399 találat a(z) magánszemély cimkére

Értékesítés – bánya Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem: ha egy magánszemély birtokában lévő földterületen kavicsbányát alakít ki, ezt engedélyezteti (erre egyéni vállalkozást hoz létre), akkor milyen költségeket számolhat el az értékesített kaviccsal szemben? A kitermelést és a szállítást is a vevő végzi, a vállalkozónak csak az engedélyeztetéssel kapcsolatos költségei vannak, illetve a földterület van a birtokában (de azt már 10 éve vásárolta). Elszámolható-e értékcsökkenés a területre (vagy ahhoz az egyéni vállalkozásban kellene, hogy nyilván legyen tartva az ingatlanok között?), illetve az értékesített kaviccsal szemben valamiféle átalány elszámolható-e ? Köszönöm.

Magánszemély ingatlanhasznosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves segítségét a következő kérdések megválaszolásában: – magánszemély ingatlanbérbeadása esetén, tételes költségelszámolásnál, ha a szerződésben kikötik, hogy a bérlő meghatározott összeg értékben felújítja a lakást, ez a költség egyéb bizonylat nélkül a szerződés alapján tételes költségelszámolás esetében levonható-e a bevételből a személyi jövedelemadó számítása során, vagy egyéb bizonylat hiányában nem vehető figyelembe? – ha a két házastárs közös tulajdonban lévő lakást értékesít, dönthetnek-e úgy, hogy az adózást az egyik fél vállalja, és a saját adóbevallásában mutatja ki a teljes összeget? – van-e bármilyen határ magánszemély lakóingatlan-értékesítése esetén, amelynél több ingatlan éven belüli értékesítése üzletszerű tevékenységnek számít és másfajta adózási szabályok vonatkoznak rá? Köszönöm szépen a segítségét előre is!

Külföldi illetőségű személy a 08-as bevallásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyarországi kifizető felhasználói díjat fizet külföldi illetőségű személynek, aki az illetőség igazolását a kifizető részére leadta. Ezáltal adóelőleget nem vontunk a felhasználói díjból. A cég a díj után megfizeti a 19,5% eho-t, emiatt a magánszemélyt a 08-as bevallásban szerepeltetni kellene. A magánszemélynek nincs adóazonosító jele, mivel adóelőleg-levonás nem történt. Hogyan kell az M lapot ez esetben kitölteni? (Adóazonosító jel hiányában hibásnak minősíti a bevallást.) Válaszát köszönöm.

Ingatlan bérbeadás TEÁOR ’08 6820 esetén Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kft. bérel egy lakást magánszemélytől, és ezt bérbe adja. El lehet a cégnek számolni a lakásba megvett bútorokat, kiegészítőket, kisebb javítások, egy későbbi festés költségeit? Ha igen, akkor a 100 ezer forint alatti tárgyi eszközök egy összegben elszámolhatók-e? A 100 ezer forint feletti tárgyi eszközök minden esetben csak 14,50 százalékos kulccsal íródhatnak le? Ha a cég (2-es, áfás adószámos) a bérleti díjról számlát állít ki, azt minden esetben 27 százalék áfa terheli, ha belföldi / külföldi magánszemélynek, ha belföldi cégnek / uniós külföldi cégnek / 3. országbeli külföldi cégnek adja ki? Ha a cég fizető-vendéglátás keretében szeretné kiadni ezt a lakást, akkor megfelelő a TEAOR ’08 5520 (Üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás), ha nem, akkor milyen TEAOR ’08-as tevékenységi körrel kell rendelkeznie ehhez? Ez esetben a cég választhatja-e a tételes átalányadózást ((szobák száma x 38 400 forint/év) vagy ezt az adózási módot csak magánszemély választhatja? Ha a cég a kereskedelmi szálláshely szolgáltatásról (fizető vendéglátásról) számlát állít ki, akkor azt 18 százalék áfa terheli (áfatörvény 3/A melléklet, áfatörvény 82. § 3. bek.) ? Válaszukat előre is köszönöm!

Könyvkiadás támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves segítségét: magánszemély írt egy szakkönyvet, amihez támogatókat (jellemzően cégeket) keres. Esetleg a támogatást nyújtó cég alkalmazhat ez esetben bármilyen kedvezményes költségelszámolást (adóalap-csökkentést), hátha úgy jobban tudna támogatókat szerezni? Valamint, amennyiben sikerül támogatáshoz jutnia nevezett magánszemélynek, úgy nála –magánszemélyként – keletkezik adóteher (szja, eho, tb)? Válaszát előre is megköszönve tisztelettel maradok!

Adatvédelmi tisztségviselő tevékenység Kérdés

Egyéni vállalkozásban vagy adószámos magánszemélyként végezhető ez a tevékenység? Több kisebb cégnél vállalkozna ilyen tevékenységet egy magánszemély. Milyen formában végezze? Vagy választhat, mert bármelyik jó?

Nyeremény adózása felajánlás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy pénzdíjas verseny helyezettje lemondana a nyereményéről egy alapítvány javára. Azt szeretné a nyertes, ha nem kerülne be az ügyletbe, hanem az egész nyereményét utalja át a kifizető az alapítványnak. A pénzdíjas versenyre a nyertes magánszemélyként nevezett, azonban tagja az alapítványnak. A díjazottnak ebből véleményem szerint adóköteles jövedelme keletkezett, így csak az adó levonása után fennmaradó összegről rendelkezhet. Az Ön véleménye szerint átutalható a bruttó összeg az alapítvány javára? Köszönöm szíves válaszát!

Pénztárgéphasználat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély szálláshely-szolgáltatási tevékenységet végez, pénztárgéphasználatra kötelezett lenne, de helyette a számlánkénti tételes adatszolgáltatást választotta. Ugyanennek a magánszemélynek van egy kft.-je, amely gyermekquad bérbeadással szeretne foglalkozni (TEÁOR: 7721), ami szintén pénztárgépköteles tevékenység. Mivel itt nem tud minden esetben számlát kiállítani és ezáltal tételesen adatot szolgáltatni a NAV felé, ezért kénytelen lesz pénztárgépet vásárolni. Kérdésem az lenne, hogy ez esetben használhatja-e ugyanazt a pénztárgépet a szálláshely szolgáltatás (amit magánszemélyként végez), és a quad bérbeadás ( amit a kft. végez) esetén? Köszönettel: Erdélyi Andrea

Magánszemély ingatlan-bérbeadása kft.-nek Kérdés

Magánszemély lakóingatlant önálló tevékenységként ad bérbe iroda céljára kft.-nek. A kft. a költségelszámoláshoz elfogadhat-e számlát helyettesítő okmányt? Milyen esetben kell számlához ragaszkodni?

Megbízási szerződés izraeli illetőségű magánszeméllyel Kérdés

Tisztelt Adózóna! Izraeli állampolgárságú magánszemélynek szeretnénk megbízási díjat kifizetni. Illetőségigazolással rendelkezik, tehát szja-t nem vonunk tőle. A megbízási díj alapján biztosított lesz. Szociális egyezmény nincs a két állam között, így, ha jól értelmezem, a járulékokat le kell vonnunk tőle. A kérdésem, hogy mi lesz a járulékfizetés alapja? Lehet-e ilyen esetben a bevételt 10% költséghányaddal (vagy tételes költségelszámolással) csökkenteni és csak ez után vonni a járulékokat és a szociális hozzájárulási adót, vagy a megbízási díj teljes összege jövedelemnek számít, így a teljes összeg után kell megfizetni a közterheket? Köszönöm válaszát! K. Gyöngyi

Ingatlannal rendelkező társaság üzletrész-értékesítése Kérdés

Tisztelt Válaszoló! Ingatlannal rendelkező társaság (A cég) tulajdonában lévő ingatlan építési telek, melyet a társaság illeték felfüggesztéssel szerzett, mivel arra lakóingatlant épít 4 éven belül. A társaságnak két társaság tulajdonosa van 50-50 százalék arányban X cég és Y cég. Az X cégben 10 éve tulajdonos magánszemélyek üzletrészüket értékesítik egy harmadik személynek. Majd X cég megvásárolja Y cég A cégben lévő 50 százalékos tulajdonrészét. Az A cégben jelenleg folyik az építkezés. Keletkezik-e illetékfizetési kötelezettség a folyamat során? Ha igen, akkor az illeték megfizetése alóli mentesülés az igazolt beépítés esetén vonatkozhat-e a tulajdonmegszerzés miatti illetékre is? Válaszát köszönettel Nagy Annamária

Járulékfizetési közelezettség Kérdés

Tisztelt Partnerünk! Állásfoglalást szeretnék kérni a következő ügyben. Társaságunk egy 7-es adószámmal rendelkező magánszemélytől kapott számlát. A magánszemély nem egyéni vállalkozó. Szeretném megkérdezni, hogy társaságunknak van-e járuléklevonási és befizetési kötelezettsége? Ha van, milyen járulékokat kell kifizetőként levonni és befizetni? Nyilatkoztatni kell-e a magánszemélyt? Ha igen, milyen nyilatkozatot kell kérni? Társaságnak van-e járulékfizetési kötelezettsége a magánszemélynek kifizetett összeg után? Köszönöm a segítségét. Üdvözlettel: Oszlánszky Gábor

Cégautóadó-fizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy kft. magánszemély tulajdonában lévő autót használ cégben taxiként, de nem fizet bérleti díjat utána, akkor kinek kell megfizetni a cégautóadót, a magánszemélynek, vagy a cégnek? Az üzembentartó a cég, a tulajdonos a magánszemély. Előre is köszönöm a választ.

Pénztárgép csak adószám esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemélyként fizető vendéglátással foglalkozom (SzJ: 5523). Nincs vállalkozásom, így csak adószámmal rendelkezem. Ilyen esetben kötelező-e pénztárgépet használnom?

Személyi jövedelem adó, önálló tevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő! Erdőgazdálkodó, adószámos magánszemély 2017-ben NATURA 2000 programból 250 ezer forint támogatást kapott, más bevétele a 2017-es évben nem keletkezett, költséget nem számolt el. Kérdésem: keletkezik-e bevallási kötelezettsége, ha igen, akkor azt önálló tevékenységből származó bevételként, illetve jövedelemként kell-e elszámolni, valamint az szja-n kívül eho-kötelezettsége is felmerül-e? Köszönöm szíves válaszukat!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kedvezményezett átalakulás – illetékfizetés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Tárgyi eszköz áfája

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close