20 találat a(z) mellékállás cimkére

Főállással rendelkező mellékállású átalányt választó egyéni vállalkozó Kérdés

Fogorvos kataalanyisága Kérdés

Főállású kata vs. társasvállalkozó Kérdés

Kata 09. 01. után Kérdés

Váltás kata adózás után Kérdés

Kata főállás Kérdés

Mellékállású egyéni vállalkozó Kérdés

Katás egyéni vállalkozó számlázhat-e a munkáltatójának? Kérdés

Csed Kérdés

Járulékfizetés alsó határa Kérdés

Foglalkoztatói igazolás csedhez, gyedhez Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft.-nk egyik alkalmazottja, nálunk mellékfoglalkozásban, napi 4 órás munkaidőben dolgozik (dolgozott). Van (volt) főállása is, jelenleg gyesen van, ami 2019. 03.10-ig tart. De még február hónapban újra szülni fog. Kérdésem: ebben az esetben nekünk kell-e foglalkoztatói igazolást kiállítanunk a csed és a gyed igényléséhez, vagy elég, ha ezt csak a főállású munkahelyének munkáltatója teszi meg? Ha nekünk is kell, akkor mi lesz az irányadó időszak, és ez esetben mi lesz az igazolandó jövedelem? Esetleg a jelenleg érvényes minimálbér (bérminimum) arányos része? Köszönettel.

Mellékállású dolgozó kaphat-e adómentes lakáscélú támogatást? Cikk

Az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás munkaviszonnyal kapcsolatos feltételeiről feltett olvasói kérdésekre Surányi Imréné okleveles közgazdász válaszolt.

Gyed Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy anyukának van egy főállása, valamint 2017. 07. 03-ától kezdődően egy 4 órás mellékállása is. A főállása után megigényelte és rendben megkapta a harmadik gyermek után igényelt csecsemőgondozási díjat. Emellett még 2017. 05. 31-éig gyest is kapott a második gyermek után. A mellékállás utáni igényét elutasították, hogy csak 326 napja van a 365 nap helyett. Ez még rendben is lenne. Viszont felmerül a kérdés, hogy majd a mellékállás után kaphat-e gyedet? Hogyan tartja nyilván a mellékfoglalkozású munkáltató, mivel a főállás utáni csed miatt nála sem dolgozik (nem is dolgozhat a csed mellett)? Ha simán fizetés nélküli szabadságon van, az a leendő gyed miatt nem jó, ha dolgozik, akkor meg megszegi a csed szabályait. Vagy ő is csed miatti távollétként tartja nyilván, annak ellenére, hogy pénzbeni ellátást nem kap? Mi lesz így a mellékállás után majdan igényelt gyeddel? Tisztelettel: Arany Tamás

Mikor beszélünk mellékállásról? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó ismerősöm egy másik ismerősétől azt az információt kapta, hogy abban az esetben is mellékállású egyéni vállalkozónak minősül, ha a heti 36 órát kettő munkahelyről "szedi össze", az ő esetében 30+10 óráról van szó. Ha ez igaz, akkor csak a ténylegesen kivett jövedelem után kell megfizetnie a járulékokat és nem a minimálbér/bérminimum alapján? Köszönöm a segítségét!

Csok jogviszony Kérdés

Magánszemélyként Ausztriában van a bejelentett főállásom, mellette pedig mellékállásban egyéni vállalkozó vagyok. Jogosult vagyok-e ez esetben csok igénybevételére? Első körben a tb elutasította a biztosítási jogviszony igazolásának kiadását, mert azt állítják, hogy ha külföldön vagyok bejelentve, akkor másodlagos, hogy mellette egyéni vállalkozó vagyok, holott a 1997. évi LXXX törvény 5. paragrafus e pontja szerint véleményem szerint jogosult lennék.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Telefon elvétele munkahelyen

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Tevékenység bővítése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs