150 találat a(z) mikrogazdálkodói beszámoló cimkére

Fejlesztési tartalék és a mikrogazdálkodói beszámoló Kérdés

Véleményük érdekelne a mikrogazdálkodói beszámolót készítő vállalkozás társasági adóalap csökkentés érdekében képzett fejlesztési tartalék létrehozása kapcsán. A jogszabály a mikrogazdálkodói beszámoló esetében arra hivatkozik, hogy a társasági adó amortizációs kulcs és az számviteli törvény szerinti amortizációs kulcs egybe kell, hogy essen. A gondom az, hogy a fejlesztési tartalék felhasználásakor az adott eszközre nem lesz társasági adó szerinti értékcsökkenésem, hiszen pont ezért képeztem meg a fejlesztési tartalékot, ezáltal nem tudom teljesíteni az előírást. Így jól gondolom, hogy mikrogazdálkodói beszámoló esetében nincs mód fejlesztési tartalék képzésére?

Mikrogazdálkodói beszámolóra áttérés társasági adóban Kérdés

Tisztelt Cím! Érdeklődöm, hogy amennyiben egy cég a mikrogazdálkodói beszámoló készítését választja 2013. évre vonatkozóan, és emiatt az alapítás-átszervezés könyv szerinti értékét 2013. január elsején ki kell vezetni ráfordításként a könyvekből, ezt a ráfordítást hogyan kezelje a társasági adó bevallásban? A ráfordítás értékével meg kell emelni a társasági adó alapját vagy sem? Van olyan költség, ráfordítás a mikrogazdálkodói beszámolóban, amit másképp kell kezelni a társasági adóban, mintha a hagyományos, egyszerűsített éves beszámolót készítene a cég? Várom mielőbbi válaszukat! Köszönettel.

Mikrogazdálkodói beszámoló Kérdés

Tanácsát szeretném kérni abban, hogy az Ön véleménye szerint a mikrogazdálkodói beszámoló, amely mentesít a számviteli politika alól, mennyiben mentesít az egyéb szabályzatok alól, pléldául pénzkezelési szabályzat? Miután a leltározási és pénzkezelési szabályzat is a számviteli politika része, ezért vélhetően ezek elkészítésére sincs szükség a jövőben, amennyiben egyszerűen lenyilatkozzuk, hogy mikrogazdálkodó vagyunk?

Mikrogazdálkodói beszámoló Kérdés

A 398/2012.XII.30. kormányrendelet 12. pontja 14. § 4. bekezdésében a mikrogazdálkodói beszámolóra áttérő vállalkozónak nyilatkoznia kell az üzleti év első napjával írásban. Kérdésem, hogy kinek kell benyújtani ezt a nyilatkozatot, és ha ezt nem tettük meg, akkor most a 2013-as évre ezt már nem is választhatjuk?

Mikrogazdálkodói beszámoló: módosíthat adóján már 2013-ra is Cikk

Kik választhatják a mikrogazdálkodói beszámolót? Változtat-e ez az eredményen és az adó összegén? Milyen teendők alól mentesül a mikrogazdálkodói egyszerűsített beszámolót készítő adózó? Összefoglaltuk.

Eva-áttérés, mikrogazdálkodói beszámoló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni: 2013. évben a számviteli törvény hatálya alá tartózó evás társaság voltunk. 2014.január 1-jétől kiléptünk az evából. Kérdésem: - választhajuk-e 2013. évre a mikrogazdálkodói beszámolót? Úgy gondolom, ennek nincs akadálya, a feltételeknek megfelelünk. - 2014. januárban olyan számlákat bocsátottunk ki, melyeknek dátumai 2014. éviek ( készpénzesek, valamint folyamatos teljesítésűek) viszont tavalyi időszakra vonatkoznak. Hogyan kell figyelembe venni ezeket a számlákat ha mikrogazdálkodói beszámolót készítünk? 2014. évi bevétel és idei fizetendő áfa, vagy 2013. évre teljes mértékben evás kötelezettségünk lesz. Segítségét nagyon köszönöm.

Mikrogazdálkodói beszámoló hátrányai Kérdés

Kedves Szakértő! Könyvelőként kisebb cégeknek végzek szolgáltatást. Esetükben célszerű lenne a mikrogazdálkodói beszámoló készítése. Ezzel kapcsolatban azonban eltérő véleményű cikkeket olvastam. Még mielőtt lezárnánk a 2013-as évet, szíveskedjenek abban segíteni, hogy a mikrogazdálkodói beszámoló ténylegesen hátrány-e a hitelfelvétel és pályázatok elbírálásánál? Vagy ez csak egy eltérítő rémisztő hír a mikrogazdálkodói beszámoló ellen? Várom sürgős, megnyugtató válaszukat. Köszönettel.

Mikrogazdálkodói beszámoló Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2014. évtől társas vállakozás mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámolót készít. Forint ellenében történő valutavétel esetében a ténylegesen – készpénzben – fizetett forintösszeg alapján állapítható meg a bekerülési érték vagy ebben az esetben is az MNB által közzétett árfolyamra kell átszámítani, és így árfolyamkülönbözetet kell elszámolni? Válaszát tisztelettel köszönöm.

Elhatárolás mikrogazdálkodói beszámolót készítőnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Melyik évben kell költségként elszámolni az alábbiakban kiállított közüzemi, vagy egyéb számlákat:1) számla kelte 2013. december, teljesítési és fizetési határidő 2014. január, az elszámolt időszak csak 2013. évi. 2.) a számla kelte, teljesítés, fizetési határidő 2014. január, az elszámolt időszak 2013. december. 3.) mindkét esetben, ha az időszak 2013. december és 2014. januári időszakot is érint. Segítségét nagyon köszönöm.

Mikrogazdálkodói könyvelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2013-tól mikrogazdálkodói beszámolót választó kft. decemberben teljesített szolgáltatását 2014. január elején számlázta ki, fizetési határidővel 30 napra. Ezt az árbevételt el kell határolni 2013-ra vagy nem? Hogyan kell értelmezni a 3. § (4) bekezdését, mely szerint "arra az üzleti évre vonatkozóan kell elszámolni teljes összegében, amelyben a gazdasági esemény könyvviteli elszámolását közvetlenül alátámasztó bizonylatot kibocsátották" abban az esetben, ha a teljesítési igazolás 2013.12.31-ei és a számla 2014 januárban keltezett?

Elhatárolt bevétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás szerződés alapján számítástecnikai szolgáltatást nyújt fix havidíjas elszámolásban. A december havi díjat 2014 januárjában számlázta. A szolgáltatás folyamatos szolgáltatás. Szerintünk ezt a bevételt a 2013. évi beszámolóban időbeli elhatárolásként szerepeltetni kell. Jól gondoljuk-e? Mikrogazdálkodói beszámoló esetében hogyan járjunk el? Válaszát előre is köszönöm! Lengyel Irén

Mikrogazdálkodói beszámoló, maradványérték Kérdés

Tisztelt Szakértő! Készíthet-e mikrogazdálkodói beszámolót az a társaság, aki 2010. évben vásárolt teherautónál maradványértéket állapított meg, viszont az autót 2013. áprilisban értékesítette, és kivezette a könyveiből. Köszönöm szépen.

Mikrogazdálkodói beszámoló Kérdés

Társas vállalkozás a 2014-es üzleti évtől mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámolót tervez készíteni. Mivel használt gépjárművek forgalmazásával foglalkozik, így az áfatörvény viszonteladókra vonatkozó előírásait alkalmazza, mely az egyedi nyilvántartáson alapuló módszer alkalmazását írja elő, ami adómegállapítási időszakonként mennyiségi nyilvántartást jelent, de akkor hogyan valósul meg az árrés szerinti adózás? Tehát ha a beszerzett árukat év közben értéken nem tartom nyilván, akkor hogyan tudom megállapítani az árrést és az arra eső áfát? Ha pedig az árukról év közben vezetünk mennyiségi és értékbeni nyilvántartást is, akkor a vállalkozásnak csakis az árukészletek nyilvántartására vonatkozóan van szabályzatkészítési kötelezettsége? Válaszát tisztelettel köszönöm.

Mikrogazdálkodói beszámoló és könyvvizsgálat Kérdés

Társaságunk jogszabály alapján NEM KÖTELEZETT könyvvizsgálatra, de saját elhatározása alapján mégis könyvvizsgálót bízott meg a beszámoló felülvizsgálatával. A könyvvizsgáló a cégbíróságra is bejegyzésre került. Kérdésem: készíthet-e a társaságunk a 389/2012.(XII.20.) kormányrendelet alapján mikrogazdálkodói beszámolót? A rendelet alapján csak az készíthet, aki könyvvizsgálatra nem kötelezett. A társaságunk nem kötelezett, de önként választotta a könyvvizsgálói megbízást.

Mikrogazdálkodói beszámoló Kérdés

Kisebb cégeknek könyvelek, kérdésem, hogy mikortól lehet készíteni mikrogazdálkodói beszámolót?Valamint véleményük szerint ez a fajta beszámoló nem hátrányos-e a cégek megítélése szempontjából, pl. pályázatok benyújtásánál.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kölcsönök beszámítása

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Kkv-minősítés

Pölöskei Pálné

adószakértő

EPR cukrászműhelynek

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs