49 találat a(z) leltár cimkére

Leltárkészítés, ha egyéni vállalkozó egyéni céggé alakulna Cikk

Egyéni vállalkozó egyéni céggé alakulna, mit és hogyan kell szerepeltetnie a leltárban? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Egyéni vállalkozó és egyéni cég leltára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó alapított egyéni céget. A leltár összeállításával kapcsolatban lennének kérdéseim. Az összeállítandó leltárba szerepelni fognak az egyéni vállakozó eszközei? Tárgyi eszközök, vevő követelésre gondolok és egyéb kintlévőségre, ha van neki? Szeretné az összes eszközét az egyéni cégbe átvinni nyilvántartási értéken, tehát hogy adófizetés ne keletkezzen ebből. Az egyéni vállalkozás által kiállított számlákat amiket nem fizettek még ki, bekönyveltük bevételként. Igy keletkezett vevő és a másik oldalon szállító is. Ha mindezeket felvisszük a leltárba, akkor a különbözet, ami igy keletkezik lekötött tartalékba kerül? Ezt be kell-e adni a cégbíróságra?

Egyéni vállalkozó év végi készlete Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy a pénztárkönyvbe be kell-e vinni az év végén elkészített alapanyag leltár értékét (vállalkozói jövedelem hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó esetén)? Ha igen, akkor hogyan? Következő évben ezzel a készletértékkel mi a teendő? A személyi jövedelem bevallásban a 13-03 49. során az éves beszerzési költséget csökkenteni kell a leltár értékével? Ha az egyéni vállalkozó kivétet nem számolt el (nem fizetett maga után 15 százalék szja-t), de a kötelező járulékokat megfizette maga után, akkor ezek elszámolt költségnek minősülnek? Válaszát előre is köszönöm!

Bérletiltás leltárhiány miatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni, ügyfelemnél leltározáskor derült ki, hogy eladói jelentős leltárhiányt produkáltak, szerződésükben aláírták az elfogadó nyilatkozatot a leltárfelelősségről. Kérdésem lenne, hogy bérükből maximum 33 százalékig letiltható-e ezen megállapodás alapján a kártérítés vagy van szükség egyéb eljárásra? Köszönettel, Sárköziné Annamária

Fellelt tárgyi eszköz könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném a segítségét, hogy egy vállalkozásnál az év végi leltározás alkalmával fellelt tárgyi eszközöket hogyan kell könyvelni. Ha jól gondolom, akkor egyéb bevételként kell a tárgyi eszközökkel szemben könyvelni, majd elhatárolni a bevétellel szemben és értékcsökkenés-arányosan feloldani az elhatárolást az egyéb bevétellel szemben. Előre is köszönöm a válaszát. Tisztelettel: Gulácsiné

Számviteli teendők evás társaság végelszámolásakor Cikk

Végelszámolással megszűnő evás bt. nyitómérlegének összeállításáról kérdezett olvasónk. Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Katás egyéni vállalkozó – leltár készítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozónak, aki ruházati kiskereskedelemmel foglalkozik, kell-e december 31-én leltárt készítenie? Saját maga dolgozik a boltban, nincs alkalmazott.

Egyéni vállalkozóból egyéni cég Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó egyéni cégként akar tovább működni. A cégbírósági bejegyzés meg is történt. A kérdéseim az alábbiak lennének: 1. Az egyéni vállalkozó tulajdonában van egy olyan telephely, ahol 10 millió forintos beruházást hajtott végre, pályázat útján. Az ingatlan nem került a tulajdonába, de az 1-es számlaosztályban szerepel ez a beruházás, bérelt ingatlan címen. Ez után nincs illetékfizetése? Nem a tulajdona, ezért úgy gondolom nincs. 2. A tárgyi eszközök között vannak már 0 értékkel szereplők. Ebben az esetben milyen értékben szerepeljenek a leltárban, ami az egyéni cég induló leltára lesz? Kell piaci értéket adni neki? Akkor ez az egyéni vállalkozó bevétele lesz? 3. Vannak vevői és szállítói számlák, amelyek nincsenek rendezve. Ezek az egyéni vállalkozás lezárásánál bele fognak számítani az eredménye? Függetlenül attól, hogy ki lettek egyenlítve? Tehát minden számla, ami az egyénire kiállítódott, az ott fog adózni? Várom válaszukat. Köszönöm

Egyszerűsített adóraktár év végi leltárfelvétel bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Jöt. 17..§ (2) bekezdése szerint az adóraktár engedélyese köteles az üzleti év mérlegfordulónapjával készülő leltárfelvétel időpontját a NAV-nak három nappal megelőzően bejelenteni. Kérdésem: ez a kötelezettség vonatkozik-e az egyszerűsített adóraktári engedélyesre is? Válaszukat előre is köszönöm: Köntös Antónia

Katás bt. végelszámolása Kérdés

Katás bt. végelszámolásakor a katatörvény 29. paragrafusának előírása szerint a végelszámolás indításához kapcsolódóan zárómérleget és záró leltárt kell készíteni. Ezen zárómérleget az Szt. 2/A § (4) bekezdése szerint kell összeállítani. A kérdésem, hogy a forrásoldalon szükséges beállítani a társaság alapításakor a társasági szerződésben meghatározott jegyzett tőke összegét is? Ha a társaságnak ezzel szemben eszközoldalon nincs elég eszköze, hogyan teremthető meg a mérlegegyezőség?

Kötelező szabályzatok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tudomásom szerint a kötelező szabályzatok az alábbiak: számviteli politika, számlarend, bizonylati rend, pénzkezelési, leltározási, selejtezési és értékelési szabályzat. A kérdésem, hogy ez valóban így van-e, illetve hogy az egyéni vállalkozókra és a civil szervezetekre is ezek a szabályzatok vonatkoznak-e? Köszönöm a segítséget!

Egyéni vállalkozó tevékenységének folytatása haláleset után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó elhalálozott, és a gyermeke folytatja tovább a tevékenységet. A vállalkozás jelentős vagyonnal rendelkezik, többek között tehergépkocsikkal is. A hagyatékba be kell venni a gépkocsikat és a továbbvihető áfát is, amire – úgy tudjuk – a hagyaték arányában osztoznak az örökösök. Két gyerek van ebben az esetben. A gépkocsik értékét be kell a hagyatéki leltárban jelenteni a közjegyzőnél. A hagyatékban szereplő és a könyvelés szerinti érték eltér egymástól. Ebben az esetben az egyéni vállalkozónak, aki továbbviszi a tevékenységet, a hagyaték szerinti gépkocsiértéket kell figyelembe vennie, vagy maradhat jogfolytonosan az értéke a gépkocsiknak? Ha a hagyaték szerinti érték számít, akkor a különbözet, ami magasabb a könyv szerinti értéknél, bevétel lesz nála? Az értékcsökkenés melyik értékkel megy tovább? Várom válaszukat. Előre is köszönöm.

Korábbi évek téves könyvelésének helyrehozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2016. évi leltár- és beszámolókészítés során találtuk meg, hogy a 2012. évben a követelések között szereplő óvadék összegéből tévesen ráfordításként 505 ezer forint átkönyvelésre került. Így a mérlegben, illetve a főkönyvi számlán szereplő óvadék összege kevesebb a partnernél nyilvántartott összegnél. Náluk 790 ezer forint, nálunk 317 ezer forint (az övék a jó). Az idei évben visszautalnak majd ~400 ezer forintot. A beszámoló helyessége érdekében mit tehetünk, illetve mi lenne a helyes megoldás? Köszönöm válaszát.

Jövedéki adós termék továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk bolti készletét továbbszámláznánk az új tulajdonosnak, aki a boltot átveszi, azonban a készletbe alkoholos italok is tartoznak. Készítettünk leltárt, melyet ha jól olvastunk, egy példányt el kell küldenünk a vámigazgatóság felé is az értékesítést követően. Kérdésünk az lenne, hogy a számlán, hogy tüntessük fel a tételeket a szabályoknak megfelelően, hogy később egy hatósági ellenőrzésen mi is és az új tulajdonos is tudja bizonyítani a termékek "valódiságát"? Azt tudjuk hogy a jövedéki termékeket külön számlára kell írnunk. Milyen alkoholfok feletti italok tartoznak ide, pontosan minek kell a számlán szerepelnie? Köszönjük válaszát!

Energiaadó Kérdés

Tisztelt Adózóna! A szén értékesítéssel kapcsolatos energiaadó 2017. március 31-ét követően jövedéki törvény hatálya alá fog tartozni. Ezzel kapcsolatban a szén kereskedelemmel foglalkozó vállalkozásnak milyen bejelentési, bevallási, nyilatkozattételi, adó megállapítási, adóelőleg fizetési, adófizetési, bizonylat kiállítási, adatszolgáltatási, nyilvántartási, bizonylat-megőrzési, és adóbeszedési kötelezettség, leltározási stb. kötelezettség terheli? Köszönettel Boros Zsanett

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Jutalom bértámogatás alatt

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Kölcsön nyújtása kapcsolt vállalkozások között

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close