56 találat a(z) mikrovállalkozás cimkére

Innovációs járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cégcsoport 4 cégből tevődik össze, amelyek közül 1 cég minősül középvállalkozásnak, a másik 3 a mikrovállalkozás kategóriába sorolható (1 cég fogalakoztat 50 fő felett, de önállóan egyik adata sem haladja meg a 10 millió eurót). Összevont adatok alapján innovációsjárulék-előleget kell vallani a társasági adóbevallásban. Kérdésem: ha kiszámolom a törvény szerinti összevont adatokat, mint járulékalapot, akkor minden vállalkozásnak be kell vallani és meg kell fizetni az innovációs járulékot, vagy csak a középvállalati kategóriába eső cégnek? Köszönettel: K. Erika

Beruházásiadóalap-kedvezmény a társasági adóban Kérdés

Egy kft. a kkv besorolása szerint mikrovállalkozásnak minősül. Figyelembe veheti-e a társaságiadó-alap megállapításánál, az adózás előtti eredményt csökkentő jogcímek között azt a vállalkozását közvetlenül szolgáló új eszköz bekerülési értékét, melyet az adóévben beszerez és üzembe is helyez?

Eljárást indít mától a NAV egyes mikrovállalkozásoknál Cikk

Támogató eljárást indít hétfőtől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azoknál a mikrovállalkozásoknál, amelyeknél az adóhatóság a rendelkezésére álló és a bevallási adatok között jelentős eltérést talált – mondta Tállai András, a NAV vezetője, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.

Nulla százalékos K+F+I hitel már mikrovállalkozásoknak is Cikk

Mától mikrovállalkozások is igényelhetik a kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenység ösztönzését szolgáló nulla százalékos kamatozású beruházási hitelt – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).

Újabb 5,5 milliárd forintot osztottak szét a Ginopból Cikk

Huszonöt mikro-, kis- és középvállalkozás 5,5 milliárd forint támogatást nyert el a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) keretében versenyképességének és termelékenységének erősítésére, amellyel csaknem 11 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg – jelentette be pénteken Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára. Hozzátette: ezen felül 2 milliárd forint támogatást ítéltek meg turizmusfejlesztésre is.

Jelentős profitnövekedésre számítanak a kkv-k Cikk

A magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások átlagosan 8,5 százalékos árbevétel-növekedést valószínűsítenek a következő egy évben, ami 3 százalékpontos ugrás az év eleji várakozásokhoz képest, és egyben az elmúlt tizenegy év legjobb eredménye. A profitvárakozások az év eleji 3,5 százalékról 5,1 százalékra nőttek – derül ki a K&H kkv-bizalmi index kedden közzétett legfrissebb adataiból.

Nem tudnak mit kezdeni a képzési pénzzel a mikrovállalkozások Cikk

Az iparosok, a mikrovállalkozások nehezen tudják felhasználni a pályázaton elnyerhető minimum 3 millió forint képzési forrást, ezért az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) azt javasolja, hogy a helyi ipartestületeket ernyőszervezetként vonják be a rendszerbe – mondta Németh László, a szövetség elnöke az MTI-nek, miután az országos elnökség a napokban áttekintette a kkv-k helyzetét.

Itt a lista a mikrovállalkozások társaságiadó-kedvezményeiről Cikk

Mikrovállalkozások milyen társaságiadó-kedvezményeket érvényesíthetnek – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló szakértőnk válaszolt.

Taokedvezmények mikrovállakozásnál Kérdés

Milyen taokedvezményeket érvényesíthetek mikrovállakozásnál?

Év végi devizás vevőkövetelés Kérdés

Az év végi devizás vevőkövetelést, illetve szállítói tartozásokat minden esetben át kell értékelni a fordulónapi árfolyamra, vagy az Sztv. 55. § (1) szerint csak akkor, ha ez a különbözet tartósnak mutatkozik és jelentős összegű? Mikrovállalkozás mekkora értékhatárt vehet figyelembe a lényeges, illetve a jelentős fogalom meghatározásakor a számviteli politikában?

Energiahatékonysági beruházás kedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! A tao-törvény 22/E paragrafusában szabályozott energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezményével kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy a cég besorolása mi alapján történik? A kedvezményt igénybe venni szándékozó vállalkozás a kkv-besorolás három mutatóértéke (létszám, nettó árbevétel, mérlegfőösszeg) alapján mikrovállalkozásnak minősül. Mivel erre a kategóriára külön nem tér ki a jogszabály, csak a kisvállalkozásnál a plusz 20 és középvállalkozásnál a plusz 10 százalék kedvezményre, így a fent leírt társaság hány százalékos adókedvezményt tud érvényesíteni? Előre is köszönöm segítő válaszát.

Három és fél év – 2652 milliárd forint Cikk

Összesen 38 086 vállalkozás jutott kedvező finanszírozáshoz 2652 milliárd forint összegben a növekedési hitelprogram három szakaszában, 2013 júniusa óta – közölte honlapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Rugalmas és részmunkaidő, távmunka: így állnak hozzá a kisebb cégek Cikk

A magyarországi mikro- és kisvállalkozások 50, illetve 45 százaléka alkalmazza a rugalmas munkaidőt az úgynevezett atipikus foglalkoztatási formák közül, a részmunkaidős megoldás a kisvállalkozások 61 százalékánál fordul elő, a mikrovállalkozásoknak pedig a 22 százaléka él ezzel a lehetőséggel – derül ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. megbízásából a KutatóPont által készült kutatásból.

Kamatmentes hitel kkv-knak! Újabb 50 helyen lehet igényelni Cikk

Több mint egymilliárd forint értékű, nulla százalékos kamat mellett igényelhető, a mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelését szolgáló hitelt értékesítettek kkv-knak az MFB Pontok. A hálózat újabb 50 hitelintézeti fiókkal bővült, így a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) országszerte már 76 MFB Ponton várja a vállalkozásokat – közölte a hitelintézet.

Mikrovállalkozás induló cégnél Kérdés

Tisztelt Adószakértő! 2015-ben alakuló cég választhatja-e, hogy mikrogazdálkodói beszámolót készítsen már az első évére? Köszönettel: Ildikó

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózás külföldi munkaviszony mellett

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Családi kedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Repoharak helyes pénzügyi elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs