13 találat a(z) mezőgazdasági idénymunka cimkére

Őszi betakarítás: kell-e adózni? Cikk

Napszámosok csapataival, rokonokkal, barátokkal folyik a szőlőszüret, gyümölcsszedés. Kell-e és ha igen, hogyan kell adózniuk a szüretelőknek?

Munka- és pihenőidő a mezőgazdasági idénymunkában Cikk

Az ősz a mezőgazdasági idénymunka egyik jelentős időszaka. Érdemes tehát megvizsgálni, hogy a hatályos szabályozás ezen munkavégzési formára a munka- és pihenőidő vonatkozásában milyen előírásokat tartalmaz, azaz mely szempontokra szükséges feltétlenül ügyelni. A kérdés körbejárása során segítségünkre van a hatályos jogszabályokon túlmenően a 2017/5. számú adózási kérdés is.

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az efotörvény az alkalmi munka esetén évente maximum 90 napot és egybefüggően 5 munkanapot enged meg munkavállalóként. Turisztikai és mezőgazdasági idénymunka esetén maximum 120 napot enged évente. És mennyit enged meg egybefüggően? Azt olvastam, hogy itt nincs meghatározva, Ez azt jelenti, hogy akár 120 napot egybefüggően is le lehet dolgozni? A munka törvénykönyve az efóra nem vonatkozik? Például maximum napi munkaidő hossza, illetve maximum heti munkanapok száma? Válaszát előre is köszönöm.

Munkaidőkeret a mezőgazdaságban Cikk

Az Adózóna olvasója azt kérdezte, alkalmazhatók-e a mezőgazdasági idénymunkára felvett munkavállalók a munkaidőkeret szabályai szerint. Dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

Mezőgazdasági idénymunka adómentes bér Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági idénymunka esetén, napi 10 órás munkánál is csak a 8255 Ft/napi bér adómentes (tehát nem lehet ezt arányosítani 10 órára)?

Mezőgazdasági idénymunka bérpótlékai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági idénymunka esetén hétfőtől szombatig 2 hónapon át napi 10 órás munka esetén kell-e bérpótlékot fizetni? Jár-e szabadság az egyszerűsített foglalkoztatottnak (mezőgazdaságii idénymunkásnak)?

Mezőgazdasági idénymunka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk mezőgazdasággal foglalkozik, július 5-étől egy dolgozót alkalmaz mezőgazdasági idénymunkára. A dolgozót 4-én bejelentettük a 18T1042E jelű nyomtatványon. A foglalkoztatás kb. 30 napig fog tartani. Hogyan kell kijelenteni, ha már nem dolgozik többet? Mely napok után kell megfizetni a közterhet, hétvégék után is? Köszönettel Nagyné

Mezőgazdasági idénymunka, munkaidő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági idénymunkánál, egyszerűsített foglalkoztatásnál mik a munkaidővel kapcsolatos szabályok? Van-e valamilyen lehetőség munkaidőkeretre? Vagy 8 óra felett mindenképpen jár bérpótlék? Szombatra jár-e bérpótlék? Van-e előírás, hogy hány óra/nap után kell pihenőnap? Munkaszüneti napra jár-e bérpótlék ?

Mezőgazdasági idénymunka 2 munkáltatónál, azonos napon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lehet-e foglalkoztatni mezőgazdasági idénymunkában délután azt a dolgozót, aki ugyanazon a napon délelőtt másik munkáltatónál szintén mezőgazdasági idénymunkát végzett? Ha igen, mire kell figyelni, dolgozhat-e így a két munkáltatónál például 6-6 órát? Köszönöm

Mezőgazdasági idénymunka? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk főtevékenysége '0149 TEÁOR-szám szerinti "egyéb állattenyésztés", ami kisállat (rovar, hüllő) tenyésztését jelenti állandó, folyamatos üzemben; mely tevékenység mezőgazdasági tevékenységnek minősül. Kérdésünk, hogy a 2010. LXXV. Efo tv., ill. Mt. vonatkozásában az e tevékenységet végző egyszerűsített foglalkoztatottak munkavégzése mezőgazdasági idénymunkának minősül-e, alkalmazhatóak-e ők mint mezőgazdasági idénymunkások a kedvezőbb mértékű közteher mellett?

Tehergépjármű-használat megtérítése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy vállalkozás mezőgazdasági idénymunkára alkalmazna egy magánszemélyt, de kizárólag szállítási tevékenységre. Ez a jellegű munka minden évben november közepétől január végéig tart. A magánszemély saját tehergépjárművel rendelkezik. Lehet-e őt alkalmazni az egyszerűsített foglalkoztatás mezőgazdasági idénymunkára vonatkozó szabályai szerint, illetve téríthet-e a cég e foglalkoztatás mellett a magánszemélynek gépjármű-használatra vonatkozó költségeket? A kérdésem főleg arra vonatkozik, hogy milyen jogviszonyban, és milyen költségtérítés mellett veheti igénybe a cég ezt a szolgáltatást? Válaszukat előre is köszönöm!

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Gazdasági társaság szerződés keretében mezőgazdasági szolgáltatást végez (egyéni vállalkozó részére egy adott területen elvégzi a szükséges mezőgazdasági gépi és kézi munkákat). A társaság állandó alkalmazottja 5 fő. Mezőgazdasági idénymunkára alkalmazhat-e jelentős számú munkavállalót egyszerűsített foglalkoztatással, akik a szerződésben szereplő területen a szükséges gyomlálási munkákat elvégzik? E szolgáltatás keretében a szükségszerű idénymunka elvégzésére a gazdasági társaság milyen formában alkalmazhat munkavállalót, és milyen feltételekkel?

Mezőgazdasági idénymunka Kérdés

Családi gazdálkodó dinnye árusítására ilyen címszó alatt jelenthet-e be foglalkoztatottat? A 120 nap alatt folyamatosan lehet dolgozni, hétvégén is? Van napi munkaidő korlát ? Bérezésnél jár túlóra stb., s szabadságot kell fizetni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szociális gondozói díj

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Bértámogatás – családi kedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Alapítvány által szervezett tábor

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close