kérdés

Egy EU-s partnernek terméket (alkatrészt) értékesít egy kft. A partner minőségi reklamációval él, de mivel azokat már saját termékébe beépítette, az árut nem küldi vissza az eladó részére, nem keletkezik visszáru. A partner minőségi kifogásról számlát állít ki áfa nélkül a kft. részére. Hogyan kell ezt a tételt könyvelni, és mi ennek az ügyletnek a közösségi, uniós megítélése (A60-as bevallás)?

Minőségi kifogás miatti anyagátadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy építőipari társaság terméskövet értékesített egy másik társaság részére, melyet a vevő átvett, a számlát az értékesítésről befogadta, kiegyenlítette. A kő beépítésekor probléma merült fel, az eladó társaság elismerte, hogy nem megfelelő minőségű terméskövet szállított le. A megállapodás a minőségi kifogásról azt tartalmazta, hogy nem engedményt ad az eladó a vevő részére, hanem a helyszíni felmérés alapján biztosítja a jó minőségű reklamált mennyiségű terméskövet. A gazdasági esemény alapbizonylata egy megállapodás, számla nem készült, a szállításról mindkét fél részéről aláírt szállítólevél van. Kérdésem: az eladó társaság könyvelésében hogyan kell szerepelnie a minőségi kifogás miatt átadott anyagnak? Felvetődik-e a térítésmentes átadás, áfafizetési kötelezettség, vagy úgy kell kezelni, mint egy termékben adott engedményt? Köszönettel!

Számlával egy tekintet alá eső okirat minőségi kifogás miatt Kérdés

Társaságunk szolgáltatást végzett egy vállalkozás részére. A teljesítés megtörtént, a teljesítésről a számla kiállításra került az eredetileg két fél között megállapodott díjon. Vállalkozás minőségi kifogásra hivatkozással a számlának egy részét fizette meg. Társaságunk elfogadja a minőségi kifogást. Megfelelően járunk-e el, ha a számlával egy tekintet alá eső okirat tartalmi elemeinek feltüntetésével a különbözetről egy negatív előjelű számlát állítunk ki? Mivel a számlával egy tekintet alá eső okirat megnevezés nem egy konkrét okirat típus, hanem egy gyűjtő megnevezés, értelmezésem szerint a bizonylat megnevezése lehet akár Számla is, tartalmában kell megfelelnie az áfa tv. 170. paragrafusában leírtaknak.Továbbá, helyes-e az, hogy csak a különbözet összegét negatív előjellel szerepeltetjük a számlán - vagy helyesbítésként az eredeti számla tételeit negatív előjellel és a helyes összeget pozitív előjellel kellene a számlán szerepeltetni, így a számla végösszege a negatív különbözetet adja eredményül.Válaszát előre is megköszönöm! Anita

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vízóracsere

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Igazolatlan távollét utólagos igazolása

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs