25 találat a(z) meghatalmazás cimkére

Lakossági banki ügyintézés meghatalmazással: mit lehet és mit nem? Cikk

Sok esetben könnyítheti meg pénzügyi teendőinket egy meghatalmazással elintézhető banki művelet, hiszen az erre vonatkozó dokumentumokat bankunk weboldaláról bármikor letölthetjük és kitölthetjük az általunk választott személy adataival. Ám kellemetlenséget is tud okozni, ha nem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogy milyen lakossági ügyintézési folyamatokhoz nem elég az írott dokumentum. A Bank360.hu ezeknek az eseteknek járt utána.

Tanú képviselete meghatalmazott útján Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közigazgatási ügyben munkaügyi hatósági ellenőrzés céljából küldött idézésre a tanú köteles személyesen megjelenni? Vagy saját képviseletére meghatalmazott személy is eljárhat és nyilatkozhat helyette? Milyen törvényhely rendelkezései az irányadóak ez esetben? Köszönöm a választ!

Beküldhet-e könyvelő meghatalmazási űrlapot önkormányzati adóügyek intézésére? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megbízottként könyvelek egy céget. A cég vezetője meg kíván hatalmazni engem önkormányzati adóügyek intézésére, több önkormányzatnál. Ezzel kapcsolatban az lenne az abszolút technikai jellegű kérdésem, hogy beküldhetem-e én, a saját ügyfélkapumról e-papír-szolgáltatással a cégszerűen aláírt, tanúkkal is aláíratott meghatalmazásokat, vagy ezt mindenképpen a cég vezetőjének kell beküldeni a saját ügyfélkapujáról? Mivel közel 20 önkormányzatról van szó, érthetően szeretném elkerülni, hogy ezzel a cégvezetőt terheljem.

Katás bt. meghatalmazott Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha valaki a rokonsági körében levő katás bt. NAV ügyfélkapus, cégkapus dokumentumait, bevallásait a saját nevében meghatalmazással intézi, szükséges-e megbízási szerződést kötnie a bt.-vel? Ha igen, lehet 0 Forint is a megbízási díj? Az említett személy nem tagja a bt.-nek. Köszönöm.

Cégkapuhasználat Kérdés

A NAV felszólította ügyfeleinket arra, figyelmeztessék az adóbevallásokat továbbító személyt, hogy az ügyfélkapu helyett a cégkaput használja a továbbiakban. Nem világos számomra az, hogy a cégkapu használatával van-e lehetőségem egy gombnyomással csoportos beküldésre? Jelenlegi jogosultságom: az ügyfelek engem a saját könyvelőirodámon keresztül hatalmaztak meg (EGYKE 15 kód), a meghatalmazást a NAV állandó meghatalmazásként rögzítette. Továbbá minden ügyfél cégkapuján én vagyok az ügykezelő. Kérem, hogy tájékoztassanak arról – ha van csoportos irattovábbítási mód –, miként tehetem azt meg. Köszönöm: CsK

Bankszámla feletti rendelkezés Kérdés

Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr! Számlavezető bankom tájékoztatása szerint én, mint a cég ügyvezetője nem hatalmazhatok meg senkit, hogy egyszemélyes aláíróként rendelkezzen a cég bankszámlája felett. Akadályoztatásom – betegség, szabadság egyéb távollét – esetén így a bankszámláról készpénzt a kollégák nem tudnak felvenni. Mit tehetek? Kérem válaszát. Tisztelettel: Nagy István

Problémák a NAV-nál az eseti meghatalmazások bejelentésénél Cikk

Főként könyvelők és ügyvédek kerültek hátrányos helyzetbe az elektronikus kapcsolattartás, azon belül is az eseti meghatalmazotti képviselet miatt. Ez azért is veszélyes, mert az adózásról szóló törvények sokkal szűkebb határidőket szabtak az adózóknak, azonban a meghatalmazottak igen nehézkesen tudnak eljárni. Az alábbiakban felhívjuk a figyelmet a problémára, egyben szeretnénk segíteni azon meghatalmazottaknak, akik nem tudnak elektronikusan kommunikálni az adóhatósággal.

Meghatalmazás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Általam könyvelt vállalkozás felszámolás alá került. A képviselő már a felszámoló. Mint könyvelő, már nem vagyok a NAV rendszerében. Kérdésem az lenne, van-e arra lehetőség, hogy a felszámoló meghatalmazzon az elmaradt bevallás benyújtására? Vagy esetleg más lehetőség létezik-e? Válaszukat köszönöm.

Meghatalmazás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: vállalkozási szerződést írhat-e alá vezető beosztásban dolgozó munkavállaló, hogyha rendelkezik az ügyvezető által erre a célra szolgáló meghatalmazással? Köszönettel a választ.

Egyéni vállalkozó betegsége – adóbevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó saját bevallásait maga küldte be eddig. Sajnos hirtelen rosszul lett, és most rendelkezésképtelen, öntudatlan állapotban kezelik kórházban. Mit kell tennie a családjának?! Sem meghatalmazást nem tud adni ügyintézésre a vállalkozó, sem a saját kötelezettségeit nem tudja teljesíteni.

Cégkapunyitás adószámmal rendelkező külföldi vállalkozásnak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szükséges-e cégkapuregisztráció az adószámmal rendelkező külföldi vállalkozásnak? A vállalkozás cégnyilvántartásban nem bejegyzett, csak áfabevallásokat nyújtunk be, más bevallásra nem kötelezett. Amennyiben szükséges a regisztráció, azt meghatalmazottként nyújtanám be. Milyen dokumentumokat kell csatolnom? Válaszukat előre is köszönöm.

Meghatalmazásminták a NAV-tól eseti eljárásokhoz Cikk

Az állami adó- és vámhatóság előtti eljárásra szóló eseti meghatalmazásra szolgáló nyomtatványmintákat tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Új törvény az adóhatósági ellenőrzés módjára, határidejére, jogorvoslatra Cikk

Kire vonatkozik az elektronikus ügyintézés? Ki képviselheti az adózót? Mit jelent az objektív ellenőrzési határidő? Milyen jogorvoslattal élhet az adózó? Egyebek közt ezeket is tartalmazza az adóigazgatási rendtartásról szóló törvényjavaslat.

Munkáltatói jogkör gyakorlásának átruházása eseti jelleggel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz. Egy cégnél az ügyvezető egyedül gyakorolja a munkáltatói jogokat. Az ügyvezető 2-3 hetes távolléte miatt – eseti jelleggel –, a távolléte időtartamára át szeretné ruházni a munkáltatói jogokat. A cégnél társasági szerződés, SZMSZ, belső szabályzat, ügyvezetői utasítás stb. nem rendelkezik a munkáltatói jogkör gyakorlása, illetve a helyettesítés rendjéről. Ilyen eseti jellegű átengedés esetén az ügyvezető adhat egy általános, meghatározott időre szóló meghatalmazást a cég egyik munkavállalója részére valamennyi munkáltatói jogkör gyakorlására? Amennyiben igen, célszerű ilyen esetekben a meghatalmazottnak legalább e-mailben kérnie az ügyvezető előzetes jóváhagyását egy adott nyilatkozathoz? Szíves válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel.

Kft. ügyvezető nélkül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mit tud tenni és mit tehet egy könyvelőiroda a következő esetben? Egyik általunk könyvelt kft. ügyvezetője munkaviszonyát több hónapja felmondta. Ő nem volt tulajdonos a cégben. A cégbíróság azóta sem törölte mint ügyvezetőt. A tulajdonos, aki egy kanadai cég, nem választott új ügyvezetőt. A bevallások beadására könyvelőirodánk egy alkalmazottját hatalmazta meg az akkor még munkaviszonyban lévő ügyvezető. A kanadai tulajdonos képviselője nem jelentkezik társaságunknál. Mikor követünk el súlyosabb hibát, ha beadjuk a bevallásokat (nincs alkalmazott, nincs számla), gyakorlatilag minden bevallás nullás, vagy ha nem? Köszönöm

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ledolgozott órák utáni kifizetés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Magyar cégben a munkabér kifizethető-e euróban?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tagdíj fizetésének átvállalása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close