47 találat a(z) mikrovállalkozás cimkére

Év végi devizás vevőkövetelés Kérdés

Az év végi devizás vevőkövetelést, illetve szállítói tartozásokat minden esetben át kell értékelni a fordulónapi árfolyamra, vagy az Sztv. 55. § (1) szerint csak akkor, ha ez a különbözet tartósnak mutatkozik és jelentős összegű? Mikrovállalkozás mekkora értékhatárt vehet figyelembe a lényeges, illetve a jelentős fogalom meghatározásakor a számviteli politikában?

Energiahatékonysági beruházás kedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! A tao-törvény 22/E paragrafusában szabályozott energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezményével kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy a cég besorolása mi alapján történik? A kedvezményt igénybe venni szándékozó vállalkozás a kkv-besorolás három mutatóértéke (létszám, nettó árbevétel, mérlegfőösszeg) alapján mikrovállalkozásnak minősül. Mivel erre a kategóriára külön nem tér ki a jogszabály, csak a kisvállalkozásnál a plusz 20 és középvállalkozásnál a plusz 10 százalék kedvezményre, így a fent leírt társaság hány százalékos adókedvezményt tud érvényesíteni? Előre is köszönöm segítő válaszát.

Három és fél év – 2652 milliárd forint Cikk

Összesen 38 086 vállalkozás jutott kedvező finanszírozáshoz 2652 milliárd forint összegben a növekedési hitelprogram három szakaszában, 2013 júniusa óta – közölte honlapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Rugalmas és részmunkaidő, távmunka: így állnak hozzá a kisebb cégek Cikk

A magyarországi mikro- és kisvállalkozások 50, illetve 45 százaléka alkalmazza a rugalmas munkaidőt az úgynevezett atipikus foglalkoztatási formák közül, a részmunkaidős megoldás a kisvállalkozások 61 százalékánál fordul elő, a mikrovállalkozásoknak pedig a 22 százaléka él ezzel a lehetőséggel – derül ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. megbízásából a KutatóPont által készült kutatásból.

Kamatmentes hitel kkv-knak! Újabb 50 helyen lehet igényelni Cikk

Több mint egymilliárd forint értékű, nulla százalékos kamat mellett igényelhető, a mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelését szolgáló hitelt értékesítettek kkv-knak az MFB Pontok. A hálózat újabb 50 hitelintézeti fiókkal bővült, így a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) országszerte már 76 MFB Ponton várja a vállalkozásokat – közölte a hitelintézet.

Mikrovállalkozás induló cégnél Kérdés

Tisztelt Adószakértő! 2015-ben alakuló cég választhatja-e, hogy mikrogazdálkodói beszámolót készítsen már az első évére? Köszönettel: Ildikó

El nem adott késztermék Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2015. év során cégünk megrendelés alapján gyártott egy terméket 6 millió 500 ezer forint plusz áfa eladási áron. A termék sajnos a nyakunkon maradt, értékesíteni később talán tudjuk. Nálunk készletnyilvántartás nincs, mivel mindent rögtön elszámolunk az 51-es számlán (mikrovállalkozás vagyunk). Mi ezzel a teendőm a 2015-ös év zárásával kapcsolatban? Köszönettel: Szlukovinyi Szilvia

Innovációs járulék mikro- és kisvállalkozásoknak Kérdés

Pontosítást szeretnék kérni a napokban a honlapjukon megjelent NAV tájékoztatóhoz. Ismereteim szerint eddig sem volt járulékkötelezett: – az üzleti év első napján a Kk. tv. 3. paragrafusának (2)–(3) bekezdése szerint kis- vagy mikrovállalkozásnak minősülő gazdasági társaság. Miben keresendő a változás? Köszönettel.

Mikro- és kisvállalkozások figyelem! Csökkenthetik közterheiket! Cikk

A mikro- és kisvállalkozásoknak 2015-től nem kell innovációs járulékot fizetniük, de az előlegkötelezettség nullára mérséklését külön kell kérelmezniük – közölte a NAV.

Lényeges változás a kkv-knál! Új törvényben az innovációs járulék Cikk

Január 1-jétől új törvény szabályozza az innovációs járulékkötelezettséget. A közteher továbbra is csak a számviteli törvény hatálya alá tartozó gazdasági társaságokra terjed ki.

Munka- és pihenőidő nyilvántartása Kérdés

A munka törvénykönyvének 134. paragrafusa szabályozza ezt a kérdést. Azonban számomra nem egyértelmű a konkrét nyilvántartás formája, ezért szeretnék egy konkrét nyomtatványmintát is kérni, amit nem online, hanem manuálisan lehet vezetni. Ezt két esetre vonatkozóan kérném: 1./ Amikor csak havi béresek vannak. 2./ Órabéresek időnként több műszak és túlóra is. Egyik esetben sincs elektronikus kártyarendszer, ugyanis mikrovállalkozásokról van szó, amelyek erre nem tudnak beruházni. E kérdést azért szeretném pontosítani, mert a szakértői állásfoglalások eltérően értelmezik ezt a rendszert. Az online nyilvántartást erősen preferálják, de ezt a törvény konkrétan nem írja elő. Mindig felmerül a kérdés, hogy a korábbi jelenléti ív milyen módú átalakításával, illetve kiegészítő nyilvántartási formájával lehet ezt szabályszerűen megvalósítani? A válaszukat előre is köszönöm.

Adóévi beruházás egyösszegű levonása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2013. évre vonatkozóan alkalmazható volt a kis- és középvállalkozásoknál több feltétel megléte esetén, hogy az adóévi beruházásuk értékét egyösszegben leírhatták a társasági adó alapjából. Kérdésem az, hogy ezt 2014.évre vonatkozóan is megtehetik-e? Idevonatkozik még: az általam ismert anyagban kis- és középvállalkozásokat említenek, engem az érdekel, hogy a 29-es bevallásban amennyiben mikrovállalkozási kódot alkalmazok, élhetek-e a kedvezménnyel? Köszönöm segítségüket! Lóránt Gizella

Mezőgazdasági tevékenységet folytató adóalany Kérdés

Tisztelt Szakértő! A NAV honlapján a következő leírást találtam az áfatörvény XIV. fejezetével kapcsolatban: Mikro- és önálló vállalkozásnak minősülő, mezőgazdasági tevékenységet folytató adóalanyok: [áfatörvény 197. § (1) bekezdés a) pont] A mezőgazdasági tevékenységet folytató adóalany csak akkor minősülhet az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: áfatörvény) XIV. fejezete szerinti különleges jogállású adóalanynak, az áfatörvény 197. § (1) bekezdés a) pontja szerint, ha a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény (a továbbiakban: Kkv.) rendelkezései szerint egyúttal mikro- és önálló vállalkozásnak minősül, vagy annak minősülne, ha a Kkv. hatálya alá tartozna. A jogszabály értelmében azon adóalanyok esetében is meg kell vizsgálni, hogy a Kkv. szerint mikro- és önálló vállalkozásnak minősülnek-e, amelyek egyébként nem tartoznak a Kkv. hatálya alá (nem egyéni illetve társas vállalkozások). A kérdésem az lenne, hogy az adóalany egyéni vállalkozó (mellette nem őstermelő) választhatja-e ezek szerint a különleges jogállást az áfa szempontjából? (A törvényben leírtaknak egyébként megfelel, mikrovállalkozás, kizárólag a mellékletben leírt mezőgazdasági tevékenységet folytat.) Az egyéni vállalkozói tevékenység bejelen- tésére szolgáló nyomtatványon is választható ez a lehetőség az adózási módok között. Köszönöm.

Támogatás elszámolása Kérdés

Kedves Szakértő! Cégünk 2013-ban GOP-Mikrovállalkozások fejlesztése keretében de minimis támogatást kapott vendéglátó helyiség felújítására. Összegszerűen levezetve: Beruházás összköltsége: 22 000 eFt -ebből saját erő 2 200 eFt, támogatás 9 900 eFt, mikrohitel 9 900 eFt. Kérdésünk erre vonatkozóan az lenne, hogy a támogatás összegét hogyan számoljuk el, milyen arányban, mennyi összeget vehetünk figyelembe a 2013-as évre? Köszönettel várjuk sürgős válaszukat.

Kézművesek, kistermelők, figyelem! Itt az új érdekképviselet Cikk

Országszerte tízezernél is több kistermelő, családi vállalkozás, valamint kézműves iparos működésének jogi és gazdasági feltételeit kívánja javítani a Kislépték néven, Debrecenben megalakult érdekképviseleti szövetség.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

2020. évi helyi iparűzési adó

Szipszer Tamás

adószakértő

Több éve vásárolt kriptovaluta értékesítése 2022-ben

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs